16 verschillende tuinstijlen voor je op een rijtje: welke tuinstijl kies jij?
19 januari 2019 
15 min. leestijd

16 verschillende tuinstijlen voor je op een rijtje: welke tuinstijl kies jij?

Ben je van plan om een tuin (opnieuw) in te richten? Dan zul je eerst een tuinontwerp moeten maken. De eerste keuze hierbij is voor welke tuinstijl je kiest. Hierin heb je meer keuze dan je zelf denkt! Wij zetten 16 verschillende tuinstijlen voor je op een rijtje. Om je het een beetje makkelijker te maken……of maken we het hiermee juist lastiger voor je?

16 verschillende tuinstijlen

 1. Klassieke tuin
 2. Moderne tuin
 3. Stadstuin
 4. Bostuin
 5. Kindvriendelijke tuin
 6. Diervriendelijke tuin
 7. Ecotuin
 8. Japanse of Oosterse tuin
 9. Boerderijtuin
 10. Loungetuin
 11. Landelijke tuin
 12. Mediterrane tuin
 13. Cottagetuin
 14. Natuurlijke tuin
 15. Wellness tuin
 16. Kleine tuin

Als je een nieuwe tuin gaat aanleggen of een oude tuin gaat herinrichten, kun je niet zomaar een schep in de grond zetten en aan de gang gaan. Het aanleggen van een nieuwe tuin begint aan tafel. Het is namelijk verstandig om eerst een ontwerp te maken hoe je de tuin wilt gaan vormgeven. Dit kan nog wel eens wat voeten in de aarde hebben, zonder dat je ook maar letterlijk één stap in de tuin hebt gezet.

Tuin ontwerpen: waar moet je op letten? 

 • Wensen met betrekking tot het gebruik van de tuin;
 • Hoeveelheid ruimte in de tuin;
 • Grondsoort in de tuin;
 • Lichtinval;
 • Omstandigheden met betrekking tot het klimaat;
 • Omgevingsfactoren;
 • Wensen met betrekking tot de tuinstijl.

Op dit laatste gaan we in dit artikel even veel dieper in.

Dit is vaak één van de eerste keuzes die je maakt bij het ontwerpen van je tuin, maar dit is zeker niet de makkelijkste keuze die je maakt. Een tuinstijl vormt immers de basis van het ontwerp van je tuin. Je kunt het eigenlijk zo zien dat je met de keuze voor één specifieke tuinstijl je gedachtegang met de betrekking tot de uiteindelijke uitstraling één richting op stuurt. Het is dus zeker de moeite waard om hier goed over na te denken!

Natuurlijke overkapping | Natuurlijk terras

Verschillende tuinstijlen combineren  

Zoals je begrijpt is het verstandig om even goed de tijd te nemen om je beslissing voor een passende tuinstijl te maken. Ik schrijf over “één passende tuinstijl” maar dat is niet helemaal waar. Je hoeft je niet vast te pinnen op één tuinstijl maar je kunt ook kiezen voor een combinatie van bijvoorbeeld twee of misschien wel drie tuinstijlen.

Voorwaarde hiervoor is wel dat de tuinstijlen een bepaalde relatie met elkaar hebben.

Ik zal een aantal voorbeelden hiervan geven hoe je dit wél en hoe je dit juist niet moet doen:

Daarnaast wil ik je direct meegeven dat je je niet benauwd moet voelen als je een keuze hebt gemaakt voor een specifieke combinatie van tuinstijlen. Binnen de diverse tuinstijlen heb je zeer veel verschillende mogelijkheden om je tuin volledig in te richten hoe het jou aanspreekt. Er zijn géén voorgeschreven regels aan een toepassing van één tuinstijl. Je moet immers je tuin inrichten zoals jij dit wenst! Zoals aangegeven, deze keuze is niet makkelijk!

Loungetuin / tuinontwerp met overkapping

Hoe je tuininspiratie kan opdoen

Het is dan ook zeker verstandig om je her en der te laten inspireren. Er zijn diverse manieren om inspiratie op te doen.

Er zijn diverse TV programma’s, tijdschriften, Gratis E-books en artikelen op internet over dit onderwerp. Daarnaast is het géén gek idee om gewoon eens een rondje te maken in de buurt en te kijken naar de inrichting van vergelijkbare tuinen. Vaak doe je hierdoor leuke ideeën op.

Je kunt ook kiezen voor het gemak door eerst dit artikel even rustig helemaal door te nemen. Ik zet hieronder 16 verschillende tuinstijlen voor je op een rijtje. Dit zijn de meest voorkomende tuinstijlen. De kans is groot dat jouw keuze hiertussen zal zitten.

Ik verwijs je in dit artikel ook door naar andere artikelen waarin je meer informatie zult vinden over een specifieke tuinstijl. Hierdoor ben je een stuk minder tijd kwijt met zoeken naar nuttige informatie.

Daarnaast heb ik verderop in dit artikel nog een aantal interessante (gratis) aanbiedingen voor je. Ik weet zeker dat je hier echt wat aan hebt als je een tuin (opnieuw) gaat inrichten.

Waar baseer je de keuze voor een specifieke tuinstijl op?

Als je een beetje in de rondte kijkt (zowel letterlijk als figuurlijk) zul je merken dat er misschien wel diverse tuinstijlen voor je in aanmerking komen. Er is een veel ruimere keuze dan alleen de moderne-, klassieke, kindvriendelijke- en landelijke tuinstijl.

Je mindmap zal snel goed gevuld zijn.

Waar baseer je de keuze voor een specifieke tuinstijl op?

Uiteraard zijn jouw smaak en wensen de belangrijkste factoren bij het maken van deze keuze. Daarnaast is het vaak leuk om de uitstraling en de stijl van je woning hierin mee te laten wegen. Als je een mooie klassieke woning hebt, geeft het je tuin een extra uitstraling als je de stijl erop aanpast. Ditzelfde is van toepassing als je woont in een boerderij, aan het bos of als je een modern vormgegeven woning hebt. Zelfs dan heb je genoeg te kiezen over. Kijk maar naar de onderstaande 16 verschillende tuinstijlen, die ik in willekeurige volgorde heb geplaatst. Dit heb ik bewust gedaan zodat je zelf de combinaties kunt vormen als je dit wilt. Voordat je verder leest heb ik ook nog een leuke weggever voor je. In mijn gratis Tuinideeën Gids deel ik 80 tuinideeën die je ook kunt toepassen op jouw tuin. Download de gids hier helemaal gratis en laat je inspireren. 

Tuinideeen

16 verschillende tuinstijlen voor je op een rijtje

 • Klassieke tuin

De klassieke tuin is vaak een gespiegelde tuin. Een klassieke tuin is vaak een mooie romantische, strakke tuin dat zich kenmerkt mooie zichtlijnen. Het lijnenspel speelt hierin een belangrijke rol. Deze tuinstijl heeft een symmetrische indeling met vaak een duidelijk middelpunt. De verschillende snoeivormen, rustige bestrating en de natuurlijke tinten zijn andere kenmerken van de klassieke tuin. Lees meer over de klassieke tuinstijl in dit artikel.

Klassieke tuin voor jaren 30 woning

 • Moderne tuin

De moderne tuin is volledig ontworpen om ons van alle gemakken te voorzien. In een strak tuinontwerp zijn de faciliteiten opgenomen die we nodig hebben om op ieder moment van de tuin te kunnen genieten. Denk aan een terras, (kunst) gras, vlonders, stijlvolle moderne tegels, beplanting die relatief weinig onderhoud nodig heeft, moderne erfafscheiding, waterelementen, stijlvolle tuinverlichting, mooie terrasoverkapping en niet te vergeten de moderne accessoires. Lees hier meer over de moderne tuinstijl.

Moderne strakke tuin ontwerpen

Moderne tuin

 • Stadstuin

De stadstuin is jouw groene oase in een druk gebied. In de meeste gevallen ben je beperkt in ruimte maar niet beperkt om er een mooie tuin van te maken. In een stadstuin zie je veel hoogteverschillen, kleuren en dynamische vormen. Daarnaast zie je hierin vaak een strakke belijning van binnen naar buiten terug om van de tuin een mooi rustpunt te maken. Een stadstuin is juist niet voorzien van veel betegeling door het hitte eiland effect. Wil je meer over deze tuinstijl lezen? Klik dan op deze link.

Hoogteverschillen in stadstuin met tegels en houten vlonder

Moderne stadstuin

 • Bostuin

Een bostuin is een tuin, die gebaseerd is op het ecosysteem van het bos. Deze tuin heeft een mooie natuurlijke uitstraling waarin de symmetrische lijnen natuurlijk géén rol spelen. In deze tuin vind je een mooie mix van prachtige bomen, weelderige struiken, vaste schaduwplanten, waterpartijen en mooie kleine paadjes hiertussen. Een bostuin kenmerkt zich door een grote veelzijdigheid aan gewassen maar zal toch rust en kalmte uitstralen door een gevoel van knusheid en geslotenheid. Ontdek deze tuinstijl hier.

Bostuin ontwerp

 • Kindvriendelijke tuin

Een kindvriendelijke tuin biedt veel plaats voor kinderen om op een veilige manier, lekker buiten te spelen. Daarnaast kan deze tuin ook een heerlijke plek zijn voor volwassenen om van de tuin te genieten. Deze tuin heeft een kindvriendelijke (zachte) ondergrond, goede voorzieningen om eventuele ongelukken te voorkomen en een aantal schaduwrijke plekken om de invloed van de zon een beetje te beperken. Lees hier meer over de aanleg van een kindvriendelijke tuin.

Kindvriendelijke tuin

Kindvriendelijke terrasoverkapping

 • Diervriendelijke tuin

Een diervriendelijke tuin kun je relatief gemakkelijk combineren met verschillende tuinstijlen. Veelal zorgen dieren in de tuin voor meer gezelligheid en sfeer. Naast een hond kun je in de tuin een vijver aanleggen met allerlei soorten vissen. Daarnaast kun je meer vogels in de tuin lokken met 9 verschillende planten, want beplanting is een belangrijke voedselbron, geven beschutting en zorgen voor een goede plek om zich te nestelen. Ontdek in een andere blog 5 tips om een diervriendelijke tuin aan te leggen, zodat je over een levendige tuin gaat beschikken.

Diervriendelijke moderne tuin

Vijver met vijverplanten | Vijveronderhoud

 • Ecotuin

De ecotuin is een tuin waarin je zoveel mogelijk zelfvoorzienend bent. Bij het ontwerpen van deze tuin wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met mens, dier én de natuur. Je maakt gebruik van het ecosysteem door onder andere de aanleg van een moestuin, watervoorzieningen en een goed uitgekozen plantenmix. Daarnaast mogen een mooie overkapping, duurzame bestrating, mooie stijlvolle tuinmeubels en groene erfafscheidingen niet ontbreken in de ecotuin. Lees hier meer over deze tuinstijl.

Moestuin

Ecotuin

 • Japanse of Oosterse tuin

De Japanse of Oosterse tuin straalt rust, evenwicht en kalmte uit. Het is een traditionele tuin die is ingericht op een paar belangrijke elementen. Water speelt een belangrijke rol in deze tuin. Vaak wordt er gekozen voor een vijver die omgeven wordt door rotsen. In veel gevallen is er een houten bruggetje over de vijver geplaatst en vind je in de tuin een paar kleine (thee) huisjes. In een oosterse tuin wordt vaak bamboe gebruikt. Daarnaast wordt er veel gekozen voor groenblijvende beplanting zoals de Ginkgo en Rhododendron. Meer over het aanleggen van een waterpartij in je tuin lees je hier.

Japanse tuin

 • Boerderijtuin 

Een boerderijtuin is een tuin waarbij je de sfeer en uitstraling van het agrarische bedrijf wilt doortrekken, maar waarin je toch je eigen plek wilt creëren om er een beetje afstand van te doen. Een boerderijtuin heeft een ruimtelijk en open karakter en is hierdoor zowel functioneel als sfeervol. De tuin heeft één of meer terrassen, waterpartijen, rijen van hagen, gazons, grind partijen en uiteraard een stijlvolle erfafscheiding. Lees hier meer hoe je deze stijl zou kunnen vormgeven.

Paardenbak bij boerderijtuin

Gebakken waaltjes in boerderijtuin

 • Loungetuin

Een loungetuin is natuurlijk een perfecte plek om te relaxen. Het is een prima plek om even afstand te doen van ons hectische en drukke bestaan. Een lounge tuin creëer je door voorzieningen te plaatsen waarin je lekker tot rust kunt komen. Een lekker terras, gazon of juist een mooie overkapping mogen dus niet ontbreken. Een lounge tuin is onderhoudsvriendelijk en ingericht met voorzieningen om lekker tot rust te komen zoals een loungeset, een hangmat, een schommelstoel en een paar heerlijke grote kussens. Lees hier hoe je deze tuinstijl kunt integreren in jouw tuin.

Moderne houten overkapping | Loungetuin

Hangmat in de tuin

 • Landelijke tuin

Een landelijke tuin kenmerkt zich door een natuurlijke uitstraling die stijlvol en tijdloos is. Deze tuinstijl kenmerkt zich door eenvoud en rust. De tuin heeft mooie lange lijnen, grote vlakken en mooie erfafscheidingen. Daarnaast mogen leuke doorkijkjes en waterpartijen niet ontbreken in deze tuinstijl en is er genoeg ruimte voor een mooi terras, een speelplek voor de kinderen, een moestuin en al je andere ideeën. Laat je inspireren door dit artikel.

Strakke landelijke tuin

Landelijke tuin

 • Mediterrane tuin

Een mediterrane tuin doet natuurlijk aan je vakantieadres aan de Middellandse Zee denken. Deze tuin wordt vaak ingericht door combinaties te vormen van heerlijke terrassen op zon- en schaduwrijke plekken met diverse waterpartijen. Deze tuinstijl heeft een dynamische indeling waarbij de natuurlijke ronde vormen en de frivoliteit het Mediterrane karakter geven. Daarnaast versterken het gevarieerde kleurenspel, de decoratieve objecten en de beplanting in de tuin het vakantiegevoel in eigen huis. Lees hier hoe je fiesta in je tuin haalt.

Mediterrane tuin

Mediterrane tuin met keramische buitentegels

 • Cottagetuin

De cottagetuin doet uiteraard denken aan de tuinen die je veel in Engeland ziet aan de statige gebouwen. De inrichting van deze tuin is volledig gericht op bloemen. Er wordt géén plekje onbenut gelaten. Deze tuin heeft vaak veel slingerende paadjes om de bloemenzee van dichtbij te kunnen bekijken. Uiteraard zijn er diverse zitjes en prieeltjes aangelegd en is er ruimte voor een moestuin in dit romantische plekje. Uiteraard ontbreken de kruiden en de fruitbomen niet en speelt een zorgvuldig uitgekozen tuinverlichting een belangrijke rol in deze bloementuin om al het moois in de tuin een extra accent te geven. Lees hier meer ideeën over het integreren van tuinverlichting in de tuin.

Moderne tuin met kleurrijke beplanting

 • Natuurlijke tuin

Een natuurlijke tuin is een heerlijk een-tweetje met de natuur. Je laat de natuur op een gecontroleerde manier z’n gang gaan en kunt zo optimaal genieten van het leven. Een natuurlijke tuin zorgt voor een mooie uitgebalanceerde eenheid tussen de natuur en de omgeving. Je kunt kiezen voor een vogeltuin, een vlinder of bijentuin, een natuurlijk weelderige tuin of een natuurlijke duurzame eco tuin. Lees hier hoe je je kunt laten inspireren door de natuur.

Natuurlijke tuin met border en vijver

 • Wellness tuin

Een wellness tuin is een tuin dat volledig is ingericht om even lekker bij te komen van het drukke dagelijkse leven. Je kunt er een mooi wellness resort van maken door bijvoorbeeld een zwembad, jacuzzi, sauna of tuindouche in je tuin te plaatsen. De volledige tuininrichting is gericht op pure ontspanning. Hierbij werk je met specifieke kleurtinten, strakke lijnen, rustgevende beplanting, natuurlijke materialen, heerlijke relax plaatsen, stijlvolle verlichting en uiteraard de meest lekkere wellnessfaciliteiten. Ontdek hier hoe deze tuinstijl eruit kan zien.

Jacuzzi in de tuin

Hangmat in moderne tuin

 • Kleine tuin

De kleine tuin mag uiteraard niet ontbreken in deze lijst. Het leuke is dat zéér veel van de bovenstaande tuinstijlen in een kleine tuin te integreren zijn. Je bent vaak helemaal niet afhankelijk van een afmeting van een tuin om een bepaalde tuinstijl te kunnen integreren. Je moet alleen soms wel even heel creatief zijn bij het vormgeven van deze tuinstijl. De beste tip hiervoor is dat je het beste verticaal kunt tuinieren. Sky is the limit! Hoe je dit het beste kunt doen, lees je in dit artikel.

Kleine tuin ideeën / kleine tuin ontwerpen

Kleine stadstuin ontwerp maken

Welke tuinstijl kies jij?

Je ziet dat er genoeg te kiezen is tussen de diverse tuinstijlen en dat er diverse combinaties te maken zijn tussen deze bovengenoemde 16 keuzemogelijkheden.

Welke tuinstijl kies jij?

Zoals ik al aangaf is die keuze misschien wel de moeilijkste bij het (opnieuw) inrichten van je tuin. De keuze voor de tuinstijl die bij je past zal je een zetje in de goede richting geven bij het vormgeven van het verdere ontwerp van je tuin.

Daar wil ik je meteen even een tip over geven.

Veel mensen denken bij het ontwerpen van de tuin immers alleen aan hun achtertuin, omdat ze daar het meeste in verblijven. De voortuin is vaak een ondergeschoven stukje land dat niet altijd de juiste aandacht krijgt. Dat is best zonde, want juist de voortuin vormt vaak een eerste indruk van je woning. Daarnaast is het erg leuk om er één geheel van te maken met je achtertuin. Als je toch bezig bent…..

Lees in dit artikel 9 ideeën over de inrichting van de voortuin.

Nog meer inspiratie voor je tuin

Zoals je ziet kun je dus heel veel verschillende stijlen toepassen in je tuin. Ik kan me voorstellen dat dit misschien nog een beetje overweldigend is. Daarom deel ik in mijn gratis Tuinideeën Gids 80 tuinideeën die je ook één op één kan overnemen voor jouw tuin. Download hier de gratis Tuinideeën Gids. 

Tuinideeen

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!