10 ideeën voor water in de tuin
09 oktober 2017 
10 min. leestijd

10 ideeën voor water in de tuin

Water in de tuin is een bron van leven, maar het heeft ook een bepaalde aantrekkingskracht. Het geeft een bepaald gevoel van vrijheid en levendigheid.
Er zijn daarom steeds meer mensen die er voor zorgen dat ze iets met water in hun tuin hebben. Dat kan heel divers zijn. Sommige mensen hebben een vijver of zwembad in hun tuin, anderen hebben een fontein aangelegd en weer anderen hebben een heuse wadi in hun tuin.

In dit artikel deel ik 10 ideeën om water in de tuin aan te brengen, wat je tuin meer sfeer en functionaliteit oplevert. Met mijn tips en ideeën kun je uiteindelijk ook water opvangen en afvoeren in de tuin, zodat je voorkomt dat water niet wegloopt in de tuin.

Water in de tuin

10 ideeën voor water in de tuin

  1. Vijver in de tuin
  2. Strakke vijver
  3. Natuurvijver
  4. Zwemvijver
  5. Zwembad in de tuin
  6. Waterval
  7. Fonteinen
  8. Waterschaal met water voor vogels in de tuin
  9. Water afvoeren in de tuin met een wadi
  10. Regenton om hemelwater op te vangen 

Water in de tuin

1: Vijver in de tuin

Een van de meest voor de hand liggende manieren om water in de tuin terug te laten komen is het aanleggen van een vijver. Omdat vijvers er in alle soorten en maten zijn, geven we je in dit artikel drie voorbeelden van hoe je een vijver en dus meer water in je tuin aan kunt brengen. Ik zou niet willen beweren dat iedere vijver geschikt is voor iedere tuin. Een tuin met een moderne uitstraling is niet altijd geschikt om een natuurlijke vijver aan te leggen. Het omgekeerde is echter wel waar. Iedere tuin kan levendiger worden door een vijver!

Water in de tuin

2: Water in de tuin door een strakke vijver

Het eerste voorbeeld dat ik je zou willen geven is de strakke vijver. Een strakke vijver wordt ook wel een spiegelvijver genoemd. Dit komt omdat de tegels die bij een spiegelvijver gebruikt worden strak en rechthoekig zijn. Een spiegelvijver zie je daarom vaak terug in een wat modernere tuin. Zeker in combinatie met de juiste verlichting kan een strakke vijver je tuin echt verrijken.

Een spiegelvijver heeft nog een ander voordeel: ze zijn over het algemeen niet zo diep. Dit zorgt ervoor dat ook gezinnen met kleine kinderen eerder een dergelijke vijver aan kunnen leggen, zonder zich constant zorgen hoeven te maken over waar hun kind uithangt. Natuurlijk is het met hele kleine kinderen nog steeds goed opletten, maar zodra de kinderen iets groter zijn, nemen de risico’s wel af. Een spiegelvijver is dus een mooie oplossing voor water in de tuin met kinderen.

Sommige mensen kiezen ervoor om geen waterplanten of vissen in een spiegelvijver te houden. Dat is een optie. Het is echter wel mogelijk om vissen en waterplanten in een spiegelvijver te plaatsen. Houdt er echter wel rekening mee dat je niet teveel vissen in een dergelijke vijver plaatst. De oppervlakte waar de vissen in kunnen zwemmen is immers beperkt.

Water in de tuin

3: Een natuurvijver in je tuin

Een andere manier waarop je water in de tuin terug kunt laten komen is door een natuurvijver aan te leggen. Wellicht is dit type vijver voor een heel ander soort tuinen geschikt. Natuurvijvers vormen een bron van leven en geven je tuin daardoor een heel ander elan.

Het doel van een natuurvijver is dat je de natuur de vrije hand geeft. Hierdoor wordt er een optimum aan bio-diversiteit gecreëerd. Een natuurvijver heeft over het algemeen veel planten. Die planten zorgen ervoor dat het water veel zuurstof krijgt en dat de vijver vrij blijft van algen.

Door verschillende waterdieptes te creëren vergroot je de diversiteit van de planten die in de vijver kunnen groeien. In een natuurvijver kun je uiteraard vissen laten zwemmen. Houd er echter wel rekening mee dat een natuurvijver een stuk dieper is dan de hierboven genoemde spiegelvijver. Dit zorgt er voor dat je de vissen minder vaak zal zien.

Daar krijg je echter wel weer andere dieren voor terug. Leven trekt immers leven aan. Bij een natuurvijver zie je daarom tal van schitterende insecten en amfibiën. Als je tuin er voor geschikt is, dan is een natuurvijver een mooie manier om meer leven in je tuin te krijgen.

Water in de tuin

Wil je graag een vijver aanleggen? Dan raad ik je aan om eens dit artikel te lezen over het aanleggen van een vijver. Daarnaast heb ik nog een aantal andere artikelen geschreven over vijveronderhoud en de meest geschikte waterplanten voor een vijver of zwemvijver.

4: Zwemvijver

Ruim 20 jaar geleden is de trend van de zwemvijver op komen zetten. Een zwemvijver en is een combinatie tussen een zwembad en een vijver en is een moderne manier om water in de tuin te brengen. Bij een zwemvijver wordt er een vijver aangelegd, maar worden er voorzieningen aan toegevoegd die de kwaliteit van het water op zo’n niveau brengen dat je er heerlijk in kunt zwemmen.

Een zwemvijver wordt over het algemeen voorzien van een helofytenfilter. Dit houdt in dat er ergens, in een hoek, moerasachtige planten geplaatst worden die de zwemvijver op een natuurlijke manier filteren. Daarnaast wordt er vaak ook voor gekozen om ook wat circulatiepompen aan te brengen. Een circulatiepomp zorgt ervoor dat het water extra gefilterd wordt. Zeker als het weer omslaat, voorkom je op deze manier dat er algen in het water komen, of dat het water er bruin uit gaat zien.

Water in de tuin

Deze foto is genomen in de tuinen van Appeltern.

Het voordeel van een zwemvijver is dat het er een stuk natuurlijker uitziet en dat het ook natuurlijker voelt om er in te zwemmen. Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, maar voor veel mensen is een zwemvijver daarom echt een meerwaarde ten opzichte van een gewoon zwembad.

Voordat je verder leest heb ik nog een leuke weggever voor je. Doe inspiratie op in mijn gratis Tuinideeën Gids. Download hier hem gratis. 

Tuinideeën

5: Zwembad in de tuin

Als je graag een object met water in de tuin wilt hebben en je wilt er ook nog in kunnen zwemmen, dan kun je natuurlijk ook een gewoon zwembad in je tuin aan laten leggen. Een zwembad in je tuin heeft een aantal voordelen. In de eerste plaats geeft het je tuin echt een andere uitstraling. Een huis met een zwembad, roept gelijk een associatie bij mensen op. Hetzelfde geldt voor een tuin met een zwembad, het zorgt er echt voor dat je tuin een andere aanblik krijgt.

Natuurlijk is dat niet de enige reden waarom dat je een zwembad in je tuin zou nemen. Een zwembad in de tuin is de ideaal als je tijdens warme zomerdagen een verfrissende duik wilt nemen, of als je wat meer wilt bewegen. Zwemmen is een sport waarbij je relatief gezien veel spiergroepen gebruikt en dus de ideale sport om je conditie en je lijf gezond te houden. Het is echter wel een opgave om iedere dag, of een paar keer per week, naar het zwembad te rijden. Een zwembad in je tuin (al dan niet overdekt) zorgt ervoor dat die belemmering wordt opgeheven.

Zwembad in de tuin

Waterpartijen en fonteinen scheppen leven in je tuin

Natuurlijk kan je ook minder groot denken en er toch voor zorgen om water in de tuin aanwezig te laten zijn. Een waterpartij of een fontein kan er voor zorgen dat je tuin veel meer tot leven komt. Waterpartijen en fonteinen bestaan er in alle soorten en maten, toch hebben ze allemaal in ieder geval een gemeenschappelijk effect. Ze zorgen voor rust en tegelijkertijd voor levendigheid. Stromend water in je tuin doet wat met mensen, in de eerste plaats omdat het beweegt en in de tweede plaats omdat het een rustgevend geluid geeft. Niet voor niets bevatten veel vakantieadvertenties de zinsnede ‘met het geluid van een kabbelend bergbeekje op de achtergrond’. Een fontein of een waterpartij heeft hetzelfde resultaat.

Een waterpartij benadert het effect van een kabbelend bergbeekje waarschijnlijk het meest. Een waterpartij is een verzameling stenen, waar water tussendoor stroomt. Er zijn talloze voorbeelden van waterpartijen en ze worden ook in iedere vorm gemaakt. Hierdoor kun je in iedere tuin een waterpartij terug laten komen. Als je een landelijke tuin hebt, dan is een wat minder strak georganiseerde waterpartij wellicht iets voor je. Heb je een strakke en moderne tuin, dan zal je wellicht eerder kiezen voor een superstrakke waterpartij.

Water in je tuin

6: Waterval

Officieel is het geen echte waterpartij, maar een waterval lijkt er wel veel op. Daarom geef ik je deze inspiratietip toch maar even in dit gedeelte van het artikel. Een waterval is ook een leuke manier om water in de tuin terug te laten komen. Ook hiervoor geldt dat er hele strakke en wat meer ‘natuurlijke’ watervallen geplaatst kunnen worden.

Waterval in vijver | Water in de tuin

7: Fonteinen

Uiteraard kan de fontein als inspiratietip niet ontbreken. Een fontein heeft toch een bepaalde aantrekkingskracht. Op vrijwel ieder groot plein is er een fontein te vinden. Fonteinen brengen iets levendigs aan. Je kunt er voor kiezen om gewoon een fontein in je tuin te plaatsen, dat wil zeggen: de fontein spuit dan alleen water. Je kunt er echter ook voor kiezen om een fontein in je tuin te plaatsen waar het water uit een beeld komt. De mogelijkheden voor water in de tuin door middel van een fontein zijn eindeloos.

Vijver waterval | Water in de tuin

8: Waterschaal met water voor vogels in de tuin

Het plaatsen van een waterschaal kan ook een manier zijn om je tuin tot leven te laten komen. Het is wellicht een hele simpele manier om water in de tuin te brengen, maar dat wil niet zeggen dat het minder effectief is. Een waterschaal is, heel verrassend, een schaal waar water in zit. Vogels kunnen hier een bad in nemen, of er uit drinken. Doordat een waterschaal dieren aantrekt komt er gelijk meer leven in je tuin! Als alternatief van een waterschaal kun je ook een vogelbadje in de tuin plaatsen.

Water in tuin

9: Wadi aanleggen om water in je tuin terug te laten komen

Er zijn natuurlijk ook manieren waarop je water in de tuin terug kunt laten komen en het milieu een handje helpt. We inspireren je graag met deze suggesties.

In de eerste plaats geef ik je als inspiratietip om een wadi aan te leggen om water in je tuin af te voeren. Wadi is een woord met een Arabische afkomst en het betekent zoiets als rivierbedding. Als je een wadi in je tuin aanlegt, dan zorg je er voor dat het regenwater op een natuurlijke manier weer in de grond kan komen. Hierdoor voorkom je dat water in de tuin niet wegloopt. Normaal gesproken wordt veel van het regenwater immers via de riolering afgevoerd. Dat is eigenlijk helemaal nergens voor nodig.

Regenwater is in principe schoon, dus dat hoeft niet gezuiverd te worden. Daarnaast kan de grond het water vaak zelf goed gebruiken. Door een wadi in je tuin aan te leggen geef je het water eigenlijk weer terug aan de natuur.

Een wadi leg je aan door in je tuin een grote kuil te graven, het liefst met een groot oppervlak. Vervolgens koppel je de afvoer van de dakgoot los en zorg je er voor dat de leiding uitkomt bij de wadi. Zo kan het regenwater in de kuil komen en langzaam in de grond zakken.

10: Een regenton om hemelwater op te vangen

Een andere manier om hemelwater opnieuw te gebruiken is door een regenton in je tuin te plaatsen. Natuurlijk kan je er voor kiezen om een simpele plastic regenton te kopen, maar je zou ook kunnen kijken naar een mooie houten regenton. Een dergelijke regenton werkt als een blikvanger en kan je tuin er zeker beter uit laten zien.

Daarnaast geeft het hebben van een regenton de mogelijkheid om (regen)water in de tuin nuttig te gebruiken. Water opslaan in de tuin met een regenton zorgt ervoor dat je water tot je beschikking hebt voor in je tuin, of voor het wassen van je auto. Je hoeft geen leidingwater meer te gebruiken, maar je kan het hemelwater in je tuin een nuttige bestemming geven.

Heb je behoefte aan meer tuinideeën? Download dan mijn gratis e-book met 80 ideeën voor in de tuin!

Tuinideeën

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!