Stadstuin ontwerp maken: hoe ontwerp je een kleine stadstuin?
arrow_drop_up arrow_drop_down
20 augustus 2018 

Stadstuin ontwerp maken: hoe ontwerp je een kleine stadstuin?

Wil je een stadstuin ontwerp maken? Veel mensen denken dat zo’n tuinontwerp ingewikkeld en specialistisch werk is, maar dat is niet helemaal zo. Een stadstuin ontwerpen kun je prima zelf, mits je de juiste stappen zet en over de juiste informatie beschikt. In dit artikel deel ik stadstuin ontwerp voorbeelden met je en geef ik je inzicht hoe je makkelijk én volledig kosteloos aan deze informatie kunt komen.

Een stadstuin moet rust geven in een drukke omgeving. Het is jouw privé domein waarin je je lekker kunt terugtrekken als je het drukke stadsleven even zat bent. Een stadstuin heeft vaak een relatief kleine afmeting, de meeste stadstuinen zijn ongeveer tussen de 50 – 500 m2 maar dat hoeft je geenszins te belemmeren bij het maken van je tuinontwerp en het realiseren van veel wensen met betrekking tot het inrichten van je tuin.

Stadstuin ontwerp: waar moet je rekening mee houden?          

Als je een tuinontwerp maakt voor een rijtjeshuis of een vrijstaande stadstuin, moet je met een aantal zaken rekening houden. Ik heb deze zaken even voor je op een rijtje gezet:

  • Wat zijn je wensen met betrekking tot je tuin? Ben je een zonaanbidder of zit je liever beschut? Wil je er met mooie bloemen en planten een privé stadspark van maken of is het de plek waar je kinderen veilig kunnen spelen. Daarnaast kun je er natuurlijk ook groente, fruit en kruiden in verbouwen of wellicht heb jij andere plannen met je tuin.
  • Hoeveel mensen maken gebruik van de tuin? Met betrekking tot de inrichting zal het een groot verschil maken of een gezin met drie kinderen er gebruik van maakt of een ouder stel.
  • Wat zijn de afmetingen van de tuin? Ik gaf aan dat de meeste stadstuinen een vrij kleine afmeting hebben, maar uitzonderingen bevestigen de regel. Is jouw tuin een uitzondering?
  • Hoe zit het met de omgevingsfactoren? Denk hierbij aan hoogbouw in de buurt, de stand van de tuin ten opzichte van de zon en een eventuele behoefte aan privacy.
  • Last but not least jouw wensen…… vind je het leuk om in je tuin te werken of geef je de voorkeur aan een onderhoudsvriendelijke tuin?

Deze zaken zijn belangrijk om rekening mee te houden bij het ontwerpen van een stadstuin. Ik kan je aanraden om deze wensen op een rijtje te zetten en op te schrijven. Hiermee voorkom je dat je belangrijke zaken over het hoofd zult zien. Daarnaast is het goed om je specifieke wensen te inventariseren en de zaken die je zouden ergeren in een tuin op een rijtje te zetten. Op deze manier maak je een soort van puzzel voor jezelf. Als je die weet op te lossen, creëer je een tuinontwerp die volledig bij je past.

Moderne stadstuin met stapstenen

Kleine stadstuin ontwerp maken

Stadstuin inrichten 

Als je op zoek bent naar rust in je tuin, moet je bij het ontwerp van je stadstuin kiezen voor overzicht. Een strakke belijning van binnen naar buiten is hier al een hele goede basis. Hiervoor kun je het beste voor weinig verschillende materialen kiezen en veel aandacht besteden aan wintergroene planten.

Dynamische vormen kun je ook creëren met organische lijnen, de levende lijnen. Je maakt minder contrast in het lijnenspel, maar legt de nadruk vooral op hoogtes (met beplantingen) en een groene uitstraling afgewisseld met bloeiende elementen.

Daarnaast kun je ook voor diverse mooie andere opties kiezen om mee te nemen bij het ontwerpen van je stadstuin. Hierbij kun je denken aan:

  • Houten of stenen borders;
  • Een goed uitgekiende plantkeuze;
  • Een mooie botanische mix;
  • Gebruik maken van hoogteverschillen;
  • Decoratieve- en tevens functionele tuinverlichting integreren.

Ik wil graag al mijn kennis met je delen, zodat ik niet voor je achterhoudt. Zo leg ik in een ander artikel uit hoe je een kleine stadstuin kan ontwerpen als rustpunt in een drukke omgeving.

Hoogteverschillen in stadstuin met tegels en houten vlonder

Stadstuin voorbeeld met pergola en beplanting

Stadstuin ontwerp voorbeelden

Bij het maken van een stadstuin ontwerp is het voor jou logischerwijs gemakkelijker als je enkele stadstuin ontwerp voorbeelden, die je als inspiratie kunt gebruiken. Daarom deel ik hieronder verschillende tuinontwerpen voor een kleine stadstuin, die ik zelf heb gemaakt voor mijn klanten van Mecklenfeld Tuinen. Hopelijk heb je wat aan de schetsen!

Tuinontwerp maken - Stadstuin ontwerp

Tuinontwerp maken

Tuinontwerp maken

Gratis e-books om gemakkelijk een stadstuin ontwerp te maken

Hierboven heb ik diverse ideeën met je gedeeld, maar je zult je wellicht afvragen hoe je dit nu het beste kunt vormgeven. Dit kun je lezen in het e-book dat ik geschreven heb over het ontwerpen van een tuin. Hierin deel ik diverse inzichten hoe je dit moet aanpakken, welke stappen je hiervoor moet volgen en welke keuzes je nu net niet moet maken bij het maken van tuinplannen.

Tuinplannen maken | Tuinontwerp

Daarnaast geef ik je inzichten wat het inrichten van een tuin je ongeveer moet kosten. Hiermee bespaar je dus kosten. Dat doe je sowieso al, want dit e-book mag je volledig gratis downloaden. Dit is een waardevol document waar je zeker veel aan zult hebben bij het ontwerpen van een stadstuin.

Tuinontwerp tips nodig?

Sinds 2009 specialiseer ik mij als eigenaar van hoveniersbedrijf ‘Mecklenfeld Tuinen’ in het ontwerpen en aanleggen van moderne onderhoudsvriendelijke tuinen. In de jaren dat ik hier mee bezig ben, is er op dit gebied ontzettend veel kennis en kunde bijgekomen. Die kennis en kunde gebruik ik dagelijks met mijn hele team om tuinontwerpen te maken.

Maar waarom zou ik die kennis voor onszelf houden, als ik weet dat jij er ook je voordeel mee kunt behalen? Daarom heb ik onderstaande blogs geschreven over:

Overigens, geef je de voorkeur aan een onderhoudsarme tuin? Dan kun je ook gratis het e-book downloaden die ik geschreven heb over hoe je een onderhoudsarme tuin kunt ontwerpen en aanleggen. Ook in dit boek staan dan handige informatie en waardevolle inzichten voor je. Ook dit is een echte aanrader dus!

Hoe maak je jouw tuin onderhoudsarm? (e-book van Peter Mecklenfeld)

Reactie plaatsen