Zelf een tuinontwerp maken of moet ik een tuinontwerp laten maken?
23 augustus 2018 
6 min. leestijd

Zelf een tuinontwerp maken of moet ik een tuinontwerp laten maken?

Waar kies je voor? Ga je zelf een tuinontwerp maken of ga je een tuinontwerp laten maken? Met een tuinontwerp ben je beter voorbereid en kun je eerst zorgvuldig over je wensen nadenken. Veel mensen vragen zich af hoe ze het ontwerpen van een tuin het beste kunnen aanpakken. Dit is natuurlijk wel even een klusje waar je tijd aan moet besteden. Je ontwerpt je tuin immers om hier een langere periode plezier van te kunnen hebben. Moet je zelf een tuinontwerp maken of moet je zelf een tuinontwerp laten maken? In dit artikel lees je het antwoord!

Tuinontwerp maken of laten maken: dit moet je weten!

 1. Zelf een tuinontwerp maken of moet ik een tuinontwerp laten maken?
 2. Welk tuinontwerp past het beste bij jou?
 3. Tuinontwerp laten maken?
 4. Zelf een tuinontwerp maken met een tuinontwerp programma?

Zelf een tuinontwerp maken of moet ik een tuinontwerp laten maken?

Als je een tuin hebt, zul je die soms moeten inrichten of moeten herinrichten. Een tuin is immers jouw stukje natuur dat je zelf naar keuze kunt indelen. Hierin heb je een grote diversiteit aan keuzemogelijkheden. Je zult merken dat er hierover veel geschreven wordt op internet. Natuurlijk kun je deze informatie gebruiken, maar het is bovenal jouw keuze hoe je jouw tuin gaat ontwerpen.

Het antwoord op de vraag of je een tuinontwerp zelf moet maken of dit beter kunt uitbesteden is eenvoudig: zolang er maar een tuin wordt ontworpen die volledig aansluit op jouw smaak en wensen, maakt het niet veel uit welke keuze je maakt. Wanneer je een tuinontwerp wil laten maken, kan het je toch veel tijd en energie besparen. Hierdoor kun je je aandacht besteden aan andere zaken, waar je wellicht meer voldoening uit haalt. Denk dus van tevoren goed na wat je gaat doen.

Tuinontwerp maken

Welk tuinontwerp past het beste bij jou?

Je zult begrijpen dat er geen formule is om te bepalen welk tuinontwerp het beste bij je past. Hiervoor zul je je wensen op een rijtje moeten zetten. Als mensen hun tuinontwerp door mij laten maken geef ik ze dan ook eerst wat huiswerk. De opdracht van dit huiswerk is eenvoudig: maak een lijstje van wensen met betrekking tot je tuinontwerp.

Het grappige is dat veel mensen hier best moeite mee hebben. De eerste termen die vaak op papier komen zijn wat algemene termen, de opties die je in de standaard afbeeldingen op internet ziet dus. Als mensen hier wat langer de tijd voor nemen komen er meer specifieke termen op dit lijstje te staan.

Als je zelf een tuinontwerp gaat maken kan ik je aanraden om ook zo’n lijstje te maken. Op het moment dat je dit echt lastig vindt, kun je het ook op een andere manier aanpakken: schrijf op een lijstje wat je echt gestoord heeft aan je vorige tuin. Voor de starters onder ons heb ik een andere opdracht: wat stoort je aan de tuin van een ander?

Even een paar voorbeelden hoe je dit kunt vertalen:

 • De afvalbakken die in het zicht stonden kan je wegwerken met een mooie natuurlijke afscheiding.
 • Je kunt kiezen voor een veranda, als het te heet was om op sommige momenten op je terras te zitten.
 • Als je je stoorde aan de het mos dat groeide in je gazon kun je kiezen om je gazon op een zonnigere plek aan te leggen of kijken of je wat hoge (voor schaduw zorgende) beplanting kan weghalen.
 • Als je je stoorde aan gebrek aan privacy kun je juist zorgen voor natuurlijke oplossingen hiervoor.

Zo zijn er diverse oplossingen te verzinnen voor je “tuin-ergernissen”. Mits je dit wel voor jezelf in kaart brengt.

Tuinontwerp laten maken

Tuinontwerp laten maken?

Je kunt een tuinontwerp laten maken door een professional, die met allerlei belangrijke factoren rekening zal houden die jij wellicht over het hoofd ziet. Daarnaast zal deze persoon wellicht mogelijkheden zien die jij niet ziet. In dat opzicht is deze keuze helemaal niet slecht, maar hier hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan.

Dit hoeft helemaal geen onredelijk prijskaartje te zijn, mits deze tuinontwerper wel een goede vertaling weet te maken van jouw wensen. Het is dus belangrijk om dit goed aan te geven en diverse schetsen van deze persoon te vergelijken tot je echt helemaal tevreden bent. Een goede tuinarchitect zal overigens niets liever willen en samen met jou voor het mooiste resultaat willen gaan. Neem van mij aan, een goede tuinontwerper is zelf ook een liefhebber.

Zelf een tuinontwerp maken

Waar moet je op letten bij het maken van een tuinontwerp?

Of je een tuinontwerp nu uitbesteedt of zelf maakt, het is altijd handig om te weten waar je op moet letten. In mijn gratis Tuinontwerp Gids vertel ik je over de negen meest gemaakte fouten in tuinontwerpen en hoe je geld kunt besparen op een tuinontwerp. Download hier de gratis gids. 

Tuinontwerp

Zelf een tuinontwerp maken met een tuinontwerp programma?

Een andere optie is om een tuinontwerp zelf te maken. Dit is gewoon goed mogelijk, als je weet hoe je dit moet doen en welke stappen je moet bewandelen. Daarnaast is het belangrijk om over de juiste en uitgebreide informatie te beschikken om de mooiste keuzes te kunnen maken.

Veel mensen gaan op zoek naar een tuinontwerp programma, maar dat is wel even een uitdaging. Geen tuin, geen smaak en geen situatie is hetzelfde. Daarom is het ontwerpen van een tuin echt maatwerk. Als jij zorgt dat je de juiste informatie hebt en de juiste stappen volgt zul je er prima zelf uitkomen!

Maar welk tuinontwerp programma is het beste? In mijn andere artikel ontdek je 8 tuinontwerp programma’s om zelf online een tuinontwerp te maken (gratis & betaalde software)!

Tuinontwerp tips nodig?

Verder specialiseer ik mij sinds 2009 als eigenaar van hoveniersbedrijf ‘Mecklenfeld Tuinen’ in het ontwerpen en aanleggen van moderne onderhoudsvriendelijke tuinen. In de jaren dat ik hier mee bezig ben, is er op dit gebied ontzettend veel kennis en kunde bijgekomen. Die kennis en kunde gebruik ik dagelijks met mijn hele team om tuinontwerpen te maken.

Maar waarom zou ik die kennis voor onszelf houden, als ik weet dat jij er ook je voordeel mee kunt behalen? Daarom heb ik onderstaande blogs geschreven over:

Hoe kunnen we je verder helpen bij het maken van een tuinontwerp?

Hopelijk hebben we je kunnen helpen aan de hand van dit artikel. Maar er is natuurlijk veel meer belangrijke informatie die je moet weten over het ontwerpen van de tuin. Er zijn namelijk nog meer gemaakte fouten. Anderzijds ben je misschien op zoek naar inspiratie of heb je al concrete plannen waar je ons hulp bij kunt gebruiken. Download gratis onze Tuinontwerp Gids waarin je de 9 meest gemaakte fouten ontdekt en hoe jij deze voorkomt.

Tuinontwerp

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!