Tuinontwerp boerderijtuin: zo kun je een boerderijtuin ontwerpen
15 augustus 2018 
5 min. leestijd

Tuinontwerp boerderijtuin: zo kun je een boerderijtuin ontwerpen

Als je een tuinontwerp voor een boerderijtuin wilt maken, zul je je wellicht afvragen hoe je dit het beste aan kunt pakken. In dit artikel lees je hier meer over. Naast wat tips en ideeën over hoe je een boerderijtuin kunt inrichten heb ik ook nog een interessante (gratis) aanbieding voor je in vorm van een handig stappenplan. Hiermee voorkom je dat je belangrijk zaken over het hoofd ziet bij het creëren van een tuinontwerp als je kiest voor een boerderijtuin.

Een boerderijtuin kenmerkt zich eigenlijk door een stijlvolle, maar eenvoudige inrichting. Als je zelf de beheerder bent van een boerderij, zul je je tuin willen benutten om wat afstand te doen van je dagelijkse werk en er een echt privé domein van willen te maken. Werken waar je woont en wonen waar je werkt dus. Aan de andere kant zul je een verbinding willen vormen tussen je land dat je bedrijfsmatig gebruikt en je tuin die je benut voor ontspanning. Dit klinkt wat ingewikkeld, maar dat is het niet als je mooie combinaties weet te creëren.

Dit ga ik behandelen over het ontwerpen van een boerderijtuin

 1. Kenmerkende elementen in tuinontwerp van een boerderijtuin
 2. Hoe je het beste een boerderijtuin kunt inrichten
 3. Inspiratie voor tuinontwerp boerderijtuin
 4. Hoe je goedkoop een tuinontwerp voor een boerderijtuin maakt


Kenmerkende elementen in tuinontwerp van een boerderijtuin

Het sleutelwoord bij het inrichten van een boerderijtuin is ‘combineren’. Door het zoeken van combinaties van elementen zul je de kenmerken die horen bij een boerderijtuin op een mooie manier kunnen accentueren. Denk hierbij aan de volgende combinaties voor een boerderijtuin:

 • Ruimtelijk en open;
 • Werk en privé;
 • Functioneel en sfeervol.

Als je een boerderijtuin wilt inrichten, is het niet zo dat je een aangelegen boerderij moet hebben. Ook als je een mooie ruim bemeten tuin hebt, kun je kiezen voor een boerderijtuin. Een tuinontwerp van een boerderijtuin kenmerkt zich immers door de rust een eenvoud in het ontwerp. Dit doe je eigenlijk door je tuinontwerp simpel te houden en niet te gecompliceerd te maken.

Deze laatste regel geeft eigenlijk de verklaring waarom deze tuinstijl een boerderijtuin wordt genoemd. De tuin is een stukje privé domein voor boeren die over het algemeen erg druk zijn in het dagelijks leven. Het moet een plek zijn waarin je je dus heerlijk kunt terugtrekken uit het drukke leven. Het creëren van een plek waar je rust en ontspanning kunt vinden is dan ook zeer belangrijk in je gedachtegang als je een ontwerp voor boerderijtuin gaat maken.

Boerderijtuin ontwerpen

Hieronder een aantal karakteristieke elementen die je kunt integreren in je tuinontwerp van een boerderijtuin:

Meer tips ontvangen over het maken van een tuinontwerp?

In mijn gratis e-book vertel ik je hier alles over. Wat zijn bijvoorbeeld veelgemaakte fouten in een tuinontwerp? Of hoe kun je kosten besparen op een tuinontwerp? Download hier de gratis Tuinontwerp Gids. 

Tuinontwerp


Hoe je het beste een boerderijtuin kunt inrichten

Nu je weet wat de kenmerken zijn van een boerderijtuin, kun je een potlood en papier pakken en je gedachtegang op een rijtje gaan zetten. Dit kun je het beste doen om je tuin op schaal uit te tekenen en ieder element in de juiste maatvoering in te tekenen. Je kunt er ook voor kiezen om de losse elementen als puzzelstukjes uit te knippen en deze op je schaaltekening van je tuin te leggen.

Een tuinontwerp is immers niets anders dan een visualisatie van je ideeën. Vaak zul je meerdere versies voor je zelf in beeld brengen, waaruit een mix ontstaat van de beste opties. Let maar op, je definitieve tuinontwerp is bijna nooit je eerste idee maar een variant hierop.

Als een boerderijtuin je als tuinstijl aanspreekt, zijn zichtlijnen en ruimtes belangrijk in je ontwerp. Dit moet je goed op elkaar afstemmen. Maak gebruik van de ruimte die je hebt en laat de openheid vooral niet uit je achtertuin verdwijnen door de achtertuin te benauwd te maken. Dit doe je door gebruik te maken van grote zichtlijnen die meer diepte geven aan je tuin. Mooie hagen en grasvelden zijn hierbij zeer goed in te passen.

Natuurlijke afscheiding bij landelijke tuin


Inspiratie voor tuinontwerp boerderijtuin

Naast de hagen en mooie gazon vlaktes, zijn er nog diverse mooie andere elementen die je kunt toepassen in deze tuinstijl. Hieronder nog een aantal andere ideeën ter inspiratie voor een tuinontwerp van een boerderijtuin:

 • Keuze voor (combinaties van) plantensoorten die een mooie natuurlijke uitstraling geven zoals de Boerenhortensia, Sering, Vlinderstruik, Pioenroos, Salvia, Boerenjasmijn en de Hosta.
 • Maak gebruik van bodembedekkers om de tuin onderhoudsarm te maken.
 • Dieren zijn vaak onderdeel van een boerderijtuin, denk aan een hond, boerderijpoes, kippen, eenden en ander kleinvee.
 • Maak gebruik van water, zoals een vijver of ander waterelement. Ook dit trekt dieren aan die je als dank zullen helpen in de “tuin huishouding” door andere (kwaadaardige) beestjes en ongedierte te verjagen.
 • Geniet van de voordelen van een moestuin en maak ook op deze manier een één tweetje met de natuur.
 • Kies voor kenmerkende klassieke bestrating. Als je kiest voor kleine stenen kun je een mooi strak pad aanleggen. Daarnaast kun je ook een organisch pad aanleggen door een mooie mix te maken van stenen met verschillende vormen en kleurtinten.
 • Met wat robuuste accessoires zoals tuinmeubels versterk je de sfeer die een boerderijtuin uitstraalt. Als je dit kan combineren met een mooie karakteristieke aankleding in vorm van kussentjes en kleden, versterk je deze sfeer.
 • Ook mooie tuinverlichting mag in je boerderijtuin vanzelfsprekend niet ontbreken. Deze vormen een combinatie van een functionele- met decoratieve doelstelling.

Border met bodembedekkers

Zoals je hierboven kunt lezen zorg je bij het ontwerpen van je boerderijtuin voor rust en eenvoud, maar ook dat je tuin niet veel onderhoud vraagt. Je wilt immers gebruik maken van je boerderijtuin om even bij te komen van je drukke dagelijkse leven, al zijn er ook mensen die juist bijkomen van de dagelijkse drukte door lekker in de tuin te werken, maar dat terzijde.

Boerderijtuin ontwerpen


Hoe je goedkoop een tuinontwerp voor een boerderijtuin maakt

Veel mensen vragen zich af of je een tuinontwerp zelf kunt maken. Wat mij betreft is dit zeker mogelijk. Het is dan wel van belang om je er goed in te verdiepen en een goed uitgedacht stappenplan te volgen. Het maken van een eigen tuinontwerp is natuurlijk veel voordeliger dan dit laten doen door een vakman. Als je echter belangrijke zaken vergeet en hier later achter komt, is je tuinontwerp voor je boerderijtuin niet meer goedkoop. In het ergste geval zul je soms opnieuw moeten beginnen met het aanleggen van je tuin!

Hopelijk hebben we je kunnen helpen aan de hand van dit artikel. Maar er is natuurlijk veel meer belangrijke informatie die je moet weten over het ontwerpen van de tuin. Er zijn namelijk nog meer gemaakte fouten. Anderzijds ben je misschien op zoek naar inspiratie of heb je al concrete plannen waar je ons hulp bij kunt gebruiken. Download gratis onze Tuinontwerp Gids waarin je de 9 meest gemaakte fouten ontdekt en hoe jij deze voorkomt.

Tuinontwerp

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!