Keramische buitentegels zijn enorm populair geworden in de afgelopen jaren. Jaarlijks worden er honderden verschillende soorten keramische tegels voor buiten op de markt gebracht en het aanbod is inmiddels immens groot. Betontegels hebben een aantal grote nadelen die keramische buitentegels juist niet hebben, daarnaast is de buitentegel van keramiek een geduchte concurrent van natuursteen.
In dit artikel vermeld ik wat de grootse voor- en nadelen van keramische buitentegels zijn, zodat je precies weet waar je rekening mee moet houden en wat kan verwachten.
Alles over keramische buitentegels
- Wat zijn keramische buitentegels?
- Welke soorten keramische buitentegels zijn er voor in de tuin?
- 12 voordelen van keramische buitentegels
- 4 nadelen van keramische buitentegels
- Prijzen van keramische tegels
- Problemen met de ondergrond bij keramische buitentegels?
- Keramische tegels leggen: hoe werkt dat?
- Keramische tegels schoonmaken: zo reinig je de tegels in jouw tuin!
Wat zijn keramische buitentegels?
Keramische buitentegels zijn tegels gemaakt van, je raadt het al, keramiek. De tegels worden gemaakt van klei en leem en vervolgens op hoge temperatuur gebakken, waardoor ze keihard worden. Dit zorgt ervoor dat de tegels weinig vocht en viezigheid opnemen en daardoor erg onderhoudsvriendelijk zijn. Er bestaan keramische tegels voor zowel binnen als buiten. Een binnentegel kan je niet buiten gebruiken! Andersom kan het wel: je kunt een buitentegel wel binnen gebruiken.
Keramische tegels zijn erg duurzaam: ze gaan lang mee en zijn tijdloos. Daarnaast kunnen de tegels van keramiek in allerlei verschillende vormen en maten gemaakt worden en kan het oppervlakte bewerkt worden.
Welke soorten keramische buitentegels zijn er voor in de tuin?
Zoals ik in de inleiding al beschreef zijn er honderden soorten keramische buitentegels. Toch zet ik een aantal soorten voor je op een rijtje, zodat je een begin kunt maken met zoeken naar keramische tegels.
- Splijttegels
- DHG-tegels
- Monocuissontegels
- Bicuissontegels
- Volkeramische tegels
- Terracotta tegels
Het verschil in deze tegels heeft met name te maken met het materiaal waarvan zij gemaakt zijn en de manier waarop zij gebakken zijn. Monocuissontegels zijn bijvoorbeeld één keer gebakken, terwijl Bicuissontegels twee keer zijn gebakken.
Een nieuwe techniek wat in 2017 zijn doorbraak heeft gemaakt in Nederland is keramiek op beton. Een prachtige techniek waarmee de verwerking een stuk voordeliger kan uitpakken en waarmee toch het eindresultaat van keramiek kan worden behaald.
De onderlaag van beton zorgt voor extra body waardoor de tegel veel stabieler ligt en dus kan worden verwerkt op een gestabiliseerde zandvloer. Uiteraard geld ook hier dat je eerst goed moet kijken naar de ondergrond.
12 voordelen van keramische buitentegels
Waarom zijn keramische buitentegels nu zo populair? Dat komt door de vele voordelen die deze tegels hebben. Ik zet de belangrijkste voor je op een rijtje:
- De tegels zijn kleurvast
- Keramische buitentegels krassen niet en zijn slijtvast
- Door verfijnde technieken zijn tegels maatvast
- De tegels zijn 97% waterafstotend ,waardoor er nagenoeg geen vocht doorheen trekt
- Tegels worden nagenoeg niet glad door een verfijnde sliplaag
- De tegels zijn vorstbestendig
- Er trekken geen vlekken in keramische tegels
- Geen groene aanslag
- Makkelijk schoon te maken
- Licht van gewicht (2 cm dik)
- Verkrijgbaar in diverse maatvoeringen waardoor exclusief design mogelijk is
- Je hebt de mogelijkheid om binnen en buiten dezelfde tegel te gaan gebruiken
Wil je zien hoe keramische tegels staan? In mijn gratis tuininspiratiepakket zie je meerdere voorbeelden van tuinen met keramische tegels. Download hem hier helemaal gratis.
4 nadelen van keramische buitentegels
Keramische tegels voor buiten zijn stijlvol en passen prima bij moderne tuinen. Zoals beschreven zijn er veel belangrijke voordelen aan verbonden. Maar, zoals de meeste producten hebben ze ook nadelen:
- De voegen tussen de tegels zijn (nog) wel gevoelig voor algen;
- Kostbare verwerking;
- Herstelwerk is een stuk lastiger;
- Problemen met de ondergrond (verwerking).
Prijzen van keramische tegels
Het stond al bij de nadelen: de prijzen van keramische tegels. Ondanks dat keramiek zo populair is, is het ook een kostbaar product. Dit heeft vooral te maken met het leggen van de tegels. Uiteindelijk kun je wel rekenen op minimaal €80,- per vierkante meter wanneer je keramische tegels in je tuin wil leggen.
Keramische buitentegels zijn veel dunner dan andere buitentegels, juist om ze nog betaalbaar te houden. De fundering van de tegels moet daarom heel stabiel en sterk zijn om de duurzaamheid van de tegels te behouden.
Problemen met de ondergrond bij keramische buitentegels?
Dit punt wil ik wat verder uitschrijven om je bewust te maken van het feit dat er ook dingen mis kunnen gaan. In onze branche bestaat er al jaren een discussie over hoe je keramische tegels moet leggen.
Ik heb ondervonden dat er niet één perfecte methode is. Het is volledig afhankelijk van de ondergrond. Daarnaast is het enorm belangrijk dat er kennis en ervaring aanwezig is bij degene die de verharding aanlegt. Is dat niet het geval? Dan komen de problemen vanzelf.
Het allerbelangrijkste wat je moet onthouden in dit verhaal is dat je goed en vakkundig (bij voorkeur onafhankelijk) advies inwint om de juiste keuzes te maken. Met keramiek kies je in theorie voor een binnen vloer die naar buiten wordt doorgetrokken. Een prachtig concept waar eigenlijk alleen maar wordt ingespeeld op de voordelen, zoals ik die eerder benoemde. Maar de realiteit is dat de nadelen worden overschaduwd, waardoor er toch veel problemen zijn waardoor men spijt heeft van de gemaakte keuze en forse investering.
De meeste problemen zitten in de ondergrond of in de verwerking van de dunne (2cm) tegels. Je kunt deze in verschillende ondergronden aanleggen wat het geheel een stuk kostbaarder maakt:
- Betonvloer
- Mortel
- Drainerende ondergrond
Keramische tegels leggen: hoe werkt dat?
Keramische tegels leg je niet zomaar even; hier gaat wel wat werk aan vooraf. Een verkeerde ondergrond kan ervoor zorgen dat er vocht onder de tegels komt en bij vorst kunnen deze dan gaan schuiven. Daarnaast kan het zelfs zorgen voor scheuren in de voegen. Ik raad je aan om minstens altijd om advies te vragen aan je tegelboer voordat je gaat leggen. In het kort leg ik je uit hoe je keramische tegels kunt leggen.
- Graaf een gat van 30 centimeter op de plek waar je de tegels gaat leggen.
- Leg vervolgens een ondergrond van zand van 20 centimeter en zorg dat dit mooi glad is.
- Maak vervolgens drainagemortel waarmee je fundering meer stevigheid geeft. Mortel of specie is een soort fijn beton. Drainagemortel maak je met (kalkarm) cement en split, waarbij de verhouding 1:5 is.
- Breng een drainagemortel van 8 centimeter aan en maak het vervolgens weer mooi glad.
- Lijm de tegels op het nog natte beton met een hechtmortel.
- Voeg de tegels met een waterdichte voegmortel.
Wil je meer weten over het leggen van keramische tegels? Dan raad ik je aan om zeker eens dit artikel te lezen.
Keramische tegels schoonmaken: zo reinig je de tegels in jouw tuin!
Voor het reinigen van je keramische tegels heb je niet veel nodig. Zoals ik al eerder beschreef, zijn keramische tegels erg hard en nemen ze weinig tot geen viezigheid en vocht op. Dit maakt dat je alleen een emmer met warm water, biologische reiniger en een harde bezem nodig hebt. Schrobben maar!
Over keramische tegels alleen al kan ik een compleet boek schrijven. Ik hoop dat ik je hiermee inzichten heb gegeven waardoor je keuzes goed overdenkt. Je mag contact met me opnemen om meer informatie in te winnen over keramische tegels in de tuin. Ik help je graag hiermee!
Wil je meer tuininspiratie opdoen? In mijn nieuwste e-book deel ik allerlei ideeën voor zowel grote als kleine tuinen. Laat je inspireren! Download hier gratis mijn tuininspiratiepakket.
Pim
op 22 Jun 2018peer
op 17 Dec 2018Piet
op 27 Apr 2019Luc
op 01 Apr 2020Peter Mecklenfeld
op 03 Apr 2020