Page content

article content

Keramische buitentegels: alle voor- en nadelen op een rijtje

Keramische buitentegels zijn één van de grootste en snelst groeiende trends van de afgelopen jaren is de opkomst van keramiek wat geschikt is voor buitengebruik. Na de eerste producten zijn er jaarlijks honderden verschillende soorten keramiek op de markt gekomen en is het aanbod immens groot.

Keramiek is het product wat de meeste nadelen van beton voorkomt en als geduchte concurrent van natuursteen inmiddels een prominente plaats heeft ingenomen in de Nederlandse tuinmarkt.

In dit artikel vermeld ik wat de grootse voor- en nadelen van keramische buitentegels zijn, zodat je precies weet waar je rekening mee moet houden en wat kan verwachten.

Keramische buitentegels | voor- en nadelen

De grootste voordelen van keramische buitentegels zijn:

 • De tegels zijn kleurvast
 • Keramische buitentegels krassen niet en zijn slijtvast
 • Door verfijnde technieken zijn tegels maatvast
 • De tegels zijn 97% waterafstotend ,waardoor er nagenoeg geen vocht doorheen trekt
 • Tegels worden nagenoeg niet glad door een verfijnde sliplaag
 • De tegels zijn vorstbestendig
 • Er trekken geen vlekken in keramische tegels
 • Geen groene aanslag
 • Makkelijk schoon te maken
 • Licht van gewicht (2 cm dik)
 • Verkrijgbaar in diverse maatvoeringen waardoor exclusief design mogelijk is
 • Je hebt de mogelijkheid om binnen en buiten dezelfde tegel te gaan gebruiken

De grootste nadelen van keramische buitentegels

Keramische tegels voor buiten zijn stijlvol en passen prima bij moderne tuinen. Zoals beschreven zijn er veel belangrijke voordelen aan verbonden. Maar, zoals de meeste producten hebben ze ook nadelen:

 • De voegen tussen de tegels zijn (nog) wel gevoelig voor algen;
 • Kostbare verwerking;
 • Herstelwerk is een stuk lastiger;
 • Problemen met de ondergrond (verwerking).

Keramische buitentegels

Problemen met de ondergrond bij keramische buitentegels?

Het laatste punt wil ik wat verder uitschrijven om je bewust te maken van het feit dat er ook dingen mis kunnen gaan. In onze branche bestaat er al jaren een discussie over hoe je keramische tegels moet leggen.

Ik heb ondervonden dat er niet één perfecte methode is. Het is volledig afhankelijk van de ondergrond. Daarnaast is het enorm belangrijk dat er kennis en ervaring aanwezig is bij degene die de verharding aanlegt. Is dat niet het geval? Dan komen de problemen vanzelf.

Het allerbelangrijkste wat je moet onthouden in dit verhaal is dat je goed en vakkundig (bij voorkeur onafhankelijk) advies inwint om de juiste keuzes te maken. Met keramiek kies je in theorie voor een binnen vloer die naar buiten wordt doorgetrokken. Een prachtig concept waar eigenlijk alleen maar wordt ingespeeld op de voordelen, zoals ik die eerder benoemde. Maar de realiteit is dat de nadelen worden overschaduwd, waardoor er toch veel problemen zijn waardoor men spijt heeft van de gemaakte keuze en forse investering.

De meeste problemen zitten in de ondergrond of in de verwerking van de dunne (2cm) tegels. Je kunt deze in verschillende ondergronden aanleggen wat het geheel een stuk kostbaarder maakt:

 • Betonvloer
 • Mortel
 • Drainerende ondergrond

Keramische buitentegels

Nieuwe technieken voor het aanleggen van keramische tegels

Een nieuwe techniek wat in 2017 zijn doorbraak heeft gemaakt in Nederland is keramiek op beton. Een prachtige techniek waarmee de verwerking een stuk voordeliger kan uitpakken en waarmee toch het eindresultaat van keramiek kan worden behaald.

De onderlaag van beton zorgt voor extra body waardoor de tegel veel stabieler ligt en dus kan worden verwerkt op een gestabiliseerde zandvloer. Uiteraard geld ook hier dat je eerst goed moet kijken naar de ondergrond.

Over keramische tegels alleen al kan ik een compleet boek schrijven. Ik hoop dat ik je hiermee inzichten heb gegeven waardoor je keuzes goed overdenkt. Je mag contact met me opnemen om meer informatie in te winnen over keramische tegels in de tuin. Ik help je graag hiermee!

Keramische buitentegels

Peter Mecklenfeld
Peter is oprichter van het florum platform. Met florum wil hij mensen bij elkaar brengen in een omgeving van inspiratie, kennis en een stukje gezonde humor.Daarnaast is hij sinds 2009 eigenaar van een tuinontwerpstudio en hoveniersbedrijf. Het bedrijf Mecklenfeld tuinen is hard op weg om Nederland kennis te laten maken met (onderhoudsarme) moderne tuinen. Hij heeft 2 boeken geschreven over tuininspiratie en tuinonderhoud.Op florum.nl deelt Peter zijn kennis, inzichten en ideeën vooral over in het inrichten en onderhouden van tuinen maar hij vertelt ook graag over zijn kennis en ervaringen tijdens het bouwen van zijn eigen nieuwe woning (2013) en de trajecten die hij en zijn team meemaken in de wereld van nieuwbouw en verbouw.Peter is een enorm liefhebber van de natuur, (culinair) eten en reizen. In zijn verhalen zul je ontdekken wat hij beleeft en op zijn verlanglijstje heeft staan.

Comment Section

1 reactie op “Keramische buitentegels: alle voor- en nadelen op een rijtje


Door Pim op 22 juni 2018

Dankjewel voor dit artikel over keramische buitentegels. Erg fijn om tegels te hebben die zo gemakkelijk schoon te houden zijn en waarin vlekken niet trekken kunnen. De voordelen zijn groot ten opzichte van hout of anderssoortige tegels.

Plaats een reactie


*