Keramische buitentegels: alle voor- en nadelen op een rijtje
16 januari 2018 
6 min. leestijd

Keramische buitentegels: alle voor- en nadelen op een rijtje

Keramische buitentegels zijn enorm populair geworden in de afgelopen jaren. Jaarlijks worden er honderden verschillende soorten keramische tegels voor buiten op de markt gebracht en het aanbod is inmiddels immens groot. Betontegels hebben een aantal grote nadelen die keramische buitentegels juist niet hebben, daarnaast is de buitentegel van keramiek een geduchte concurrent van natuursteen.

In dit artikel vermeld ik wat de grootse voor- en nadelen van keramische buitentegels zijn, zodat je precies weet waar je rekening mee moet houden en wat kan verwachten.

Keramische buitentegels | voor- en nadelen

Alles over keramische buitentegels

 1. Wat zijn keramische buitentegels?
 2. Welke soorten keramische buitentegels zijn er voor in de tuin?
 3. 12 voordelen van keramische buitentegels
 4. 4 nadelen van keramische buitentegels
 5. Prijzen van keramische tegels
 6. Problemen met de ondergrond bij keramische buitentegels?
 7. Keramische tegels leggen: hoe werkt dat?
 8. Keramische tegels schoonmaken: zo reinig je de tegels in jouw tuin!

Wat zijn keramische buitentegels?

Keramische buitentegels zijn tegels gemaakt van, je raadt het al, keramiek. De tegels worden gemaakt van klei en leem en vervolgens op hoge temperatuur gebakken, waardoor ze keihard worden. Dit zorgt ervoor dat de tegels weinig vocht en viezigheid opnemen en daardoor erg onderhoudsvriendelijk zijn. Er bestaan keramische tegels voor zowel binnen als buiten. Een binnentegel kan je niet buiten gebruiken! Andersom kan het wel: je kunt een buitentegel wel binnen gebruiken.

Keramische tegels zijn erg duurzaam: ze gaan lang mee en zijn tijdloos. Daarnaast kunnen de tegels van keramiek in allerlei verschillende vormen en maten gemaakt worden en kan het oppervlakte bewerkt worden.

Welke soorten keramische buitentegels zijn er voor in de tuin?

Zoals ik in de inleiding al beschreef zijn er honderden soorten keramische buitentegels. Toch zet ik een aantal soorten voor je op een rijtje, zodat je een begin kunt maken met zoeken naar keramische tegels.

 • Splijttegels
 • DHG-tegels
 • Monocuissontegels
 • Bicuissontegels
 • Volkeramische tegels
 • Terracotta tegels

Het verschil in deze tegels heeft met name te maken met het materiaal waarvan zij gemaakt zijn en de manier waarop zij gebakken zijn. Monocuissontegels zijn bijvoorbeeld één keer gebakken, terwijl Bicuissontegels twee keer zijn gebakken.

Een nieuwe techniek wat in 2017 zijn doorbraak heeft gemaakt in Nederland is keramiek op beton. Een prachtige techniek waarmee de verwerking een stuk voordeliger kan uitpakken en waarmee toch het eindresultaat van keramiek kan worden behaald.

De onderlaag van beton zorgt voor extra body waardoor de tegel veel stabieler ligt en dus kan worden verwerkt op een gestabiliseerde zandvloer. Uiteraard geld ook hier dat je eerst goed moet kijken naar de ondergrond.

Keramische buitentegels

12 voordelen van keramische buitentegels

Waarom zijn keramische buitentegels nu zo populair? Dat komt door de vele voordelen die deze tegels hebben. Ik zet de belangrijkste voor je op een rijtje:

 1. De tegels zijn kleurvast
 2. Keramische buitentegels krassen niet en zijn slijtvast
 3. Door verfijnde technieken zijn tegels maatvast
 4. De tegels zijn 97% waterafstotend ,waardoor er nagenoeg geen vocht doorheen trekt
 5. Tegels worden nagenoeg niet glad door een verfijnde sliplaag
 6. De tegels zijn vorstbestendig
 7. Er trekken geen vlekken in keramische tegels
 8. Geen groene aanslag
 9. Makkelijk schoon te maken
 10. Licht van gewicht (2 cm dik)
 11. Verkrijgbaar in diverse maatvoeringen waardoor exclusief design mogelijk is
 12. Je hebt de mogelijkheid om binnen en buiten dezelfde tegel te gaan gebruiken

Wil je zien hoe keramische tegels staan? In mijn gratis tuininspiratiepakket zie je meerdere voorbeelden van tuinen met keramische tegels. Download hem hier helemaal gratis.


4 nadelen van keramische buitentegels

Keramische tegels voor buiten zijn stijlvol en passen prima bij moderne tuinen. Zoals beschreven zijn er veel belangrijke voordelen aan verbonden. Maar, zoals de meeste producten hebben ze ook nadelen:

 • De voegen tussen de tegels zijn (nog) wel gevoelig voor algen;
 • Kostbare verwerking;
 • Herstelwerk is een stuk lastiger;
 • Problemen met de ondergrond (verwerking).

Keramische buitentegels

Prijzen van keramische tegels

Het stond al bij de nadelen: de prijzen van keramische tegels. Ondanks dat keramiek zo populair is, is het ook een kostbaar product. Dit heeft vooral te maken met het leggen van de tegels. Uiteindelijk kun je wel rekenen op minimaal €80,- per vierkante meter wanneer je keramische tegels in je tuin wil leggen.

Keramische buitentegels zijn veel dunner dan andere buitentegels, juist om ze nog betaalbaar te houden. De fundering van de tegels moet daarom heel stabiel en sterk zijn om de duurzaamheid van de tegels te behouden.

Problemen met de ondergrond bij keramische buitentegels?

Dit punt wil ik wat verder uitschrijven om je bewust te maken van het feit dat er ook dingen mis kunnen gaan. In onze branche bestaat er al jaren een discussie over hoe je keramische tegels moet leggen.

Ik heb ondervonden dat er niet één perfecte methode is. Het is volledig afhankelijk van de ondergrond. Daarnaast is het enorm belangrijk dat er kennis en ervaring aanwezig is bij degene die de verharding aanlegt. Is dat niet het geval? Dan komen de problemen vanzelf.

Het allerbelangrijkste wat je moet onthouden in dit verhaal is dat je goed en vakkundig (bij voorkeur onafhankelijk) advies inwint om de juiste keuzes te maken. Met keramiek kies je in theorie voor een binnen vloer die naar buiten wordt doorgetrokken. Een prachtig concept waar eigenlijk alleen maar wordt ingespeeld op de voordelen, zoals ik die eerder benoemde. Maar de realiteit is dat de nadelen worden overschaduwd, waardoor er toch veel problemen zijn waardoor men spijt heeft van de gemaakte keuze en forse investering.

De meeste problemen zitten in de ondergrond of in de verwerking van de dunne (2cm) tegels. Je kunt deze in verschillende ondergronden aanleggen wat het geheel een stuk kostbaarder maakt:

 • Betonvloer
 • Mortel
 • Drainerende ondergrond

Keramische buitentegels

Keramische tegels leggen: hoe werkt dat?

Keramische tegels leg je niet zomaar even; hier gaat wel wat werk aan vooraf. Een verkeerde ondergrond kan ervoor zorgen dat er vocht onder de tegels komt en bij vorst kunnen deze dan gaan schuiven. Daarnaast kan het zelfs zorgen voor scheuren in de voegen. Ik raad je aan om minstens altijd om advies te vragen aan je tegelboer voordat je gaat leggen. In het kort leg ik je uit hoe je keramische tegels kunt leggen.

 1. Graaf een gat van 30 centimeter op de plek waar je de tegels gaat leggen.
 2. Leg vervolgens een ondergrond van zand van 20 centimeter en zorg dat dit mooi glad is.
 3. Maak vervolgens drainagemortel waarmee je fundering meer stevigheid geeft. Mortel of specie is een soort fijn beton. Drainagemortel maak je met (kalkarm) cement en split, waarbij de verhouding 1:5 is.
 4. Breng een drainagemortel van 8 centimeter aan en maak het vervolgens weer mooi glad.
 5. Lijm de tegels op het nog natte beton met een hechtmortel.
 6.  Voeg de tegels met een waterdichte voegmortel.

Wil je meer weten over het leggen van keramische tegels? Dan raad ik je aan om zeker eens dit artikel te lezen. 

Keramische tegels schoonmaken: zo reinig je de tegels in jouw tuin!

Voor het reinigen van je keramische tegels heb je niet veel nodig. Zoals ik al eerder beschreef, zijn keramische tegels erg hard en nemen ze weinig tot geen viezigheid en vocht op. Dit maakt dat je alleen een emmer met warm water, biologische reiniger en een harde bezem nodig hebt. Schrobben maar!

Keramische buitentegels

Over keramische tegels alleen al kan ik een compleet boek schrijven. Ik hoop dat ik je hiermee inzichten heb gegeven waardoor je keuzes goed overdenkt. Je mag contact met me opnemen om meer informatie in te winnen over keramische tegels in de tuin. Ik help je graag hiermee!

Wil je meer tuininspiratie opdoen? In mijn nieuwste e-book deel ik allerlei ideeën voor zowel grote als kleine tuinen. Laat je inspireren! Download hier gratis mijn tuininspiratiepakket.


Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Pim
Door

Pim

op 22 Jun 2018

Dankjewel voor dit artikel over keramische buitentegels. Erg fijn om tegels te hebben die zo gemakkelijk schoon te houden zijn en waarin vlekken niet trekken kunnen. De voordelen zijn groot ten opzichte van hout of anderssoortige tegels.

peer
Door

peer

op 17 Dec 2018

De slijtvastheid is wel een erg prettig gegeven. Bij een tuinaanleg wil je graag op lange duurzaamheid kunnen rekenen. Ik houd van onderhoudsvrije tuinen waarnaar je weinig omkijken hebt.

Piet
Door

Piet

op 27 Apr 2019

Ik ben benieuwd hoe slijtvast een keramische tegel eigenlijk is? Wij hebben bv een gietijzeren sfeerhaard van 55 kilo. Deze heeft 3 poten. Zullen er krassen op de tegel komen als ik de haard verschuif? Is een keramische tegel door en door gekleurd?

Luc
Door

Luc

op 01 Apr 2020

Er zijn nogal wat aanbieders van keramische tuintegels. Hoe zie ik door de bomen het bos? Zijn de prijsvechters bedrijven met mindere kwaliteit?

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 03 Apr 2020

Dag Luc, dat klopt helemaal. Er zijn zeker prijsvechters met mindere kwaliteit. Dit zijn meestal: - B keus - Overjarige modellen - Oude productietechnieken Ik wil je best helpen. Stuur dan even een mail naar info@florum.nl

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!