Keramische tegels leggen in de tuin? (2 manieren + TIPS)!
Keramische tegels leggen in de tuin? (2 manieren + TIPS)!
12 juni 2015 

Keramische tegels leggen in de tuin? (2 manieren + TIPS)!

Hoe kan ik het beste keramische tegels gaan leggen in de tuin? " target="_blank">Hoe kan ik het beste keramische tegels gaan leggen in de tuin?

Keramische tegels leggen in de tuin (Tuintrend)

Een van de grootste (opkomende) trends in Nederland is keramiek in de tuin. Steeds meer mensen kiezen voor om keramische tegels in hun tuin omdat keramiek enorm veel voordelen heeft ten opzichte van bijvoorbeeld betonproducten en natuursteen. De komende jaren wordt verwacht dat de keuze voor keramiek nog sterker gaat toenemen. Dit zien we nu al terug in het stijgende aantal fabrikanten en leveranciers.

keramische-tegels-in-strakke-tuin

Hieronder zal ik de belangrijkste voordelen van keramische tegels met je delen:

 • De tegels zijn kleurvast
 • Keramische buitentegels krassen niet in zijn slijtvast
 • Door verfijnde technieken zijn tegels maatvast
 • De tegels zijn 97% waterafstotend waardoor er nagenoeg geen vocht doorheen trekt
 • Tegels worden nagenoeg niet glad door een verfijnde sliplaag
 • De tegels zijn vorstbestendig
 • Er trekken geen vlekken in keramische tegels
 • Geen groene aanslag
 • Makkelijk schoon te maken
 • Licht van gewicht (2 cm dik)
 • Verkrijgbaar in diverse maatvoeringen waardoor exclusief design mogelijk is
 • Je hebt de mogelijkheid om binnen en buiten dezelfde tegel te gaan gebruiken

Het aanbod in keramische tegels stijgt enorm, maar welke tegel moet ik nu gaan kiezen?

We zien dus dat het aanbod in keramische buitentegels snel toeneemt. Hierdoor wordt het voor de consument (en ook voor de aanbieder) niet makkelijker gemaakt. Welke keuze moet je nu eigenlijk gaan maken? De verschillen in uitstraling zijn zo klein dat je het met het blote oog bijna niet ziet, terwijl de prijzen sterk variëren tussen 39,00 en soms wel 100+ euro per vierkante meter.

De grote merken die via Nederlands import verkrijgbaar zijn vaak afkomstig uit China of Italië. Let bij de keuze vooral op de maatvastheid van de tegel en vraag om aantoonbare referenties. Vraag je bij keramiek altijd af wat je krijgt voor de aangeboden prijs en win informatie in bij de specialist. Ik zal je hieronder een lijstje meegeven met merken die betrouwbaar zijn en waar je gegarandeerd kwaliteit producten geleverd krijgt. Wij maken al enkele jaren gebruik van deze merken en geven je deze tips uit eigen ervaring.

 • Tagina
 • Kronos
 • Mirage
 • Basaltina
 • Ardesia
 • Robusto
 • Percorsi
 • Marne
 • Duostone (vt wonen)

Twijfel je over de juiste keuze?  Keramische tegels kies je voor de lange termijn. Zorg er dus voor dat je goed en onafhankelijk wordt geadviseerd. Ik kan je helpen bij het maken van de juiste keuze en je rondleiden in de showtuin waar alle bovengenoemde merken worden gepresenteerd in modeltuinen.

Oké, je hebt de keuze gemaakt voor keramiek en gaat er vanuit dat je een investering hebt gedaan waar je jarenlang plezier van gaat beleven. Blijf nog even hangen en zorg dat je de rest van de informatie in dit bericht ook gaat lezen want alles valt en staat met hetgeen je hieronder gaat lezen!

Keramische tegels leggen in de tuin zodat ze stabiel langdurig liggen en niet opvriezen van de ondergrond? (Tips en adviezen)

Niet alleen de tegels moeten duurzaam zijn maar alles valt en staat met de manier van verwerken. Als je hebt gekozen voor keramische tegels dan is kennis en vakmanschap een absolute eis. Uit ervaring merk ik dat er veel gevallen zijn (nog veel te veel) waar tegels verkeerd worden aangebracht. Op het eerste oog merk je geen problemen maar zul je als consument tevreden zijn. Maar hoe ziet het terras eruit als we in Nederland winter krijgen (ja, winters in Nederland zijn nog steeds mogelijk)?

Laat je adviseren door een échte vakman!

Zelfs in Nederland blijven we kans houden op winters weer met (strenge) vorst. Bereid het terras voor op deze omstandigheden en zorg ervoor dat jij niet de fout begaat die velen begaan..

Er zijn 2 manieren om keramiek te verwerken in de tuin, namelijk:

 1. Keramische tegels leggen op een losse ondergrond
 2. Keramische tegels leggen op een gestabiliseerde ondergrond

De keuze voor deze twee opties maak je op basis van de ondergrond waarop jouw tuin zich bevind. Woon je op een stabiele ondergrond en zijn er weinig tot geen gevallen bekend dat tegels ernstig verzakken dan is optie 2 een goede keuze. Maar woon je op een plek (bijvoorbeeld Flevoland en Noord Holland) waar complete tuinen massaal verzakken dan raad ik je aan om te kiezen voor optie 1. Het grootste voordeel wat je dan hebt ten opzichte van optie twee is dat je gemakkelijk het terras kunt gaan ophogen.

Een andere reden waarop je de keuze maakt is door te letten op de waterdoorlatendheid van de grond. Loopt het water in jouw tuin slecht weg? Kies dan altijd voor optie 2.


1. Keramische tegels leggen op een losse ondergrond

Start uitsluitend op een goed water doorlatende ondergrond

Wij adviseren een laag van minimaal 20 cm vulzand. Breng deze laag aan en verdicht hem in lagen van 10 cm met een trilplaat.

Vliesdoek

Breng een stabilisatie vliesdoek aan van minimaal 120 gram per vierkante centimeter (geen antiworteldoek!).

Breng een toplaag aan van StabiCare

Breng nu een laag van minimaal 8 cm StabiCare aan. Tril dit goed af tot een goed compact en stabiel geheel op de juiste werkhoogte. stabicare-aanleg-keramiek-tegels
Hark de toplaag licht open of strooi een los laagje StabiCare over de afgetrilde laag.

Wat is StabiCare?

Stabicare is een goed waterdoorlatende en zeer stabiele onderbouw die kan worden toegepast als ondergrond voor keramische buitentegels. Het is het enige lichte ophoogmateriaal in zijn klasse met een groen label en het meest milieuvriendelijke lichte ophoogmateriaal op de markt omdat het materiaal zonder energieverbruik word geproduceerd. Door het toepassen van Stabicare wordt duurzaam bouwen met respect voor mens en milieu gestimuleerd.

Door het relatief geringe gewicht van 900 kg/m3 en de goede drainerende werking is StabiCare een ideaal product voor toepassingen waar het gewicht en de waterdoorlaatbaarheid van belang zijn.

Vastkloppen van de tegels

Klop vervolgens de tegels ion de losse laag van StabiCare tot dat deze direct 100% stabiel is. Besteed extra aandacht aan het leggen van tegels en gebruik voegkruisjes om strakke lijnen te kunnen leggen.

stabicare-aanleg-keramiektegels-tuinaanleg

Voegen van de tegels

Bij deze manier van verwerken is het belangrijk dat je kiest voor een waterdoorlatende (drainerende) voeg. Zorg voor het voegen dat de voegkruisjes verwijderd zijn en dat de tegels en de voegen schoon zijn van zand en andere rotzooi. Hieronder een lijst van voegmaterialen die je zou kunnen gebruiken:

 • GatorSand XP van Gard & Gare
 • EuroStone polymeer voegzand van Gard & Gare
 • Varistone MS
 • Varistone Z
 • Varistone ZZ
 • Varistone LM aqua

Laat het terras minimaal 24 uur uitharden voordat je het gaat gebruiken.

Reinigen van het terras

Na het voegen ga je het terras reinigen om alle resten van de tegels te verwijderen. Het voordeel van keramiek is dat het zich makkelijk laat schoonmaken en dat het vuil niet in de tegel trekt. Als je bijvoorbeeld vet of rode wijn morst? Maak je dan geen zorgen! Als je het tijdig opruimt zul je geen vlekken zien.

Aanleggen van hemelwaterafvoer systeem

Het meeste water zal via het terras terechtkomen op het laagste punt in de tuin. Zorg er altijd voor dat je een systeem hebt waar het hemelwater kan worden afgevoerd. Lees hier meer over systemen voor hemelwaterafvoer.


2. Keramische tegels leggen op een waterafstotende manier

Bij deze manier van verwerken is het belangrijk dat het water afgevoerd worden over het terras. Met deze tips leggen we je uit hoe je gaat voorkomen dat tegels gaan opvriezen en los gaan zitten.

Er zitten keramische tegels los in mijn terras? Hoe kan dit?

Het losvriezen van tegels kan optreden zodra er zich vocht onder de tegel bevindt. Als dit vocht bevriest, zet het uit en daardoor zal de tegel losvriezen van de ondergrond. Daarom is het heel belangrijk de keramische tegels op een gestabiliseerde (waterdoorlatende) ondergrond te verlijmen. Er kan zich dan geen vocht onder de tegels verzamelen.

Zorg voor een stabiele ondergrond en goede fundering

Afhankelijk van de ondergrond waarop je tuin zich bevind ga je onderzoeken welke fundering en onder verharding je moet gaan toepassen. Dit kan variëren van een drainerende puinlaag, vulzand of Gralux.

Drainagemortel

Als de ondergrond erin ligt starten we met het aanmaken van de drainagemortel. Deze wordt samengesteld uit fijne split 2-6mm en een stabilisatiemortel en bindmiddel.

Verwerken van de drainagemortel

Het drainagemortel komt bovenop de fundering/ ondergrond. Afhankelijk van de groote van het terras adviseren wij een laag van 5-8 cm.
Zorg er altijd voor dat er voldoende afschot in terras zit om ervoor te zorgen dat het water makkelijk wel kan lopen. Wij adviseren om er voor kiezen om het water op te vangen en daarna af te voeren via een draingoot/ lijn.
Let op! Je kunt alleen keramische tegels verlijmen op drainagemortel als het nog niet is uitgehard. Werk dus efficiënt en zorgvuldig!

Lijmen en plakken van de keramische tegels

Breng met een lijmkam een flexibele hechtmortel aan op de onderzijde van de keramische tegels. Klop ze daarna lichtjes in, op de drainagemortel. Denk eraan dat u de tegels alleen kunt verlijmen op een drainagemortel die niet is uitgehard. Breng daarom niet teveel drainagemortel ineens aan.

Invoegen van de keramische tegels

Als de tegels gelegd zijn laat je het minimaal een dag drogen en zorg je ervoor dat er niemand op de tegels komt. De volgende stap is het invoegen van de tegels. Hiervoor zijn diverse kleuren beschikbaar en is het erg belangrijk dat je kiest voor het beste voegmiddel voor de situatie in jouw tuin. Laat je daarom goed adviseren welk voegmiddel je het best kan gaan gebruiken in jouw situatie.

Met deze manier van verwerken kun je zowel een waterdoorlatende als een waterafstotende voeg gaan gebruiken. Belangrijk is dat wanneer er toch water door de voeg komt het kan wegzakken in de ondergrond.

 • GatorSand XP van Gard & Gare
 • EuroStone polymeer voegzand van Gard & Gare
 • Varistone MS
 • Varistone Z
 • Varistone ZZ
 • Varistone MC
 • Varistone ZC
 • Ardex

Laat het terras minimaal 24 uur uitharden voordat je het gaat gebruiken.

Reinigen van het terras

Na het voegen ga je het terras reinigen om alle resten van de tegels te verwijderen. Het voordeel van keramiek is dat het zich makkelijk laat schoonmaken en dat het vuil niet in de tegel trekt. Als je bijvoorbeeld vet of rode wijn morst? Maak je dan geen zorgen! Als je het tijdig opruimt zul je geen vlekken zien.

Aanleggen van hemelwaterafvoer systeem

Het meeste water zal via het terras terechtkomen op het laagste punt in de tuin. Zorg er altijd voor dat je een systeem hebt waar het hemelwater kan worden afgevoerd. Lees hier meer over systemen voor hemelwaterafvoer.


Hoe nu verder?

Zoals je waarschijnlijk hebt gelezen is dit geen gemakkelijke klus en ben je vakmanschap nodig. Heb je vragen over het leggen van keramische tegels? Of wil je resultaten met ons delen? Graag zelfs?

Neem contact met ons op via het contactformulier of stuur een mailtje naar info@mecklenfeldtuinen.nl

Door

Williamkic

op 17 June 2015

Thanks designed for sharing such a good thinking, post is nice, thats why i have read it entirely Legendario.

Door

vermaat

op 27 July 2016

gdm vraagje ik heb een betonnen gladde vloer [beton tegels] en ik wil er 33 vierkante meter over heen gelegd willen hebben wat kost mij dan het geheel met een donkere keramische tegel

Door

Twan Keltjens

op 3 August 2016

Twee maanden geleden hebben ze bij ons keramische tegels gelegd en nu liggen er al een paar tegels los is dit normaal ?

Door

Peter

op 4 August 2016

Het is sowieso niet de bedoeling dat tegels los gaan zitten. Welke ondergrond, voeg en kantopsluiting is er gebruikt? Devrealiteit blijft helaas wel dat het niet altijd voorkomen kan worden door diverse invloeden. Daarom adviseren wij onze klanten altijd en maken we ze attent op de risico's.

Door

Ellen Schokker

op 7 November 2016

Twee maanden geleden hebben wij de stone wood houtlook (Keramische tegel) neergelegd. Ons ondergrond is beton en de tegels staan op voetjes. Het ziet er heel mooi uit maar ons probleem is er blijft nu plasjes water op de tegels liggen als het geregend heeft,hoe kunnen wij dit probleem verhelpen?

Door

Peter Mecklenfeld

op 7 November 2016

Hallo Ellen, Zou je deze vraag ook kunnen stellen in onze Community? Daar heb je ook de mogelijkheid om foto's te plaatsen. Dan wordt het voor ons iets makkelijker om vragen te kunnen beantwoorden. Je kunt volledig kosteloos meedoen en wij en anderen helpen je er graag. Hierbij de rechtstreekse link naar het bord over keramische tegels: http://tuinflorum.nl/boards/keramische-tegels

Door

W Claessens

op 16 July 2017

Kan keramische tegeks leggen in los Maas zand??

Door

Christiaan

op 1 January 2018

Is gestabiliseerde ondergrond ook nodig wanneer keramische tegels onder een overkapping worden gelegd en het een oppervlakte van 2,5 bij 2,5 meter (ongeveer) zal hebben?

Door

Peter Mecklenfeld

op 4 January 2018

Het is afhankelijk van de ondergrond. Hoe steviger en stabieler de basis hoe beter de tegels blijven liggen. Als je een stabiele ondergrond hebt kun je onder de overkapping al met een zak cement stabiliseren. Dit meng je door het vulzand.

Door

Christiaan

op 25 January 2018

bedankt voor uw reactie.

Door

S. kerkhof

op 10 April 2018

De site lijkt niet te werken dus even via deze manier. We hebben betongranulaat en een cement deklaag van 10 cm en een voeg van zand cement voor onze keramische tegels. Helaas zijn sommige tegels hol waardoor er vocht onder komt. De voeg laat op sommige plekken los en hoektegels tegen het huis zijn gescheurd. We gaan de voegen verwijderen. Welk nieuw voegmiddel kunnen we het beste kopen? We zagen ergens Techniek Polymeerzand DR+ dat blijft flexibel en zacht als het nat is een wordt hard als het droog is

Door

Peter Mecklenfeld

op 11 April 2018

Ik denk dat enkel de voegen vervangen geen optie is. Als er vocht onder is getrokken zal dit een terugkerend probleem zijn. Ik raad jullie aan om de tegels er af te halen, de ondergrond te inspecteren (moet 100% droog zijn). Begin opnieuw met een 2 componenten lijm waarmee je de tegels verlijmd. Voegen doe je met een water afstotende voeg. Om scheuren tegen te gaan is het verstandig om een kit voeg over de lengte en breedte mee te nemen. Ook langs de gevel zou ik de voegen kitten om de werking op te vangen.

Door

S. kerkhof

op 10 April 2018

Techniseal Polymeerzand DR+

Door

Anna

op 17 April 2018

Wij hebben keramische tegels in tuin ( vt wonen duostone, gaskeramiek op serafoam). Ik onderhoud ze met water en groene zeep... maar ze worden steeds vuiler en mogelijk vetter.. wat moet ik doen om ze weer mooi te krijgen zonder ze te beschadigen? Alvast veel dank. Mvg,

Door

Peter Mecklenfeld

op 18 April 2018

Goedemorgen Anna, Ik zou de tegels een keer reinigen met een sterker middel. Je hebt bij de bouwmarkt genoeg keuze (van bijvoorbeeld HG). Let op dat, als je dit gaat toepassen het afvalwater NIET in de beplanting en het gazon terechtkomt. Het zijn namelijk geen biologische middelen.

Door

leander

op 19 July 2018

We gaan ons huidige terras vervangen, en zouden dit zelf willen doen. Er ligt een fundering van beton waar volgens de verkoper een chappe op moet komen (zou 7cm dik zijn). De tegel zelf is een keramische tegel van 1cm. Waar moeten we zeker rekening mee houden? Moet er iets speciaal gebeuren met de chappe? Welke lijm moeten we gebruiken? Welk voegsel? Alvast bedankt! Mvg

Door

Vincent

op 9 August 2018

Heb zelf ook keramische tegels laten leggen in mijn tuin. We hebben gekozen om de stenen de leggen op een losse ondergrond. Wel hebben we wat extra ophoogzand gebruikt om de ondergrond gelijkmatiger te maken.

Door

Richard Jagerman

op 13 August 2018

Na het voegen van onze keramische terrastegels heeft het veel te lang geduurd voordat de cement sluier van het voegen is verwijderd. Nu zijn er witte vegerige vlekken te zien. Ik be op zoek naar een professioneel advies om de tegels alsnog te reinigen. Bestaat hiervoor een speciaal middel en/of speciale apparatuur? Bedankt vast voor de reactie.

Door

Peter Mecklenfeld

op 13 August 2018

Heb je het al geprobeerd met HG cementsluier verwijderaar? Er is ook een vergelijkbaar middel van CT green. Dit zou moeten voldoen in combinatie met schrobben met een harde bezem.

Door

Richard Jagerman

op 14 August 2018

Zeer bedankt voor de reactie; we gaan het direkt proberen.

Door

pim

op 19 December 2018

Dankjewel voor dit artikel over keramische tegels. Ik kan me goed voorstellen dat de vraag naar keramische tegels toeneemt. Men houdt van slijtvaste producten. Bovendien is het onderhoud ook erg prettig.

Reactie plaatsen