Tuinontwerp | Ontdek de beste tips en adviezen (8 stappen)
26 november 2015 
15 min. leestijd

Tuinontwerp | Ontdek de beste tips en adviezen (8 stappen)

Tuinontwerp | In dit artikel ga ik mijn geheim met je delen hoe ik een tuinontwerp maak en hoe wij onze tuinen als team realiseren. Ik ga je laten zien dat onze tuinontwerpen een complete handleiding zijn voor het eindresultaat. Niets is zo waardevol dan het creëren van goede ideeën, en deze dan toe te passen in jouw unieke tuin.

Tuinontwerp nodig?

Ontdek wat de belangrijkste stappen zijn bij het maken van een tuinontwerp

De balans tussen jou en je gezin, je woning en omgeving én als belangrijkste jullie specifieke tuinwensen is allesbepalend voor het ontwerpen van je ultieme droomtuin.

Dat is wat je gaat ontdekken. Ik ga met je delen wat mijn strategie is bij het maken van unieke tuinontwerpen. Ik weet zeker dat ik je bewust ga maken van een aantal dingen die je waarschijnlijk anders vergeten was. Of dat je er helemaal niet aan hebt gedacht.

Veel plezier met het lezen van dit bericht!

tuinontwerp-laten-maken-mecklenfeld-tuinen-strakke-tuin-ontwerp-moderne-tuin-met-pergola

De beste tip die ik je mee kan geven is: investeer altijd in een goed idee. En dan is dit artikel de perfecte bron van inspiratie die je kunt gebruiken in de voorbereiding op je nieuwe tuinplannen.

Ben je serieus van plan om met je tuin aan de slag te gaan? Blijf dan lezen en ga ervoor zorgen dat jij niet de meestvoorkomende fouten maakt waardoor het je achteraf gezien veel te veel geld is gaan kosten. Doodzonde!

De meest gemaakte fout is dat je gaat beginnen aan een tuinproject waar je van te voren niet goed over na hebt gedacht. Dat klinkt heel erg logisch maar in de praktijk merk ik toch dat dit de #1 fout is die gemaakt wordt. Als je zonder plan (dus eigenlijk als kip zonder kop) werkt tegen dingen aan die je van te voren had kunnen voorkomen en waardoor je veel geld had kunnen besparen. Of beter nog; Deze euro’s had je effectief en creatief kunnen inzetten!

Bekijk ook ons aanbod tuinontwerp pakketten >>>

Daarnaast hoor ik vaak de zin: ‘Had ik het achteraf maar anders gedaan’. En dan is zonde. Je hebt dan al veel geld uitgegeven aan iets waar je eigenlijk niet tevreden over bent.

Het is belangrijk dat je over kennis gaat beschikken en dat je weet hoe je deze kennis gaat toepassen in de praktijk. De ondergrond is het beste voorbeeld wat ik je kan geven. Dat is de fundering van de tuin en alles bepalend voor de kwaliteit van je tuin. Je moet bijvoorbeeld weten hoe je de fundering van de tuin aanpast op klei, veen en zand ondergronden. En als je nagaat op welke ondergrond jouw tuin staat dan weet je vast wat ik bedoel…

De basis van het tuinontwerp

Ik ga gelijk beginnen met een super waardevolle tip. Lees deze tuinontwerp tip door en ga er meteen mee aan de slag. Neem een kwartier van je tijd, zet je telefoon uit en ga met al je aandacht een lijst opschrijven met alle toffe dingen die jij belangrijk vind in de tuin. Zorg ervoor dat je in ‘de flow’ raakt en dat je alles opschrijft wat erin je opkomt.

Tip: Schrijf je inzichten op zodat je ze altijd terug kunt vinden. Het gaat om de momentopname. Als je deze niet vastlegt dan zullen deze, als je er later aan terug denkt, nooit meer hetzelfde zijn. En dat maakt bij het eindresultaat het verschil tussen een 7 en een 9.

Gelukt? Mooi! Je hebt de belangrijkste basis gelegd voor een uniek tuinontwerp.

In 8 stappen naar het ultieme tuinontwerp

Ik ga je in 8 stappen met je delen hoe een compleet tuinontwerp eruit ziet. Als ik een tuin voor je ontwerp dat komt hier nog een extra stap bij. Dat is het kennismakingsgesprek waarin ik de tuin kom analyseren en inventariseren zoals ik eerder al met je gedeeld heb.

wat-kost-een-tuin-tuinplannen-maken-begroten

Wat zijn de negen meest gemaakte fouten in tuinontwerpen? 

In mijn Tuinontwerp Gids vertel ik je hier alles over. Daarnaast deel ik ook hoe je kosten kunt besparen en nog veel meer handige tips. Download hier het gratis e-book. 

Tuinontwerp

Stap 1: Inspiratie voor het tuinontwerp

De tweede stap bij het maken van het tuinontwerp is het opdoen van inspiratie. Er zijn zoveel fantastische ideeën voor in de tuin dat je je hart kunt ophalen bij het bekijken van inspiratiefoto’s. Ik zal hieronder een selectie van onze tuinen met je delen om je alvast wat ideeën te geven.

Dit zijn natuurlijk maar een aantal foto’s van tuinen die wij hebben ontworpen en aangelegd. In ons portfolio staan er veel meer! Ik raad je aan om daar ook te gaan kijken of er ideeën tussen zitten voor jouw tuin.

Stap 2: Inventariseren van de tuin

De volgende stap in het ontwerp is het inventariseren van de tuin. Maak een goede ondergrond tekening met alle maten (bij voorkeur in centimeters) en geef op de tekening aan welke elementen (ook bomen) er behouden moeten worden. Dit zijn de basiselementen in je tuin en zullen verwerkt moeten worden in het nieuwe tuinontwerp.

Meet de tuin nauwkeurig in. Maak desnoods gebruik van Google Maps om de situatie te schalen en om hierbij de werkelijke maten in te vullen.

Houd er rekening mee dat je het mateplan invult zodat je het later nog steeds begrijpt. Fouten in het matenplan werken door tot in de uitvoering en in je portemonnee. Besteed aandacht aan dit proces zodat je de maten makkelijk kunt overnemen in het schetsontwerp.

Stap 3: Budgetteren | Wat kost een tuin?

Tot hier is het allemaal aardig vanzelfsprekend. Nu is het belangrijk dat je 100% focus hebt en dat je dit hoofdstuk gaat bestuderen. Wat je er ook mee gaat doen. Het allerbelangrijkst is dat je bewust bent van het feit dat een tuin geld kost. Of liever gezegd, je gaat een investering doen in jouw eigen buitenruimte.

wat-kost-een-tuin-begroting-maken

Als je een budget gaat vaststellen voor jouw nieuwe tuin dan ga je merken dat er zoveel voordelen zijn en dat het resultaat zoveel beter wordt dan wanneer je niet gaat budgetteren. Ik zal je uitleggen waarom:

Stel je voor dat je mij uitgenodigd bij je thuis. We hebben samen zitten sparren over nieuwe tuin ideeën en je bent enorm enthousiast geworden van de inzichten die ik je heb gegeven. Ik heb gevraagd naar het budget maar eigenlijk heb je nog geen idee. Ik heb de opdracht mee gekregen om een creatief ontwerp te maken die aan alle wensen voldoet en dat ik vrij ben om mijn inzichten toe te gaan passen.

Vervolgens maken we een nieuwe afspraak en zitten we bij elkaar om de plannen te bespreken. Je bent enorm enthousiast en ziet het helemaal zitten! In het gesprek hebben we het zelfs al gehad over details, zoals welke tegels gaan we gebruiken en welke stijl qua beplanting ik voor ogen heb. En die ene solitaire boom kunnen we perfect uitlichten met mooie grondspots. Allemaal top ideeën waar je alleen maar blij van kunt worden.

Maar dan… Een gevaarlijk moment in het gesprek. De vraag: ‘wat gaat het me kosten?’ zal ongetwijfeld gesteld worden. Natuurlijk heb ik daar over nagedacht en heb ik een beraming gemaakt van de investering die dit plan met zich mee brengt. Na het laten zien van de begroting schrik je je een ongeluk en geef je aan dat dit bij lange na niet haalbaar is.

Ai.. wat nu?

Daar zitten we dan. Ik heb een hoop werk gedaan en krijg nu te horen dat het allemaal voor niets is geweest omdat het niet haalbaar is om het uit te voeren.

En jij? Compleet teleurgesteld omdat het prachtige idee in de prullenbak kan.

Snap je hem? Alles wat ik daarna zal aandragen als alternatieven zullen hoe dan ook minder zijn. Je gaat concessies doen waar je dat helemaal niet wilt, met als gevolg dat je slechts gematigd tevreden bent met het nieuwe plan. Dit is dus wat we NIET willen. Dit is dé nummer 1 reden waarom het belangrijk is om een budget vast te gaan stellen. Met een budget stuur je mij doelgericht op pad en kan ik een super plan maken dat voldoet aan je wensen. En nog belangrijker, ze passen binnen het budget!

Met deze manier van werken krijg je eerlijke, realistische verwachtingen en wordt je blij verrast met ideeën die je kunt gaan realiseren. Want daar draait het om. Je wilt niet alleen investeren in een mooi plan. Het eindresultaat is waar het om gaat.

‘Om je dromen waar te maken moet je eerst wakker worden’

Intensief en extensief ontwerpen

Nu je een budget hebt vastgesteld kunnen we een concept gaan opstellen. Hierin gaan we de tuin indelen met twee pijlers als uitgangspunt: intensief en extensief:

concept-tuinontwerp-tuinontwerp-8-stappen

Intensief
Het intensieve gedeelte kun je zien als de massa zoals ik dat eerder in dit boek heb aangegeven. Dit is het gedeelte in de tuin waar je in verhouding het meest gaat doen. Je kunt hierbij denken aan het terras, overkapping, parkeerplaatsen enzovoort. Dit gedeelte is in verhouding kostbaarder dan het extensieve deel.

Omdat we met een budget werken kunnen we in het conceptontwerp al gaan schuiven met ons budget. We reserveren daarom geld voor dit gedeelte en ontwerpen binnen de mogelijkheden van het budget.

Extensief
Bij extensief moet je denken aan gazon en borders (deze kunnen ook intensief zijn) met eenvoudige beplanting. Dit noemen we het ‘volume’ van de tuin. In verhouding ligt de vierkante meter prijs veel lager dan de intensieve tuin. Met deze manier van ontwerpen werken we stapsgewijs en in de juiste volgorde toe naar het definitieve plan.

Schetsontwerp-tuinontwerp-stappen-strakke-tuin

Stap 4: Ontwerpen van de tuin (schetsontwerp)

De volgende fase is het maken van het schetsontwerp en het definitieve tuinontwerp en daarna het beplantingsplan, tuinverlichting en de finale slag met decoratie en tuinmeubelen. Dit zijn absoluut belangrijke fases want de kleine details maken het verschil.

Als je de tuin hebt ingemeten en ideeën hebt opgedaan kun je beginnen met het schetsontwerp of ook wel het concept tuinontwerp. Daarin breng je de belangrijkste uitgangspunten naar voren en maak je gebruik van zichtlijnen. Hierin kun je gebruik maken van wat je eerder hebt gelezen over intensief en extensief ontwerpen.

tuinontwerp-schetsontwerp-mecklenfeld-tuinen

In het schetsontwerp komt een eerste idee op papier en gaat het om het creatieve idee. In deze fase is het nog niet belangrijk dat iets maatvast is. Het gaat erom dat je nadenkt over de keuzes die je maakt.

Stel altijd de waarom vraag? Waarom doe je iets op deze manier en wat is de reden waarom je hiervoor kiest. Op deze manier ga je het schetsontwerp analyseren en leg je de basis voor het definitieve ontwerp.

Stap 5: Definitief tuinontwerp

Het definitieve tuinontwerp is het basis platform voor jouw droomtuin. Je vind al je tuinwensen terug in een creatief lijnenspel en inspiratie van onze tuinarchitect. Als ik een definitief tuinontwerp kom presenteren dan doe ik dat altijd aan de hand van een inspiratiebord met voorbeelden van elementen die in de tuin komen zoals een terrasoverkapping, pergola, vlonder, veranda, terras van beton of keramiek tegels, vijvers en/ of waterelementen etc..

Ik neem ook  voorbeeldmaterialen mee van bijvoorbeeld terrastegels en/ of andere bestratingen, muurelementen en houtsoorten.

Een mega belangrijk inzicht die ik de afgelopen jaren heb gekregen heb ik omschreven in een van mijn eigen quotes:

‘Creativiteit komt uit de ontwerper, niet uit de pc’

Stap 6: Beplantingsplan | ‘Het groene hart’

Een sfeervolle tuin creëer je met het toepassen van de juiste bomen en planten. Door het gebruik van de juiste soorten, maten, kleurcombinaties en bloeitijden kun je het hele jaar genieten van een sfeervolle tuin. Bij het beplantingsplan houd ik altijd rekening met de mate van tuinonderhoud. Onze beplantingsplannen zijn ingericht op weinig onderhoud en vooral maximaal genieten.

tuinontwerp-mecklenfeld-beplantingsplan

Stap 7: Verlichtingsplan

Persoonlijk hecht ik enorm veel waarde aan buitenverlichting. Wij ontwerpen een compleet uitgebalanceerd verlichtingsplan. Een perfecte combinatie van functionele verlichting en sfeerverlichting zorgen ervoor dat de tuin er ook ’s avonds aantrekkelijk uitziet. Het is belangrijk om hier al in de ontwerpfase over na te denken om tijdens de aanleg alle kabels en leidingen in te graven. Op deze manier hoef je later niet de tuin overhoop te halen om kabels weg te werken. Wij maken uitsluitend gebruik van een energiezuinige, kindvriendelijke en vooral duurzame lijn tuinverlichting met prachtige licht effecten. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld een staande buitenlamp, grondspots en schijnwerpers, wand- en hanglampen en inbouwspots voor onder een terrasoverkapping of pergola. Al onze verlichting is voorzien van LED. Daarnaast bieden wij de mogelijkheid om de tuinverlichting op afstand en/ of draadloos te schakelen.

Stap 8: Accessoires en decoratie

De tuin is pas echt af als deze compleet is ingericht met tuinmeubelen en sfeervolle decoratie. Als je met mij gaat samenwerken dan denk ik met je mee in trends en ontwikkelingen die perfect aansluiten bij de levensstijl. Door continu innovaties op gebied van tuinmeubelen, houten plantenbakken, polyester plantenbakken, kunststof plantenbakken en wanddecoratie te volgen kunnen wij adviseren met de nieuwste trends en de mooiste producten. Daarnaast hebben wij een exclusief aanbod voor brandhoutopslag, houten buitenkeukens, vuurkorven, vuurtafels en een eigen lijn tuinverlichting.

moderne-tuin-mecklenfeld-hovenier-hardenberg-tuinaanleggen-tuinontwerp

De ultieme tuinontwerp handleiding voor het eindresultaat

Zoals je al gemerkt hebt, is het ontwerpen van tuinen een grote passie van me en iets waar ik dagelijks maar al te graag mee bezig ben. De ontwerpen die ik maak met de daarbij behorende elementen kun je zien als een gids voor de aanleg. Naast het tuinontwerp schrijf ik ook een handleiding voor het aanleggen van de tuin. Hierin staat vermeld welke zaken van belang zijn en welke details het verschil maken. Dit is een van de punten waarin mijn team en ik ons onderscheiden als tuinontwerpbureau en hoveniersbedrijf. Op deze manier stemmen wij de relatie van binnen af op de situatie buiten, net zoals we dit doen in het ontwerp. Van binnen naar buiten…

Ik werk samen met mijn team van hoveniers en timmermannen. Wij weten exact wat we aan elkaar hebben en hoe we dingen moeten uitvoeren. We werken al jaren met elkaar samen en profiteren van elkaars kennis, creativiteit en ervaring. Dat is wat mij betreft, naast mijn handleiding de sleutel tot succes bij het opleveren van een top tuin!

Bekijk het aanbod tuinontwerp pakketten >>>

Wie ben ik als tuinontwerper en hoe kom ik aan ideeën voor de tuin?

Al van kinds af aan ben ik graag buiten. Toen ik 3 jaar was had ik al mijn eigen tuintje waarin ik planten verzorgde en met bewondering keek naar de prachtige bloeivormen. Dat ik altijd actief ben gebleven met tuinieren en later mijn eigen tuinontwerpstudio en hoveniersbedrijf ben gestart is dan ook niet heel verwonderlijk.

Peter Mecklenfeld website (3)

Nadat ik mijn opleidingen heb afgerond ben ik in 2009 gestart met Mecklenfeld tuinen. Hierin ben ik vanaf de eerste dag gaan werken aan mijn visie op moderne tuinen en ‘excellent buitenleven’. Ik ben dagelijks actief om samen met mijn team mooie tuinen te ontwerpen en te realiseren. Ik vind het belangrijk dat mijn bedrijf innoverend en vernieuwend is. Ik laat me graag inspireren door de natuur, mooie steden en gebouwen en de wensen van de klant.

Als tuinontwerper ben ik altijd op zoek naar nieuwe ideeën. Misschien (her)ken je het zelf wel: Ik heb die tik dat ik altijd let op de kleinste details. Hangt er een schilderij scheef? Dan voel ik de drang om hem recht te hangen. Of als ik ergens een prachtig meubelstuk zie, deze van dichterbij bekijk en dan de schroeven zie zitten. Dan ben ik er gelijk compleet op afgeknapt. Ik let ook erg op kleuren en combinaties. Dit moet bij elkaar passen. Het gevoel moet goed zijn. Ik ga altijd af op mijn ‘onderbuik gevoel’. Als dat klopt, dan zit het goed.

‘Het gaat niet om het product zelf, maar om de ervaring die mensen er mee hebben’

Een aantal jaren terug had ik nog de slechte gewoonte om altijd een kwartier te laat te vertrekken met als gevolg dat ik onderweg de tijd weer moest inhalen. Resultaat was dat ik veel te veel brieven kreeg met de welbekende paarse rand. Tegenwoordig neem ik de tijd om ergens naar toe te gaan. Ik gebruik de cruise control, houd me aan de snelheid en let op de omgeving. Heerlijk! Zie ik onderweg leuke dingen, of schiet me iets te binnen? Dan maak ik er foto’s van of dan schrijf ik het op in mijn aantekeningenboek.

Ik spreek altijd met mijn vriendin (en mezelf) af dat ik op vakantie niet met ‘werk’ bezig ben. Soms neem ik niet eens mijn telefoon mee, zodat ik niet afgeleid wordt en volledige rust heb om te genieten

van de vakantie. Het probleem is altijd dat ik op vakantie de beste ideeën krijg. In bijzondere steden, onderweg of in de natuur zie ik de meest prachtige dingen. Een stroom aan inspiratie gaat er dan door mijn hoofd en onbewust pas ik ze al weer toe in onze projecten. Inmiddels zijn mijn vriendin en ik er beide aan gewend geraakt en hebben we leuke discussies over alle ideeën. Omdat ik op vakantie de beste inzichten krijg en mijn creativiteit nog meer getriggerd wordt, vond ik het een goede reden om een keer extra op vakantie te gaan. Je snapt waarschijnlijk wel waarom…

FILOSOFIE VAN MODERN DESIGN | ‘Moderne tuinkunst’

moderne-tuinen-strakke-tuin-achtertuin-mecklenfeld

Als je op onze website rondkijkt en je komt terecht op ons portfolio dan zie je dat wij een eigen stijl hebben gecreëerd. Ik ben er enorm trots op dat ik vanaf dag 1 nadat ik mijn bedrijf ben gestart ben gaan ontwerpen wat ik echt mooi vind en waar ik volledig achtersta. Ik heb een expertise ontwikkeld in het ontwerpen van moderne tuinen en ik heb mijn team geleerd wat de belangrijkste dingen zijn zodat we het tuinontwerp kunnen realiseren tot een ware droomtuin.

‘Moderne tuinen zijn geen verzameling van hedendaagse ‘trendy’ producten, maar eigentijdse ontwerpen en realisaties met eenvoudige (architectonische) vormgeving, samengevoegd met tijdloze producten en creatieve combinaties. De moderne tuin heeft een groene (onderhoudsarme) uitstraling met veel aandacht voor kleuren en bloeitijden.’

 De kracht van een goed tuinontwerp is niet het wiel steeds opnieuw uitvinden, maar om de dingen die goed zijn toe te passen in een unieke omgeving. Het gaat om vormgeving en de combinatie van mooie producten.

De tuinen van Mecklenfeld zijn een afspiegeling van ‘moderne tuinkunst’.

‘Moderne tuinkunst is het samenvoegen van mooie producten en sfeervolle planten in een unieke omgeving’

Tuinontwerp maken van een moderne tuin

Bij het ontwerpen en aanleggen van de moderne tuin houden we rekening met de tijd waarin we nu leven. Ondanks dat we het in Nederland prima voor elkaar hebben, leven we in een stressvolle omgeving. We kijken als Nederlander uit naar onze vakanties, waarin we eindelijk de rust krijgen die we hebben verdiend.

Maar zeg nu zelf, alleen rust en ontspanning op vakantie is toch niet genoeg? Dit is een van de belangrijkste uitgangspunten van onze moderne tuinen. Het is je eigen privé omgeving waarin je helemaal tot rust kunt komen en waarin jij je vooral thuis voelt.

1

Een moderne tuin kent geen standaard tuinontwerp. Iedere situatie is uniek. Bij elke tuin stemmen we de wensen af op de woning en de omgeving. Ook implementeren we de ideeën die het best aansluiten bij de levensstijl van de bewoners, jouw wensen dus.

‘Wij geloven in eenvoud, niet in complexiteit’

Heb je mijn ebook al?

Ik hoop dat ik je met dit artikel heb kunnen helpen. En dan bedoel ik met name dat ik je enkele waardevolle inzichten heb kunnen geven waarmee je aan de slag kunt. Ik vind het enorm tof dat je dit artikel helemaal tot het eind hebt gelezen.

Daarom geef ik je nu gratis mijn Tuinontwerp Gids als download. Klik hier om het e-book te downloaden. 

Tuinontwerp

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Mark
Door

Mark

op 30 Jun 2016

Ziet er mooi uit.

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 30 Jun 2016

Bedankt voor het compliment Mark!

Hans de Vries
Door

Hans de Vries

op 16 Mar 2018

Hi, super enthouisiast verhaal, mooie site en een eerlijk verhaal. Ik ben nu bezig met plannen maken (echt 1e fase nu) om mijn tuin geheel aan te (laten) pakken (groot project). Ben zelf niet creatief genoeg en ben mij dan ook goed aan het oriënteren. Zie dat je helaas ver weg zit van mijn woonplaats (Spaarndam).

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 19 Mar 2018

Dag Hans, bedankt voor het compliment! Erg leuk om te lezen. Goed om te weten is dat ik landelijk partners heb die werken volgens onze visie. Als je wil kan ik zorgen dat je gebeld wordt voor een kennismakingsgesprek? Stuur dan even een mailtje naar info@mecklenfeldtuinen.nl met wat extra info over je tuinplannen

Donna Lazaroms
Door

Donna Lazaroms

op 21 Mar 2018

Hallo Peter, wat een ontzettend goede site! Mijn complimenten. Ik zit ook in de voorfase van het aanpakken van onze tuin. Met jouw tips en instructies ben ik zeker op weg geholpen. Echter een tuin van 3200 m2 is toch een hele klus. Ik zou graag hulp erbij willen krijgen en heb dus behoefte aan iemand die in de regio west Brabant werkt. Kun je me daarbij helpen?

Pim
Door

Pim

op 11 May 2018

Ik vind het een erg leuk blogartikel omdat je de verschillende fases van ontwerp naar uitvoering bespreekt. Wat moet dat een heerlijk beroep zijn. Ik ben er maar wat jaloers op.

Pim
Door

Pim

op 03 Sep 2018

Dankjewel voor dit artikel over het ontwerpen van een tuin. Je hebt gelijk dat het belangrijk is om tevoren te bedenken hoe je wilt dat de tuin eruit ziet. Maar het plannen moet er wel rekening mee houden dat het realistisch moet zijn. https://www.decolm.nl/

Vincent Rondwijk
Door

Vincent Rondwijk

op 02 Oct 2019

Bedankt voor het delen van dit handige artikel over het ontwerpen van je tuin. Wij zijn ook bezig met het maken van plannen, maar dat is nog niet zo eenvoudig. Ik denk dat het vooral belangrijk is om veel advies te vragen bij experts en goed na te denken over wat je precies wil.

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 02 Oct 2019

Dag Vincent,Bedankt voor je reactie. Kijk eens op tuinontwerpcursus.nl Wellicht dat je daar goede informatie vandaan kunt halen.

Karin
Door

Karin

op 21 Mar 2020

Wat een ontzettend leuk en goed beschreven, enthousiast verhaal! Ik heb het goed doorgelezen en het helpt me nu al om beter inzicht te krijgen in wat er toch zoal komt kijken bij je tuin herinrichten! Dank je wel voor de duidelijke tekst en gedeelde informatie.

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!