Ideeën voor de tuin | Bekijk 25 geweldige tuin ideeën (incl gratis pdf)
22 december 2015 
32 min. leestijd

Ideeën voor de tuin | Bekijk 25 geweldige tuin ideeën (incl gratis pdf)

Ideeën voor in je tuin nodig? Ben je je aan het oriënteren op internet naar ideeën voor in je tuin? Dan kan ik je verzekeren dat je op de juiste pagina bent beland. Ik ga hier exclusieve ideeën met je delen die ik tot nu toe alleen in mijn boek heb gepubliceerd. Onderaan deze pagina geef ik je de mogelijkheid om mijn boek helemaal gratis in je bezit te krijgen (PDF).


Ideeën voor de tuin 

Ik hoop dat ik je ga inspireren met deze 25 tuin ideeën. Als je vragen hebt dan ben ik er altijd voor je om deze te beantwoorden. Bewaar je vragen tot het eind. Lees eerst dit artikel en stel daarna al je vragen onderaan dit bericht. Ik krijg een melding in mijn mailbox als je hebt gereageerd. Normaal gesproken reageer ik altijd binnen een dag.

Ik wens je heel veel plezier met lezen en het bekijken van mooie beelden.

25 tuinideeën

 1. Een houten tuinbank
 2. Houten terrasoverkapping
 3. Keramische buitentegels (tuintegels)
 4. Betonnen buitentegels (tuintegels)
 5. Oprit en/ of tuinpaden van sierspit (grind)
 6. ‘Hangende loungeplek’
 7. Plantenbakken op wielen
 8. Hangmat in de tuin
 9. Natuurlijke overkapping
 10. Opbergplaats voor afvalcontainers
 11. Schutting ‘opleuken’ met klimplanten
 12. Een vaste tuintafel met ingebouwde barbecue
 13. Wolken maken met wintergroene planten
 14. Maairanden van beton
 15. Tuinbankje en brandhoutopslag
 16. Hoogteverschillen in de border (plant vak)
 17. Houten pergola met schommel
 18. Staptegels (stapstenen) in het gazon of tussen het grind
 19. Mooie bomen of bijzondere planten uitlichten met een grondspot (tuinverlichting)
 20. Trek de stijl van binnen door naar buiten…
 21. Brandhoutopslag van Cortenstaal
 22. Groen langs de gevel
 23. ‘bodembedekkende’ planten
 24. Hout gestookte pizzaoven
 25. Samenwerken met mij!

1. Houten tuinbank

Laten we het, om te beginnen, simpel houden. Eigenlijk is dat het meest krachtige uitgangspunt om tot een goed resultaat te komen. ‘’Houd het eenvoudig’’. Bekende ontwerpers zoals Jan de Bouvrie, vinden ruimte het allermooiste meubelstuk dat je kunt bezitten. Deze uitspraak kan ik volledig omarmen en pas ik ook toe bij het ontwerpen van mooie tuinen.

‘’De sleutel tot succes bij het ontwerpen is de kracht van eenvoud en de kunst van het weglaten’’

Het maken van een nieuwe tuin begint met het opdoen van inspiratie en tuin ideeën.

Wanneer ik een tuin ontwerp, dan houd ik rekening met de stijl van de woning, de gevels, het interieur en jouw persoonlijke tuinwensen. Hierin ‘ontleed’ ik welke elementen er in de tuin passen en hoe dit het beste tot recht komt.

Optisch kan het heel mooi zijn om verschillende thema’s of kamers in de tuin terug te laten komen. Het eerste idee dat ik met je deel, is om deze kamers op een subtiele manier met elkaar te verbinden.

Je kunt twee ruimtes in de tuin koppelen door over de volledige breedte een houten bank te plaatsen. Deze staat dan centraal in de ruimte en heeft een dubbele functie: hij staat er als echte blikvanger, maar kan ook als zitbank gebruikt worden.

Een extra tip die ik je mee wil geven is om de houtsoort af te stemmen op wat je al gebruikt in de tuin. Gebruik je bijvoorbeeld al Douglas hout? Maak dan de bank van hetzelfde hout. Hoe minder verschillende materialen je gebruikt hoe rustiger het design wordt. Minder is vaak meer!

Houten tuinbank | Tuinideeën

Een tuinbank monteren en hoogte creëren

In deze tuinbank kun je heel eenvoudig een boom planten. Een prachtig gezicht en als je er een lamp onder plaatst, dan heb je 24 uur per dag plezier van dit idee. Bijkomend voordeel is dat je van deze boom schaduw krijgt. Je kunt er heerlijk onder gaan zitten en een boek lezen of een kop koffie drinken.

Tip! Wil je mijn tuin inspiratiepakket ontvangen? Download deze gratis!


2. Houten terrasoverkapping

Als je het mij vraagt dan is een houten terrasoverkapping de populairste trend van nu en dat zal de aankomende jaren alleen maar toenemen. De vraag naar terrasoverkappingen wordt steeds groter door de behoefte aan ‘het gevoel van vrijheid’. Ik merk dat veel mensen de waarde van hun tuin onderschatten. Dit komt waarschijnlijk omdat ze niet tevreden zijn met hun huidige tuin en ze zelf niet de mogelijkheden zien om er iets moois van te maken. Helemaal niet raar, want dat is ook lastig!

Met een houten terrasoverkapping kun je vaker en langer genieten van het prachtige buitenleven. Je creëert een plekje in je tuin waar je helemaal tot rust komt of met vrienden en familie een gezellige avond doorbrengt.

Je kunt de overkapping ook gebruiken om buiten te werken of als speelplaats inrichten voor de kinderen. Een terrasoverkapping geeft je zoveel mogelijkheden, dat hij eigenlijk niet mag ontbreken in je nieuwe tuin!

Houten terrasoverkapping | Tuinideeën

Regenwater afvoeren via een ketting

Een van de dingen waar je vaak niet direct bij nadenkt, is het afvoeren van hemelwater. In een kleine tuin is de kans groot dat je de overkapping op de scheiding zet, waardoor je aan de achterkant of zijkant geen ruimte meer overhoud om een hemelwaterafvoer te monteren.

Bevestig deze dan aan de voorkant. In plaats van een massieve leiding kun je dan een ketting ophangen in de doorvoer van het dak waarlangs het regenwater naar beneden stroomt. Zorg er wel voor dat je een ondergrondse aansluiting hebt die het hemelwater afvoert en geen waterplassen in de tuin krijgt met alle gevolgen van dien.

Maatwerk terrasoverkapping

Door de toenemende vraag naar houten terrasoverkappingen hebben wij een eigen merk ontwikkeld. Hiermee bieden wij onze klanten de oplossing voor het bouwen van exclusieve maatwerk terrasoverkappingen.

Reinhout is onze merknaam voor exclusieve houten terrasoverkappingen. Alle producten worden op de ambachtelijke wijze gebouwd. Wij besteden enorm veel aandacht aan uitstraling en missen daarom geen enkel detail.

Onze terrasoverkappingen zijn niet geschikt voor massaproductie omdat wij de controle van kwaliteit en degelijkheid in eigen beheer willen houden.

Als je interesse hebt in een Reinhout neem dan even contact met ons op.

Houten terrasoverkapping | Tuinideeën

3. Keramische buitentegels (tuintegels)

Een prachtig product dat de laatste jaren vanuit Italië, China en Turkije met trailers vol naar Nederland is gekomen, zijn Keramische tegels. Keramische tegels zijn de perfecte oplossing voor een onderhoudsarme tuin. Ze zijn verkrijgbaar in de meest prachtige kleuren, motieven en afmetingen.

Keramische tegels in tuin | Tuinideeën

De grootste voordelen van keramische tuintegels zijn de kras-, kleur- en slijtvastheid. Bovendien worden ze niet glad. Het enige nadeel ervan is dat de verwerking van deze tegels een complexe en arbeidsintensieve ingreep is. Kies je voor deze tegels, dan wil ik je aanraden om mijn bericht over het leggen ervan goed door te lezen en hiermee de meest voorkomende fouten voorkomt.

Als je mijn blog op de website gaat volgen dan kom je een artikel tegen die ik speciaal heb geschreven om je bewust te maken van de voordelen, nadelen en belangrijke aandachtspunten voor het leggen van keramische buitentegels.

Keramische tegels | Tuinideeën

Het kiezen van de juiste voeg

Kies je voor keramische tegels, dan raad ik je aan om de tegels met een voeg te leggen. Met het voegen van tegels kun je extra nadruk leggen op de uitstraling. Stem de kleur van de tegel af op de kleur van de voeg.

Tip! Let bij het kiezen van tegels op de vloer die je binnenshuis hebt liggen. Stem kleuren, formaat en het legpatroon hier op af.

4. Betonnen buitentegels (tuintegels)

Een (in de meeste gevallen) voordelige oplossing voor bestrating in de tuin is de keuze voor betonnen tegels. In mijn ogen minstens zo mooi als je de juiste productcombinaties op elkaar weet af te stemmen. Betonnen tuintegels zijn nog steeds de meest verkochte exemplaren in ons land en verkrijgbaar in ontelbaar veel kleuren, motieven en afmetingen.

Aan de ene kant is het fijn dat de keuze in tegels zo ruim is, maar aan de andere kant snap ik ook heel goed dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Weet jij nog welke tegel je uit moet kiezen? Om je een klein beetje in de goede richting te helpen, geef ik je hieronder onze top 3 van betonnen tuintegels (merken).

Schellevis Oud Hollands

Persoonlijk heb ik een voorliefde voor deze tegel, omdat deze de meest natuurlijke uitstraling heeft en 100% op kleur is geproduceerd. De ‘oud Hollandse’ structuur in de toplaag van deze steen geeft een prachtige uitstraling en is perfect te gebruiken in de strakke of moderne tuin, bij zwembaden of in de landschappelijke en natuurlijke tuin.

Betonnen tuintegels | Tuinideeën

MBI Geostenen

Geostenen staan bekend om hun verfijnde verwerking in de toplaag. Deze tegel is opgebouwd uit een onderlaag van beton, met een toplaag van 1 cm waarin moderne technieken zijn toegepast en hierdoor kalkuitbloei tegengaat. MBI staat ook bekend om hun CO2 verwerking die ervoor zorgt dat de tegel bijna geen water meer opneemt. Het derde grote voordeel van deze tegel is de ‘zonfactor’ in de toplaag. Deze verwerking beschermt de tegel tegen uv-straling, waardoor deze langer kleur vasthoudt.

Redsun

Redsun staat bekend om haar schitterende nuances. Deze lijn tegels is er voor iedere stijl van tuin die je maar kunt bedenken. Ze zijn verkrijgbaar in grijs/ antraciet, maar komen ook in een arsenaal aan mediterrane kleuren. Deze tegels kennen een hele goede prijs- kwaliteit verhouding.

Laat je bij het maken van keuzes goed, en het liefst onafhankelijk, adviseren door iemand die er echt verstand van heeft. Iemand die doorvraagt naar jouw wensen en hoe je huis eruit ziet. De allerbesten vragen om foto’s of komen bij je langs. Laat je niet afschepen door een ‘gladde verkoper’ die alleen maar uit is op de handel.

Je maakt een keuze voor de komende 10-15 of jaar of misschien nog wel langer. Neem hier rustig de tijd voor en maak bewust keuzes.

Je mag mij altijd mailen en om advies vragen. Ik help je graag bij het maken van de juiste keuze.

5. Oprit en/ of tuinpaden van sierspit (grind)

Een van de ideeën die wij steeds vaker gebruiken, is het toepassen van grindpaden of een oprit van grind. Hiervoor gebruiken we grind stabilisatiematten als ondergrond, zodat het grind of split netjes op zijn plaats blijft liggen. De paden zijn dan zelfs rolstoel en naaldhak(!) toegankelijk.

Dit tuinidee gebruiken we als er bijvoorbeeld problemen met de afvoer van regenwater zijn. Door het gebruik van grind of split zorg je er automatisch voor dat het water veel makkelijker wordt afgevoerd naar de ondergrond.

Je ziet ook woningen waarvan de onderste laag (borstwering) is gestukt. Met een grindstrook rondom de woning spat het hemelwater veel minder op, waardoor de rand mooier en schoner blijft. Bij woningen met een rieten dak is een grindstrook ook een perfecte oplossing.

Tip! Bij rieten daken heb je geen dakgoot en moet al het water worden afgevoerd via de ondergrond. Om te voorkomen dat het water/ vocht in de muren gaat trekken, adviseren wij om onder het grind een hemelwater afvoergoot te plaatsen. Een drainageslang die wordt aangesloten op het hemelwater riool is ook een mogelijkheid.

Maar de voornaamste reden waarom we bij Mecklenfeld voor een pad van grind kiezen, is gewoon omdat het mooi is. De combinatie van stenen met grind geeft een moderne en vooral tijdloze uitstraling. Bovendien vraagt grind om weinig onderhoud.

Grind in je tuin | Tuinideeën

Tips voor een oprit van grind

Net als bij andere paden waar (zware) voertuigen op komen te staan of overheen rijden, adviseren we om een laag puinverharding aan te brengen en hiermee verzakkingen te voorkomen. Als je op een hele slechte ondergrond zit (zoals veen of klei) dan is het ook verstandig om een drukdoek aan te brengen.

Bij het aanleggen van een tuin gelden eigenlijk dezelfde regels als bij de bouw van een woning. Een derde van de kosten stop je onder de grond. De fundering is allesbepalend voor de kwaliteit en het eindresultaat. Je kunt een prachtige grindsoort uitzoeken, maar als je gaat bezuinigen op de verkeerde dingen zoals de fundering, dan zal dit na verloop van tijd (op slechte gronden al na enkele weken) nadelige gevolgen gaan hebben.

Als je concessies gaat doen, doe dit dan op de juiste manier! Ik kan je hierbij adviseren en ondersteunen.

6. ‘Hangende loungeplek’

Loungen en relaxen wordt steeds belangrijker. Enerzijds omdat het gewoon heerlijk is om te genieten in, om en van je eigen tuin, anderzijds omdat wij als Nederlanders leven in een stressvolle samenleving. Iedereen heeft wel te maken met stress. De een kan hier beter mee omgaan dan de ander, maar het blijft een feit dat er een gezonde balans moet zijn tussen ‘inspanning en ontspanning’. Toch?

Ik merk aan mezelf dat ik het meest creatief ben als ik geen last heb van stress. Dan voel ik me op mijn best en heb krijg ik creatieve ideeën. Het idee wat ik nu met je ga delen heb ik op vakantie in Griekenland ontdekt. Eigenlijk heel simpel maar enorm waardevol en zeker, als je het op de juiste manier toepast, een echte meerwaarde voor het ontwerp.

7. Plantenbakken op wielen

Een (moderne) tuin is pas echt af als je hem hebt ingericht met mooie decoratie. De laatste stap die vaak vergeten wordt is het decoratieplan. Stel je voor dat je in de woonkamer alleen maar een bank, een tafel en een stoel hebt staan. Dan mis je toch sfeer? Voor buiten geldt precies hetzelfde. Met plantenbakken kun je de tuin zoveel mooier maken.

Als je plantenbakken gaat gebruiken, dan kan ik me goed voorstellen dat je een echte blikvanger wil gaan neerzetten met bijvoorbeeld een mooie boom erin. Hoe ideaal zou het zijn als je een mobiele plantenbak hebt en niet afhankelijk bent van een vaste plek?

Ik heb samen met mijn team bedacht om de bakken mobiel te maken door er subtiele wieltjes onder te monteren. Wil jij hier ook mee aan de slag? Zorg er dan voor dat de wieltjes niet zichtbaar zijn. Deze zijn ten slotte alleen voor de functionaliteit.

Dit is een hele simpele, maar effectieve oplossing om ‘massa’ in je tuin te creëren. Dit tuinidee is zowel toe te passen in de grote als in de kleinere tuin.

Plantenbakken | Tuinideeën

Kies je voor vaste plantenbakken?

Ik kan me voorstellen dat wanneer je een grote tuin hebt, of genoeg ruimte kunt reserveren je vast kiest voor onbeweeglijke plantenbakken. Als je dit gaat doen, zorg dan dat je ze als blikvanger neerzet met mooie planten erin.

8. Hangmat in de tuin

Bij idee 6 heb ik je al uitgelegd dat we als Nederlanders veel met stress te maken kunnen krijgen. Maar past het idee met de hangende loungeplek niet bij jou? Dan kan het ook een stuk eenvoudiger.

Een ideale manier van relaxen in eigen tuin, maar toch kom ik ze nog erg weinig tegen; Een hangmat kun je heel simpel toepassen. Eenvoudig te plaatsen en met een kleine investering heb je een super plek om te gaan relaxen in de tuin.

Persoonlijk heb ik een afkeer van de massale stalen standaarden. Het allermooiste vind ik om een hangmat te plaatsen tussen 2 bomen. Dat is echt het ideaalbeeld, maar ik snap ook dat dit in de meeste gevallen niet haalbaar is. Er staan nu eenmaal niet overal 2 bomen op perfecte afstand van elkaar in een ieder zijn tuin.

2 andere manieren om je hangmat op een creatieve wijze in de tuin te plaatsen zijn:

 1. Plaats 2 palen van bijvoorbeeld larikshout of eikenhout schuin in de tuin en plaats daartussen de hangmat. Zorg ervoor dat het geen los element in de tuin is, maar dat het eenheid vormt met de rest van het ontwerp.
 2. Wil je niet afhankelijk zijn van een vaste plaats? Kies dan voor een stijlvolle houten standaard (bij voorkeur een onbehandelde duurzame houtsoort zoals larikshout), die prachtig verkleurt (vergrijst) door de zon.

Hangmat in de tuin | Tuinideeën

Ontspannen in de Patio

Het meest ultieme plekje voor jezelf. Een plek waar je in alle rust geniet van het buitenleven terwijl je het gevoel hebt dat je binnen bent, maar toch een zacht briesje voelt en de zon op je huid voelt branden.

Ik kan me goed voorstellen dat jij jezelf wel ziet liggen in een hangmat in de patio. Heb je een binnentuin, maar geen idee hoe je die moet indelen? Hieronder deel ik een ontwerp en een aangelegde patiotuin met je.

Doe geen concessies op wat je het allerbelangrijkst vind. Is dat bijvoorbeeld een hangmat? Zorg dan ook dat hij er komt te hangen. Maak je niet druk over de ruimte die hij misschien in beslag neemt, maar ga 100% voor jouw persoonlijke stijl en creëer het intieme gevoel van ontspannen.

De meest opvallende patiotuin hebben we ooit aangelegd in Deventer. Wij hebben daar de binnentuin van de stadsbibliotheek ontworpen en aangelegd.

Patiotuin | Tuinideeën

9. Natuurlijke overkapping

Je hebt de standaard pergola’s van de bouwmarkt waar ze zeggen; ‘’zet er maar wat klimplaten tegenaan’’ en je hebt de natuurlijke overkappingen. Over dat laatste wil ik graag inspiratie met je delen. Dit is weer een dergelijk idee dat ik in het buitenland heb opgedaan.

In 2013 was ik met mijn vriendin ergens in Italië met de auto het landschap aan het verkennen. Onderweg stopten we bij een klein traditioneel restaurantje in het prachtige Toscaanse landschap. Stel je voor dat je al een aantal uren door de prachtige met zon overgoten natuur rijdt, terwijl je helemaal in de vakantiestemming bent en dan aankomt op een plekje dat je eigenlijk alleen maar kent uit de film of uit je dromen.

Dat is nu wat het verschil maakt tussen iets wat je in de folder ziet wat in de aanbieding is en iets wat je uitkiest omdat het te maken heeft met beleving. En in dit geval was het de ultieme beleving!

Een prachtig tuinidee waarbij je alleen wat geduld nodig hebt. Een natuurlijke overkapping helemaal begroeid met klimplanten die prachtig bloeien of waarvan je fruit kunt gaan oogsten (bijvoorbeeld druiven). Je krijgt dan in het tuinseizoen ‘het ultieme gevoel van buitenzijn’.

Ik adviseer je om een ‘robuuste’ overkapping te maken met dikke balken. Kies hierbij ook weer één en dezelfde houtsoort. Het belangrijkste is dat je de klimplanten afstemt op de sfeer die je wilt evenaren en dat het bij de rest van de tuin past.

Natuurlijke overkapping | Tuinideeën

10. Opbergplaats voor afvalcontainers

Een van de grootste ergernissen in de kleine (nieuwbouw) tuin zijn de afvalcontainers. Tegenwoordig krijg je soms zelfs 3 bakken aangeboden door de gemeente. Je moet er maar ruimte voor hebben en wanneer je die dan eindelijk vindt, dan blijft het een doorn in het oog. En dan heb ik het nog niet eens over de nare geurtjes…

In 2012 liep ik tegen een nieuw product aan waarvan ik de waarde direct inzag. Containers uit het zicht en in een klap verlost van stank en ongedierte.

Ik heb hier toen eigenlijk niets mee gedaan tot ik weer een situatie tegenkwam waarbij dit eigenlijk de enige juiste oplossing zou zijn. Ik wil je daarom ook graag kennis laten maken met de mogelijkheid om de containers ondergronds te plaatsen.

Je hebt natuurlijk altijd tuinkasten waarin je containers kunt opbergen, maar in een kleine tuin vind ik deze kasten geen meerwaarde voor het ontwerp. En met bovengrondse kasten blijf je altijd het probleem met stank houden, waar je niet op zit te wachten als je gezellig in de tuin zit. Toch?

11. Schutting ‘opleuken’ met klimplanten

Vaak kom ik (vooral bij nieuwbouw) tuinen tegen waar de schutting er al staat voordat er een tuinontwerper of hovenier wordt ingeschakeld. De tuinen zijn klein en door rondom een schutting te plaatsen lijkt de tuin alleen nog maar kleiner. Krijg jij dan net als ik een opgesloten gevoel? Dit moet toch juist andersom zijn! In de tuin moet je het gevoel van vrijheid ervaren en dit gaat veel beter in een ruimtelijke en groene omgeving.

Hoe kan ik mijn schutting ‘opleuken’?

Nou, dan kan eigeKlimplanten | Tuinideeënnlijk best eenvoudig. Ik heb een idee voor je dat je kunt toepassen zonder dat het hout van de schutting aangetast wordt en zonder dat je ’ruzie’ met de buren krijgt.

Stap 1: Monteer een aantal bevestigingsklemmen ongeveer 8-10 centimeter van de schutting af en span daar om de 30 centimeter een stalen draad omheen.

Stap 2: Kies een aantal soorten (of 1 soort) klimplant(en) uit die je mooi vindt en plant deze tegen de schutting. Let op! Kies voor klimplanten die zich niet gaan vastzetten aan het hout van de schutting (clematis, kamperfoelie en druiven zijn bijvoorbeeld een goede keus).

Stap 3: Leidt de planten langs de gespannen draden en maak ze vast met bindbuis. Gebruik geen stalen draad, dit kan de plant beschadigen. Bindbuis is flexibel en rekt mee zodra de takken dikker worden.

Glazen wanden als tuinafscheiding

Een trend in opkomst is het toepassen van glazen wanden als afscheiding in de tuin. Het mooie van glas is dat je het eigenlijk overal en in iedere tuin kunt gebruiken. Het vormt een praktische afscheiding en geeft tegelijkertijd een stijlvolle toevoeging aan de tuin. Ik zou glas aanraden in tuinen waarbij de omliggende omgeving te mooi is om volledig af te schermen met een gesloten schutting. Je kunt hierbij denken aan tuinen en (dak)terrassen aan het water, of je kunt glas gebruiken als windscherm bij een (groot) terras.


12. Een vaste tuintafel met ingebouwde barbecue

Een van de uitgangspunten die mijn team en ik altijd toepassen tijdens het ontwerpen van een tuin, is het creëren van eenvoud. We stellen ons zelf altijd de vraag; ‘’Welke meerwaarde heeft een element en hoe kan deze bijdragen aan een functioneel tuinontwerp?’’.

Met het team hebben we in Enschede een tuin ontworpen waarin we een multifunctionele vaste tuintafel met daarin een barbecue hebben gebouwd. Deze tafel en zes barkrukken hebben we toen geconstrueerd van steigerhout.

Een leuk detail is dat de tafel doormiddel van een tuinmuur opgedeeld is in 2 gedeeltes (dit was nodig om het hoogteverschil in de tuin op te vangen). Aan de ene kant krijg je dan de ruimte om gezellig met vrienden of familie te zitten en aan de andere kant krijg je dan het barbecue gedeelte, met daaronder een kast van hetzelfde materiaal om spullen in op te bergen.

Een hele leuke, functionele maar toch eenvoudige tuintafel die zeker niet duur hoeft te zijn.

Tuintafel met barbecue | Tuinideeën

13. Wolken maken met wintergroene planten

Een wintergroene basis van planten geeft een uitstraling waar eigenlijk iedere tuin aan moet voldoen. Het is de kunst om met de enorme keuze aan planten een mix te maken, zodat jouw tuin de uitstraling krijgt die het verdiend.

Wintergroene planten snoeien | Tuinideeën

Een van de groene elementen die wij toepassen in de moderne tuin is het aanleggen van wintergroene wolken. Deze wolken (glooiende en natuurlijke vormen met groenblijvende planten) maken we van bijvoorbeeld buxus of taxus.

Dit is echt een perfecte manier om een wintergroene basis aan te leggen in zowel een strakke als een organische tuin. Met organische vormen in het beplantingsplan laat je een tuin tot leven komen en geef je de strakke tuin een ‘ natuurlijk tintje’.

Hieronder laat ik je zien wat ik bedoel met groenblijvende wolken:

Buxus snoeien | Tuinideeën

14. Maairanden van beton

Het volgende idee dat ik je voorleggen wil is er een die je een heleboel onderhoud gaat schelen. Naast dat je met dit idee strakke (betonnen) lijnen in de tuin accenten aanbrengt in het ontwerp, zorg je er ook voor dat je een afscheiding maakt tussen plantvakken en het gazon. Een simpele, relatief goedkope en erg efficiënte oplossing is het plaatsen van betonnen opsluitbanden op de hoogte van het gazon. Met grasmaaien gebruik je de betonnen rand als maairand en hoef je ook veel minder vaak de kanten bij te werken.

Maairanden beton | Tuinideeën

Waarom opsluitbanden en geen klinkerranden?

Bij de aanleg van een nieuwe tuin gebruiken mijn team en ik bijna altijd opsluitbanden omdat deze dieper de grond ingaan en meer ‘body’ (dus stabiliteit) geven dan een klinkerrand. Alleen als we in een tuin werken met ronde lijnen dan gebruiken we liever klinkers als maairand. Een andere situatie waarbij we met ons team ook gebruik maken van klinkerranden, is bij renovatie. Om de tuin zo min mogelijk overhoop te halen is het eenvoudiger om klinkers aan te brengen in plaats van een opsluitband die je 20 cm diep in de grond moet spitten.

Tip! Ga je klinkerranden gebruiken en heb je een relatief grote grasmaaier of zitmaaier? Kies er dan voor om een dubbele maairand van klinkers aan te brengen voor meer stabiliteit.

Randen gras | Tuinideeën

15. Tuinbankje en brandhoutopslag

Weer een multifunctioneel tuinidee dat je eenvoudig kunt maken als je een klein beetje handig bent. Het is vooral van belang dat je oog hebt voor detail en dat je secuur te werk gaat. Want ga je het ‘afraffelen’, dan scoor je in de ogen van tuinexpert nooit een voldoende. Terwijl iedereen met een beetje geduld in staat moet zijn om minstens een dikke 7 te scoren!

Heb je een houtkachel of houd je er van om een ‘fikkie te stoken’ in een vuurkorf of vuurschaal? Dan heb je brandhout nodig. Maar je wilt natuurlijk niet dat het bewaren van brandhout ten koste van de ruimte of het aanzicht van de tuin gaat.

Een lange tuinbank van betonnen U-elementen zorgt ervoor dat je op een creatieve wijze brandhout kunt bewaren. De bovenkant van het bankje kun je afwerken met hout of mooie tegels. Bij voorkeur de tegels die je ook gebruikt op het terras, dit zorgt voor eenheid.

16. Hoogteverschillen in de border (plantvak)

Houd je van een strakke tuin, maar wil je organische vormen en ‘natuurlijke aspecten’ toevoegen? Dat kan!

Een strakke, rechthoekige of vierkante border kun je organisch maken met een ‘glooiende’ grondslag. Je brengt hoogteverschillen aan in de border, waardoor de strakke lijnen minder opvallen. Door goed na te denken over de planten die je gaat gebruiken kun je spelen met hoogtes en bloeitijden. Bovendien kun je ‘plantgroepen’ er extra uit laten springen door ze op een hoger gelegen gedeelte te planten of juiste in het diepste deel van de border.

Geef je creativiteit de vrije loop en ik zorg voor 100% tevredenheidsgarantie.

Tip! Maak gebruik van grote groepen planten.

Er zijn ongelofelijk veel soorten planten, dat je met dit idee eigenlijk in het diepe wordt gegooid. Daarom heb ik een collage gemaakt van borders en plantgroepen die passen in de ‘ Mecklenfeld stijltuin’.

Wil je graag mijn hulp bij het maken van een beplantingsplan? Neem dan gerust contact op. Ik zal je helpen bij het vinden van de juiste soorten.

Hoogteverschillen planten | Tuinideeën

17. Houten pergola met schommel

Hout is een van de producten die mijn team en ik in bijna elk tuinontwerp laten terugkomen. Hout heeft een hoge belevingswaarde en zorgt voor een natuurlijk karakter in de tuin. Wij maken vaak gebruik van larikshout of Douglashout, omdat deze houtsoorten onbehandeld jarenlang meegaan en prachtig vergrijzen. Daarnaast zijn deze houtsoorten relatief goedkoop ten opzichte van bijvoorbeeld eikenhout.

Tip! Als je hout in de grond gaat plaatsen, zorg er dan voor dat het gedeelte onder de grond beschermd. Hiermee voorkom je dat het hout gaat rotten.

In een moderne ‘groene’ tuin in Enschede hebben we een pergola geïntegreerd met een bijgebouw. De pergola laten we deels begroeien met klimplanten en aan de middelste ligger hebben we een schommel bevestigd voor de kinderen.

Met behulp van een hele eenvoudige constructie heb je zo een prachtige schommel in de tuin, zonder dat het extra ruimte kost en zonder dat het afbreuk doet aan het ontwerp van de tuin.

Houten pergola | Tuinideeën

18. Staptegels (stapstenen) in het gazon of tussen het grind

Je hebt ze vast wel eens gezien: grote tegels in het gazon of in het grind. Veel mensen (en ook ontwerpers en hoveniers) weten hoe je deze staptegels op de juiste manier moet toepassen. Maar ik verbaas me soms over de indeling van sommige tuinen en vraag me dan af waarom sommige mensen tegels gebruiken als losse elementen? Doodzonde! Ieder zijn smaak, maar dat kan veel beter.

Ik zal je verklappen wanneer en waarom je staptegels kunt gaan toepassen.

Staptegels gebruik je bijvoorbeeld als je:

 • Een zichtlijn wil benadrukken
 • Rust wil behouden in het ontwerp
 • Een pad wil creëren zonder dat het te massief wordt
 • Eenheid wil bewaren tussen ruimte en volume

Het laatste argument is voor mij de belangrijkste motivatie om te kiezen voor stapstenen. Dit is waar vaak niet over na wordt gedacht, misschien kan ik wat meer bewustzijn geven.

Door het gebruik van tegels in het gazon verbind je twee elementen (bijvoorbeeld twee terrassen) met elkaar. Daar tussenin ligt een mooi gazon en om rust te bewaren in het ontwerp kies je ervoor om geen alternatieve bestrating (of hout) te gebruiken. Kies hier dan voor dezelfde soort tegels als die je gaat gebruiken op het terras.

De staptegels als losse elementen in het gazon zorgen ervoor dat je de ruimte van het gazon behoud, waardoor de tuin optisch groter lijkt.

Staptegels | Tuinideeën

19. Mooie bomen of bijzondere planten uitlichten met een grondspot (tuinverlichting)

Als je mij vraagt wat er echt niet mag ontbreken in een tuin, dan zal ik altijd bomen en planten noemen. Groen in de tuin zorgt voor een heleboel sfeer en bovendien is uit onderzoek naar voren gekomen dat een groene ruimte gezond is en voor rust zorgt. .

Met groen in de tuin bedoel ik niet dat je de hele tuin vol moet zetten met planten; ik bedoel daar meer de ruimte tussen massa en volume mee. Massa zijn terrassen, paden en bouwkundige elementen. De ruimte die overblijft, richten je dan in met groen. Hierbij zijn borders (plantvakken) en gras de belangrijkste ruimte vullende elementen.

Naast dat het sfeervol en gezond is, kun je je waarschijnlijk voorstellen dat bedekken met gras een stuk voordeliger is dan wanneer je alles gaat betegelen. Maar daar wil ik nu niet te ver over uitwijken. Ik heb hier nog maar eens benadrukt hoe belangrijk ik groen in de tuin vind.

Het gaat erom dat je de mooiste ‘groene elementen’ zoals grote bomen of bijzondere planten gaat uitlichten met tuinverlichting. Je kunt een waanzinnig mooi effect creëren als je op subtiele wijze lampen gaat plaatsen onder bomen of planten.

Bij het ontwerpen van verlichtingsplannen houd ik altijd rekening met minder = meer. Je wilt voorkomen dat je een kermis attractie van je tuin maakt natuurlijk, dus adviseer ik je om goed na te denken over een goed verlichtingsplan.

Tuinverlichting planten | Tuinideeën

20. Trek de stijl van binnen door naar buiten…

Tuin ontwerpen is een vak apart. Een goede tuinontwerper verbindt binnen en buiten met elkaar en houdt rekening met de wensen van de klant, vaste gegevens zoals de ligging (stand van de zon) en zijn eigen creatieve geest.

Als je naar onze tuinontwerpstudio kijkt, dan zie je dat wij tuinen ontwerpen met een eigen identiteit. Ik zal je hieronder de kracht van ons tuinontwerp uitleggen:

De kracht van een goed tuinontwerp is niet om het wiel steeds opnieuw uit te vinden, maar om de dingen die goed zijn en zich bewezen hebben, toe te passen in een unieke omgeving. Met onze kennis (en ervaring) van de producten in de markt, weten we als geen ander wat we het beste kunnen adviseren. Er is vandaag de dag zo’n enorm aanbod in terrastegels, voegmortels, terrasoverkappingen, muurelementen et cetera,  dat het voor jou als consument onmogelijk is om te weten wat nu de beste keuze is.

Onze tuinontwerpen gaan daarom ook verder dan alleen een tekening en bevatten veel meer waardevolle informatie. De plannen die wij presenteren dienen als een complete handleiding voor het eindresultaat.

Ik wil je met deze informatie laten zien dat het maken van een tuinontwerp niet iets is wat je ‘zomaar even doet’. Het maken van een goed idee legt de basis voor het eindresultaat.

En dat brengt ons bij tuinidee nummer 20. Iets waar ik persoonlijk erg veel waarde aan hecht is het ontwerpen van binnen naar buiten. Trek de stijl van binnen door naar buiten en maak je tuin een verlengstuk van de woning. Maak gebruik van de ruimte en zorg ervoor dat je net zo lief (of nog liever) buiten bent dan binnen.

Je kunt hierbij denken aan het doorleggen van tegels in hetzelfde verband en in dezelfde lijn. Nog mooier is om dezelfde tegel die je binnen gebruikt buiten door te leggen, al zal dat niet in alle gevallen mogelijk zijn.

Een ander voorbeeld dat ik je wil geven is om de kleur die je op de wand binnen gebruikt door te trekken naar de tuin. Ga je gebruik maken van een tuinmuur? Geef deze dan dezelfde kleur als de symmetrische binnenwand. Of iets simpeler: geef de schutting dezelfde kleur.

Je kunt ook het meubilair en de decoratie heel goed aanpassen op de binnen trends. Het gaat hierbij niet zo zeer om wat je doet, maar meer om dat je bewust bezig bent met inrichten.

Kom je er zelf niet uit en wil je mijn hulp inschakelen? Bel me dan voor een afspraak en ik zal je persoonlijk helpen met het vinden van de juiste ideeën.

Tuinontwerp | Tuinideeën

21. Brandhoutopslag van Cortenstaal

Decoratie en details maken het leuk en gezellig in de tuin. Er is vandaag de dag zo vreselijk veel verkrijgbaar, dat het je bijna onmogelijk wordt gemaakt om de juiste keuze te maken.

Heb je thuis een houtkachel of vind je het gewoon leuk en gezellig om buiten de vuurkorf aan te hebben? Je kunt dan een brandhoutopslag als blikvanger in de tuin plaatsen. In 2012 hebben we een strakke tuin ontworpen en aangelegd in Vriezenveen, waarbij we ook naar een oplossing moesten zoeken om het brandhout te bewaren zonder dat dit ten koste van de ruimte zou gaan. Tevens mocht dit natuurlijk ook niet het aanzicht beïnvloeden.

We hebben toen gekozen voor stalen elementen waarin we ruim een kubieke meter brandhout konden bewaren (meer is ook mogelijk, maar dit was voor deze mensen voldoende). Staal is overigens nog steeds een populair materiaal en ik merk dat de populariteit onder architecten en ontwerpers toeneemt.

Cortelstaal is een duurzaam materiaal dat je onbehandeld en zonder ooit onderhoud te hoeven plegen in de tuin kunt gebruiken. Het staal verkleurt (roest,) waardoor er een prachtig element ontstaat op een 100% natuurlijke manier.

Dit is echt een aanrader voor als je iets ‘aparts’ wilt. Je kunt deze producten in standaard afmetingen verkrijgen, maar er zijn ook bedrijven die zich specialiseren in maatwerk. Als je hier vragen over hebt dan help ik je graag verder.

Brandhoutopslag | Tuinideeën

22. Groen langs de gevel

Met dit tuinidee geef ik je weer een kijkje achter de schermen van onze tuinontwerpstudio. Een vrij simpele toepassing, maar toch weinig gebruikt door Nederlandse tuinontwerpers.

In de meeste gevallen zal je zien dat er een standaard overgang is van de gevel van de woning in verharding of half verharding (tegels op split). Dit is een prima oplossing, maar je begrijpt vast al waar ik naar toe wil, want het is een, veelgebruikte en dus standaard oplossing die je waarschijnlijk zelf ook al bedacht hebt.

Je kunt dit op een simpele manier oplossen door het pad niet overal strak tegen de gevel aan te leggen, maar door op bepaalde plaatsen te kiezen voor groen langs de gevel. Ik raad je aan om onder de ramen verharding toe te passen, omdat het simpelweg handig is voor het wassen van de ramen.

Op deze manier onderbreek je de ‘harde’ lijnen in het ontwerp en kun je de woning of het pad extra benadrukken. Hieronder laat ik je een aantal foto’s zien van tuinen waar wij dit hebben toegepast.

Groen in de tuin | Tuinideeën

23. ‘Bodembedekkende’ planten

Je zult wel denken, daar heb je hem weer met zijn bomen en planten. Toch wil ik je nog een idee over geven waar je ruimtes mee op kunt vullen. Om het nog maar eens te herhalen: ‘’Ruimte is het mooiste meubel wat je hebt – Jan des Bouvrie’’. Dit geld ook voor de tuin. Gooi niet je hele tuin vol met dure bestrating, maar maak gebruik van de ruimte die je hebt.

Het nummer 1 bezwaar die we bij Mecklenfeld tuinen krijgen over planten is onderhoud. ‘’ Ik wil geen werk hebben aan de tuin, kun je daar iets op bedenken?’’.

Nou, daar zal ik gelijk eerlijk in zijn: een tuin waarin je helemaal geen werk hebt (althans, als je niet van rommel houdt) bestaat niet. Zelfs als je de hele tuin vol asfalt stort dan alsnog gaan er algen en onkruiden groeien.

Maar, wees gerust! Er bestaan hele efficiënte manieren om een tuin onderhoudsvriendelijk te maken. En dat kan zelfs wanneer je gebruik wilt maken van groene borders.

Onze expertise ligt in het ontwerpen en aanleggen van moderne tuinen met een groene uitstraling. We stemmen de beplantingen zo op elkaar af dat je jaar rond sfeer beleeft en dat je minimaal onderhoud hebt aan de borders.

Met minimaal onderhoud bedoelen mijn team en ik dat je niet elke week op je knieën door de tuin hoeft om onkruid te wieden en vervolgens te schoffelen. Bij het maken van beplantingsplannen kiezen wij er voor om bodem bedekkende soorten te gebruiken die de onderlaag afdekken. De regel die hier geldt:

‘Waar planten groeien, groeit geen onkruid’

Door te spelen met de juiste soorten kun je een mooie onderhoudsarme border inrichten waar je het hele jaar plezier aan beleeft.

Noot. Ik moet je er wel bij vertellen dat je in het eerste jaar het meeste werk hebt qua onderhoud. Planten hebben tijd nodig om te groeien. Als wij een border inplanten dan zorgen we altijd voor de juiste meststoffen die de groei en bloei optimaal stimuleren.

Bodembedekkende planten | Tuinideeën

24. Hout gestookte pizzaoven

Als je me vraagt wat op dit moment (nu ik dit schrijf) het meest bijzondere wat ik ooit hebt ontworpen en gebouwd is, dan hoef ik daar niet lang over na te denken. Dat is zonder twijfel een hout gestookte pizzaoven in een moderne tuin in Enschede.

Ik vond het een prachtig project. Zowel het ontwerp, het overleggen en de uitvoering zijn 100% doordacht. Ik moet je bekennen dat het een tijdrovend en complex project was, maar mijn team en ik zijn enorm trots op het eindresultaat.

De wens van de klant was om een ‘ Toscaanse stijltuin’ te ontwerpen. De inspiratie hebben we veelal online opgedaan en na veel overleg (met de klant) zijn we tot het definitieve ontwerp gekomen.

Leuk detail is dat ik samen met mijn vriendin afgelopen zomer (de zomer van 2015) een rondreis door Toscane heb gemaakt. Via de industrie van Massa (waar ze het marmer uit de berg verwerken tot prachtige producten) reden we door het toeristische gebied de bergen in en kwamen we aan bij onze verblijfplaats. Een waanzinnige plek met uitzicht over de hele omgeving.

Je raad het al… De binnentuin van het traditionele complex was ingericht zoals de ‘ Toscaanse tuin’ van oudsher bedoeld is. En ja hoor, centraal in de tuin stond een mega hout gestookte pizzaoven. Ik vond het prachtig om te zien en het heeft bevestigd dat we bij het ontwerp van de tuin in Enschede destijds goede keuzes hebben gemaakt.

Dit was overigens voor mij de eerste keer dat ik zelf een pizza heb gegeten die gemaakt is in een hout gestookte pizzaoven.

Pizzaoven in tuin | Tuinideeën

25. Samenwerken met mij!

Het beste idee dat ik je in dit blog kan geven is:  samenwerken met mij en mijn team. Het is uniek dat ik je een ‘kijkje achter de schermen’ geef en veel van onze inzichten gratis en voor niets aan je cadeau geef. Toch?

De beste tip die ik je mee kan geven is: investeer altijd in een goed idee. En dan is dit blog en mijn Tuinideeën Gids een perfecte bron van inspiratie die je kunt gebruiken in de voorbereiding op je nieuwe plannen. Je hebt niet voor niets het boek helemaal tot hier uit gelezen. Hoogstwaarschijnlijk ben je serieus van plan om met je tuin aan de slag te gaan.

Samenwerken met hoveniersbedrijf | Tuinideeën

De meest gemaakte fout hierbij is dat er begonnen wordt aan een project waar van te voren niet goed over na is gedacht. Je loopt dan tegen dingen aan die je van te voren had kunnen voorkomen. Je maakt dan bijvoorbeeld onverwacht hoge kosten, omdat er vooraf geen goed plan is gemaakt.

Daarnaast hoor ik vaak de zin: ‘’Had ik het achteraf maar anders gedaan’’. En dan is zonde. Je hebt dan al veel geld uitgegeven aan iets waar je eigenlijk niet tevreden over bent.

Als je met mijn team en mij gaat samenwerken dan investeer je in kennis, ervaring en creativiteit. Wij werken al jaren samen in een vast team van vakmensen en specialisten. We zijn werkzaam geweest in honderden tuinen door een groot deel van Nederland.

Wij hebben ondertussen ondervonden wat de gevolgen zijn van bijvoorbeeld klei, veen en zand ondergronden en hoe we dit het best kunnen aanpakken.

Als extra toevoeging op het maken van tuinplannen heb ik een artikel geschreven over het maken van tuinplannen in 8 stappen!

Team Mecklenfeld tuinen

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren met deze 25 tuin ideeën en dat je alvast aantekeningen hebt kunnen maken. Als je nog meer tuininspiratie wil opdoen, raad ik je aan om hier mijn gratis inspiratiepakket aan te vragen.


Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Tuin Ideeen Met Grind – Tuin Ideeen
Door

Tuin Ideeen Met Grind – Tuin Ideeen

op 12 Jul 2016

[…] Tuin Ideen Nodig 25 Ideen Voor In De Tuin Credit img […]

Anoep Manraj
Door

Anoep Manraj

op 09 Feb 2017

Hoi, je hebt leuke ideeen voor de tuin. Zou je ook onze tuin willen herinrichten? Wij wonen in Zoetermeer en hebben een ruime tuin van plm. 400 m2.

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 09 Feb 2017

Hoi Anoep,Dankjewel voor het compliment. Zou je wat meer informatie over de tuin kunnen geven? Dan bekijk ik of ik wat voor jullie kan betekenen.Ik kijk uit naar je aanvraag.Groeten Peter

Wim Janssen
Door

Wim Janssen

op 25 Dec 2017

kijk eens op onze website..misschien kun je iets met onze producten

Houria Mekkaoui
Door

Houria Mekkaoui

op 30 Jan 2018

Dag, We hebben net een huis gekocht met een tuin. De tuin zoals het bij ligt, is niet onze droom tuin. Mogelijk kunt u ons daarbij hebben.

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 31 Jan 2018

Gefeliciteerd met de aankoop van jullie woning. Zou je een mailtje kunnen sturen naar info@mecklenfeldtuinen.nl met jullie wensen? Ik denk dat we zeker kunnen helpen!

M .van der Graaf
Door

M .van der Graaf

op 07 Apr 2018

Super om deze mooie tuinen te zien,Is het mogelijk om een offerte aan te vragen voor een hekwerk van ongeveer 12meter lang met betonnen palen en het liefst van een hekwerk van180 naar 120 naar 180 hoog

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 08 Apr 2018

Bedankt voor het compliment! Zou je de offerte aanvraag per mail willen toesturen naar info@mecklenfeldtuinen.nl? Alvast bedankt.

Schouwenaars
Door

Schouwenaars

op 27 May 2018

Heb een border wou hem graag bedekken met grint .Het onkruid groeit tussen planten ben het helemaal beu .Nu wou ik er potten met vaste planten opzetten.

Combi Tuinhout
Vincent
Door

Vincent

op 16 Aug 2018

Een goede post om veel inspiratie op te doen! Ben zelf bezig met het ontwerpen van mijn tuin. Er staan te veel planten in en wil mee orde aanbrengen. Heb al mooie tegels besteld. Alleen nog wachten op wat ophoogzand, zodat ik ze kan leggen.

Peter
Door

Peter

op 16 Aug 2018

Super Vincent! Veel succes met het bedenken van tuin ideeën en het aanleggen van de tuin.

Julliette Verde
Door

Julliette Verde

op 15 Feb 2019

Hoi Peter, Wat een prachtige tuinideeen. En die foto's zijn echt fantastisch! Komende dagen gaat het zonnetje weer schijnen en het kriebelt in mijn vingers om de tuin op te knappen. Ik vroeg me af of je mij iets kan adviseren, ik zie het namelijk ook op jou foto's terug. Hier https://www.hardhouthandel.nl/woodvision.html kwam ik in de catalogus 2019 tuinhout tegen, maar douglas is iets nieuws voor me. Welke houtje gebruik jij het liefst? Vroeger was dat groene (Grenen?) altijd populair toch, en hardhout duur. Volgende week is het ook Tuinidee in Den Bosch, altijd super veel leuke tuinen om te zien. Groetjes.

Vincent Rondwijk
Door

Vincent Rondwijk

op 26 Jun 2019

Een mooi terras of een veranda doet veel met de sfeer van een tuin. Ook vind ik dat er genoeg groen in een tuin aanwezig moet zijn. Uiteindelijk gaat het om een mooie balans en heeft je eigen smaak daar een grote invloed op.

GEERT
Door

GEERT

op 18 Aug 2021

hallo, kan je de naam geven van de ondergrondse opslagplaats voor containers? Dat lijkt mij in mijn geval mss wel nuttig

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!