7 tips voor een modern tuinontwerp!
01 september 2015 
3 min. leestijd

7 tips voor een modern tuinontwerp!

Heb je ooit wel eens nagedacht over het interieur van je tuin zoals je dat voor de indeling en sfeer binnenhuis doet? De tuin is ook een deel van het huis en moet dus als zodanig worden behandeld.

Immers, er is niets zo fijn als het genot van een frisse ochtend omringd door je eigen groene toevluchtsoord. Op een zwoele zomeravond tot laat buiten blijven hangen. Of het nemen van welverdiende vrije tijd in de middag na een lange dag werken.

Als je op zoek bent naar inspiratie voor een moderne en strakke tuin, dan ben je hier aan het juiste adres. In deze blog hebben we heel wat ideeën voor je verzameld waarmee je aan de slag kunt.

Zelf geen groene vingers of tijd om aan een tuinavontuur te beginnen? Bekijk dan eens ons schetsontwerp.

strakke-tuin-achtertuin-modern-grote-tegels

Een strakke en moderne tuin ontwerpen

Het ontwerpen van je tuin moet een leuke en ontspannende ervaring zijn. Onderhoudsvriendelijke bomen en plantgroepen, terrassen en tuinpaden van verhardingen of halfverhardingen, (kleine) vijvers, fonteinen, kleurrijke bloemen en – het zijn allemaal elementen die je tuin in een prachtige plek veranderen. De juiste tuin accessoires en plantensoorten kunnen de toon voor een ongelofelijk fijne openlucht sfeer zetten; een verkwikkende plaats.

Laat je inspireren door onderstaande tips voor moderne en strakke tuinen.

Kenmerken van de hedendaagse tuin

Een moderne of hedendaagse tuin wordt gekenmerkt door een slanke, gestroomlijnde en verfijnde stijl. Moderne tuinontwerpen zijn vaak geïnspireerd op de eenvoud van strakke lijnen en architectonische vormgeving. Oftewel, bij een strakke hedendaagse tuin ligt de nadruk meer op de architectuur en materialen dan op de planten en het groen. Het belangrijkste is om een tuin te creëren met een gecontroleerde en georganiseerde uitstraling, zonder warmte te verliezen.

Lees meer over tuinontwerpen in mijn gratis Tuinontwerp Gids. 

Tuinontwerp

Bij de aanleg van moderne tuinen wordt vaak een beroep gedaan op hardscaping en structurele elementen om een minimalistische en strakke look te realiseren. Planten en bloemen worden gebruikt als accenten voor contrast en kleur. Voor de sfeer en ‘finale afwerking’ zijn de keuze voor bomen, planten, decoratie en meubilair van doorslaggevend belang. Ontwerpen voor een moderne en strakke tuin zijn zelden lukrake en moeten zorgvuldig doordacht zijn. Bij Mecklenfeld Tuinen zorgen we ervoor dat alle elementen in harmonie samenkomen.

DSC_0581

Tips voor jouw perfecte moderne tuinontwerp

Plannen om je tuin te ontwerpen? We helpen je graag een handje op weg met deze professionele tips!

 • De drie belangrijke kenmerken betreffende het bestraten van een moderne en strakke tuin: maak gebruik van grote rasterpatronen, strakke (rechte) lijnen en geometrische vormen.
 • Populaire materialen voor de bestrating van een eigentijdse patio zijn: grote betonnen tegels, keramische terrastegels, en houtsoorten als lariks/ douglas, eiken en bankirai (hardhout). Bamboo is op dit moment de opkomende houttrend!
 • Vul de ruimte tussen de straatstenen om onderhoud te minimaliseren en evenwicht te creëren (deskundig invoegen van bestratingen).
 • Mooie afscheidingen of muren zullen stijl toevoegen aan je moderne tuin: gebruik metalen schermen, houten wanden met horizontale lamellen of schanskorf wanden met metalen manden.
 • Bij het selecteren van planten voor een strakke tuin houd je rekening met eenvoud. Je wilt een gevoel van orde waarborgen. Bij Mecklenfeld Tuinen geven we je graag een vrijblijvend advies over welke planten goed werken in jouw moderne tuin.
 • Kijk ook goed naar hoe je planten en bloemen groepeert. Kennis van grond- en plantsoorten is hierbij noodzakelijk. Het is zonde van je investering om ‘zomaar wat te doen’.
 • Zorg voor een strak lijnenspel: hierbij houd je rekening met de architectonische lijnen van je woning en de inrichting van het interieur.

Lees ook: Keramische tegels leggen in de tuin? (2 manieren + TIPS)!

moderne-tuin-tuinontwerp-tuinaanleg-strakke-achtertuin

De beste hedendaagse tuinontwerpen onderscheiden zich door verfijnde vormen, pure materialen en balans. Bij Mecklenfeld tuinen ontwerpen we moderne tuinen die 100% doordacht en afgestemd zijn op jouw persoonlijke wensen. Vraag nu vrijblijvend advies aan en laat je verassen door de mogelijkheden voor een prachtig modern tuinontwerp. Onze enthousiaste medewerkers helpen je graag verder!

Meer tips ontvangen voor een tuinontwerp? 

In mijn gratis e-book vertel ik je over de negen meest gemaakte fouten in tuinontwerpen en nog veel meer. Nieuwsgierig geworden? Download hier de gratis Tuinontwerp Gids. 

Tuinontwerp

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Marlies
Door

Marlies

op 01 Feb 2016

Heb mijn tuin ook zo ingericht dat dat je precies eindigd in een lounge hoek. Ik hou ook erg veel van de lichte kleuren. Ben benieuwd hoe het er uit gaat zien als het gesneeuwd heeft!

Noortje
Door

Noortje

op 31 May 2016

Hoi hoi, Ik ben al een tijd op zoek naar van die mooie grijze planken maar dan van steen zoals ik hierboven op de foto zie als pad tusen de planten. Kunt u mij vertellen wat het voor materiaal is en waar het bijv te koop is? Vriendelijk en bijvoorbaat hartelijk bedankt!!

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 16 Jun 2016

Hoi Noortje,Sorry voor de late reactie. Bedoel je de Bamboo planken aan de wand? Maar dan een alternatief van steen? Dan zou je eens kunnen kijken naar Timberland tegels of misschien natuurstenen steenstrips. Die zijn bij de meeste tegelhandelaren wel te verkrijgen.

Nicky de Jong
Door

Nicky de Jong

op 07 Sep 2016

Die afscheiding in de tuin met dat kleine wegkruiphoekje vind ik echt een leuk idee. Juist bij grote open tuinen heb ik altijd het idee dat de ruimte van tuin niet ten volste gebruik wordt als er geen hoekjes worden gecreëerd.

Peter
Door

Peter

op 07 Sep 2016

Bedankt voor het compliment Nicky! :)

Margreet
Door

Margreet

op 28 Nov 2016

Super handige tips! Ik ga binnenkort mijn tuin verbouwen, alleen weet ik nog niet precies hoe ik alles wil hebben. Door jullie tips kom ik alweer een stuk verder, bedankt.

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 29 Nov 2016

Goed om te horen Margreet! Heel veel succes met je project.

Marie
Door

Marie

op 05 May 2017

Wat een leuke tips en mooie foto's. Vaak ben ik erg van een moderne tuin met een strakke fontein erin. De tip om ruimte te laten tussen de straatstenen is ook erg goed, iedereen doet het liefst zo min mogelijk aan onderhoud.

Peter
Door

Peter

op 06 May 2017

Bedankt voor je bericht Marie! Leuk om te lezen.

Jenneke de Zuidt
Door

Jenneke de Zuidt

op 14 Sep 2018

In de zomer vind ik het altijd heerlijk om bij mooi weer tot in de late uurtjes in de tuin te zitten.. Ik ben het met je eens, het interieur van je tuin heeft invloed op de sfeer. Bedankt voor je tips!

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!