Veranda aan huis bouwen: alle voor- en nadelen op een rijtje!
23 december 2018 
9 min. leestijd

Veranda aan huis bouwen: alle voor- en nadelen op een rijtje!

Overweeg je om een veranda aan huis te laten plaatsen? Dan moet je natuurlijk wel even alle voor- en nadelen hiervan op een rijtje zetten. Dit is immers een keuze voor de langere termijn. Ik zal je helpen en zet in deze blog alle voor- en nadelen van een veranda aan huis voor je op een rijtje!

Heb je plannen om een overkapping aan te leggen in je tuin? Dan zal je direct merken dat je heel veel mogelijkheden hebt. Een overkapping kan functioneel zijn, maar ook een mooie stijlvolle uitstraling geven aan je tuin. Een combinatie is natuurlijk ook mogelijk.

Je zult je misschien afvragen voor welke overkapping je dan het beste kunt kiezen. In mijn artikel over de verschillende soorten overkappingen help ik je een eindje op weg.

De keuze voor een geschikte overkapping zal voornamelijk afhangen van jouw wensen waarvoor je een overkapping wilt gebruiken. Veel mensen denken bij een overkapping aan een plek waar ze zelf onder kunnen zitten of waar ze hun spullen onder kunnen zetten. Er zijn echter veel meer mogelijkheden dan dat. Laat je verrassen door mijn artikel waarin ik maar liefst 30 tips voor het gebruik van een overkapping met je deel.

Veranda aan huis

Alles over een veranda aan huis

  1. Wat is een veranda?
  2. Welke soorten veranda’s heb je voor in de tuin?
  3. De voordelen van een veranda aan huis
  4. De nadelen van een veranda aan huis
  5. De kosten van een veranda in de tuin
  6. Veranda bouwen: zo maak je een veranda aan huis in 10 stappen
  7. Veranda inrichten met 5 sfeervolle tips
  8. 2 soorten verlichting voor je veranda
  9. Alternatieve opties voor een veranda aan huis

Wat is een veranda?

Ik ga me in dit artikel richten op de keuze of je een veranda moet plaatsen of juist niet met behulp van de voor- en nadelen. Laat ik als eerste even uitleggen wat een veranda is, want hier bestaan best wel wat misverstanden over. Een veranda is immers (in tegenstelling tot wat veel mensen denken) niet helemaal hetzelfde als een terrasoverkapping. Het woord ‘terrasoverkapping’ is immers een verzamelwoord waar niet alleen een veranda, maar ook (bijvoorbeeld) een pergola, prieel of vrijstaande constructie valt.

Een veranda zit aan één kant vast aan een huis of aan een schuur. De constructie rust dus aan één kant op staanders. Een veranda is altijd voorzien van een dak en kan ook aan de voorkant (geheel of gedeeltelijk) worden dichtgemaakt. De meeste mensen hebben een veranda die aan hun huis is bevestigd.

Een veranda kan van diverse materialen gemaakt worden. Je kunt kiezen voor de natuurlijke uitstraling van een houten constructie of de moderne looks van een aluminium constructie. Er zijn ook mogelijkheden om te kiezen voor een veranda, die vervaardigd is van kunststof. Met betrekking tot het dak heb je ook diverse mogelijkheden. De meeste mensen kiezen voor glas of polycarbonaat (kunststof) omdat deze materialen licht doorlaat. De veranda lijkt hierdoor natuurlijk groter.

Houten veranda aan huis

Wat voor soorten veranda’s heb je voor in de tuin?

Er zijn veel verschillende soorten veranda’s. Zoals ik net al zei kun je onderscheid maken tussen een veranda aan de schuur of een veranda aan huis. Daarnaast kun je verschillende materialen kiezen en combineren wanneer je een veranda gaat of laat maken. Zo kun je kiezen voor een veranda van aluminium en glas, maar ook voor een houten veranda.

Een glazen veranda

Een veranda met glas zorgt ervoor dat je tot ’s avonds laat het gevoel hebt dat je buiten zit en ook echt van je tuin kunt genieten. Het materiaal is goed te combineren met hout of aluminium. Het grootste voordeel van glas is dat het een prachtige lichtinval heeft waarbij het uitzicht niet vertekend wordt. Daarnaast heeft het een luxueuze uitstraling en is het materiaal ook erg duurzaam. In dit artikel bespreek ik alle voor- en nadelen van een terrasoverkapping van glas. 

Een houten veranda

Hout is een veelgebruikt materiaal voor een veranda. Het materiaal is erg geschikt omdat het duurzaam is wanneer je het juiste hout gebruikt. Vooral douglas- of larikshout is een sterke houtsoort dat je goed kunt gebruiken voor het je veranda. Daarnaast vergrijst het op een mooie manier, maar als je dit juist niet mooi vindt, kun je het hout beitsen in allerlei verschillende kleuren of een doorzichtige beits. In dit artikel vertel ik je precies waarom douglas- en larikshout zo geschikt zijn voor een terrasoverkapping. 

Houten veranda

Een aluminium veranda

Je kunt ook aluminium gebruiken voor je veranda. Dit materiaal is erg geschikt wanneer je en moderne uitstraling wil geven aan je veranda. Daarnaast is het materiaal erg duurzaam en wanneer het voorzien is van een goede poedercoating, zal het erg lang mee gaan. Je kunt het gemakkelijk schoonmaken en het materiaal gaat niet zomaar roesten. In dit artikel zet ik alle voor- en nadelen van een aluminium overkapping voor je op een rijtje. 

Aluminium veranda aan huis

De voordelen van een veranda aan huis

Als je eens rondkijkt op deze website zie je zeer veel informatie over veranda’s en terrasoverkappingen. Als je even de tijd neemt om deze artikelen eens door te nemen, zul je diverse voordelen van een veranda aan huis tegenkomen. Ik zal ze eens voor je op een rijtje zetten:

  • Een veranda geeft een mooie luxueuze uitstraling aan je woning.
  • Een veranda zorgt voor een hogere waarde aan een woning.
  • Je creëert meer leefruimte met je veranda.
  • Een veranda vervaagt de grens tussen binnen en buiten. Je brengt het buitenleven naar binnen en andersom. Je combineert de luxe van binnen en de vrijheid van buiten.
  • Een veranda biedt beschutting. Je kunt veel langer buiten zitten en hebt veel minder last van weersinvloeden.
  • Een veranda heeft een sterk isolerende werking.
  • Een veranda is volledig naar eigen wens vorm te geven en te ontwerpen op basis van je eigen wensen en mogelijkheden.
  • Je kunt een veranda volledig dichtmaken zodat je optimaal beschut buiten zit.
  • Een veranda kan gemaakt worden van diverse materialen zoals hout, aluminium of kunststof.
  • Voor het dak kan gemaakt worden van diverse materialen zoals glas, kunststof, dakpannen, EPDM of een natuurlijk dak.
  • Je kunt de ruimte onder een veranda inrichten op de manier zoals je zelf wilt.
  • Je kunt je veranda gebruiken voor diverse toepassingen, van het gezellig samenzijn met familie en vrienden tot het plakken van je fietsband of het klussen in een beschutte omgeving.
  • Voor de bouw van de meeste veranda’s is géén vergunning nodig.
  • Een veranda is relatief eenvoudig zelf te bouwen.

De nadelen van een veranda aan huis

Als je het mij vraagt vind ik een veranda echt een verrijking van je woning of je tuin. Ik vind wel dat je een compleet beeld moet hebben om een goede keuze te maken als je het overweegt om een veranda te plaatsen. Zoals ik al aangaf plaats je niet een veranda om deze snel weer af te breken. Ik denk dat het daarom goed is om ook de nadelen van een veranda aan huis met je te delen:

  • Het plaatsen van een veranda is relatief duur.
  • De ruimte die de veranda in beslag neemt gaat ten koste van de ruimte in je tuin.
  • Een houten veranda moet wel onderhouden worden.
  • Als je kiest voor een aluminium of kunststof veranda heb je beperkte keuze in kleurstellingen.
  • Als je kiest voor een glazen of kunststof dak, moet deze wel schoongehouden worden.
  • Een veranda kan wat licht uit je huis ontnemen.
  • Een veranda is altijd een vochtige ruimte, iets waar je zeker rekening mee moet houden bij de keuze van de spullen die je erin gaat zetten.

Aluminium overkapping

De kosten van een veranda in de tuin

Natuurlijk komt er nu nog een belangrijke vraag bij je op: wat kost een veranda nu eigenlijk? De kosten van een veranda lopen erg uiteen en zijn van verschillende dingen afhankelijk. Allereerst moet je je afvragen of je een kant-en-klaar bouwpakket wil aanschaffen bij de bouwmarkt, of dat je toch liever zelf een ontwerp maakt. Daarnaast kun je zelf een veranda maken, maar je kunt dit ook laten doen. Wanneer je een veranda laat maken zal dit natuurlijk extra kosten met zich meebrengen. Tot slot is ook de grootte en de keuze voor materialen van invloed op de prijs, glas is bijvoorbeeld een kostbaar materiaal.

Misschien is het handig om meer inspiratie op te doen in mijn gids over het overdekt buitenleven, waarin ik ook antwoord geef op vragen die hiermee te maken hebben. Deze gids kun je hier gratis downloaden. 

Veranda aan huis

Veranda bouwen: zo maak je een veranda aan huis in 10 stappen

Nu je meer weet over de voor- en nadelen en kosten van een veranda aan huis, wordt het tijd voor het echte werk: het bouwen van een veranda. Het is goed om je in dit proces te verdiepen voordat je echt aan de slag gaat. Wanneer je een beetje handig bent, zal het bouwen van een veranda jou zeker lukken. Daarnaast raad ik je aan om wel wat handige, helpende handen te vragen bij het bouwen. Het kan namelijk best een zware klus zijn om dit alleen te doen.

Let op! Voordat je gaat bouwen moet je je verdiepen in de vergunning. Heb je voor het bouwen van een veranda een vergunning nodig? Het is belangrijk om je hierin te verdiepen om latere frustraties en teleurstellingen te voorkomen.

In dit artikel leg ik je precies uit hoe je in tien stappen een veranda bouwt. 

Veranda inrichten met 5 sfeervolle tips

Wanneer je een veranda hebt, is het natuurlijk leuk om deze sfeervol in te richten, maar hoe doe je dat? Ik deel vijf tips voor het sfeervol inrichten van je terrasoverkapping.

  1. Het ligt misschien voor de hand, maar kies een mooie tuinset die je onder je terrasoverkapping kunt plaatsen en creëer een gezellige zithoek.
  2. Plaats bijzettafels die passen bij de tuinset die je onder je overkapping hebt staan.
  3. Creëer een extra knus en gezellig gevoel door kleden en kussens die je op de tuinset legt.
  4. Plaats een terraskachel voor de dagen waarop het fris is om toch nog lekker buiten te kunnen zitten.
  5. Hang planken op, waarop je decoratieve spullen kunt neerzetten.

Natuurlijk zijn er nog veel meer tips die je kunt gebruiken voor het inrichten van je veranda. In dit artikel geef ik je 20 tips voor het inrichten van je terrasoverkapping. 

2 soorten verlichting voor je veranda

Wanneer je verlichting in je veranda wil integreren heb je twee verschillende keuzes: halogeen en led-verlichting. Ik zie dat steeds meer mensen voor led-verlichting kiezen en dat is niet zo vreemd. Deze verlichting heeft namelijk een langere levensduur en is duurzaam. Het is een milieuvriendelijke keuze omdat het lager in energieverbruik is. Daarom lijkt led-verlichting misschien duurder in aanschaf, maar is het uiteindelijk goedkoper dan halogeenverlichting!

In dit artikel vertel ik je nog veel meer over verlichting voor je veranda of terrasoverkapping. 

Verlichting veranda

Alternatieve opties voor een veranda aan huis

Overweeg je om een veranda aan huis te maken, maar ben je ook benieuwd naar de andere mogelijkheden voor een overdekt terras? Geen probleem! Er zijn namelijk heel veel verschillende manieren waarop je een overdekt terras kunt vormgeven. Zo kun je kiezen voor een vrijstaande terrasoverkapping, een prieel of pergola.

Wil je alle voor- en nadelen van deze soorten terrasoverkappingen weten? Dan raad ik je zeker aan om dit artikel eens te lezen, waarin ik alle soorten terrasoverkappingen voor je op een rijtje zet. 

Meer inspiratie opdoen voor veranda’s?

Ok, dit artikel kan misschien wat meer keuzestress opleveren en ervoor zorgen dat je nog wat meer voorbeelden wil zien. Daarom heb ik een leuke weggever voor je. In mijn e-book over overdekt buitenleven geef ik antwoord op de zes meestgestelde vragen en geef ik inspiratiemateriaal zodat je je nog meer kunt verdiepen in terrasoverkapping.



Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Vincent Rondwijk
Door

Vincent Rondwijk

op 20 Jun 2019

Bedankt voor het benoemen van de voor- en nadelen van het bouwen van een veranda. Een veranda moet inderdaad onderhouden worden en is niet goedkoop om te realiseren. Toch krijg je er veel voor terug denk ik. Ik kan niet wachten om over een tijdje onder mijn veranda te zitten wanneer het mooi weer is!

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!