Veranda aan huis: alle voor- en nadelen op een rijtje!
arrow_drop_up arrow_drop_down

Veranda aan huis: alle voor- en nadelen op een rijtje!

Overweeg je om een veranda aan huis te laten plaatsen? Dan moet je natuurlijk wel even alle voor- en nadelen hiervan op een rijtje zetten. Dit is immers een keuze voor de langere termijn. Ik zal je helpen en zet in deze blog alle voor- en nadelen van een veranda aan huis voor je op een rijtje!

Heb je plannen om een overkapping aan te leggen in je tuin? Dan zul je direct merken dat je heel veel mogelijkheden hebt. Een overkapping kan functioneel zijn, maar ook een mooie stijlvolle uitstraling geven aan je tuin. Een combinatie is natuurlijk ook mogelijk.

Je zult je misschien afvragen voor welke overkapping je dan het beste kunt kiezen. In mijn artikel over de verschillende soorten overkappingen help ik je een eindje op weg.

De keuze voor een geschikte overkapping zal voornamelijk afhangen van jouw wensen waarvoor je een overkapping wilt gebruiken. Veel mensen denken bij een overkapping aan een plek waar ze zelf onder kunnen zitten of waar ze hun spullen onder kunnen zetten. Er zijn echter veel meer mogelijkheden dan dat. Laat je verrassen door mijn artikel waarin ik maar liefst 30 tips voor het gebruik van een overkapping met je deel.

Wat is een veranda?

Ik ga me in dit artikel richten op de keuze of je een veranda moet plaatsen of juist niet met behulp van de voor- en nadelen. Laat ik als eerste even uitleggen wat een veranda is, want hier bestaan best wel wat misverstanden over. Een veranda is immers (in tegenstelling tot wat veel mensen denken) niet helemaal hetzelfde als een terrasoverkapping. Het woord “terrasoverkapping” is immers een verzamelwoord waar niet alleen een veranda, maar ook (bijvoorbeeld) een pergola, prieel of vrijstaande constructie valt.

Een veranda zit aan één kant vast aan een huis of aan een schuur. De constructie rust dus aan één kant op staanders. Een veranda is altijd voorzien van een dak en kan ook aan de voorkant (geheel of gedeeltelijk) worden dichtgemaakt. De meeste mensen hebben een veranda die aan hun huis is bevestigd.

Een veranda kan van diverse materialen gemaakt worden. Je kunt kiezen voor de natuurlijke uitstraling van een houten constructie of de moderne looks van een aluminium constructie. Er zijn ook mogelijkheden om te kiezen voor een veranda, die vervaardigd is van kunststof. Met betrekking tot het dak heb je ook diverse mogelijkheden. De meeste mensen kiezen voor glas of polycarbonaat (kunststof) omdat deze materialen licht doorlaat. De veranda lijkt hierdoor natuurlijk groter.

Houten veranda aan huis

De voordelen van een veranda aan huis

Als je eens rondkijkt op deze website zie je zeer veel informatie over veranda’s en terrasoverkappingen. Als je even de tijd neemt om deze artikelen eens door te nemen, zul je diverse voordelen van een veranda aan huis tegenkomen. Ik zal ze eens voor je op een rijtje zetten:

 • Een veranda geeft een mooie luxueuze uitstraling aan je woning.
 • Een veranda zorgt voor een hogere waarde aan een woning.
 • Je creëert meer leefruimte met je veranda.
 • Een veranda vervaagt de grens tussen binnen en buiten. Je brengt het buitenleven naar binnen en andersom. Je combineert de luxe van binnen en de vrijheid van buiten.
 • Een veranda biedt beschutting. Je kunt veel langer buiten zitten en hebt veel minder last van weersinvloeden.
 • Een veranda heeft een sterk isolerende werking.
 • Een veranda is volledig naar eigen wens vorm te geven en te ontwerpen op basis van je eigen wensen en mogelijkheden.
 • Je kunt een veranda volledig dichtmaken zodat je optimaal beschut buiten zit.
 • Een veranda kan gemaakt worden van diverse materialen zoals hout, aluminium of kunststof.
 • Voor het dak kan gemaakt worden van diverse materialen zoals glas, kunststof, dakpannen, EPDM of een natuurlijk dak.
 • Je kunt de ruimte onder een veranda inrichten op de manier zoals je zelf wilt.
 • Je kunt je veranda gebruiken voor diverse toepassingen, van het gezellig samenzijn met familie en vrienden tot het plakken van je fietsband of het klussen in een beschutte omgeving.
 • Voor de bouw van de meeste veranda’s is géén vergunning nodig.
 • Een veranda is relatief eenvoudig zelf te bouwen.

Houten overkapping / veranda aan huis

De nadelen van een veranda aan huis

Als je het mij vraagt vind ik een veranda echt een verrijking van je woning of je tuin. Ik vind wel dat je een compleet beeld moet hebben om een goede keuze te maken als je het overweegt om een veranda te plaatsen. Zoals ik al aangaf plaats je niet een veranda om deze snel weer af te breken. Ik denk dat het daarom goed is om ook de nadelen van een veranda aan huis met je te delen:

 • Het plaatsen van een veranda is relatief duur.
 • De ruimte die de veranda in beslag neemt gaat ten koste van de ruimte in je tuin.
 • Een houten veranda moet wel onderhouden worden.
 • Als je kiest voor een aluminium of kunststof veranda heb je beperkte keuze in kleurstellingen.
 • Als je kiest voor een glazen of kunststof dak, moet deze wel schoongehouden worden.
 • Een veranda kan wat licht uit je huis ontnemen.
 • Een veranda is altijd een vochtige ruimte, iets waar je zeker rekening mee moet houden bij de keuze van de spullen die je erin gaat zetten.

Aluminium overkapping

Wat zie jij als voor- of nadeel van een veranda aan huis?

Ok, dit artikel kan misschien wat meer keuzestress opleveren, maar als je eruit bent heb je wel een overwogen keuze gemaakt. Ik hoop je met dit artikel een stap in de goede richting heb geholpen.

Misschien heb je wel aanvullingen op dit artikel!

Wat zie jij als voor- of nadeel van een veranda aan huis?  

Ik zou het leuk vinden als je die met me zou willen delen.

Dit kun je doen door een reactie onder dit artikel te plaatsen.

Alvast bedankt hiervoor!

Vincent Rondwijk

Door

Vincent Rondwijk

op 20 June 2019

Bedankt voor het benoemen van de voor- en nadelen van het bouwen van een veranda. Een veranda moet inderdaad onderhouden worden en is niet goedkoop om te realiseren. Toch krijg je er veel voor terug denk ik. Ik kan niet wachten om over een tijdje onder mijn veranda te zitten wanneer het mooi weer is!

Reactie plaatsen