Pergola bouwen in je nieuwe tuin? Bekijk deze tips en adviezen

Wil je wat bijzonders in je tuin wat direct ‘body’ maakt en wat je voor relatief weinig geld kunt bouwen dan is een pergola iets om zeker te overwegen. In de meeste gevallen zou je kiezen voor een houten pergola maar ik heb ook voorbeelden gezien met staal. En dat ziet er ook fantastisch uit. Zelf bouw ik altijd pergola’s van larikshout of van eikenhout. Prima te verwerken en direct een prachtig resultaat. Met een pergola kun je dit creëren:
  • Versterken van zichtlijnen en diepte
  • Overdekt (natuurlijk) zitgedeelte
  • Praktische bevestigingspunten voor
    • Hangmat
    • Hangstoel
    • Schaduwdoek
Je kunt de pergola nog wat persoonlijker maken door hem een kleur te geven of te laten begroeien met mooie klimplanten. Beide opties zijn goed. Zolang het maar past bij jouw persoonlijk en in de stijl van de tuin.
Pergola in de tuin

Pergola bouwen in de tuin

Belangrijk is dat je het deel van de pergola wat in de grond gaat waterafstotend maakt. Dat zorgt ervoor dat er nagenoeg geen vocht in trekt op de plek waar de paal uit de grond komt. Dit maakt een enorm verschil qua levensduur.

De houten constructie kun je monteren met houten verbindingen (halfhouts verbindingen of zwaluwstaart verbindingen) en bevestigen met (bij voorkeur rvs) schroeven en/ of bouten. Mocht de ondergrond wat minder vast en stabiel zijn kun je wat beton bij de palen storten. Dat zorgt voor meer stabiliteit en houvast. Een handige tip die ik je wil meegeven is om rondom de paal dan wat schroeven te monteren zodat er een betere verbinding ontstaat met het beton.