7 romantische tuinideeën en voorbeelden voor Valentijnsdag  
11 februari 2019 
7 min. leestijd

7 romantische tuinideeën en voorbeelden voor Valentijnsdag  

Je kunt zelf heel gemakkelijk een romantische tuin creëren waarvan je elke dag kunt genieten, maar op één dag in het jaar komt deze romantische stijl nog meer van pas. Ik hoef de romantische mensen er vast niet op te attenderen dat het op 14 februari Valentijnsdag is. Wil je er dit jaar iets moois van maken en je tuin in stijl aankleden? Lees dan de onderstaande 7 romantische tuinideeën en -voorbeelden hoe je van je tuin een heerlijke entourage maakt die gezelligheid en liefde uitstraalt.

Valentijnsdag is de dag dat geliefden elkaar extra aandacht geven. Echte quality time dus. Je kunt dit doen met een romantisch avondje uit, maar ook met bloemen, cadeautjes en kaarten. De stap van kaarten naar kaarsen is (letterlijk slechts één letter) een kleine stap. Het is natuurlijk erg leuk om ook je tuin om te toveren in een mooie toepasselijke setting, daar horen kaarsen natuurlijk bij maar je hebt meer mogelijkheden.

Dit kun je doen door bloemblaadjes te strooien en een serenade onder het balkon te zingen, maar de vraag is of de bloemblaadjes blijven liggen als het een beetje waait en of je lief en de buren jouw serenade wel kunnen waarderen. Ik heb een aantal andere ideeën voor je die je wél kunt toepassen zonder als blooper over social media te gaan. Lees hieronder de 7 romantische tuinideeën en voorbeelden voor Valentijnsdag.

Alles over een romantische tuin

 1. Wat is een romantische tuin?
 2. Waar moet een romantische tuin aan voldoen?
 3. Waar moet je op letten bij het ontwerpen en aanleggen van een romantische tuin?
 4. 7 romantische tuinideeën en voorbeelden voor Valentijnsdag

Romantische tuin | Verlichting

Wat is een romantische tuin?

Als je je ogen sluit en je denkt aan een romantische tuin, waar denk je dan aan? Ik denk dan aan veel bloemen, slingerpaadjes, verborgen zitjes, sfeervolle verlichting en mooie accessoires die op deze stijl aansluiten. Denk bijvoorbeeld aan een poortje met een rozenboog, die in de zomer prachtig bloeit met allerlei verschillende rozen. Daarnaast denk ik dat klimplanten ook bijdragen aan de romantische stijl. Verticaal tuinieren geeft een hele andere dynamiek aan je tuin en is ook heel geschikt om een romantische tuinstijl te creëren in een kleine tuin. Lees in dit artikel meer over verticaal tuinieren.

Romantische tuin | Zithoekje

Waar moet een romantische tuin aan voldoen?

Een romantische tuin moet aan een aantal eisen voldoen om een romantische sfeer te creëren. Allereerst heeft een romantische tuin veel bloemen, waaronder rozen. Een romantische tuin kan niet zonder rozen; ze symboliseren liefde, passie en romantiek. Daarnaast zijn andere kleurrijke planten een goede aanvulling voor een romantische tuin. Wanneer de bloemen in bloei staan, geeft dit natuurlijk het meest romantische effect. Wist je dat veel bloemen een symbolische betekenis hebben? In dit artikel schreef ik daar meer over.

Een boom is ook de perfecte manier om een romantische tuinstijl te creëren. Dit zorgt voor een groen dak over je tuin of een gedeelte van je tuin, wat een intiem effect geeft. Daarnaast kun je hieronder ook een romantisch zithoekje maken met een leuk bankje en mooie lampjes. Een romantische tuin heeft ook veel planten en groen. Het is goed om je misschien te verdiepen in wat jij mooi vindt, voordat je het echt gaat aanschaffen. In dit artikel lees je alles over de populairste planten.

Daarnaast is verticaal tuinieren een mooie manier om ook voor bloemen en kleur op andere hoogte te creëren. Het geeft een verrassend en speels effect. Het is ook een perfecte manier om van een kleine tuin toch een romantische tuin te maken. Ik kan je zeker aanraden om je er eens in te verdiepen!

Bij een romantische stijl horen ook sfeervolle lichtjes. Je kunt de verlichting verwerken in de tuin door tuinlampen, maar ook door lichtsnoeren voor buiten die je op een mooie manier in de boom kunt hangen. Let op dat je wel verlichting voor buiten koopt, zodat de lampen niet kapot gaan of schade veroorzaken. Lees hier meer over tuinverlichting. 

Ik denk ook dat een romantische tuin ook aan een aantal andere kenmerken moet voldoen, zoals de romantische slingerpaadjes, maar ook verrassende zithoekjes waar je lekker met zijn tweeën kunt genieten van de natuur. Dit kan onder een overkapping, maar ook op andere plekken in de tuin. Een terrasoverkapping is wel de perfecte manier om langer buiten te zitten. Je kunt een overkapping laten plaatsen of zelf plaatsen. Lees hier hoe je zelf een overkapping kunt plaatsen in zeven stappen.

Beelden zoals je die ook in Frankrijk of Italië ziet, dragen ook bij aan de romantische sfeer. Neem eens een kijkje in een beeldentuin of in het tuincentrum waar je ook deze beelden kunt kopen. Wat vind jij mooi?
Romantische tuin | Paadje

Waar moet je op letten bij het ontwerpen en aanleggen van een romantische tuin?

Voordat je begint met het aanleggen van een romantische tuin moet je eerst een ontwerp maken. Ik zeg altijd: “eerst plannen, dan rennen.” Het is belangrijk dat je een plan hebt voordat je zomaar wat gaat doen en voor vervelende verassingen komt te staan. Voor het ontwerpen van een tuin heb je een flinke dosis inspiratie nodig en een lijst van eisen. Wat moet er sowieso in jouw tuin komen? In dit artikel schreef ik meer over het ontwerpen van een tuin. 

Het is ook goed om na te denken over de verlichting. Wanneer je gaat graven is dit helemaal verstandig, want dan kun je de bedrading alvast aanleggen. In een ander artikel leg ik je precies uit hoe je een verlichtingsplan maakt en waar je daarbij op moet letten. 

Daarnaast is het ook goed om te kijken naar een beplantingsplan. Dit zorgt ervoor dat je later zo min mogelijk onderhoud hoeft te plegen en dat je bloemen goed kunnen groeien. Welke bloemen moet je combineren en hoe zorg je voor een goede ondergrond? Waar moet je nog meer op letten bij het planten van je bloemen en planten? In mijn gratis e-book leg ik je hier alles over uit.


7 romantische tuinideeën en voorbeelden voor Valentijnsdag

De vraag is natuurlijk wat een mooie setting is voor Valentijnsdag.

Je moet van je tuin een plek maken waarbij je heerlijk samen kunt wegdromen en kunt genieten van het moment. Je creëert vaak een beetje het vakantiegevoel. Dit kun je doen door de volgende zeven romantische tuinideeën en -voorbeelden te volgen.

 • Maak een romantisch zithoekje. Leg mooie kussens neer en geniet samen van een heerlijk glaasje wijn.

Tuinontwerp met overkapping

 • Ik schreef al over kaarsen, maar je kunt het ook wat groter aanpakken door een vuurkorf, fakkel of vuurtafel aan te steken. Dit is niet alleen romantisch, maar ook lekker warm. Dat is wel zo prettig als er op deze warme Valentijnsdag een koude temperatuur blijkt te zijn, toch?
 • Heb je géén mogelijkheid om vuur aan te steken? Het vonkje zal ook overslaan als je romantische sfeerverlichting aanzet. Dit doet het ook altijd goed op zo’n dag.

Muurdecoratie | Tuindecoratie voor aan de muur

 • Heb je een wellnesstuin? Dan is deze dag dé gelegenheid om hier samen van te genieten. Kleed je faciliteiten op een mooie manier aan en beleef een onvergetelijke avond!

Wellness tuin met jacuzzi

 • Vind je het romantisch om samen naar de film te gaan op Valentijnsdag, maar waren de tickets voor de film van jullie keuze al uitverkocht (of was je stiekem vergeten om je tickets te reserveren)? Hang een wit laken op onder je terrasoverkapping, creëer je thuisbioscoop en zet je favoriete film op.
 • Uiteraard mogen mooie bloeiende bloemen en planten ook niet ontbreken in je ‘Valentijnstuin’. Even een rondje onderhoud op 13 februari is misschien wel aan te raden, maar dat kun je zelf het beste inschatten. Daarnaast moet je natuurlijk zorgen voor toepasselijke groene en andere kleuren. De bos rode rozen kunnen de meeste mensen wel invullen maar misschien moet je ook denken aan Camelia’s en Krokussen. Als je deze in je border plaatst heb je er met Valentijnsdag volop plezier van maar natuurlijk ook lang daarna!
 • Gaat liefde bij jullie door de maag? Dan is er natuurlijk niets leuker om juist op die dag lekker voor elkaar te koken. Ook hierin heb je de meest romantische opties. Dit kan natuurlijk in je buitenkeuken. Een lekker wijntje en/of een flesje champagne maken het gerecht helemaal af, maar als jullie blij worden van warme chocolademelk, glühwein of Irish koffie moeten jullie dat zeker doen!

Zoals je merkt zijn de diverse kleuren onlosmakelijk verbonden met Valentijnsdag. Denk maar aan rode rozen. Wist je dat veel kleuren een eigen betekenis hebben? Misschien is het leuk om dit nog even met je door te nemen, of juist nuttig als je dit zelf niet mocht weten en je (toekomstige) partner wel. In vele gevallen zeggen kleuren (en bloemen) vaak meer dan woorden. Het zal je toch niet gebeuren dat er misverstanden hierover ontstaan op deze speciale dag!

Kleuren spreken de volgende taal:

 • Rood is de kleur van liefde en romantiek
 • Wit is de kleur van licht, puurheid en schoonheid
 • Geel is de kleur van warmte, zon en contact
 • Oranje is de kleur van humor en warmte, maar ook van erotiek
 • Groen is de kleur van vertrouwen, hoop en groei

Wil je nog meer weten over de symbolische betekenis van kleuren en bloemen? Dan raad ik je aan om dit artikel te lezen, waarin de de betekenis van 40 bloemen uitleg.

Meer ideeën op doen voor een mooie tuin voor elke dag? 

In mijn Tuinideeën Gids laat ik je 80 tuinideeën zien. Download het gratis e-book hier en laat je inspireren.


Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!