Kleine tuin inrichten: Hoe doe je dat? (4 tips)
28 juni 2016 
2 min. leestijd

Kleine tuin inrichten: Hoe doe je dat? (4 tips)

Kleine tuin inrichten | “Ik heb een tuin zo klein als een postzegel”, hoor ik mensen vaker zeggen. Is dat een nadeel? Zeker niet. Een kleine tuin kan net zo spannend zijn als een grote. Het belangrijkste is, dat je tuin bij jou past. Bij de mogelijkheden, wensen en tijd die je ervoor hebt. Hoeveel plezier schenkt een grote lap grond die je niet bij kunt houden? En waar je stress van krijgt omdat het onkruid je boven het hoofd groeit?

Kleine tuin inrichten: hoe doe je dat?

Tuinieren is creatief bezig zijn – zeker in een kleine tuin. Richt de tuin zo in, dat het niet te druk wordt. Als je bijvoorbeeld met potten gaat werken, zet die dan bij elkaar. Maak niet twee kleine borders aan beide kanten, maar liever één grote aan een kant. Zet ook de planten in groepen. Koop nooit één plant, maar steeds meerdere van dezelfde soort.

3

Ideeën voor in de kleine tuin

Zorg voor verrassende effecten. Schilder een muur in een opvallende kleur als blikvang. Of plaats een mooi ornament of beeld. Een oude spiegel in een dode hoek doet wonderen. De tuin lijkt dan veel groter. Kies voor hoogteverschillen en verticale lijnen. Maak een rotspartijtje of watervalletje. Ook een pergola is een goed idee. Daar kun je ook bij regen lekker onder zitten. En ze biedt bescherming tegen inkijk (van bovenaf). Wil je meer ideeën opdoen? Bekijk dan eens mijn gratis tuininspiratiepakket. Download hem hier.


Kleine tuin als verlengstuk van je woonkamer

De tuin kan ook een verlengstuk van de woonkamer worden. Dat bereik je door verlichting. Fakkels en kaarsen zorgen voor een romantisch en speels effect. Led-lampjes zijn heel fraai en kunnen een stemming benadrukken. Geel, rood, groen en oranje voor uitbundig en feestelijk. Paars, blauw en roze voor lieflijk en zacht.

Verticaal tuinieren in de kleine tuin

Maak gebruik van de muren. Er zijn hangende tuinsets (verticaal tuinieren) te koop met een bewateringssysteem. De planten groeien in zakken van plasticfolie. Als je hangplantjes erin zet, is de plastic snel uit het zicht verdwenen. De regelmatige bewatering is hier wel een punt van aandacht. Dat moet echt regelmatig gebeuren, dus zorg ervoor dat dit vlekkeloos werkt.

Strakke - moderne - patio - tuin

Beplantingsplan

De keuze van de planten is heel belangrijk. Eenjarige zomerbloeiers zijn leuk en zorgen voor kleur. Zet die bij voorkeur in potten. Vaste planten zorgen voor meer rust. Kijk in het tuincentrum op de labeltjes: in welke maand(en) bloeit deze plant? Als je het goed uitkient, heb je elke maand iets in de bloei. Van april tot oktober – en zelfs in de winter kan er iets bloeien. De helleborus – waar heel veel varianten van te koop zijn – laat zijn bloemen in de sneeuw zien!

strakke-tuin-achtertuin-modern-grote-tegels

Vaste planten met opvallende bladeren die groen blijven, zijn heel dankbaar. Denk aan de elfenbloem, zwenkgras, wolfsmelk, heuchera of maagdenpalm. Vergeet ook de varens niet. Ze groeien in de schaduw, zijn interessant winterhard. Deze soorten hebben weinig onderhoud nodig en blijven je lang trouw.

Kortom, ook voor de tuin geldt: klein maar fijn! Wil je meer tuininspiratie opdoen? Download dan hier mijn gratis tuininspiratiepakket.


Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Marijke
Door

Marijke

op 04 Aug 2016

Prachtige foto's van de tuin. Wij hebben zelf ook een kleine tuin er staat een vijver in die gaan wij eruit halen en willen met tegels verder gaan met dezelfde tegels die wij al hebben we hebben een klein budget we hebben verledenjaar het huis gekocht en daar moest veel aan gebeuren meer dan wij eigenlijk gedacht hadden. De tuin staat vaak blank er zit een drain in de grond,maar werkt niet voldoende. De vijver ligt een stuk hoger met een muurtje ervoor waardoor het water ook niet weg kan.Ik heb wel een beetje een idee gekregen en heb wel wat aan je tips.

Peter
Pieter van Halsteren
Door

Pieter van Halsteren

op 29 Sep 2016

Ik heb thuis een aardig kleine http://www.loungetuinmeubelenshop.nl/" rel="nofollow">tuin . Nu is het zo dat ik een buitenmens ben en toch graag het liefst dan ook in mijn tuin zit als ik thuis ben. Ik vind het idee van de verlichting wel leuk. De laatste tijd kijk ik dan ook naar detaillering voor de tuin om het wat knusser te maken. Ik denk dat ik een paar fakkels ga toevoegen, misschien zelfs een vuurkolf. Niet te groot dan.

Lambertine
Door

Lambertine

op 24 Oct 2016

Hoi Pieter, goed idee om met verlichting aan de gang te gaan! Beplanting maakt je tuin ook echt knusser, maar als het om detaillering gaat is verlichting ook een super idee. Als je al verder bent met het aanleggen/plaatsen van de verlichting, plaats dan eens een foto van je tuin op www.tuinflorum.nl , dan kun je anderen ook weer inspireren!Groeten, Lambertine | Team Mecklenfeld tuinen

Marie
Door

Marie

op 19 Jul 2018

Heb inderdaad gemerkt bij mijn eigen kleine tuin, dat ik vooral aan de zijkanten moet werken met planten en accessoires. Ik probeer het midden van mijn tuin zo leeg mogelijk te houden met een mooi gazon. Een klein zitje heb ik in een hoek gecreëerd.

Marie
Door

Marie

op 28 Aug 2018

Zelf geloof ik ook dat een beplantingsplan een belangrijk onderdeel is van het aanleggen van je tuin. Je wil immers dat er niet alleen in de zomer wat groeit in je tuin. Mooie dennenbomen zijn naar mijn idee echte sfeermakers in de winter!

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 28 Aug 2018

Goed om te lezen dat je er ook zo over denkt Marie. Ik ben het dan ook weer met jou eens dat een beplantingsplan voor een kleine tuin (ook voor een grote trouwens) beter wordt van wintergroene beplanting. Dennenbomen zijn hiervan een mooi voorbeeld.

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!