Dit zijn de 15 meest populaire tuinplanten van dit seizoen
13 januari 2019 
11 min. leestijd

Dit zijn de 15 meest populaire tuinplanten van dit seizoen

Er is natuurlijk een enorme keuze aan onbekende en bekende tuinplanten die je buiten in je tuin kunt zetten. Uiteraard kies je voor mooie tuinplanten, maar misschien ben je ook wel op zoek naar makkelijke planten voor je tuin. In dit artikel zet ik de 15 meest populaire tuinplanten voor je op een rijtje. Ontdek alle bekende tuinplanten hier en laat je inspireren!

De meest populaire tuinplanten op een rijtje

Welke tuinplanten heb je of wil je in je tuin zetten? Je kunt je tuin volledig inrichten op basis van jouw eigen smaak en wensen. Als je een echte tuinliefhebber bent, kun je hier natuurlijk enorm creatief in zijn. Je weet dan zeker dat je niet dezelfde tuin hebt als je buurman. Het is wel grappig dat je toch wel vaak ziet dat er voor dezelfde tuinplanten gekozen wordt.

Als je wil weten welke dat zijn moet je maar eens een rondje lopen in de buurt en een lijstje maken. Ik denk dat je zonder veel moeite een rijtje van de meest populaire tuinplanten kunt opstellen.

Heb je géén zin om dit te doen of laat het weer het niet toe? Blijf dan binnen en lees dit artikel verder door.

Mooie bekende tuinplanten (zowel klein als groot)

Hieronder vind je een lijstje van de 15 meest populaire tuinplanten die je op dit moment in ons land aantreft. De planten staan in willekeurige volgorde en zijn niet gebaseerd op een samengestelde lijst of onderzoek. Daarom heb ik er bewust voor gekozen om de planten niet te nummeren.

Voordat je verder leest heb ik nog een kleine weggever voor je. Laat je inspireren door mijn gratis inspiratiepakket.

Download het gratis inspiratiepakket >>>


Dit zijn de 15 meest populaire tuinplanten van 2019  

 • Hortensia

De hortensia is een tuinplant die natuurlijk niet mag ontbreken in deze lijst. Je hoeft niet ver te zoeken voordat je deze plant in de voor- en achtertuinen in jouw buurt tegen zal komen. Er zijn verschillende soorten hortensia’s. De meest bekende is de Hydrangea macrophylla, in de volksmond ook wel vaak de ‘boerenhortensia’ genoemd. Deze tuinplant heeft mooie bloemen, voornamelijk in de kleuren roze, blauw en paars. Wist je dat deze kleur afhankelijk is van de zuurgraad van de grond? Als de hortensia op een zure grond staat worden de bloemen blauw, op een minder zure grond worden de bloemen roze. De hortensia is zeer onderhoudsvriendelijk.

Hortensia Annabelle (witte hortensia) | Populaire tuinplanten

Pluimhortensia | Populaire tuinplanten

 • Kleine Maagdenpalm

Als we het hebben over een onderhoudsvriendelijke plant die je veel ziet in de tuinen in onze omgeving moeten we meteen de kleine maagdenpalm en zijn grote broer (de grote maagdenpalm) benoemen. De Vinca minor en de Vinca major zijn de best bloeiende winterharde bodembedekkers. Deze passen uitstekend in een onderhoudsarme tuin. Waar een bodembedekker groeit, kan immers géén onkruid groeien. Deze planten zijn zéér sterk en kunnen prima schaduw verdragen. De plant groeit het beste over de oppervlakte van een vochtrijke grond.

Kleine maagdenpalm | Populaire tuinplanten

 • Lampenpoetsersgras

Ook siergrassen worden gezien als uitstekende bodembedekkers, zeker als deze in groepjes worden geplant. Er zijn zéér veel soorten siergrassen maar als ik er één soort uit moet pikken is dit wel het Lampenpoetsersgras. De Pennisetum ‘hameln’ is een favoriet van velen door een mooie compacte vorm en een rijke bloei. Deze tuinplant heeft platte bladschijven en een langwerpige, ronde, pluimvormige bloei. Je zou deze plant zo als een soort plumeau kunnen gebruiken om je lampenkap schoon te maken. Dat verklaart natuurlijk de naam. Let even op de plaats die je deze sieraad voor je tuin geeft. Lampenpoetsersgras groeit het beste op een zonnige en beschutte plek. De grond moet goed waterdoorlatend zijn.

Lampenpoetsergras | Populaire tuinplanten

 • Lavendel

Ook de lavendel hoort op deze lijst. Deze tuinplant is vooral populair door de mooie diepe paarse kleur en de heerlijke karakteristieke geur van de bloem. De lavendel (Lavandula) is een vaste tuinplant die niet hoger wordt dan zo’n één meter. De plant heeft door de lange dunne stengel een bescheiden uitstraling. De bloemen zijn in verhouding tot de rest van de plant best groot. Deze kunnen wel acht centimeter worden. Je kunt de lavendel dan ook prima in een border plaatsen. Dit maakt deze tuinplant dan ook uitstekend geschikt voor een tuin van een wat kleinere afmeting. De lavendel bloeit tot ver na de zomer en is ook populair bij insecten als bijen, hommels en vlinders. Als je de lavendel in je tuin hebt staat, breng je veel leven in je tuin.

Blauw paarse lavendel in de tuin | Populaire tuinplanten

 • Buxus

Ook de buxus is een tuinplant die je veel ziet in de tuinen in onze omgeving. Je komt ze vaak direct tegen. Veel mensen gebruiken immers een buxus als natuurlijke erfafscheiding. Een buxus is makkelijk te onderhouden. Je moet deze wel regelmatig snoeien (in alle gewenste vormen) maar verder gaat deze plant z’n gang wel. De buxus zal het gehele jaar zijn bladeren vasthouden. Voorwaarde is wel dat je deze struik wel regelmatig water geeft. De Buxaceae kan slecht tegen droogte.

Buxus | Populaire tuinplanten

Buxus als erfafscheiding | Populaire tuinplanten

 • Portugese Laurierkers

Als we het hebben over een populaire tuinplant die veelvuldig wordt gebruikt als erfafscheiding is de stap naar de Portugese laurierkers niet zo groot. De Prunus lusitanica is een dichte struik met en donkergroen blad. Dit blad heeft een ovale vorm en heeft een leerachtige en glanzende uitstraling. Het is een wintergroene heester die je goed kunt snoeien. Dat is wel nodig ook want deze tuinplant is best ijverig en gaat in een redelijk tempo de lucht in. Deze plant groeit het best op normale tuingrond waaraan géén kalk is toegevoegd. Als je een beschutte plek in de zon voor deze plant kan vrijmaken, wordt dit zeer gewaardeerd.

Laurier | Populaire tuinplanten

 • IJzerhard

De ijzerhard is een tuinplant met een enorm verleden! De Verbena bonariensisis een plant met een open structuur die veel in planten combinaties wordt gebruikt. De plant heeft een lage dunne steel met een bolvormige structuur van kleine bloemetjes erboven. De ijzerhard wordt als eenjarige plant gekweekt, maar met een beetje bescherming en beschutting overleeft deze plant onze winter wel. De plant zaait zich in het voorjaar vanzelf uit, misschien is dit de verklaring dat je deze plant veel ziet in onze tuinen. Er is een soort plant dat in het verre verleden niet vaak genoeg gevonden kon worden.

De Verbena officinalis werd gezien als nuttig medicijn tegen vele kwalen. Het werd gebruikt om een wond die veroorzaakt werd door ijzeren wapens te verzorgen. Daarnaast werd het kruid van deze plant gebruikt om ijzeren pantsers ondoordringbaar te maken. Met deze kennis weet je meteen waar de naam van deze plant vandaan komt.IJzerhard | Populaire tuinplanten

 • Viooltjes

Het viooltje is misschien wel het kleinste tuinplantje uit deze lijst, maar zeker niet de minst populairste! De ‘Viola’ biedt kleur en fleur in de tuin. Dit tuinplantje heeft bloemetjes in een groot palet aan kleuren. Ook deze plant is uitstekend geschikt om in borders te zetten of in een kleinere tuin te plaatsen. Let op dat je dan kiest voor vaste violen. Niet alle soorten gaan lang mee. Vaste viooltjes (zoals de Viola odorata en de Viola labradorica) zijn ideale plantjes om in je tuin te hebben. Ze kunnen goed tegen de winterkou en ontwikkelen zich prima in ons klimaat. Je hoeft ze bijna niet te onderhouden. Als je slim bent knip je wel de uitgebloeide bloemen weg. Op deze manier zullen ze nog stralender gaan groeien.

Labradorviooltje | Populaire tuinplanten

 • Geranium

Zit je achter de geraniums? Je bent dan niet de enige. Veel mensen doen dat. Een geranium wordt veel gebruikt als tuinplant, ook door jongere mensen. De geranium (Pelargos) wordt ook wel de ‘ooievaarsbek’ genoemd. Dat deze tuinplant aan populariteit wint, is niet zo gek. Deze plant heeft mooie sprekende bloemen die in verschillende kleuren te verkrijgen zijn. Let op dat je wel voor de pelargonium kiest. Deze soort is het meeste geschikt om lang plezier van te hebben.

Geranium in de tuin | Populaire tuinplanten

Geranium | Populaire tuinplanten

 • Spaanse margriet

De margriet klinkt heel erg Hollands, maar het soort dat een plek in deze lijst heeft verworven is allesbehalve Hollands. We hebben het over de Spaanse margriet, de Osteospermum ecklonis. Deze tuinplant heeft ook géén Spaanse roots zoals je zou verwachten. Voor deze plant moet je een stukje verder reizen, naar Zuid-Afrika. De plant heeft bloemen in verschillende mooie kleuren als wit, geel, roze, oranje, en paars. Je kunt de plant in je tuin zetten, maar ook op je balkon, in een border of gebruiken als kuipplant. Het is mogelijk om héél lang plezier te hebben van deze plant als je deze regelmatig te stekken en in de winter naar binnen te halen. Deze plant geeft zelf aan wat de beste plek is om te staan. Als de plant langzaam zijn bloemen sluit is dit een teken dat hij teveel in de schaduw staat. Let maar op wat er gebeurt als je deze plant op een zonnigere plek zet.

Spaanse margriet | Populaire tuinplanten

 • Vlinderstruik

Wil je net als veel mensen wat leven in je tuin? Dan is de keuze voor een vlinderstruik een hele logische. Veel mensen hebben een vlinderstruik (Buddleja) in de tuin staan en genieten van de mooie kleurrijke bloemen en de insecten die erop afkomen. Zoals de naam van deze tuinplant al een beetje verklapt biedt dit pronkstuk een onweerstaanbare aantrekkingskracht op diverse vlindersoorten. De vlinderstruik is makkelijk in de omgang. Het is een plant die weinig eisen stelt aan de omgeving en de bodem waarop hij staat.

Vlinderstruik | Rudbeckia | Zonnehoed

 • Klimop

Veel mensen maken in hun tuin gebruik van de ijver van een klimop om een erfafscheiding een natuurlijk karakter te geven. Een klimop kennen we ook als een hedera. De klimop is het gehele jaar door groen en vraagt weinig onderhoud. Het is een ideale plant voor een kleine tuin omdat je hiermee verticaal kunt tuinieren. Hierdoor lijkt je tuin optisch groter. Let wel op dat de ijver van je klimop je ook wat werk zult bezorgen. Je zult deze tuinplant af en toe even moeten snoeien.

Klimop | Populaire tuinplanten

 • Toscaanse Jasmijn

In dit rijtje moeten we ook de Toscaanse jasmijn even meenemen. Deze plant (Trachelospermum jasminoides) is een wintergroene klimplant die voorzien is van kenmerkende witte geurende bloemetjes. Deze stervormige bloemetjes geven een speciaal karakter aan deze klimmer. De Toscaanse jasmijn kan prima tegen wat frissere temperaturen, maar ook tegen de volle zon. Een prima aanwinst voor je tuin dus.

Toscaanse Jasmijn | Trachelospermum jasminoides | Populaire tuinplanten

 • Hartlelie

De hartlelie is een plant die veel mensen juist kennen onder de naam ‘Hosta’. Deze plant is groenblijvend én winterhard. De plant is herkenbaar aan zijn karakteristieke bladen die goudgeel, wit (omrand), groen of blauw zijn. De stelen van deze plant hebben soms een mooie (rode) kleur. Er zijn verschillende soorten van deze plant, die oorspronkelijk uit Azië komt. De meeste soorten prefereren en plek in de halfschaduw. Er zijn echter uitzonderingen op deze regel en soorten die juist volledig in de schaduw of juist volledig in de zon willen staan. Hoe dikker het blad, hoe beter de plant in de zon kan staan. Voor de volledigheid is het goed om ook het grote nadeel van het hebben van Hosta’s te benoemen: deze plant is zeer in trek bij slakken.

Hosta | Hartlelie | Populaire tuinplanten

 • Kerstroos

Last but not least in dit rijtje is de welbekende kerstroos. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is de kerstroos niet een plant die alleen zijn bloemen laat zien op 25 en 26 december. Het is wel een plant die in die periode zijn bloeitijd heeft. Als het grootste deel van de tuin is uitgebloeid, heeft de Helleborus niger juist zijn bloeiperiode. Daarom is deze tuinplant zo populair een heeft deze een plek in dit rijtje gekregen. Deze mooie tuinplant kan uitstekend tegen de frisse temperaturen van onze winter. De plant is zelfs niet onder de indruk van sneeuw. Als het even té koud wordt zal de plant gaan hangen, maar maak je dan géén zorgen. Als de temperaturen weer gaan stijgen, komt de plant weer keurig omhoog!

Kerstroos | Helleborus Niger | Populaire tuinplanten

Wat zijn tuintrends met tuinplanten?

Als je eens naar dit lijstje kijkt, kun je diverse conclusies trekken. Eigenlijk iedere plant op deze lijst is mooi, sterk en makkelijk te onderhouden. We zijn dus erg van het gemak.

Daarnaast zien we in deze lijst van meest populaire tuinplanten een mix van planten die een mooie bloem hebben, heerlijk geuren of winterhard zijn. We doen er dus alles voor om een tuin vorm te geven die het hele jaar een mooie uitstraling heeft.

Tuinplanten als de camellia (Japanse roos), rhododendron, de skimmia, de rozenstruik, het leliegras, magnolia en de kalmia zouden dus ook prima in dit rijtje kunnen voorkomen en zo zijn er nog heel veel andere mooie opties waar we met z’n allen graag van genieten.

Laat je inspireren door de meest mooie tuinen!

Wil je je verder laten inspireren? Download het gratis inspiratiepakket >>>


Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Karin
Door

Karin

op 15 Jan 2019

Leuke planten! Ik ben zelf erg fan van de hortensia en de klimop.

jens
Door

jens

op 03 Jan 2024

ik wil planten van vorig jaar

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!