Eenjarige planten verwijderen: waarom, hoe en wanneer?
29 oktober 2018 
4 min. leestijd

Eenjarige planten verwijderen: waarom, hoe en wanneer?

Heb je eenjarige planten in de tuin staan? Er komt een moment dat je die er echt uit moet halen. In dit artikel vertel ik je alles over het verwijderen van eenjarige planten. Je leest waarom dit moet, hoe je dit het beste kunt doen en wanneer je dit het beste kunt doen.

Wat zijn eenjarige planten?

Eénjarige planten (ook wel perkplanten en zomerbloeiers genoemd) zijn planten die vaak in de lente of zomer periode een fantastische rijke bloemenpracht geven. De meeste éénjarige hebben een lange bloeiperiode waar géén eind aan lijkt te komen, maar dat is helaas niet waar. Ook deze planten zullen op den duur uitgebloeid raken en afsterven. De volledige levenscyclus van deze plant vindt binnen één jaar plaats, van het ontkiemen tot de fantastische bloei en de vorming van zaad.

Wat zijn de beste eenjarige planten om te planten? 

Er is volop keuze in éénjarige planten. Je kunt ze krijgen in alle soorten, maten en kleuren. Het leuke is dat je jaarlijks veel variatie in je tuin kunt aanbrengen. Ieder jaar heeft je tuin weer een andere uitstraling. Er zijn veel bekende zomerbloeiers zoals de Lobelia, Fuchsia en (hang)geranium.

Lobelia Annual - eenjarige planten

Lobelia

Fuchsia - eenjarige planten

Fuchsia

Maar het is ook leuk om een unieke uitstraling te creëren met wat onbekende soorten. Denk bijvoorbeeld aan de Arctotis (deze plant lijkt op de Goudsbloem, maar zijn mooie blauwe hart zal hem verraden), de verrassende Ageratum houstonianum “Red Sea” en de mysterieuze Cerinthe Major.

Arctotis | Eenjarige planten

Arctotis

Ageratum houstonianum “Red Sea” | eenjarige planten

Ageratum houstonianum “Red Sea”

Je kunt de eenjarige planten het beste na de vorstperiode planten. Rond mei is een uitstekende periode. De meeste éénjarige planten staan graag op een zonnige plaats.

Eénjarige planten hebben niet veel verzorging nodig. Het enige waar je echt op moet letten is dat deze planten voldoende water krijgen, maar dat is eigenlijk van toepassing op je hele tuin. Als je deze tijdelijke bewoners van je tuin regelmatig voorziet van water, moet je er niet van opkijken dat ze als dank tot in de herfst in bloei blijven staan!

Waarom moet je eenjarige planten verwijderen? 

Er zijn mensen die zich afvragen waarom je eenjarige planten moet verwijderen. Deze planten vergaan toch vanzelf?

Natuurlijk is dat waar, maar dat duurt wel even. Je wilt toch dat je tuin het hele jaar door een mooie uitstraling heeft? Dit creëer je niet met half vergane takjes. Daarnaast is er een andere reden die nog veel belangrijker is: Je maakt nu ruimte voor nieuw leven!

Op de kale plekken kun je nu de voorjaarsbollen planten.

Als je al vroeg in het voorjaar wilt genieten van een bloemenzee in je tuin, moet je in de herfstperiode aan de gang. Haal de eenjarige planten eruit en stop de bollen voor onder andere tulpen, narcissen, hyacinten en krokussen in de grond. Deze soorten hebben immers een koude periode nodig om tot bloei te komen maar moeten voor de koude en zeer natte periode wel in de grond zijn. De gecultiveerde voorjaarsbollen kun je het beste na de bloei weer verwijderen, waardoor je weer ruimte hebt voor “het eenjarige kleur”.

Op deze manier is het cirkeltje rond!

De herfstperiode is dus de tijd om te wisselen. Verwijder de eenjarige planten en maak ruimte voor nieuw leven! Zo heeft jouw tuin het gehele jaar door een fantastische uitstraling.

Wanneer moet je eenjarige planten verwijderen? 

Nu de herfst toch echt lijkt aangebroken is het tijd om de eenjarige planten te verwijderen. De meeste eenjarige zijn nu echt wel uitgebloeid. De bloemen zullen zich niet meer laten zien. In de meeste gevallen zie je dit ook wel duidelijk aan de plant dat het “muntje op is”.

Komt het net even niet uit om deze tijdelijke planten nu weg te halen?

Op zich is dat geen probleem, maar hou wel even de buitentemperatuur in de gaten.

Ik kan je zeker aanraden om dit klusje even uit te voeren vóór de eerste wintervorst. De stengels gaan dan vrij snel rotten en worden echt vies. Je herkent het misschien wel. De stengels worden dan echt slap, glibberig en snotterig. Tijd om deze planten eruit te halen en ruimte te maken voor wat nieuws!

Hoe verwijder je eenjarige planten?

Eenjarige planten zijn vrij eenvoudig te verwijderen. Als je aan de stengels trekt, zullen ze vrij gemakkelijk met wortel en al uit de grond komen, mits je dit dus niet ná de vorstperiode doet. In dat geval is de stengel dus te slap en zul je de plant eruit moeten graven. Ook dit is niet moeilijk, de wortels liggen niet diep in de grond, maar het is wel véél meer werk. Even timen dus.

Als je het zand eraf schuit, kun je de plant in de groenbak “opbergen”. Je kunt er ook een zeer rijke compost van maken. De herfst is immers ook de periode dat veel planten uit een kas of moestuin over hun hoogtepunt heen zijn. Compost is immers niets meer en niets minder dan organisch afval dat een zeer goede voeding is voor de natuur.

Waarom weggooien als je dit heel goed kunt hergebruiken?   

Wil je meer lezen hoe je zelf compost kunt maken? Lees dan dit artikel hierover.

Zelf compost maken

Bekijk ook eens mijn e-book over het maken van een goed beplantingsplan. Met dit blog over éénjarige planten en alle informatie uit het e-book kun je denk ik een heel mooi beplantingsplan maken voor je eigen tuin. Download hier het gratis e-book. 

Beplantingsplan maken

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!