Zelf een overkapping maken: zo kun je in 7 stappen een overkapping maken
arrow_drop_up arrow_drop_down

Zelf een overkapping maken: zo kun je in 7 stappen een overkapping maken

Wil je zelf een overkapping maken? Lees in dit artikel hoe je dit in 7 stappen kunt maken, want met een overkapping kun je op ieder gewenst moment heerlijk genieten van je tuin. Je kunt hier een heerlijke plek voor jezelf creëren.

Er zijn zeer veel soorten overkappingen. De meest bekende overkapping is de veranda. Deze overkapping wordt aan een kant aan een woning bevestigd en vormt hiermee een verlengstuk van je huis. Je kunt een veranda overigens ook aan een schuur of tuinhuis plaatsen. Je kunt ook denken aan een prieel (tuinpaviljoen), een pergola of een constructie waarbij gebruik wordt gemaakt van een schaduwdoek.

Wil je meer lezen over de verschillende mogelijkheden?

Lees dan deze blog die ik hierover geschreven heb.

Een terrasoverkapping is niet alleen functioneel, maar heeft ook een decoratieve waarde. Denk maar aan een pergola die je volledig kunt laten begroeien door mooie beplanting. Hier kun je natuurlijk niet alleen heerlijk onder zitten, maar dit natuur terras heeft ook een fantastische uitstraling.

Zelf een overkapping maken of een overkapping laten plaatsen?

Een overkapping plaatsen doe je natuurlijk niet iedere dag.

Is het daarom een betere keuze om een overkapping te laten plaatsen?

Wat mij betreft niet. Ik ben van mening dat je dat zeker ook zelf kunt.

Iedere doe-het-zelver kan zelf een overkapping maken, je moet alleen even weten hoe je dit moet doen (dat is eigenlijk van toepassing op alles).

Het is juist leuk om zelf een overkapping te maken en naderhand te genieten van een fantastisch resultaat. Daarbij zul je een hoop geld besparen door deze klus zelf aan te pakken. Ik weet namelijk zeker dat er veel bedrijven zijn die deze klus graag voor je doen, maar daar hangt ook wel een behoorlijk prijskaartje aan.

Zelf een overkapping maken in 7 stappen

In deze blog laat ik zien hoe je in 7 stappen een overkapping kunt maken.

Hierbij richt ik me even niet op een specifieke overkapping of het gebruik van een bepaald materiaal. Ik wil je met deze blog inspireren en je inzicht geven waaraan je moet denken. Ik doe dit met behulp van de volgende stappen:

   1. Breng je wensen in kaart
   2. Kies welk materiaal je gaat gebruiken
   3. Maak een bouwtekening (en je boodschappenlijstje)
   4. Fundering plaatsen
   5. Staanders en schoren plaatsen
   6. Dakconstructie plaatsen
   7. Wanden plaatsen

Stap 1: Breng je wensen in kaart

Zoals aangegeven heb je diverse mogelijkheden in overkappingen. Je kunt een overkapping bevestigen aan je woning, tuinhuis of schuur, maar ook een mooie vrijstaande overkapping maken. Denk hierbij aan een mooi prieel om lekker onder te zitten of een volledige terrasoverkapping.

De keuze die je maakt zal afhangen van je wensen in combinatie met je mogelijkheden. Het is goed om hier even rustig over na te denken, een terrasoverkapping bouw je om er lang plezier van te hebben!

Stap 2: Kies welk materiaal je gaat gebruiken

De meeste mensen kiezen bij een overkapping voor een constructie uit hout of aluminium. Wil je deze materialen vergelijken? Ik zal de meest belangrijke eigenschappen voor je op een rijtje zetten:

Hout:

   • Een mooie, warme en natuurlijke uitstraling dat aansluit bij verschillende stijlen;
   • Relatief zwaar in gewicht;
   • Goed te bewerken;
   • Moet wel onderhouden worden;
   • Kan op den duur verkleuren;
   • Kan gevoelig zijn voor schimmels en insecten;
   • Gaat tientallen jaren mee;
   • Relatief voordelige oplossing.

Zelf een houten overkapping maken

Aluminium:

   • Geeft een moderne en luxe uitstraling;
   • Is licht en sterk;
   • Goed te bewerken:
   • Niet gevoelig voor warmte en UV straling;
   • Roest niet;
   • Vraagt weinig onderhoud;
   • Bestand tegen insecten en schimmels;
   • Is milieuvriendelijk en gaat zeer lang mee;
   • Is veel duurder in aanschaf en moet vaak op maat gemaakt worden.

Aluminium overkapping

Stap 3: Maak een bouwtekening (en je boodschappenlijstje)

Als je weet wat je wilt en welk materiaal je wilt gebruiken kun je met pen en papier aan de gang. Het wordt nu tijd om goed na te denken hoe je jouw bouwwerk vorm gaat geven. Denk hierbij niet alleen aan de constructie maar ook aan de praktische zaken zoals de afwatering, verlichting en andere voorzieningen die op je wensenlijstje staan.

Wil je een dak op je overkapping maken? Dan heb je diverse keuzes.

Zoals eerder aangegeven kun je gebruik maken van de natuur en een mooie beplanting als een natuurlijk dak laten fungeren maar je kunt ook gebruik maken van schaduwdoek, gelaagd, ongeïsoleerd veiligheidsglas of polycarbonaat (kunststof). Dit is weer zo’n afweging waar je even bij stil moet staan.

Licht doorlatende overkapping

De keuze tussen glas en polycarbonaat is voor veel mensen wel even een afweging.

Ik zal de verschillen even op een rijtje zetten:

Glas:

   • Biedt optimale bescherming tegen hitte;
   • Geeft een prachtige lichtinval zonder vertekening;
   • Is glad materiaal waardoor het niet snel vies wordt;
   • Is duurzaam en veroudert niet;
   • Geeft weinig geluid bij regen of hagel;
   • Is vrij zwaar in gewicht;
   • Is relatief duur.

Kunststof:

   • Zal minder snel beschadigen;
   • Is licht van gewicht;
   • Is buigzaam en goed te bewerken;
   • Geeft meer geluid bij regen en hagel;
   • Zal sneller vies worden;
   • Is een voordeligere optie dan glas.

Je boodschappenlijstje zul je samenstellen op basis van je bouwtekening.

Je kunt zelf een mooie constructie uittekenen, maar als je dit moeilijk vindt kun je ook internet raadplegen. Hier zijn diverse kant-en-klare bouwtekeningen te vinden. Dit zal vooral handig zijn als je kiest voor aluminium als materiaal. Vaak moet dit op maat worden gemaakt.

Er zijn speciale profielen beschikbaar die je kunt gebruiken om je constructie te monteren en waterdicht te maken. Let wel op dat je profielen koopt die speciaal bestemd zijn voor aluminium constructies en dat er verschil is in profielen voor glas en polycarbonaat. De profielen hebben verschillende diktes.

Stap 4: Fundering plaatsen

Om een stevige en betrouwbare constructie neer te kunnen zetten, moet je een goede fundering hebben. Een tegelplateau is vaak een prima fundering voor een lichte (aluminium) constructie. Let er wel op dat de tegels waterpas liggen en geen verzakkinggevaar is.

Op het moment dat je twijfelt of als je een zwaardere constructie gaat maken, kun je beter het zekere voor het onzekere nemen en een fundering plaatsen. Hier worden vaak betonpoeren voor gebruikt. Dit is een betonnen sokkel waarop je bouwwerk rust. Je staanders worden hierop bevestigd. Hierdoor voorkom je dus dat de staanders in contact komen met de grond. Als je een houten terrasoverkapping maakt is het gebruik van betonpoeren dan ook zeker aan te raden. Hout zou immers wel kunnen rotten door het vocht uit de bodem. Daarnaast is hout zoals aangegeven behoorlijk zwaar in gewicht. Een goede fundering is dus noodzakelijk.

Hoe groter de afmeting van de betonpoer, hoe meer kracht deze betonnen sokkel kan dragen. De hoeveelheid betonpoeren die je nodig hebt, hangt af van de hoeveelheid staanders.

Zelf een houten overkapping maken

Stap 5: Staanders en schoren plaatsen

Je kunt nu aan de echte opbouw beginnen. Voor veel mensen is dit het moment dat ze echt aan de slag gaan. Let op dat je altijd alles eerst goed meet, voordat je de boel vastzet. Je waterpas zal bij deze klus je beste vriend zijn! Het bouwen begint bij het maken van het geraamte dat bestaat uit de staanders en de liggende balken. Om de constructie steviger te maken kun je kiezen om schoren te plaatsen. Schoren zijn schuine balken die de staander met de legger verbindt. De schoren worden geplaatst in een hoek van 45 graden.

Stap 6: Dakconstructie plaatsen

Op het moment dat het geraamte staat, kun je verder met de dakconstructie. Heb je gekozen voor een plat dak? Je zult merken dat het dak niet helemaal plat is. Je dak moet licht aflopen zodat het regenwater wel van je dak af kan lopen. Dit zal ook ongetwijfeld op je bouwtekening vermeldt staan. Hoe je de dakconstructie moet plaatsen, hangt natuurlijk van je eerder gemaakte keuzes af maar met een duidelijke bouwtekening zul je hier zeker wel uitkomen.

Overigens is het goed om bij deze stap al rekening te houden met je eventuele voorzieningen die je in je overkapping wilt aanleggen. Als je bijvoorbeeld licht wilt aanleggen, kun je direct je stroomdraden trekken.

Stap 7: Het plaatsen van wanden

De volgende stap is het plaatsen van eventuele wanden en andere voorzieningen. Je bent nu bezig met het meest zichtbare gedeelte van je bouwwerk en gaat langzamerhand naar de afronding van het geheel. Dit is altijd het leukste werk en een belangrijke fase in de richting van de echt allerlaatste stap: het genieten van je resultaat!

Zelf een overkapping maken in 7 stappen

Zoals je ziet kun je in grofweg 7 stappen een overkapping zelf maken. Als ik het zo voor je op een rijtje zet lijkt het niet alleen eenvoudig, maar dat is het ook. Natuurlijk moet je van tevoren een goed plan maken en even goed nadenken welk materiaal je nodig hebt (niets is zo vervelend als tijdens je klus misgrijpen), maar als je hier voldoende aandacht aan besteedt, kun je tot een fantastisch resultaat komen.

Als doe-het-zelver zul je misschien wat langer over deze klus doen dan een professioneel bedrijf erover zal doen maar wat maakt dat uit?! Je bespaart er niet alleen veel geld mee, maar je zult met veel meer voldoening genieten van het resultaat en dat is heel veel waard!

Vragen? Reactie? Hulp nodig? Ik hoor het graag!

Heb je nog vragen voor mij? Of nog beter: heb je iets aan de tips gehad? Laat dan even een reactie achter, vind ik tof!

Reactie plaatsen