10 schutting ideeën voor meer privacy in de tuin
arrow_drop_up arrow_drop_down
18 februari 2019 

10 schutting ideeën voor meer privacy in de tuin

Heb jij behoefte aan meer privacy in je tuin? Neem dan zeker dit artikel even door. Hierin deel ik 10 schutting ideeën voor meer privacy in de tuin en laat ik je zien dat je niet direct vast zit aan een betonnen muur van twee meter hoogte. Je kunt dit op een hele mooie manier oplossen.

Veel mensen hebben behoefte aan privacy in de tuin. Dit is niet zo gek, je tuin is immers jouw stukje buitengebied waarvan je op jouw manier mag genieten. Het is natuurlijk niet prettig als je als zonaanbidder lekker met of zonder badkleding aan het genieten bent van een mooie zomerse dag en de omstanders geven het “gluren bij de buren” een nieuwe dimensie. Dit is uiteraard een extreem geval maar het kan ook zo zijn dat je gewoon alleen wilt zijn op je eigen plekkie en dan ook echt alle privacy hebben. Niemand zit graag te kijk in zijn of haar eigen achtertuin.

Waterval in moderne tuin

Niet alle vrijheid om inkijk in je tuin te verminderen

Je mag volledig op je eigen manier genieten van je eigen tuin, maar zelfs hier zitten regels aan verbonden. Je mag uiteraard géén overlast veroorzaken voor je directe omgeving. Daarnaast mag je niet zomaar een schutting plaatsen om je achtertuin die meer dan twee meter hoog is. Voor de voortuin geldt zelfs een limiet van 1 meter. Je hebt dus niet alle vrijheid om inkijk in je tuin te verminderen, hoe gek dat ook lijkt.

Andersom mag ook niet. Je mag niet zomaar vensters in muren die dienst doen als erfafscheiding plaatsen of op andere manieren iemands privacy schenden. Deze privacy wet staat beschreven in de gemeentelijke verordeningen. Hier staat ook beschreven of je een vergunning moet aanvragen als je je tuin ingrijpend wilt veranderen om privacy te waarborgen. Het is goed om dit wel even na te gaan om achteraf nare verrassingen te voorkomen.

Wil je hier meer over weten? Lees dan dit artikel.

Hoewel dit artikel gaat over het aanvragen van een vergunning voor een terrasoverkapping (waarvoor je ook kunt kiezen uit privacyoverwegingen), zul je hier wel veel informatie uit kunnen halen.

Zwarte schutting in moderne tuin met hedera

10 schutting ideeën voor meer privacy in de tuin

Hieronder deel ik 10 schutting ideeën voor meer privacy in de tuin met je. Er zullen zeker ideeën zijn die jij kunt toepassen.

Je leest hier ideeën die je kunt toepassen in een bestaande tuin, maar ook ideeën die je mee kunt nemen bij het ontwerpen van een tuin.

  • Haag

Een haag is uiteraard een uitstekende manier om privacy te creëren. Daarnaast zorgt het voor een mooie groene uitstraling in je tuin. Er zijn hier uiteraard zeer veel opties voor. Diverse beplanting is uitstekend geschikt voor deze toepassing. De meest gekozen opties zijn de beukenhaag, buxushaag, laurierhaag, coniferenhaag, ligusterhaag of de taxushaag.

Taxushaag bemesten

  • Houten schutting

Een andere klassieker is de schutting van hout. Ook nu hou je een mooie natuurlijke uitstraling vast. Als je kiest voor geïmpregneerd hout of hardhout, zal deze toepassing lang mee gaan. Als je kiest voor hout met het FSC logo, weet je dat je voor “verantwoord” hout hebt gekozen dat op een legale wijze is gewonnen.

Houten schutting

  • Houten tuinschermen

Houten tuinschermen zijn natuurlijk ook prima om je privacy te waarborgen. Ook deze schermen kunnen van dusdanige hoogte zijn dat je er niet zomaar overheen kunt kijken. Als je “gewone” houten schermen een beetje saai vindt, kun je ook kiezen voor gevlochten opties van onder andere wilgenhout of takken van de hazelaar.

Stadstuin voorbeeld met pergola en beplanting

  • Kastanje treillage

In dit houten rijtje moeten we ook de kastanje treillage even onder je aandacht brengen. Dit zijn dunne latten van kastanjehout die met ijzerdraad aan elkaar verbonden zijn. Ook deze schutting heeft uiteraard een natuurlijk karakter.

  • Rieten- of bamboe schutting

Een rieten- of bamboe schutting past uiteraard in het rijtje na de voorgaande optie, omdat de structuur veel gelijkenissen heeft alleen de materialen een fijnere structuur hebben. De overeenkomst is duidelijk, deze schuttingen zorgen voor privacy in je tuin.

Bamboe in tuin | Tuindecoratie voor aan de muur

  • Terrasoverkapping

Integreer een terrasoverkapping aan de schutting. Een terrasoverkapping zorgt standaard voor veel privacy. Het is immers niet mogelijk om van bovenaf onder je overkapping te kijken.

Vrijstaande overkapping

  • Natuurstenen muur

Een muur klinkt wel heel saai en lelijk maar dit is uiteraard afhankelijk van de vormgeving. Een mooie natuurstenen muur geeft een natuurlijke en rustieke uitstraling en zorgt voor een uitstekende privacy.

Buxus als erfafscheiding

  • Schanskorf

Als we bij een mooie uitstraling van muren zijn aangekomen, is de stap naar een schanskorf slechts een kleine. Dit zijn manden van gegalvaniseerd draad die gevuld zijn met stenen. Voor dit soort muren wordt de laatste tijd steeds meer gekozen. Deze muren passen vrijwel bij iedere tuinstijl. Daarnaast zijn schanskorven voordelig in aanschaf, duurzaam, zeer onderhoudsvriendelijk en zorgen voor een perfecte privacy.

Schanskorf

  • Aluminium, cortenstaal, smeedijzer of kunststof

Een erfafscheiding van aluminium, cortenstaal, smeedijzer of zelfs van (gerecycled) kunststof wordt steeds meer gekozen om privacy te creëren in een tuin. Het voordeel van deze materialen is dat deze in iedere stijl kunnen worden vormgegeven en uitstekend passen in vooral een moderne setting van een tuin. Daarnaast zijn deze materialen niet weersgevoelig en vragen dan ook vrijwel géén onderhoud.

Cortenstaal met bloeiende tuin

  • Heuvel

Het volgende idee is misschien niet helemaal een idee dat in dit rijtje hoort, maar misschien ook wel. Een heuvel kun je immers zien als een natuurlijke schutting die alle bovenstaande opties kan vervangen. Uiteraard moet je tuin hier groot genoeg voor zijn, maar als dit het geval is, is dit géén gekke optie waarmee je zeker privacy in je tuin creëert. Je kunt het zien als een vorm van verticaal tuinieren maar als we hierover doorgaan zijn we voorlopig niet klaar. Je zou ook een tuin verticaal kunnen aanleggen of een grasmat.

Heb jij nog andere ideeën hoe je de inkijk in je tuin kunt verminderen?

Ik ben erg benieuwd!

Laat gerust een reactie achter onderaan dit artikel om dit idee met ons te delen.

We zullen niet kijken 😉

Reactie plaatsen