10 erfafscheiding ideeën voor in de voortuin
04 maart 2019 
7 min. leestijd

10 erfafscheiding ideeën voor in de voortuin

Met erfafscheiding in de voortuin heb je allerlei mogelijkheden, maar je moet wel rekening houden met de algemene erfafscheiding regels. Deze regels hebben betrekking op de hoogte van een schutting, hekwerk of natuurlijke erfafscheiding. In dit artikel deel ik wat de maximale hoogte is van een erfafscheiding en kun je inspiratie opdoen voor de voortuin met 10 erfafscheiding ideeën. Ook heb ik een leuke verrassing voor je in petto!

Voortuin inrichten met een combinatie van functionaliteit en uitstraling

Als we praten over tuininrichting, denken veel mensen vrijwel direct aan de achtertuin. Dat is in veel gevallen ook wel logisch, omdat dat vaak meer een beschutte ruimte is waar niet iedereen naar binnen kan kijken. Hiermee doe je wat mij betreft eigenlijk de voortuin (waar veel mensen wél de beschikking over hebben) tekort. Dat is best zonde, dit is immers ook een stuk grond waar je over beschikt.

De voortuin verdient ook aandacht en kun je leuk inrichten. Vergeet niet dat dit vaak de eerste indruk van je woning is! Uiteraard zal in deze tuin een mooie mix moeten worden gevonden tussen functionaliteit en uitstraling maar dat is wat mij betreft zeker mogelijk.

Ik zal je even op weg helpen en een aantal voortuin ideeën geven om je te inspireren:

 • Leg een mooi tuinpad aan naar de voordeur;
 • Maak een mooie weggewerkte plek voor fietsen, de auto of de kliko bakken;
 • Leg een terras aan en creëer hierdoor een prettige plek om lekker te zitten;
 • Maak een veilige speelgelegenheid voor de kinderen;
 • Leg sfeervolle maar functionele verlichting aan;
 • Creëer met behulp van een mooi waterelement een rustgevende sfeer in deze tuin;
 • Maak er een mooie vormgegeven tuin van door er plantjes in te laten groeien.

Zoals je ziet is er van alles mogelijk, dit zijn slechts enkele voorbeelden.

Wil je hier meer over lezen? In een andere leg ik uit hoe je een voortuin ontwerp maakt. Lees ‘m hier.

Erfafscheiding voortuin

Erfafscheidingen vormen vaak een belangrijk onderdeel van de voortuin. Hiermee geef je op een subtiele manier aan waar jouw grond begint. Je voorkomt hiermee dat iedereen op jouw tuinbank gaat zitten omdat er gedacht wordt dat het een openbare gelegenheid is en je voorkomt hier ook mee dat Bello van de buren denkt in het park te zijn aangekomen en even heerlijk in jouw voortuin zijn behoefte doet. Tot slot voorkom je ook dat mensen jouw vijver zien als openbare visgelegenheid en hun stoeltje uitklappen in jouw voortuin.

Het is dus belangrijk om even na te denken over erfafscheidingen voor je voortuin.

Ik zal je hierbij helpen en verderop in dit artikel 10 erfafscheiding voorbeelden voor in de voortuin met je delen.

Erfafscheiding regels: hoe hoog mag een erfafscheiding zijn? 

Voordat ik je ga inspireren met diverse voorbeelden van erfafscheidingen voor je voortuin, ga ik even “de advocaat van de duivel” spelen. Wat veel mensen zich niet beseffen, is dat je niet alle vrijheid hebt bij het plaatsen van een erfafscheiding in je voortuin. Zelfs niet als je een koophuis hebt en dit dus eigen grond is.

De regels schrijven voor dat een erfafscheiding van een voortuin maximaal één meter hoog mag zijn. Daarnaast mag je niet zomaar een hoge muur optrekken tussen jouw tuin en die van de buren. Er zijn ook regels vastgelegd voor tuinen die grenzen aan de openbare weg. Deze regels kunnen per gemeente verschillen. Daarom is het goed om je van tevoren even te laten informeren, voordat je een keuze maakt. Vraag hiervoor naar de APV, de Algemene Plaatselijke Verordening. Hier staan alle regels die betrekking hebben op de erfafscheiding in de voortuin in beschreven.

Erfafscheiding combineren met planten in je tuin

Het is mogelijk om een erfafscheiding te combineren met planten in je tuin. In mijn e-book ‘Beplantingsplannen Maken’ leg ik je hier alles over uit. Wil je deze graag lezen? Download hem hier helemaal gratis. 

Beplantingsplan maken

10 erfafscheiding ideeën voor in de voortuin

Zoals aangegeven zijn er wat regels waar je je aan moet houden met betrekking tot erfafscheidingen in de voortuin maar blijven er genoeg mogelijkheden over om een mooie erfafscheiding te plaatsen. Ik zal je op weg helpen met 10 erfafscheiding voorbeelden voor in de voortuin. Ik weet zeker dat je daar leuke inspiratie uit zult halen want binnen deze ideeën zijn er zeer veel mogelijkheden! Je hoeft dus zeker niet dezelfde keuze te maken als iedereen doet. Je kunt je eigen smaak volgen.

 1. Houten schuttingen en hekwerken. Veel mensen kiezen voor een hekwerk of een houten schutting. Dit wordt dan ook vaak als traditionele optie gezien maar zo traditioneel vind ik het eigenlijk niet! Je hebt immers zeer veel keuzemogelijkheden als je met hout gaat werken. Denk niet alleen aan de verschillende vormgevingen maar ook aan de verschillende houtsoorten die je kunt gebruiken! Let er wel op dat je een houtsoort kiest die geschikt is voor buitengebruik of zorg ervoor dat je de schutting kunt beschermen tegen weersinvloeden. Als je kiest voor hout met het FSC logo, weet je dat je voor “verantwoord” hout hebt gekozen dat op een legale wijze is gewonnen.

Zwarte schutting in moderne tuin met hedera

Houten vlonder met witte muur en schutting als erfafscheiding

 1. Een rieten- of bamboe schutting of de kastanje treillage zijn ook uitstekende opties voor in de voortuin. Ik noem deze opties even bij elkaar op omdat deze erfafscheidingen een vergelijkbare fijne structuur hebben. Alle drie de opties zijn gevlochten en hebben een mooi natuurlijk karakter.

Bamboe in tuin | Tuindecoratie voor aan de muur

 1. Houten boomstammetjes zie je regelmatig bij openbare voorzieningen, maar kun je zelf natuurlijk ook gebruiken als erfafscheiding. Dit doe je door ze strak tegen elkaar aan te plaatsen. Je kunt kiezen voor stammetjes van een gelijke hoogte maar voor een speels effect kun je ook kiezen voor stammetjes van verschillende hoogtes.
 2. Composiet schuttingen zijn ook uitstekend te plaatsen in een voortuin (tot letterlijk op een zekere hoogte dan). Dit materiaal moet je eigenlijk zien als een mix tussen hout en kunststof. Het is een zeer onderhoudsvriendelijk materiaal wat niet gevoelig is voor verkleuring. De meest gangbare kleurstellingen in dit materiaal zijn grijs, bruin en antraciet. Vind je dit saai? Je kunt altijd je muur een beetje aankleden met leuke decoratie. Ontdek op deze pagina een groot aantal leuke ideeën hiervoor.

 1. Tuinschermen worden vaak gebruikt als erfafscheidingen in de voortuin. Deze schermen worden ook wel trellissen genoemd. De schermen zijn vaak wat voordeliger in prijs en hebben diverse vormgevingen. Deze optie is perfect als je hier een mooie klimplant tegenop laat groeien. Je geeft je tuinscherm (en je voortuin) dan een mooie natuurlijke uitstraling.

 1. Beplanting mag natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken, zeker als je je voortuin een mooie natuurlijke uitstraling wilt geven. Je hebt hierin zeer veel keuzemogelijkheden. De beukenhaag, buxushaag, laurierhaag, coniferenhaag, ligusterhaag of de taxushaag zijn de meest gekozen opties. Let er alleen op dat je niet boven de maximale hoogte komt!

Hortensia Annabelle in voortuin (tuinafscheiding)

 1. Schanskorven zijn uitstekende opties om te gebruiken in voortuinen. De korven van staaldraadmatten kunnen gevuld worden met verschillende natuurlijke materialen. Ga maar eens na hoeveel mooie (natuursteen) soorten er verkrijgbaar zijn! Ook hierin heb je dus veelzijdige keuzemogelijkheden.

Schanskorf

 1. Stapelblokken zijn ook goed te gebruiken om een erfafscheiding in de voortuin van te maken. Je maakt hiermee een stevige constructie die uiteraard vrijwel géén onderhoud vraagt. Ook deze muur kun je leuk aankleden met decoratie of hier een mooie klimplant tegenaan laten groeien. Je kunt ook rustieke stenen voor deze optie gebruiken.

Stapelblokken | Verhoogde plantenbakken

 1. Smeedijzer is een optie waarvoor veel gekozen wordt voor in de voortuin. Je kunt een smeedijzeren hekwerk kant-en-klaar kopen of deze laten maken. In het laatste geval kun je deze volledig laten personaliseren. Ook dit is absoluut een klassieker die niet in dit rijtje mag ontbreken.
 2. Een afscheiding van aluminium, corten staal of van (gerecycled) kunststof zijn opties die je steeds meer ziet in de Nederlandse voortuinen. Dit geeft een mooie moderne uitstraling waar je géén omkijken naar hebt.

Cortenstaal erfafscheiding

Je ziet dat je best wel wat keuze hebt in erfafscheidingen voor je voortuin en dat je binnen deze 10 erfafscheiding voorbeelden ook diverse mogelijkheden hebt.       

Zal ik het nog even moeilijker voor je maken?

Je kunt deze opties ook met elkaar combineren en kiezen voor bijvoorbeeld beton met hout, steen met hout of schanskorven met beplanting.

Genoeg te kiezen dus!

Wil je weten hoe je een erfafscheiding kan combineren met een mooie border?

Download hier mijn gratis e-book over beplantingsplannen waarin ik je vertel hoe je je erfafscheiding stijlvol kunt combineren met planten.

Beplantingsplan maken

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Chrit Baetsen
Door

Chrit Baetsen

op 02 Sep 2019

Goedenavond, Graag hadden wij een prijs van de stapelblokken no.8 , wij hebben ca 32 mtr nodig en willen 2 blokken hoog gaan.Met vriendelijke groeten, Chrit Baetsen. Bosscherkampweg 4 6093 NH Heythuysen

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 02 Sep 2019

Zou je ons een mailtje kunnen sturen naar info@florum.nl? Dan zullen we de offerte daar naar toe sturen.

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!