Zelf een schuur bouwen? Bouw een nieuwe schuur met deze 9 tips
arrow_drop_up arrow_drop_down

Zelf een schuur bouwen? Bouw een nieuwe schuur met deze 9 tips

Een schuur wordt vaak gezien als een noodzakelijk kwaad. Het is een groot oppervlak van je tuin wat in bezit wordt genomen. Daarom is het goed om van te voren goed na te denken over wat je precies wilt. In dit artikel zal ik een aantal tips en tricks behandelen.

Tip 1: Grootte

Welke grootte voor de schuur heb je in gedachten. Wat wil je er in kwijt. Is het puur een gereedschapshok, of moeten er één of meerdere fietsen in passen. Misschien rij je graag motor en wil je deze droog kunnen stallen. En hoe zit dat met eventuele kinderen of de wens daartoe? Houdt daar ook nu vast rekening mee, dat je straks niet een te kleine schuur hebt. Maar maak de schuur ook niet te groot. Loze ruimte in een schuur is zonde van je tuin.

Maak eens een plattegrondje van je tuin op ruitjespapier en knip dan een aantal formaten uit van mogelijke schuren, ook verschillende vormen kun je proberen. Dat de meeste schuren rechthoekig zijn wil niet zeggen dat jij je daaraan moet conformeren. In sommige tuinen kan een afgekante schuur enorm in de ruimte schelen. Bedenk wel dat zeker voor een schuur ronde vormen niet ideaal zijn. Rechte wanden hebben een groter en makkelijker oppervlak om spullen op te hangen.

Tip 2: Locatie

Komt de schuur tegen het huis aan, achter in de tuin, of misschien ergens in het midden. Als je toch een tuin op ruitjespapier hebt, neem dan de tijd om even in te tekenen waar je de meeste zon hebt op een dag. Het zou zonde zijn om een schuur neer te zetten en vervolgens erachter te komen dat je de beste plek voor een terras kwijt bent.

Als je de schuur achterin zet, wil je een doorgang naar de eventuele brandgang door de schuur heen laten lopen, of wil je deze los hebben. Voor beide opties is wat te zeggen. In een kleine tuin kan het soms voordelig zijn om een doorgang door de schuur te maken. Dan houdt je naast de schuur een mooi plekje over voor een terras, zonder dat je iedere keer alle stoelen en banken weg hoeft te halen als je met de fiets naar buiten wilt

Tip 3: Ontwerp

Hoe ontwerp je eigenlijk een schuur. Als je de grootte en locatie hebt vastgesteld kun je over het ontwerp na gaan denken. Stel jezelf de volgende vragen bij het ontwerp:

 • Moet het een dichte schuur zijn, of eigenlijk meer een overkapping om de fiets droog te stallen?
 • Moet er een draaideur in, of is een schuifdeur een betere optie?
 • Is er voldoende lichtinval door de deur, of moet er een raam in?
 • Heb ik elektriciteit nodig in de schuur, of misschien zelfs een watertappunt?
 • Hoe hoog moet de schuur worden? Hoog genoeg om rechtop in te staan of misschien nog wat hoger zodat er een vliering in kan?
 • Hoe permanent moet de schuur worden geplaatst?
 • Moet de schuur opvallen, of juist wegvallen.

Stel jezelf deze en nog vele andere vragen. De schuur is vrij permanente aanvulling op je tuin.

Tip 4: Materialen

De keuze aan materialen geeft je schuur zijn uitstraling. Woon je in een mooi oud bakstenen huis met een pannendak? Dan kan een stenen schuur met een pannendak een mooie toevoeging zijn. Zeker als het een aan- of uitbouw betreft. Maar kiezen voor hout heeft ook zijn voordelen, het is vaak lichter, goedkoper en makkelijker ter bewerken.

Onderhoud speelt natuurlijk ook een rol. Een houten schuur zal eens in de zoveel jaar toch een keer opgeschuurd moeten worden en een likje verf of beits moeten krijgen, terwijl een goed gemetselde stenen schuur de bouwer waarschijnlijk overleefd zonder er ooit naar om te hoeven kijken.

Houten schuur | Zelf een schuur bouwen

Een minder gebruikelijke oplossing kan zijn een kant-en-klaar kunststof tuinhuisje te kopen. Geen onderhoud. Stevig, makkelijk schoon te houden en eigenlijk de beste oplossing voor een tijdelijke schuur. Ze zijn licht en makkelijk te verplaatsen als je later bedenkt dat je de schuur toch liever ergens anders hebt.

Combineren van hout met een kunststof dak van golfplaat is ook een goede manier om te zorgen dat je snel een schuur hebt staan, waar voldoende licht door naar binnen schijnt, zodat een raam niet nodig is.

Tip 5: Fundering

Het klinkt misschien simpel. Maar de fundering is misschien wel het belangrijkste onderdeel. Niet alleen zorgt een goede fundering ervoor dat je schuur stevig en waterpas staat. Het zorgt er ook voor dat er geen vocht optrekt en dat ongedierte geweerd wordt.

Afhankelijk van de materialen de je gebruikt zijn er drie opties:

 •  betonnen fundering
 •  fundering van tegels
 •  geen fundering

Een betonnen fundering is de meest duurzame optie. Goed gestort zal deze niet verzakken en kunnen er makkelijk opstaande randen worden gemaakt om vocht buiten te houden

Een fundering van tegels houdt optrekkend vocht nauwelijks tegen, maar voorkomt wel dat er ongedierte makkelijk binnenkomt. En het zorgt over het algemeen voor een droge vloer. Zorg ervoor dat je de tegels op een stevige basis legt. Anders verzakt je vloer en moet je dit later herstellen wat in de benauwende ruimte geen leuke klus is. Voor het voegen kun je gebruik maken van een mengsel van zand met een beetje cement erdoorheen gemixt. Dit zorgt voor een goede stevige voeg.

Kant en klare tuinhuisje hebben soms al een houten of kunststof ondervloer. De houtenvloer is relatief open van structuur. Je kunt er voor kiezen hier alsnog een fundering onder te storten of het huisje op tegels te zetten. Maar een stevige aangestampte zandlaag kan voldoende zijn en veel gesjouw en werk schelen.

Tip 6: Tuinhuis en schuur in één

Tegenwoordig zie je ze steeds vaker, zoals Peter ook al vermeld in zijn artikel over tuintrends. Een schuur met een dubbelfunctie. Zeker voor een tuin op het noorden kan het leuk zijn om achter in de tuin een tuinhuisje te hebben, zodat je in het vroege voorjaar met een kopje thee in de aanslag achter het glas kan genieten van het avondzonnetje. Dit valt prima te combineren met een kleine schuur voor de fietsen. Zeker als je het tuinhuis uitrust met opklapbanken. Deze bergruimte voor kleine spullen als tuingereedschap of visgerei zijn een goed alternatief voor een dichte schuur.

Voor een tuin op het zuiden kan juist een overkapte veranda aan de schuur een goede plek zijn om lekker buiten te zitten, maar niet in de volle zon.

Tip 7: Bouwvergunning

Afhankelijk van in welke gemeente je woont, kunnen er regels gelden voor het bouwen van een schuur. Een belangrijk punt is dat er eigenlijk drie type schuren zijn:

 1. Uitbouw: een soort schuur als bijkeuken, de schuur moet vanuit de woning bereikbaar zijn.
 2. Aanbouw: Een schuur verbonden met de woning, maar niet van binnenuit bereikbaar
 3. Bouwwerk: de vrijstaande schuur

Voor elk van deze types zijn aparte regels opgesteld. Hierin wordt onder andere benoemd wat de maximale grootte mag zijn. Dit wordt vaak in tuinoppervlak delen uitgedrukt (Bijv. Niet meer dan 20% van de tuin.) De maximale bouwhoogtes (bijvoorbeeld niet hoger dan één verdiepingsvloer). De afstand tot de erfgrens, etc. Wees verstandig en vraag hierbij om hulp als je er niet uitkomt. Want dit moet je van te voren goed uitzoeken. Als je een fout maakt kan dat betekenen dat je de moeizaam gebouwde schuur weer af moet breken. Er kan vanuit de gemeente een inspectie plaats vinden, maar dit kan ook gebeuren als de buren het er niet mee eens zijn.

Tip 8: Uitvoer

Het juridische en ontwerpgedeelte zijn klaar. Nu nog het laatste punt. Het daadwerkelijk plaatsen van de schuur. De handige doe-het-zelver trommelt wat mensen op om de boel te fixen. Maar afhankelijk van de eisen en wensen kan het nodig zijn voor bepaalde onderdelen andere mensen in te schakelen.

Laat de aanleg van gas, water en licht over aan iemand die er verstand van heeft. Ben je dit zelf dan chapeau, maar dit zijn zaken waar je je geen fouten kan veroorloven.

Wil je de schuur laten bouwen, maar zelf de fundering storten? Overleg dit met de bouwer. Als de fundering slecht is gestort kan de bouwer de klus weigeren, omdat hij niet kan garanderen dat het geheel blijft staan. Of hij kan de klus aannemen, maar geen garanties bieden.
Wees geen dief van je eigen portemonnee en vraag altijd meerdere offertes op. De voordelen hiervan zijn enorm. Liggen de prijzen dicht bij elkaar dan is het relatief makkelijk. Maar soms heb je een uitschieter naar beneden, of naar boven. Vraag jezelf dan af waarom dit zo is.

 • Kloppen de prijzen wel?
 • Wat krijg je voor het bedrag?
 • Waar zit eventueel verkapt meerwerk?

Nodig bij voorkeur de uitvoerder vooraf een keer uit om de situatie te bekijken. Dit geeft voor iedereen een helder beeld. Zo komen zowel de uitvoerder als jijzelf niet voor onaangename verrassingen te staan.

Tip 9: Een nachtje erover slapen

Een nieuwe schuur neer zetten, is niet iets wat je zomaar even doet. Er zijn keuzes die je moet maken en het heeft veel voeten in de aarde. Zelfs als je denkt dat je er helemaal uit bent, qua ontwerp en materialen. Slaap er rustig nog een nachtje over en bekijk het allemaal nog een keer goed.

“Bezint eer ge begint”

Want als je teleurgesteld bent in het resultaat, is het niet zo makkelijk meer ongedaan te maken.

Vincent

Door

Vincent

op 29 May 2018

Schitterend. Nog steeds vind ik mijn houten tuinhuis een mooi plaatje in mijn achtertuin. Naast dat het praktisch is en ik er een hoop in kwijt kan, geeft het een leuke sfeer. Daarnaast zitten mijn vrouw en ik ook graag onder het kleine afdakje wat we aan de schuur geplaatst hebben.

Reactie plaatsen