Overdekt terras? Geniet tot in de late uurtjes van je tuin!
22 september 2015 
6 min. leestijd

Overdekt terras? Geniet tot in de late uurtjes van je tuin!

Misschien is het je ontgaan maar vooral overdekte terrassen zijn helemaal trending voor de komende jaren. Steeds vaker merken we dat er behoefte is aan een plek in de tuin waar je met weer of geen weer kunt genieten of ontspannen of om gezellig met vrienden/familie tijd door kunt brengen. In dit bericht vertel ik je meer over de voordelen van een overdekt buitenterras.

Breng jij graag tijd buiten in de tuin door? Dan kan een overdekt (houten) terras wel eens het antwoord op de uitbreiding van de bruikbaarheid en het comfort van jouw tuin zijn.

Een parasol of een andere niet-permanente oplossing kan voldoende voor casual gebruik buitenshuis zijn. Als je echt wat meer tijd op je terras wil doorbrengen en genieten van de buitenlucht, ongeacht of de zon brandt of een regendouche passeert, dan geeft een overdekt terras veel voordelen.

Overdekt buitenterras

Hier vind je een aantal inspirerende ideeën over design, mogelijkheden en opties die het overwegen waard zijn.

Alles over overdekte terrassen

 1. Overdekte terrassen van hout, enkele voordelen op een rij
 2. Overdekt terras van hout in de tuin
 3. Het dak, wel zo handig
 4. Fundering en vergunning voor een overdekt terras
 5. Weer of geen weer, altijd genieten van het buitenleven!
 6. Ideeën voor een overdekt terras
 7. Een op maat gemaakt overdekt terras

Overdekte terrassen van hout, enkele voordelen op een rij

Het hebben van een terrasoverkapping, tuinschuur en/of tuinkantoor in je tuin geeft veel mogelijkheden. Je creëert bijvoorbeeld een gezellige verzamelplaats voor vrienden/familie en kan je tuinmeubilair het hele jaar buiten laten staan. Het overdekte terras wordt een verlengstuk van je huis en hierdoor zal tevens je woning in waarde stijgen.

Overdekte terrassen creëer je door een overkapping en deze komen in allerlei soorten, maten en materialen. Het selecteren van de terrasoverkapping die het beste voldoet aan jouw budget en wensen is een persoonlijke keuze. Vaak blijkt hout het meest populaire materiaal voor de constructie van overkappingen: het is betaalbaar, gemakkelijk om mee te werken en zorgt voor onbegrensde mogelijkheden in maatwerk. Dat hout een prachtige uitstraling geeft hoeven we eigenlijk niet eens te noemen.

Overdekte terrassen zijn er in vele soorten en maten. In dit artikel vertel ik je over verschillende soorten overkappingen die je kunt plaatsen in je tuin. 

Heb jij al nagedacht over het design, de locatie in de tuin en de grootte van je overdekt terras?

Overdekt terras van hout in de tuin

Hout is een uitstekend materiaal voor een ontwerp voor een overdekt terras, omdat het gemakkelijk op maat gemaakt kan worden. De eerste beslissing die je moet maken is wat voor soort hout je wilt gaan gebruiken. De algemene stijl, duurzaamheid, budget en grootte van je terras zijn bepalend in deze keuze.

Overdekt terras van Reinhout

Een Reinhoutoverkapping wordt bijvoorbeeld altijd gemaakt van inheemse houtsoorten zoals Lariks en Douglas. Deze houtsoorten zijn betaalbaar en hoeven niet behandeld te worden, waardoor het met gemak 20 jaar meegaat.

Lees hier meer over Reinhoutterrasoverkappingen.

Voorbeelden van een houten overdekt terras, benieuwd naar de mogelijkheden?

 • Kapschuren en/ of bijgebouwen
 • Terrasoverkappingen met plat dak
 • Terrasoverkappingen met bijgebouw/ schuurtje

Wil je nog meer weten over het gebruik van hout in je tuin? In dit artikel vertel ik je meer over de voordelen van douglas- en larikshout.

Het dak van een overdekt terras

Naast het kiezen van het soort hout moet je ook kijken naar wat voor soort dak je wilt. Veel mensen willen een veelzijdig overdekt terras en kiezen daarom vaak voor een (gedeeltelijke) omsluiting.

Als je van plan bent om een houten terrasoverkapping met een vast dak te bouwen, dan zit je met EPDM dakbedekking altijd goed. Door dit materiaal met maatwerk aluminium hoekstukken af te werken krijg je 100% waterdichtheidsgarantie.

Met behulp van lichtkoepels of lichtstraten kun je op een stijvolle manier daglicht creëren onder het overdekte terras, waardoor je nóg meer het gevoel hebt dat je buiten bent.

Neem bij het maken van je beslissingen ook altijd de architectuur van je huis mee. Wat past het beste qua design?

In dit artikel over dakbedekking geef ik je 10 tips voor de dakbedekking van je overdekte terras.  Lees meer over de materialen die je kunt gebruiken en wat de voor- en nadelen daarvan zijn.

Glazen overkapping | Overdekt terras

Fundering en vergunning voor een overdekt terras

Let op dat het soms nodig is om een bouwvergunning aan te vragen wanneer je een terrasoverkapping wilt gaan plaatsen. Wij kunnen je hierover adviseren en nemen dit zelfs gratis voor je mee in het aanbod.

Ook de fundering voor je overdekte terras is belangrijk. Voordat je gaat monteren is het noodzakelijk om geografisch te bepalen welk type fundering de beste oplossing in jouw tuin is. In het artikel over hoe je een overkapping maakt in zeven stappen vertel ik ook meer over de fundering. Waar moet je op letten en wat voor soort materiaal moet je gebruiken voor de fundering? Lees het allemaal in dit artikel.

overkapping 3D

Weer of geen weer, altijd genieten van het buitenleven!

Overdekte terrassen en ander maatwerk van hout zijn de perfecte manieren om te genieten van het buitenleven. Zelfs wanneer de weersomstandigheden buiten minder aantrekkelijk zijn. In de hitte van de zomer kun je ontspannen en je buiten vermaken zonder overweldigd te worden door de brandende zon. In de herfst en winter geeft een houten overkapping je beschutting en warmte.

Wist je trouwens dat hout decoratief bewerkt kan worden? Zo kun je zelf de lichtinval bepalen en je terras een unieke en afwerkte uitstraling geven. Voor extra luxe in je tuin kan je de specialist ook vragen om houten bankjes, plantenbakken en/of verlichting op te nemen in het ontwerp.

terrasoverkapping-in-de-tuin

Ideeën voor een overdekt terras

Nu je wat meer over de praktische zaken van een overdekt terras weet, wil ik je ook graag wat voorbeelden laten zien. Zo kun je wat ideeën opdoen voor je eigen overdekte terras. Zoals je op de afbeeldingen wel kunt zien, zijn er veel verschillende materialen die je kunt gebruiken voor je overdekt terras. Daarnaast zijn er ook heel veel verschillende manieren waarop je je overdekte terras kunt inrichten. Daar vertel ik je in dit artikel meer over.

Ideeën | Overdekt terras

Ideeën | Overdekt terras

Ideeën | Overdekt terras

Ideeën | Overdekt terras

Ideeën | Overdekt terras

Ideeën | Overdekt terras

Een op maat gemaakt overdekt terras

Omdat niet iedereen met ‘Bob de Bouwer talenten’ geboren is en zeeën van tijd heeft om zelf aan de slag te gaan, kiezen de meeste mensen ervoor om een specialist in te huren. Bij Reinhout werken we uitsluitend met échte vakmannen die beschikken over de juiste kennis, ervaring en creatieve inzichten en ideeën.

We bouwen jouw overdekte terras van hout (of tuinschuur / tuinkantoor) exact op maat (geen massaproductie), helemaal zoals jij dat wenst. Meer weten? Ontdek de mogelijkheden van een overdekt terras van Reinhout.

Ik snap ook dat je misschien eerst nog iets meer inspiratie wil opdoen voordat je echt een aanvraag doet. Download daarom hier de gids over overdekt buitenleven waarin ik je inspireer met voorbeelden en antwoord geef op de zes meest gestelde vragen over terrasoverkappingen, schuren en buitenverblijven. 

Overkapping

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Zon Debby
Door

Zon Debby

op 08 Dec 2015

Als ik mijn barbecue of vuurkorf onder het overkapte deel zet, heeft dit dan invloed op het hout?

Hovenier Zwolle
Door

Hovenier Zwolle

op 15 Sep 2016

Mooie voorbeelden van grote terrasoverkappingen. Vanaf welke grootte is het van belang om een vergunning aan te vragen, of doet de grootte er niet toe?

Terrasoverkapping-forum
Door

Terrasoverkapping-forum

op 02 Dec 2016

Wat een leuke voorbeelden! Een goede overkapping kan je tuin gelijk zo veel fijner maken, zelfs met regen heb je dan een plekje om te zitten, mits het niet te koud is ;-)Groeten

Maria
Door

Maria

op 23 May 2018

Wat een mooi aanblik geeft een terrasoverkapping toch.. Ik twijfel nu al een aantal jaar of ik er ook een in mijn tuin wil. Wellicht maak ik er een schuurtje aan vast zoals op de foto hier. Zo wordt mijn overkapping multifunctioneel. Alleen de maten moet ik even goed opmeten. Daarnaast heb ik het idee om deze te schilderen, zodat die goed bij mijn stijl en tuin gaat passen.

Jeroen
Door

Jeroen

op 20 Aug 2018

Na veel twijfel hebben wij ook een overkapping laten plaatsen. We waren eerst niet zeker of het nou wel zo fijn is om een overkapping te plaatsen in onze kleine tuin. Dit bleek erg mee te vallen en we zijn er erg blij mee! Zeker een aanrader voor iedereen die twijfelt. Wij hebben het overigens via Axess Europe laten doen.

hoveniersbedrijf zwolle
Door

hoveniersbedrijf zwolle

op 01 Mar 2019

Een overdekte overkapping is echt een toevoeging in onze tuin geweest. Het geeft niet alleen een uitstraling voor je tuin, maar het is ook gewoon heel handig. Leuk artikel en duidelijk uitgelegd, dank je wel.

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!