Stapstenen in de tuin: hoe kan je stijlvolle staptegels aanleggen?
04 februari 2019 
7 min. leestijd

Stapstenen in de tuin: hoe kan je stijlvolle staptegels aanleggen?

Wil je wél een pad aanleggen in je tuin, maar mag dit pad niet te opvallend zijn? Dan zijn staptegels een prima optie. Staptegels heten ook wel stapstenen. Als je al een beetje op onderzoek bent uitgegaan heb je vast al gemerkt dat je veel keuzemogelijkheden hebt. Daarnaast kun je staptegels of stapstenen op veel verschillende plekken plaatsen: in gras of grind, om een vijver of tussen planten. Wil je je hierin verdiepen? In deze blog neem ik de mogelijkheden van staptegels in de tuin met je door.

Je kunt staptegels het beste zien als een spoortje van tegels. Je bepaalt door het plaatsen van tegels waar je je voeten zet als je naar een ander punt van de tuin loopt. Een soort kruimelspoor alleen dan net even anders. Het grote voordeel van het gebruik van deze staptegels is dat je pad een niet te opvallend element in je tuin is.

Je kunt de stapstenen op verschillende manieren plaatsen, zowel strak achter elkaar als juist wat meer verspreid door de tuin. Het is één van de vele verschillende keuzemogelijkheden die je hebt om door je tuin te stappen.

Staptegels | Stapstenen

Alles over stapstenen


  1. Voordelen van staptegels
  2. Staptegels in het grind, gras, tussen planten of rond de vijver
  3. Wat is de beste plaats voor stapstenen in de tuin?
  4. Zo kun je gemakkelijk maaien tussen staptegels
  5. Staptegels aanleggen in 4 stappen
  6. De beste afstand tussen stapstenen
  7. Kies je voor een ronde, vierkante, rechthoekige of andere vorm staptegel?
  8. Ga je voor betonnen, natuurstenen of houten staptegels?

Voordelen van staptegels

Je kunt met staptegels een leuk paadje maken naar iedere plek in de tuin. Je kunt deze tegels plaatsen om praktische reden (je komt veilig, schoon én droog van punt A naar punt B in je tuin) of om een bepaalde sfeer aan je tuin te geven. In veel gevallen geef je met het plaatsen van staptegels juist een leuk speels karakter aan je tuin.

Je kunt deze tegels eigenlijk overal naar toe laten leiden, zoals naar je schuur, naar de garage, naar de poort, naar je terras, rond je vijver of helemaal rond een vrijstaande woning.

Staptegels zijn eigenlijk overal te plaatsen. Plaats ze in het grind, in het gazon, tussen planten of op een andere plek in de tuin. Door de veelzijdige keuzemogelijkheden in dit soort tegels kun je (letterlijk) alle kanten op!

Moderne stadstuin met stapstenen | Staptegels

Staptegels in het grind, gras, tussen planten of rond de vijver

Je kunt staptegels goed combineren met grind. Als je het regelmatig gebruikt als looppad, zorg er dan voor dat de afmetingen van stapstenen en de afstand daartussen overeenkomen met een logische loopafstand. Dit kun je heel makkelijk testen door de stappen op te meten van jouw looppas en met deze maat hart op hart de staptegels kunt gaan leggen tussen het grind.

Je kunt ze ook goed tussen laagblijvende beplanting leggen. Enerzijds als alternatief looppad, maar ook om bijvoorbeeld gemakkelijker een raam te kunnen wassen. Plaats daarvoor een staptegel tussen de beplanting voor je raam. Maak gebruik van laagblijvende plantensoorten zoals:

Stapstenen

Wat is de beste plaats voor stapstenen in de tuin?

Eigenlijk kun je staptegels overal in je tuin plaatsen. Wel raad ik je aan om ze in jullie tuinontwerp mee te nemen of vooraf goed te bepalen waar je de stapstenen precies wil plaatsen. Zo voorkom je teleurstellingen achteraf.

Naar mijn mening is het wel leuk als het pad van stapstenen ook echt ergens naar toe leiden, bijvoorbeeld naar een terrasoverkapping of buitenverblijf of een leuk zitplekje.

Laat je inspireren voordat je echt aan de slag gaat met staptegels in de tuin. Je kunt nu gratis het inspiratiepakket aanvragen boordevol inspiratie, voorbeelden en waardevolle tips + adviezen.

Download het inspiratiepakket gratis >>>


Zo kun je gemakkelijk maaien tussen staptegels

Om gemakkelijk te maaien tussen staptegels moet je hier bij de aanleg al rekening mee houden. Staptegels kun je het best aanleggen met de bovenzijde gelijk met het maaiveld. Op deze manier kun je er gemakkelijk met de grasmaaier overheen.

Stapstenen in tuin

Staptegels aanleggen in 4 stappen

Er zijn vier belangrijke stappen wanneer je staptegels wil plaatsen in je tuin:

 1. Bepaal de plaats en de afstand tussen de stenen, met name de afstand is belangrijk. Het is zeker van belang om goed af te stemmen wat de meest perfecte afstand is. Als je voor een té grote afstand kiest, moet je bijna van het ene ‘honk’ naar het andere springen. Dit is natuurlijk niet de bedoeling en zeker niet te doen voor mensen die minder goed ter been zijn. Daarnaast moet de afstand weer niet te klein zijn. Je zult merken dat dit echt vervelend loopt en dat je snel je geduld hierin verliest. Voor gezinnen met kinderen is dit soms compromissen zoeken.
 2. Vervolgens bepaal je op welke ondergrond de tegels geplaatst moeten worden. Het lijkt misschien een beetje dat ik hiermee een open deur intrap, maar dit gaat toch regelmatig fout. Als je namelijk een volledig pad aanlegt, maak je een bewuste keuze in de ondergrond en zorg je dat de bestrating goed vastgeklonken ligt. Daarnaast maak je misschien gebruik van een opsluitband. Als je géén rekening houdt met de mogelijkheid van verzakking bij het plaatsen van staptegels in de tuin kan dit tot vervelende ongelukken leiden. Gebruik wit zand om een staptegel stabiel te plaatsen. Wanneer de ondergrond zacht is, zoals bij een vijver, kun je daarover nog een laag met speciemix aanleggen die je aanmaakt met water.
 3. Tot slot stel je de juiste hoogte vast. Op het moment dat de staptegels té hoog liggen en echt ver boven de oppervlakte liggen, kan dit tot vervelende ongelukken leiden. Je loopt het gevaar dat je erover kan struikelen. Als je ze echter té diep plaatst, maak je er ‘badkuipjes’ van. Als het een periode flink regent, zullen de tegels vol staan met water en dan nét niet de meest aantrekkelijke optie zijn om gebruik van te maken zonder natte voeten te krijgen.
 4. Nu je de plaats, afstand, ondergrond en hoogte hebt bepaald, kun je de stenen plaatsen. Zorg dat je de ondergrond op de juiste manier kan plaatsen, als het moet, zul je dus misschien wat gras moeten weghalen. Vervolgens egaliseer je de grond en plaats je de staptegel. Het is belangrijk dat deze goed en stevig ligt om ongelukken te voorkomen.

Stapstenen beplanting | Staptegels in tuin

De beste afstand tussen stapstenen

Zoals ik net al vertelde is het belangrijk om de juiste afstand tussen de tegels te bepalen. Het zou vervelend zijn als je te grote stappen moet nemen of dat de afstand tussen de tegels heel klein is. Bekijk wat jij of jullie het meest prettig vinden lopen en bepaal op basis daarvan de afstand.

Moderne tuin met staptegels in grind

Kies je voor een ronde, vierkante, rechthoekige of andere vorm staptegel?

Staptegels zijn verkrijgbaar in diverse maatvoeringen, kleurstellingen en vormgevingen. Jouw smaak en de uitstraling van je tuin zijn uiteraard de meest belangrijke criteria in deze keuzes. Een vierkante of rechthoekige staptegel past uitstekend in een strak vormgegeven tuinstijl. De rondere of ovale varianten zijn weer mooi in een wat lossere tuinstijl zoals een boerderijtuin.

Daarnaast kun je kiezen voor een staptegel met een grillerige vorm. Ook dit geeft een mooi natuurlijk karakter. Deze stenen zie je weer vaak als afwerking van een vijverrand of op een bospad. Hierbij wordt vaak gekozen voor Flagstone. Dit is een natuurlijk gekloofde natuursteen van een verschillende vorm, dikte, structuur of grootte.

Staptegels worden gemaakt in diverse kleurstellingen. Veel mensen kiezen voor bruinachtige tinten omdat deze mooi passen bij een natuurlijke uitstraling van een tuin. Ook zwart of antraciet zijn veel gekozen kleuren.

Stapstenen in tuin

Ga je voor betonnen, natuurstenen of houten staptegels?

Staptegels zijn verkrijgbaar in diverse materialen. Je kunt onder andere kiezen voor staptegels van beton, natuursteen of hout.

Natuursteen is uiteraard verreweg de duurste optie, maar geeft wel een mooie en luxueuze uitstraling. Als je budget dit nét even te gek vindt, kun je ook kiezen voor imitatie natuursteen. De staptegels zijn dan gemaakt van (prefab) beton, maar hebben ook zeker een mooie uitstraling.

Tot slot wil ik even hout benoemen. Hout geeft een mooi natuurlijk karakter aan de tuin. Houten staptegels zijn zeker het overwegen waard. Besef wel dat dit materiaal verreweg het meeste onderhoud vraagt van deze drie opties. Het hout maakt immers direct contact met een vochtige ondergrond. Mijn advies is dan ook om zeker niet te besparen op dit soort staptegels en voor een goede (bewerkte) houtsoort te kiezen. Het is immers de bedoeling dat er veel stappen worden gezet op deze tegels!

Moderne tuin met grind | Stapstenen

De mogelijkheden om staptegels in een tuinontwerp op te nemen

Je ziet dat je volop mogelijkheden hebt om staptegels in een tuinontwerp op te nemen.

Vind je het leuk om nog meer ideeën op te doen voor je tuin? In mijn Tuinideeën Gids (onderdeel van het inspiratiepakket) laat ik je 80 tuinideeën zien die je ook kunt gebruiken voor jouw tuin.

Download hier de gratis gids + inspiratiepakket >>>


Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Els
Door

Els

op 10 Apr 2021

Bedankt voor dit interessante artikel! Het is mij nog niet volledig duidelijk hoe hoog de stapstenen tussen het gras moeten liggen. Moet de bovenzijde van de steen gelijkt komen met de grond waar het gras in groeit (zodat je er gewoon met de grasmaaier over rijdt) of moet de bovenzijde van de steen even hoog zijn al het gras als het net afgereden is?

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 12 Apr 2021

Je kunt aanhouden:Bovenkant tegel is gelijk aan de grondslag van het gazon. Dus waar je de zaden in harkt en niet de bovenkant van een grasspriet. Hopelijk is het je zo duidelijk.

Elly
Door

Elly

op 18 Jul 2022

Leuk artikel en nuttig. Stel dat ik twee staptegels naast en tegel elkaar wil, zoals op het plaatje helemaal bovenin, in het gras (maar dan in grind), kunnen de tegels dan los in het grind liggen?

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 19 Jul 2022

Bedankt voor je compliment Elly. Ik probeer je vraag even goed te begrijpen. Je vraagt of de staptegels in het grind kunnen liggen. In de praktijk leg je eerst de tegels op het zandbed, vervolgens breng je de grindstabilisatiematten (indien van toepassing) aan. Deze leg/ zaag je om de staptegels heen waarna je vervolgens het grind aanbrengt.

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!