Staptegels in de tuin: wat zijn de mogelijkheden en waar moet je op letten?
arrow_drop_up arrow_drop_down
4 februari 2019 

Staptegels in de tuin: wat zijn de mogelijkheden en waar moet je op letten?

Wil je wél een pad aanleggen in je tuin, maar mag dit pad niet te opvallend zijn? Dan zijn staptegels een prima optie. Je hebt hierin veelzijdige keuzemogelijkheden. Wil je je hierin verdiepen? In deze blog neem ik de mogelijkheden van staptegels in de tuin met je door.

Je kunt staptegels het beste zien als een spoortje van tegels. Je bepaalt door het plaatsen van tegels waar je je voeten zet als je naar een ander punt van de tuin loopt. Een soort kruimelspoor alleen dan net even anders. Het grote voordeel van het gebruik van deze staptegels is dat je pad een niet te opvallend element in je tuin is.

Je kunt de staptegels op verschillende manieren plaatsen, zowel strak achter elkaar als juist wat meer verspreid door de tuin. Het is één van de vele verschillende keuzemogelijkheden die je hebt om door je tuin te stappen.

Staptegels | Stapstenen

Staptegels in het grind, gras of rond de vijver

Je kunt met staptegels een leuk paadje maken naar iedere plek in de tuin. Je kunt deze tegels plaatsen om praktische reden (je komt veilig, schoon én droog van punt A naar punt B in je tuin) of om een bepaalde sfeer aan je tuin te geven. In veel gevallen geef je met het plaatsen van staptegels juist een leuk speels karakter aan je tuin.

Je kunt deze tegels eigenlijk overal naar toe laten leiden, zoals naar je schuur, naar de garage, naar de poort, naar je terras, rond je vijver of helemaal rond een vrijstaande woning.

Staptegels zijn eigenlijk overal te plaatsen. Plaats ze in het grind, in het gazon, tussen planten of op een andere plek in de tuin. Door de veelzijdige keuzemogelijkheden in dit soort tegels kun je (letterlijk) alle kanten op!

Moderne tuin met grind

Kleine tuin ideeën / kleine tuin ontwerpen | Staptegels

Stenen tussen planten | Staptegels / stapstenen

Belangrijke zaken waar je aan moet denken bij het plaatsen van staptegels in de tuin

Er zijn drie belangrijke zaken waar je op moet letten bij het plaatsen van staptegels:

  • Dit begint met de afstand. Het is zeker van belang om goed af te stemmen wat de meest perfecte afstand is. Als je voor een té grote afstand kiest, moet je bijna van het ene “honk” naar het andere springen. Dit is natuurlijk niet de bedoeling en zeker niet te doen voor mensen die minder goed ter been zijn. Daarnaast moet de afstand weer niet te klein zijn. Je zult merken dat dit echt vervelend loopt en dat je snel je geduld hierin verliest. Voor gezinnen met kinderen is dit soms compromissen zoeken.

 

  • Daarnaast is het belangrijk dat de staptegels goed geplaatst worden. Het lijkt misschien een beetje dat ik hiermee een open deur intrap, maar dit gaat toch regelmatig fout. Als je namelijk een volledig pad aanlegt, maak je een bewuste keuze in de ondergrond en zorg je dat de bestrating goed vastgeklonken ligt. Daarnaast maak je misschien gebruik van een opsluitband. Als je géén rekening houdt met de mogelijkheid van verzakking bij het plaatsen van staptegels in de tuin kan dit tot vervelende ongelukken leiden. Gebruik wit zand om een staptegel stabiel te plaatsen.

 

  • Tot slot is het goed om de juiste hoogte vast te stellen. Op het moment dat de staptegels té hoog liggen en echt ver boven de oppervlakte liggen, kan dit tot vervelende ongelukken leiden. Je loopt het gevaar dat je erover kan struikelen. Als je ze echter té diep plaatst, maak je er “badkuipjes” van. Als het een periode flink regent, zullen de tegels vol staan met water en dan nét niet de meest aantrekkelijke optie zijn om gebruik van te maken zonder natte voeten te krijgen.

Moderne stadstuin met stapstenen | Staptegels

Kies je voor een ronde, vierkante, rechthoekige of een andere vorm staptegel?

Staptegels zijn verkrijgbaar in diverse maatvoeringen, kleurstellingen en vormgevingen.

Jouw smaak en de uitstraling van je tuin zij uiteraard de meest belangrijke criteria in deze keuzes. Een vierkante of rechthoekige staptegel past uitstekend in een strak vormgegeven tuinstijl. De rondere of ovale varianten zijn weer mooi in een wat lossere tuinstijl.

Daarnaast kun je kiezen voor een staptegel met een grillerige vorm. Ook dit geeft een mooi natuurlijk karakter. Deze stenen zie je weer vaak als afwerking van een vijverrand of op een bospad. Hierbij wordt vaak gekozen voor Flagstone. Dit is een natuurlijk gekloofde natuursteen van een verschillende vorm, dikte, structuur of grootte.

Staptegels worden gemaakt in diverse kleurstellingen. Veel mensen kiezen voor bruinachtige tinten omdat deze mooi passen bij een natuurlijke uitstraling van een tuin. Ook zwart of antraciet zijn in dit opzicht veel gekozen kleuren.

Stapstenen beplanting | Staptegels in tuin

Staptegels van beton, natuursteen of hout?

Staptegels zijn verkrijgbaar in diverse materialen. Je kunt onder andere kiezen voor staptegels van beton, natuursteen of hout.

Natuursteen is uiteraard verreweg de duurste optie, maar geeft wel een mooie luxueuze uitstraling. Als je budget dit nét even te gek vindt, kun je ook kiezen voor imitatie natuursteen.

De staptegels zijn dan gemaakt van (prefab) beton, maar hebben ook zeker een mooie uitstraling.

Tot slot wil ik even hout benoemen. Hout geeft een mooi natuurlijk karakter aan de tuin. Houten staptegels zijn zeker het overwegen waard. Besef wel dat dit materiaal verreweg het meeste onderhoud vraagt van deze drie opties. Het hout maakt immers direct contact met een vochtige ondergrond. Mijn advies is dan ook om zeker niet te besparen op dit soort staptegels en voor een goede (bewerkte) houtsoort te kiezen. Het is immers de bedoeling dat er veel stappen worden gezet op deze tegels!

Moderne tuin met staptegels in grind

De mogelijkheden om staptegels in een tuinontwerp op te nemen

Je ziet dat je volop mogelijkheden hebt om staptegels in een tuinontwerp op te nemen.

Vind je het leuk om je verder te verdiepen in het ontwerpen en vormgeven van je tuin?

Download dan via deze link de e-books dat ik hierover geschreven heb en maak gebruik van de onmisbare informatie dat hierin staat. Je mag de e-books gratis en zonder verplichtingen van me downloaden.

Reactie plaatsen