Terras aanleggen | Zitten in je tuin of op het terras? Wat is het verschil?
21 april 2016 
6 min. leestijd

Terras aanleggen | Zitten in je tuin of op het terras? Wat is het verschil?

Ben je van plan om een terras aan te leggen in je tuin? Wil je dan zitten op het terras? Of toch liever in je tuin?’

Dat is een vraag die ik vaak stel aan mijn klanten. Op het eerste gezicht zul je zeggen; ‘Dat is toch hetzelfde?’. Maar nee, daar zit, in mijn ogen een werelds verschil in. Ik zal je in dit bericht gaan uitleggen wat mijn visie is op het aanleggen van een terras in een moderne tuin.


moderne-tuinen-strakke-tuin-achtertuin-mecklenfeld

Terras aanleggen

Als je van plan bent om de tuin aan te pakken is waarschijnlijk een ‘groot terras’ een van de belangrijkste wensen. Tenminste, dat is wat ik vaak tegenkom. En logisch ook. Want je wilt ruim kunnen zitten met je gezin, vrienden en/ of familie. Je wil genieten van je (nieuwe) tuin.

Maar Peter, vertel nu eens? Wat is nu het verschil tussen ‘zitten op het terras of zitten in de tuin?’.

Vorige week was ik bij mijn collega Erwin op bezoek. Met hem heb ik een hele goede band en als we samen gaan brainstormen (en heftig discussiëren) over een nieuw tuinontwerp komen we tot waanzinnig goede ontwerpen. Het viel hem op dat ik op ieder wensen lijstje de volgende zin opschrijf (zonder dat ik het eigenlijk zelf doorhad):

‘’Het moet gezellig zijn…’’

Hij schoot in de lach en verklaarde me nog niet niet voor gek. ‘Jij altijd met je gezellig… haha’’. Maar dat is wel wat het moet zijn. Je wil dat het gezellig!

Nu heb ik nog geen concreet antwoord gegeven op de gestelde vraag. Maar dit is weer een typisch voorbeeld op een vraag waar geen kort antwoord op mogelijk is. Althans, een kort antwoord is zo gegeven, maar dan begrijp je de achterliggende gedachte niet. En die is belangrijker dan een snel antwoord.

grote-achtertuin-vijver-tuin-aanleggen-tuinontwerp-tuinontwerpen

Wat doe je als je een terras wil aanleggen in de tuin?

Juist, dan stap je samen met je gezin in de auto en ga je op pad om sierbestrating te bekijken. En tja, we zijn nu eenmaal Nederlanders. En die hebben nu eenmaal een dure smaak. Of het moet gratis zijn, dan willen we nog wel eens van gedachte veranderen ;).

Dus dan loop je daar rond en bekijk je alle mooie tegels en andere sierbestrating. Er is zo enorm veel keuze dat je ‘door de tegels de tuin niet meer ziet’…..


Klopt, door het enorme (groeiende) aanbod in sierbestrating is het bijna onmogelijk om bewust een goede keuze te maken zonder dat je gaat twijfelen. Als je al niet twijfelt over de tegel dan ontstaat er wel twijfel over het prijskaartje van de tegel die je op dat moment het mooist vond.

Dit is een fase waar het vaak mis gaat. En dat is één van de redenen waarom mijn tuininspiratiepakket heb gemaakt. Daarin ontdek je allerlei voorbeeldtuinen en kun je zien wat er allemaal mogelijk is.

strakke-achtertuin-olijfboom-houten-pergola

Waar moet je dan mee beginnen?

De beste en meest waardevolle tip die ik je kan geven is dat je eerst een plan gaat maken. En als je zelf geen kennis hebt van bijvoorbeeld ondergronden, sierbestrating aanleggen, grondverbetering, gazon en beplantingen dan raad ik je aan om daar iemand voor in te schakelen met kennis van zaken. En het liefst ook nog iemand die tuinen heeft ontworpen en aangelegd die je mooi vind.

In mijn Portfolio staat een selectie van tuinen die ik met mijn team heb gemaakt. Als je mijn stijl mooi vind dan kom ik graag een keer vrijblijvend bij je langs om kennis te maken. Je kunt een vrijblijvend adviesgesprek aanvragen en dan bespreken we bij jullie thuis of ik iets voor jullie kan betekenen.

Hoe zorg ik ervoor dat ik gezellig kan zitten op het terras, of in mijn tuin?

Ik heb je nu in het kort uitgelegd wat ik in de praktijk tegenkom. Heel waarschijnlijk herken je er wel iets in en is er nu een lampje gaan branden. Mooi! Want dan ben je bewust geworden van de juiste volgorde:

 • Vrijblijvend kennismakingsgesprek (met mij)
 • Bespreken van tuinwensen en inventariseren van tuin
 • Hoofdlijnen doornemen aan de hand van een budget 
 • Uitwerken van eens super goed idee (schetsontwerp) aan de hand van het budget
 • Presentatie schetsontwerp
 • Uitwerken definitief tuinontwerp 
 • Werkvoorbereiding en tuinaanleg
 • ‘Gezellig genieten van je nieuwe tuin!’

Nu heb ik je verteld in welke volgorde je de tuin kan aanpakken zonder dat je onnodige en onvoorziene kosten gaat maken. En je kiest veel bewuster zonder dat je achteraf spijt krijgt van gemaakte keuzes.

En dan nu antwoord op de vraag…

In veel woorden heb ik het antwoord al gegeven. Maar omdat je nu de achterliggende motivatie weet kan het ook kort:

‘’Zitten in je tuin is veel gezelliger dan zitten op het terras’’

strakke-tuin-achtertuin-modern-grote-tegels

Ik ben er van overtuigd dat, wanneer ik bij jullie aan tafel zit (onder het genot van een lekkere kop koffie) ik jullie kan overtuigen van het feit hoe belangrijk planten en groen is in de tuin. Er zijn zoveel redenen te bedenken waarom groen in de tuin een echte meerwaarde vormt voor de gezelligheid en het eindresultaat. 

Ik zal een aantal voorbeelden noemen die ik in de praktijk tegenkom.

Het tuinset pal voor de tuindeuren

Een klassieke en veelgemaakte fout is dat mensen (ook tuinontwerpers) het tuinset pal voor de tuindeuren tekenen. Aan de ene kant is dit totaal niet praktisch omdat je dan de looplijn blokkeert. Iets wat praktisch is moet je praktisch houden vind ik. En aan de andere kant blokkeer je in veel gevallen de belangrijkste zichtlijn van je tuin. 

Als ik een tuin ontwerp dan begin ik altijd van binnen naar buiten. Diepte- en zichtlijnen zijn bepalend voor de indeling. Ook de architectonische lijnen van de woning vind ik belangrijk bij de vormgeving van de tuin. Dit moet in balans zijn. De tuin moet een verlengstuk worden van de woning. Het moet passen bij de stijl van binnen en buiten, jullie levensstijl en de omgeving (vooral bij landelijke tuinen).

Geen contrast tussen gevels en het terras

Een ander veelvoorkomende situatie waar ik mij enorm aan kan storen is dat het terras volledig tegen de gevel wordt aangelegd. Vooral omdat de terrassen tegenwoordig groot moeten zijn creëer je een ‘groot plein met dure tegels’  in plaats van een gezellig terras in je tuin.

Ik vind het mijn plicht (en ook uitdaging) om jullie uit te leggen waarom ik het anders doe. Het gaat erom dat je sfeer en gezelligheid creëert op en rondom het terras. Hier is geen standaard trucje voor maar altijd situatie afhankelijk. Simpelweg omdat iedere tuin uniek is.

Strakke-tuin-met-buxus-wolken-en-schuttingwand

Mijn tips en adviezen gebruiken?

Als ik bij je langskom kan ik de situatie bekijken en gericht met concrete tips en adviezen komen. En ik weet zeker dat, als je al eens op pad bent geweest om tegels te bekijken ik je kan overtuigen dat het uitkiezen van materialen maar een klein onderdeel is van het hele tuinplan. Het gaat om het totaal plaatje. Als je met mij gaat samenwerken vind ik de ‘waarom’ belangrijk. Het is niet zozeer het schetsontwerp wat jullie gaat overtuigen. Maar meer de motivatie van mij waarom ik keuzes heb gemaakt.

Op die manier neem ik jullie graag mee in het proces voor het maken van tuinplannen. Het moet vrijblijvend, ongedwongen en vooral leuk zijn.

Nodig mij uit voor een persoonlijk tuinadvies gesprek

Via het gratis adviesgesprek kun je een aanvraag plaatsen. Zodra je deze hebt ingediend neem ik heel snel contact met je op om een afspraak in te plannen.

Bedankt voor het lezen van dit bericht. Ik zou het enorm waarderen als je een reactie achterlaat op dit artikel. Dat kun je hieronder doen.

Misschien tot ziens, en anders bedankt voor je interesse!

Peter Mecklenfeld

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Marco Helmich
Door

Marco Helmich

op 22 Apr 2016

Hallo Peter,Interessant verhaal en dito visie. Wij zijn benieuwd hoe je dit in onze tuin uitwerkt! Tot dinsdag!!Marco en Angelique

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 23 Apr 2016

Hallo Marco,Bedankt voor je bericht. Het schetsontwerp ligt klaar. Het is een super goed idee geworden!Tot dinsdag.

Wilco Dijk
Door

Wilco Dijk

op 26 Apr 2016

Hallo Peter! Mooi geschreven en herkenbaar! Goed om met je praktische ervaringen mensen te overtuigen met jouw plan! Ga vooral zo door, maar dat zul je vast wel doen!Groeten Wilco.

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 27 Apr 2016

Hallo Wilco!Bedankt voor het compliment! Leuk om te lezen.Peter

Peter
Door

Peter

op 11 May 2016

Hallo Peter, ben ik blij als ik jouw blog lees dat ik onze bedrijfsnaam niet hoef aan te passen! :-) Zitteninjetuin.nl Top geschreven! Groeten Peter

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 12 May 2016

Bedankt voor het compliment Peter! Nee, zeker niet doen! Het was volledig bij dit bericht ;)

Marlies
Door

Marlies

op 03 Jun 2016

Mooi foto's zeg! Het is inderdaad de inrichting van je tuin die er voor zorgt of je jezelf er in thuis voelt of niet! Leuk stuk!

Peter
Door

Peter

op 03 Jun 2016

Bedankt voor je compliment Maries! We vinden het leuk om te lezen. Het doel is natuurlijk om je anders naar 'het terras' te laten kijken.Zo kan het dus ook. Sterker nog, volgens mij moet het zo! ;)

Pieter van Halsteren
Door

Pieter van Halsteren

op 29 Sep 2016

Wel handige en vooral ook bruikbare informatie hoe je een http://www.zwembadenwebshop.nl/" rel="nofollow">terras kan aanleggen. Ik houd van terrassen, alleen omdat ik de laatste tijd veel werk heb ik weinig tijd over om in het centrum van mijn stad te gaan terrassen. Het zou dan fijn zijn om dat thuis lekker op mijn gemakje te doen. Eventjes door sparen nog!

Marie de Jonge
Door

Marie de Jonge

op 15 May 2019

Bedankt voor het delen van de tips om een terras aan te leggen. Na een grote verbouwing is nu mijn tuin aan de beurt om opgeknapt te worden. Goed idee om een specialist in te schakelen. Het zou fijn zijn wanneer ik meer inzicht in de mogelijkheden krijg.

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!