Waarom jouw tuin laten aanleggen door een hoveniersbedrijf?
12 juni 2015 
8 min. leestijd

Waarom jouw tuin laten aanleggen door een hoveniersbedrijf?

Ben je van plan om met de tuin aan de slag te gaan en zit je te twijfelen om het zelf te gaan doen of om jouw tuin aan te laten leggen door een hovenier?

moderne-tuin-strakke-tuin-jacuzzi-hardhouten-vlonder-houten-keramische-tegels

Jouw tuin laten aanleggen door een vakbekwaam hoveniersbedrijf?

Ben je van plan om de tuin opnieuw aan te leggen dan wil ik je aanraden om goed na te denken over het plan en te beginnen met het maken van een tuinontwerp. Het tuinontwerp is de basis en ‘handleiding’ voor de aanleg. Een goed ontwerp is al het halve werk! Maar dan…

strakke-tuin-moderne-tuin-jacuzzi-hardhout-vlonder-taxushaag

Je gaat het tuinontwerp uitvoeren en wil uiteindelijk een toptuin waarin je kunt gaan ontspannen en genieten. Met dit bericht willen we je 10 voordelen laten zien om je tuin aan te laten leggen door een vakman:

1. Met een hoveniersbedrijf haal je vakkennis in huis (en in de tuin).

Het aanleggen van een nieuwe tuin is een complexe ingreep waar je niet zomaar even aan begint. Om een tuin voor de langer termijn (duurzaam) aan te leggen ben je kennis en vakmanschap nodig. Je bent kennis nodig van grondsoorten, funderingen, bestratingen, bomen en planten om tot een optimaal eindresultaat te komen en ervaring is wel zo handig als je iets voor de lange termijn wil gaan (op)bouwen…

Een tuin ga je aanleggen om er de komende jaren plezier van te beleven. Het moet niet zo zijn dat je al na een jaar (of in veel gevallen zelfs al na enkele maanden) verzakkingen in het straatwerk krijgt of de planten die je er ingezet hebt al snel doodgaan. En om nog maar te zwijgen over een gazon die maar niet mooi vol en groen wil worden.

Het is ook logisch dat je daar allemaal geen verstand van hebt. Sterker nog, je hoeft er ook geen verstand van te hebben want er zijn professionals die wel over deze kennis en ervaring beschikken.

Laat je dus deskundig adviseren door de vakman en voorkom de veelgemaakte fouten en investeer in een hoveniersbedrijf die je helpt bij het aanleggen van de tuin.

2. Een ‘creatieve geest’

De betere hoveniersbedrijven hebben een tuinontwerper of tuinarchitect in dienst met een enorm creatieve geest en verstand van bomen, planten en product (materiaal) combinaties.

moderne-achtertuin-laten-aanleggen-hoveniersbedrijf-hardenberg

We willen je adviseren om, voordat je begint met het aanleggen van de tuin je goed te laten informeren over de mogelijkheden en tuinstijlen. Belangrijk is dat je kiest voor een tuinstijl die het best past bij je persoonlijke situatie, de woning en de omliggende omgeving.

Een (goede) tuinontwerper kan zich inleven in de wensen en behoeften van mensen en heeft van nature creatieve inzichten die worden vertaald in een tuinontwerp. Wil je je goed voorbereiden op een gesprek met een tuinontwerper? Download dan mijn gratis Tuinontwerp Gids. 

Tuinideeen

Ik zal je aan de hand van voorbeelden binnen ons bedrijf uitleggen hoe wij te werk gaan en hoe we je kunnen helpen.

Als je (vrijblijvend) in gesprek gaat met onze ontwerper dan kom je er al in het eerste kennismakingsgesprek achter wat je wensen zijn en aan de hand van voorbeeldtuinen ga je inspiratie opdoen over welke stijltuin het best bij je past.

Als je de tuin laat ontwerpen door een specialist dan zul je versteld staan van de mogelijkheden en het uiteindelijke resultaat zal al je verwachtingen gaan overtreffen. Mijn advies is om dan ook echt bij het begin, dus met een goed tuinontwerp (uitgedacht en uitgewerkt plan). Door in de beginfase goed over dingen na te denken voorkom je dat je verkeerde beslissingen neemt. Laat je adviseren door een onafhankelijk adviseur die écht verstand heeft van tuintrends en materialen want geloof me..

Je komt voor veel keuzes te staan bij het aanleggen van een nieuwe tuin… Wat moet ik doen?

Creatieve geest? Prachtig ‘klassiek’ idee voor tuinverlichting aan de wand:

creatieve-tuinverlichting-tuinlamp-klassiek-exclusieve-buitenlamp

3. Je weet vooraf waar je aan toe bent (financiële zekerheid)

Het zal je vast niet zijn ontgaan. Ongeacht de grootte van de tuin blijft het toch een forse investering waar je goed over na gaat denken. In de meeste gevallen zul je een budget gaan reserveren en is het de bedoeling dat je binnen dit budget de tuin kunt gaan aanleggen.

Wanneer je niet beschikt over de juiste kennis en vooral ervaring loopt de begroting in de meeste gevallen uit de hand. Je hebt dingen over het hoofd gezien waardoor je het budget ruim hebt overschreden.

De kleintjes doen het…

Een van de grootste voordelen die je hebt als je de tuinaanleg gaat uitbesteden aan een hoveniersbedrijf is dat je kiest voor financiële zekerheid. Ik zal uitleggen hoe wij te werk gaan.

Zodra het tuinontwerp is goedgekeurd gaan we aan de slag met de begroting voor de aanleg. Wij maken een calculatie van alle materialen die nodig zijn en maken een inschatting van de arbeidsduur. De materialen, bomen en planten, arbeid en ‘luxe artikelen’ specificeren we in de vorm van een uitgebreide offerte. Op deze manier krijg je een perfect beeld van de investering die nodig is om jouw tuin aan te laten leggen.

Financiële zekerheid

De prijs die we hebben begroot voor de aanleg van de tuin is een vaste prijs waar we een overeenkomst mee aangaan. Je weet dus vooraf wat de totale investering is en je gaat bewust een keuze maken omdat alle onderdelen uitvoerig zijn besproken.

Op deze manier kun je rekening houden met je budget en geef je niet alleen de aanleg, maar ook de risico’s uit handen.

Als je voor ons hoveniersbedrijf kiest weet je dus vooraf wat je te wachten staan en investeer je in een vakbekwaam bedrijf met jarenlang ervaring en kennis van alle zaken die voorkomen tijdens het aanleggen van een nieuwe tuin.

4. Één aanspreekpunt

Wat ik persoonlijk als erg prettig ervaar als ik een opdracht uitbesteed aan een erkend bedrijf is dat ik te maken krijg met één iemand die verstand heeft van zaken. Zo heb ik dit zelf ervaren tijdens de bouw van ons huis. Ik heb gedurende de hele bouw contact gehad met de werkvoorbereider/ uitvoerder.

In ons hoveniersbedrijf werken wij exact hetzelfde. Nadat we een tuinontwerp voor je hebben gemaakt (of je hebt zelf een ontwerp aangeleverd) wordt je voorgesteld aan de voorman/ projectbegeleider die gedurende de aanleg op de werkvloer aanwezig is. Heb je vragen? Dan kun je altijd terecht bij één centraal aanspreekpunt daardoor er snel en effectief gehandeld kan worden.

5. Garantie en nazorg

Als je de aanleg gaat uitbesteden dan haal je niet alleen vakmanschap in de tuin maar kies je ook voor garantie en nazorg. Op al onze tuinen die wij aanleggen geven we een jaar garantie en adviseren we je over het onderhoud. Je krijgt deskundig advies over hoe je het gazon moet onderhouden en hoe je het beste bomen en planten kunt gaan snoeien en wanneer je de tuin moet bemesten (hierover in een later blog meer..).

6. Betere tijdsplanning

We kunnen ons voorstellen dat, wanneer je plannen hebt om met de tuin aan de slag te gaan je ook zo snel mogelijk resultaat wilt zien. Je wil ten slotte een tuin om in te genieten en geen tuin om continu in te werken.

Wanneer je zelf de aanleg gaat uitvoeren zul je het in de meeste gevallen in de vrije uren moeten doen. Vraag je eens af hoeveel vrije tijd je eigenlijk hebt?

Vergis je niet… Het aanleggen van een tuin is een complexe en tijdrovende ingreep!

Het is vaak lastig te plannen als je maar korte periodes in de tuin kunt werken omdat je te maken hebt met veel zaken waar je rekening mee moet houden. Als je een gestabiliseerd terras moet gaan aanleggen zul je dit aaneengesloten moeten doen om te voorkomen dat de ondergrond al gaat uitharden voordat je de tegels daadwerkelijk hebt gelegd.

Daarna zul je het terras moeten gaan voegen. Dit kan in veel gevallen alleen maar als het droog is en bij een bepaalde temperatuur (dit moet je als ‘leek’ ook maar net weten). Ik kan me voorstellen dat dit lastig plannen is als je krap zit in de ‘vrije tijd’.

Je hebt ook te maken met seizoensgebonden werkzaamheden. Bomen (met kluit) en andere haagplanten kun je alleen planten in het (vroege) voorjaar of in het najaar. In de zomerperiode staat alles volop in blad en zullen kwekers deze planten niet kunnen leveren.

Planning en afstemming is funest bij het aanleggen van een tuin

Wij als Tuinkeur gecertificeerd hoveniersbedrijf weten als geen ander wat er komt kijken bij het plannen van aanlegwerkzaamheden. Processen dienen op elkaar te worden afgestemd zodat de aanleg voorspoedig verloopt.

De vakman (aanspreekpunt) houdt de planning en het verloop van de aanleg nauwkeurig in de gaten en besteld bomen, planten en graszoden pas op het moment dat ze gebruikt kunnen worden. Zo voorkomen we op voorhand al dat deze uitdrogen en dood gaan om zo maar een paar voorbeelden te noemen. Uiteraard zijn er nog veel meer…

7. Deskundig advies over de beste en mooiste producten en combinaties

Wij zijn dagelijks bezig met ons vak en weten precies wat er speelt in de markt en wat de nieuwste tuintrends zijn. Zoals je misschien gemerkt hebt is er vandaag de dag een enorm aanbod in tuinmaterialen waardoor je als consument door de bomen het bos niet meer ziet.

Ik heb vaak het gevoel dat je bij tuincentra niet altijd (er zijn gelukkig uitzonderingen) het allerbeste advies krijgt over materialen die je als consument wel verdiend! In veel gevallen zullen ze je de tegel willen verkopen waar de beste marge op zit of waar nog net een restant van staat waar ze graag van af willen.

Als hoveniersbedrijf zijn wij compleet onafhankelijk en willen we alleen werken met de mooiste en de beste producten die er verkrijgbaar zijn. We kunnen je daarom perfect adviseren en weten door ervaring ook welke productcombinaties goed bij elkaar passen. Het gaat er namelijk niet om dat alleen die terrastegel mooi is maar dat het complete plaatje op elkaar is afgestemd.

Materialen kies je op basis van uitstraling en prijs- kwaliteit verhouding. Natuurlijk weten wij ook niet van ieder product de eigenschappen en nóg belangrijker, hoe zien deze materialen er over 5 jaar uit?

Tuin (bijna) 5 jaar na oplevering:

grote-tuin-groen-tuinaanleg-tuinontwerp-tuin-ontwerpen-hovenier-almelo

Kiezen op basis van ervaring!

Wij onderscheiden ons in de markt door ieder jaar een selectie te maken van exclusieve producten waarvan wij alle kenmerken en specificaties kennen. We voegen pas een product toe aan ons assortiment als hij minimaal 1 jaar ergens in een showtuin heeft gelegen om te kijken hoe het product veranderd in de natuur en of hij dan nog steeds een mooie uitstraling heeft.

Ik hoop dat ik je in dit blog heb kunnen overtuigen van het feit dat het aanleggen van een tuin niet iets is wat je ‘zomaar’ even doet. Ongeacht of je de tuin zelf gaat aanleggen of dat je toch besluit om de aanleg uit te gaan besteden hoop ik dat je het belang van vakmanschap bent gaan inzien en dat je de adviezen meeneemt waardoor je uiteindelijk kunt gaan genieten van een toptuin!

Wil je eerst nog meer inspiratie opdoen voor je tuin? Bekijk dan een mijn gratis Tuinideeën Gids. Hierin laat ik je 80 tuinideeën zien die jij ook kunt gebruiken voor je eigen tuin. Download hier de gratis gids. 

Tuinideeen

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!