Tuintips november - praktische tips voor de tuin
25 oktober 2019 
8 min. leestijd

Tuintips november - praktische tips voor de tuin

“November telt dertig dagen, maar het dubbele aan wind en regenvlagen.” Dit gezegde geeft precies aan hoe het weer eruit kan zien in deze maand. Aan de andere kant kan het ook nog héérlijk weer zijn en kun je zelfs nog genieten van een zonnetje. Dit heeft uiteraard ook betrekking op je tuinwerkzaamheden deze maand, dus ook op de praktische tuintips die ik met je wil delen. Als de winter zich vroeg laat zien, is tuinwerk onmogelijk. Hou dus de thermometer in de gaten!

Als het deze maand even lekker weer is, pak dan je moment en loop even een rondje door je tuin om al het eenjarig materiaal af te knippen. Dit kun je het beste tot net boven de grond af te knippen. Je zult relatief snel klaar zijn met deze klus, want je hoeft het afgeknipte materiaal wat mij betreft niet op te ruimen. Door het naast je beplanting neer te leggen, ontstaat er een mooie mulchlaag waar ik in de tuintips van de vorige maand over schreef. Dit vormt niet alleen een mooie natuurlijke beschermlaag en een vorm van bemesting, maar ook voor een aantrekkelijk onderkomen voor dieren in je tuin.

De dieren kunnen nu jouw hulp gebruiken!

Met deze laatste opmerking sla ik een bruggetje naar de perfecte twee-eenheid die je zou kunnen vormen met een grote diversiteit aan dieren. Veel dieren bezorgen je immers géén overlast maar kunnen een perfecte bondgenoot voor je zijn. Je kunt er voordeel uit halen als je de natuur z’n gang laat gaan. Voorwaarde is wel dat je gastvrij voor die dieren bent en het plaatsen van een mulchlaag is hier een goed voorbeeld van. De wintermaanden vormen uiteraard een pittige periode voor de dieren en het is wat mij betreft goed om ze de noodzakelijke ondersteuning te bieden. Als de winter zich al in de maand november laat zien, is dit het startsein voor deze goede daad.

Wat mij betreft is dit een verplichting als je je realiseert wat deze bondgenoten voor jou doen, zelfs zonder dat jij er erg in hebt. In mijn volgende tuintips voor de maand december kom ik hier uitgebreid op terug maar deze maand geef ik je alvast een voorzet:

Laat je inspireren door deze 5 praktische tips om je tuin diervriendelijk te maken.

November is een maand waarin de groenblijvers (zoals de klimop, buxus en diverse soorten haagplanten) zo langzamerhand het beeld in je tuin beginnen te bepalen. Als je siergrassen hebt staan die deze periode in bloei zijn (of andere herstbloeiers), is er nog flink wat te genieten in de tuin. Als het niet te koud is deze maand, zul je je gazon voor de laatste keren deze maand moeten maaien. Zorg ervoor dat je het gazon nu niet té kort maait, om ervoor te zorgen dat het gas de beschikking heeft over alle voedingsstoffen. Op het moment dat de winter echt is begonnen kun je het gereedschap naar binnen halen, goed droog maken en de messen slijpen voor de eerste maaibeurt volgend jaar. Dit is ook van toepassing voor je robotmaaier. Op het moment dat het gras bevroren is, moet je niet meer over het gras lopen. Hiermee voorkom je dat er bruine plekken in het gras ontstaan volgend jaar.

Als je toch een ronde maakt, verzamel dan het gevallen blad. In de maand november zal dit “aanbod” nog behoorlijk zijn! Je voorkomt hiermee dat het blad in de vijver terecht komt of een put of dakgoot kan laten verstoppen. Dit laatste levert uiteraard onnodige schade op.

Als ik toch bezig ben met bruggetjes, sla ik er nog één. Vergeet bij je tuinwerkzaamheden in november niet je buitenleidingen en je vaste beregeningssystemen na te lopen. Zorg ervoor dat je al het water eruit laat lopen voordat het flink gaat vriezen. Hiermee voorkom je uiteraard onnodige vorstschade.

Praktische tuintips voor de maand november

Mijn praktische tuintips voor de maand november hebben uiteraard allemaal betrekking op het winterklaar maken van je tuin en zijn in dit opzicht een duidelijk vervolg op de tips van oktober. De tips van de vorige maand zijn dan ook zeker ook op deze maand van toepassing. Daarnaast heb ik nog een aantal tips die ik wil toevoegen:

  • Werkzaamheden om je tuin winterklaar te maken
  • Planten beschermen tegen de vorst
  • Problemen met slakken in de tuin oplossen
  • Paddenstoelen in je tuin, weg ermee of laten staan?

Werkzaamheden om je tuin winterklaar te maken

De winterperiode is een periode waarin factoren als lage temperaturen, veel vocht en weinig zonlicht de tuin op de proef stellen. Dit klinkt wat dramatisch maar je moet je wel beseffen dat de winterperiode de zwaarste tijd is voor het leven in de tuin. De werkzaamheden die je verricht om je tuin winterklaar te maken doe je om de volgende redenen:

  • Het beschermen en steunen van planten;
  • Het ondersteunen van de dieren;
  • Het voorbereiden op de lente- en zomer;
  • Zorgen dat je beplanting voldoende licht en ruimte krijgt om zich te ontwikkelen;
  • Zorgen dat je gazon gezond en sterk blijft;
  • Zorgen dat je vijver in goede staat blijft;
  • En…. om esthetische reden, dat je tuin er ook in de winter en herfst er goed uit ziet.

Zoals je merkt hebben zijn al deze punten de laatste maanden al uitgebreid besproken maar als je alles nog eens wilt doorlezen kun je dat het beste doen door dit artikel over het winterklaar maken van je tuin er nog eens bij te pakken. Hier staat alles over dit onderwerp op een overzichtelijke manier omschreven.

Naast het bovenstaande artikel wil ik je ook graag wijzen op de handige overzichtspagina over dit onderwerp. Hier vind je de links naar gedetailleerde informatie die je kunt toepassen bij het klaarmaken van je tuin voor de winterperiode. Je vindt hierbij het antwoord op de volgende vragen:

  • Wanneer moet je je tuin winterklaar maken?
  • Hoe kun je het beste vogelhuisjes en drinkbakken winterklaar maken?
  • De beste manier om buitenkranen en waterleidingen te beschermen tegen de vorst.
  • De beste manier om bloempotten winterklaar te maken en te beschermen tegen de vorst.
  • De beste manier om tuinmeubels winterklaar te maken en te beschermen tegen de vorst.
  • Overzicht van planten die tegen de vorst kunnen.
  • Tips om bloembollen te planten in de winter.
  • De beste manier om planten te beschermen tegen de winterse kou.
  • De beste manier om je gazon winterklaar te maken.
  • De manier waarop vissen omgaan met de vrieskou.
  • Hoe je vijverplanten kunt beschermen tegen de vorst.
  • Praktische tips hoe je een vijver kunt schoonmaken en schoon kunt houden

Planten beschermen tegen de vorst

Als de temperaturen dalen tot onder het vriespunt, is het belangrijk om je beplanting in de tuin te beschermen tegen deze kou. Het zou toch zonde zijn als het groen in je tuin onherstelbaar zou beschadigen, terwijl je dit op een relatief eenvoudige manier had kunnen voorkomen! Wacht hier niet te lang mee. Als Koning Winter zich laat zien in ons land, kan het zomaar te laat zijn. Je moet uiteraard bevriezing zien te voorkomen maar ook uitdroging of (bij het andere uiterste) het rotten van wortels door een hoge waterstand zijn bedreigingen in de winter.

Het is zeker niet zo dat je alle planten “warm moet aankleden”. Winterharde planten zijn soorten waarover je eigenlijk géén zorgen hoeft te maken. Deze planten zijn in staat om zichzelf te beschermen bij vorst. Deze planten maken immers een soort stof aan die je het beste kunt zien als een soort van anti-vriesmiddel. Op het moment dat de thermometer rode cijfers laat zien, zal de plant deze stof heel snel verspreiden zodat de gehele cellenstructuur voorzien wordt van deze stof. Winterharde planten hebben dus niet zo snel last van een vorstperiode.

Beplantingen die matig winterhard zijn, vragen wel aandacht van je in de winter. Dit is echter alleen het geval als de vorstperiode lang zal aanhouden en het kwik dubbele cijfers aan de onderkant van de thermometer laat zien. In deze situatie moet je de matig winterharde planten wel beschermen tegen de vorst.

Heb je tropische en mediterrane plantensoorten in je tuin staan? Deze beplantingen hebben alleen maar met hun voetjes in de warme grond gestaan in het verleden en zijn dus geen kou gewend! Jouw hulp is dan ook zeker gewenst in dat geval. Deze planten moet je beschermen in de winter.

Er zijn een aantal manieren hoe je beplanting kan beschermen tegen winterse invloeden. Hieronder zet ik de opties kort voor je op een rijtje:

  • Het beschermen van je planten met een hoes.
  • Je planten inpakken in een soort wigwam van stro.
  • Het beschermen van je planten tegen uitdroging als gevolg van wind door een windscherm te plaatsen.
  • Gevoelige planten op een hoger gelegen stuk tuin plaatsen ter bescherming tegen een hoge waterstand.
  • Een droge zandgrond creëren voor het hogere waterdoorlatende vermogen.
  • Gebruik maken van de isolerende werking van noppenfolie als je vorstgevoelige planten in een pot hebt staan.
  • Oude kledingstukken om je gevoelige planten heen wikkelen. Maak je planten blij met je warme trui!

Wil je meer lezen over deze opties en ontdekken hoe je plantenpotten kunt beschermen tegen vorst? Klik dan op deze link die je naar een uitgebreid artikel brengt over het beschermen van planten tegen vorst.

Tot slot nog even deze herinnering:

Vergeet niet je potplanten in deze bescherm-ronde mee te nemen. Bij potplanten loop je het gevaar dat wortels gaan bevriezen, zeker als de planten in een relatief kleine pot staan. Zorg ervoor dat je deze planten op tijd naar binnen zet.

Problemen met slakken in de tuin oplossen

Als je het vermoeden hebt dat je een slakkenprobleem hebt in je tuin, kun je het beste even naar je hosta’s kijken. Deze kleine slijmerige beestjes zijn dol op deze plant. Daarnaast vinden zij ook veel andere gewassen erg lekker. Slakken kunnen dus véél schade in je tuin aanrichten! Dit heeft niet alleen betrekking op hun eetlust, maar ook op het vieze slijmerige spoor dat ze achterlaten. Deze sporen zijn moeilijk weg te krijgen.

Vooral de bruine naaktslakken zijn een veel voorkomende plaag in veel Nederlandse tuinen. Er zijn wel een aantal manieren om een slakkenprobleem op te lossen. Misschien zou je als eerste denken aan slakkenkorrels maar dat is nu nét niet de beste oplossing. Dit zijn immers chemische middelen die misschien wel helpen tegen dit probleem, maar waarmee wel veel schade aangebracht wordt aan andere natuur. Een veel te hoge prijs dus.

Je kunt beter kiezen voor andere oplossingen. Er zijn zelfs effectieve “huis, tuin en keukenmiddeltjes” die helpen tegen een slakkenprobleem. Ik zal een aantal voorbeelden met je delen:

  • Het plaatsen van een koper barrière (kopertape).
  • Het integreren van water in je tuin om padden en egels aan te trekken. Zij zullen als dank hiervoor hun steentje bijdragen in de “huishouding en het onderhoud” door de slakken op te eten.
  • Het plaatsen van barrières met behulp van gebroken eierschalen.

Genoeg manieren dus om je doel te realiseren in deze strijd.

Wil je meer lezen over wat je kunt doen tegen slakken in je tuin?

Lees dan dit artikel over dit onderwerp.

Paddenstoelen in je tuin, weg ermee of laten staan?

De laatste tuintip van deze maand is meer een “tuin-weetje”.

In de herfst is er uiteraard weer volop gelegenheid om te genieten van mooie paddenstoelen.

Kun je er echt van genieten of moet je er met een grote boog omheen lopen?

Wat moet je doen als je paddenstoelen in je tuin hebt, weg ermee of laten staan?

Het antwoord vind je in dit uitgebreide artikel hierover. Het is immers altijd leuk om ook over dit echte herfst onderwerp meer te weten te komen!

Wil je meer weten over wat je welke maand moet aanpakken in je tuin? Download dan eens mijn gratis jaarkalender voor de tuin. Hierin laat ik je overzichtelijk zien wat je elke maand moet doen om je tuin in topvorm te krijgen.

Jaarkalender tuin

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!