Slakken in de tuin | Wat kun je er tegen doen?
10 augustus 2016 
3 min. leestijd

Slakken in de tuin | Wat kun je er tegen doen?

Als je het over slakken in de tuin hebt… Er zijn eetbare (de ‘escargots’) en er zijn er die je tuin helemaal leegvreten. En dan bedoel ik: echt totaal! Dat zijn de naaktslakken en de huisjesslakken.

(Naakt) slakken in de tuin

Ik heb een tuin aangelegd waarin ik 5x alles opnieuw moest aanplanten. De eigenaar had een restaurant en wou graag een eetbare (bloemen)tuin. Biologisch wel te verstaan. Hij wist van de slakken-ellende. De slijmerige naaktslakken kropen vanuit de tuin de trappen van zijn terras op. En zelfs verder door, naar de achteringang van zijn restaurant. Waar de trappen wederom geen enkele hinderpaal vormden.

Dit lusten slakken

Ik heb ze weten te verslaan, in tijd van 4 maanden. Maar die slakken hebben wel een culinair feest gehad. Ze aten kool, pepertjes en tomaten! Paprika’s en tijm. De snijbiet bleef gek genoeg staan, evenals de rabarber en de aardbeien.

slakken-in-de-tuin

Wat kun je tegen slakken in de tuin doen?

Als je last hebt van slakken, is er geen enkele remedie. Het lijkt wel of ze kunnen vliegen. Klanten hebben allerlei tips en adviezen uitgeprobeerd. Nooit hielp het afdoende. Of het nou koperen banden zijn, watersleuven waarin ze moeten verdrinken, scherp zand of grit, koffiedik, as …. . Het werkt niet.

Want: je moet de oorzaak opsporen. Net als bij hoofdpijn – een aspirientje neemt de pijn weg. Maar als die pijn terug blijft komen, is er toch iets structureel mis.

Om snel te scoren zijn de bier-valletjes nog het beste middel.

Zo maak je een slakken-bier-val:

 1. Neem een pet-fles
 2. knip de bodem eruit – ongeveer 10 cm diep
 3. Graaf een kuiltje bij de plant die je wilt beschermen
 4. Zorg ervoor dat de rand van het plastic potje niet boven de grond uitsteekt
 5. Giet bier in het potje.

Klaar is Kees! De slakken ruiken het bier en komen erop af. Ze vallen in het potje en verdrinken. Na een poosje blijft er niks meer van over, behalve iets wat op snot lijkt.

Waar voelen slakken zich lekker?

Slakken houden van vocht en schaduw. Ze zijn de opruimers van je tuin en eten – behalve je hosta’s – vooral brandnetels, kruidachtige planten,  fruit, plantenresten en algen. Ook zwammen, aas en uitwerpselen. Haal dus rommel weg uit je tuin in het voorjaar.

Haal ‘vijanden’ in je tuin

Hun belangrijkste vijand is de zon: daarin droogt de slak uit en sterft. Beperk dus het aantal schaduwplaatsen in je tuin. En als je ze hebt: kies dan voor de juiste beplanting.

Deze planten lusten slakken niet:

 • Akelei (Aquilegia)
 • Bellenplant (Fuchsia)
 • Duizendblad (Achiliea millefolius)
 • Duizendknoop (Persicaria amplexicaulis)
 • Hosta tokudama
 • Kattenkruid (Nepeta)
 • Ooievaarsbek (Geranium)
 • Schildpadbloem (Penstamon)
 • Wolfsmelk (Euphorbia)
 • Ook sterk geurende planten zoals bieslook kunnen andere vraatgevoelige planten beschermen.

Slakken zijn ook de prooi voor andere dieren. Kevers, kikkers, mollen, vogels (met name lijsters), egels en muizen eten slakken. Dus die moet je dan in je tuin zien te krijgen. Dat doe je door broedgelegenheden voor ze te creëren. En door bessen en bloemen in je tuin te zetten.

Nematoden  (aaltjes)

Een oplossing voor de langere termijn zijn nematoden ofwel aaltjes.

Ze worden in zakjes met kleipoeder geleverd. Het poeder los je op in water en giet het in een gieter. Doe dat als de zon niet schijnt. Nematoden gaan dood in het zonlicht. Na een paar uurtjes zitten ze in de grond. De slakken houden zich ook in of op de grond op. Nu komt het spannende  deel: de aaltjes nestelen zich in de slakken.  De slijmerige veelvraten worden ziek. En: ze stoppen met eten!  Wie niet eet, gaat dood. Zo is dat nu eenmaal.

En waarom geen slakkenkorrels?

Slakkenkorrels zijn vaak giftig. Dat is niet fijn voor je groente. Maar ook niet voor vogels. Die eten namelijk ook vaak van de korrels. Zo gooi je het kind met het badwater weg. Niet alleen de smulpapen dood, maar ook dat mooie roodborstje. Wil je perse toch korrels gebruiken? Dan raad ik Escar-go aan van Ecostyle. Dat is een natuurlijk preparaat.

Ik hoop dat je nu een beetje gewapend bent tegen de ongenode sli(j)mmeriken. En dat je niet meer – zoals sommige panische tuinliefhebbers  – in de nachtelijke uren met een zaklamp en satéprikker door de tuin hoeft te sluipen. Ze drijven je inderdaad soms tot waanzin, maar: de natuur heeft altijd het laatste woord.

Voordat je aan de slag gaat met deze handige tips, heb ik nog een andere leuke tip voor je: bekijk eens mijn Tuinideeën Gids met 80 tuinideeën. Je kunt hem hier helemaal gratis downloaden. 

Tuinideeën

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Bo
Door

Bo

op 02 Jan 2017

Bedankt voor de tips! De afgelopen maanden ook veel last van gehad, dit gaat de volgende keer meer helpen

Jenneke de Zuidt
Door

Jenneke de Zuidt

op 26 Oct 2018

Heel irritant die slakken. Goede tips, bedankt!

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!