Tuintips februari - praktische tips voor de tuin
25 oktober 2019 
7 min. leestijd

Tuintips februari - praktische tips voor de tuin

Februari is zo’n maand waarop het alle kanten op kan gaan op weergebied. Het kan zomaar eens zo zijn dat het al weer lekker weer is en dat het erop lijkt dat het al lente is. Daarnaast moet je niet verbaasd zijn als Koning Winter nog even flink z’n tanden laat zien en ons land trakteert op een pittige periode met sneeuw en ijs. De belangrijkste tuintip die ik met betrekking tot deze maand voor je heb is dat je vooral op moet letten op het weer. Laat je niet verrassen. Uiteraard heb ik nog veel meer praktische tuintips voor de maand februari die ik met je wil delen.

De maand februari is zo’n maand die van te voren moeilijk te plannen is. Als er een koude winter is lijkt je tuin nog gewoon in winterslaap te zijn maar op het moment dat de eerste zonnestralen zich serieus laten zien, lijkt er een knop te zijn omgezet en komt de natuur in één keer tot leven. Dit zie je dan ook terug in dit rijtje van tuintips waar het anticiperen op de situatie je belangrijkste taak lijkt te zijn. Daarnaast kun je in deze maand nog de laatste voorbereidingen verrichten voordat er een periode van start gaat waarin de tuin je echt aan het werk zal zetten.

Heb je al gedacht aan het maken van een tuinplan? Dit is eigenlijk niets anders dan het maken van een jaarplanning voor je tuin. Op die manier kun je heel eenvoudig voor jezelf op een rijtje zetten, voor welke beplanting je moet kiezen om het gehele jaar een mooie bloeiende tuin te hebben. Je kunt dit helemaal specificeren door ook aan te geven wanneer je deze beplanting moet aanplanten en je kunt eventueel aangeven wanneer de snoeiperiode is. Dit is een ideaal handvat om ervoor te zorgen dat je het hele jaar door een mooie, bloeiende tuin hebt. Je kunt een tuinplan gebruiken voor zowel het creëren van een nieuw tuinontwerp als voor het bijhouden van een bestaande tuin.

Praktische tuintips voor de maand februari

Hoewel deze maand ongetwijfeld kan worden gekenmerkt als “stilte voor de storm” is er nog wel genoeg te doen in de tuin. Hieronder een opsomming van de tuinwerkzaamheden die je kunt verrichten deze maand:

  • Kalk strooien om de zuurgraad in de tuin te beïnvloeden;
  • Bemesten van de tuin;
  • Moestuin onderhoud;
  • Het onderhouden van de vijver;
  • Bescherming van planten tegen vorst;
  • Het eerste tuinonderhoud van het voorjaar;
  • Het onderhouden van bestrating.

Kalk strooien om de zuurgraad in de tuin te beïnvloeden

Op vochtige en op veen houdende ondergronden zien we de laatste jaren dat er door klimaatverandering een hogere zuurgraad ontstaat in de bodem. Dit is in veel gevallen géén goede ontwikkeling voor zowel de planten als het gazon. Het is dan ook raadzaam om in februari een extra ronde in te plannen om met kalk te strooien.

Kalk is immers één van de supplementen die belangrijk zijn om de ideale omstandigheden te creëren die het gras en de beplanting nodig hebben om te groeien. Kalk is géén meststof maar zorgt ervoor dat de voedingsstoffen uit de bodem en dus indirect uit meststoffen worden opgenomen. Door het strooien van kalk beïnvloed je de zuurgraad in de bodem. Je creëert hiermee een ideale bodemstructuur waardoor het gras en de beplanting zich het beste kunnen ontwikkelen. Al het groen in je tuin groeit immers het beste bij een bepaalde zuurgraad. Wanneer de grond een slechte zuurgraad heeft, kunnen de gewassen minder voedingsstoffen opnemen en wordt het minder sterk. Door het strooien van kalk beïnvloed je de zuurgraad van de bodem. Je maakt de grond minder zuur, je verhoogt dus de pH waarde.

De winterperiode is de beste periode om je kalk te strooien in je tuin. Je zult merken dat kalk ervoor zorgt dat sneeuw en ijs gaan smelten. Doordat smeltwater makkelijk in de grond wordt opgenomen is er ook sprake van een snelle en effectieve opname van kalk. Ben je nog op zoek naar kalk? Dan raad ik je de kalk van Floramix aan!

Lees hier alles wat je moet weten over het strooien van kalk in de tuin en welke kalk je hier het beste voor kunt gebruiken.

Bemesten van de tuin in februari

Het bemesten van je tuin sluit perfect aan op het kalk strooien. Dit kun je best letterlijk nemen want kalk versterkt immers de opname van mest in je tuin. Deze mest is één van de bouwstenen die beplanting nodig heeft om zich te ontwikkelen. Deze (fotosynthese) bouwstenen zijn:

  • Licht
  • Lucht
  • Water
  • Voedingsstoffen.

Het groen in de tuin haalt voedingsstoffen uit de bodem maar als de bodemstructuur niet (voldoende) toereikend hiervoor is, kun je de natuur best een handje helpen. Dit doe je door het strooien van meststoffen die zich door (regen) water door de bodem zullen verspreiden. Mest bestaat uit verschillende bestanddelen zoals stikstof (N), fosfor (P), kalium (K), magnesium (MgO), zwavel (S) en calcium (CA). Ieder element heeft een eigen doelstelling met betrekking tot de groei en de verzorging van de beplanting in je tuin. Er zijn dan ook verschillende meststoffen verkrijgbaar die je kunt gebruiken voor een specifieke doelstelling zoals groei of herstel van de beplanting.

Daarnaast is je timing belangrijk. Kalk zorgt voor een verbeterde opname van meststoffen, maar je moet het niet tegelijk uitstrooien. Hiervoor kun je het beste een tussenperiode van vier weken aanhouden. De stelregel is als volgt:

Hoe eerder je in het voorjaar de tuin hebt voorzien van kalk → hoe eerder je kunt beginnen met het bemesten → hoe beter je tuin eruit komt te zien.

Lees in deze reeks van artikelen alles over het bemesten van je tuin en ontdek niet alleen hoe je dit kunt doen maar ook welke meststoffen je moet gebruiken voor een specifieke doelstelling.

Moestuin onderhoud in februari

Ook het “moestuin seizoen” is duidelijk nog niet begonnen deze maand. Er zijn weinig werkzaamheden die hoog op je to-do lijst zullen staan op dit stukje grond. Je kunt in deze periode van de gelegenheid gebruik maken om de zieke en dode plantenresten weg te halen en de tuin op andere manieren goed op te ruimen. Daarnaast heb je in deze periode even de tijd om reparatiewerkzaamheden uit te voeren aan bijvoorbeeld je moestuin afscheiding, je schuur of de kas.

Als het nog erg koud is kun je op de bodem een beschermende thermische isolatielaag aanbrengen. Dit doe je door een 10 centimeter dikke laag van bladeren en compost op de bodem te leggen waarmee je “toedekt”.

Tot slot is het verstandig om eens een bodemcheck uit te voeren, nu je hiervoor de gelegenheid hebt. Je kunt hiermee vaststellen of de bodemstructuur nog in orde is. Zoals je hierboven kon lezen, kunnen klimaatveranderingen een invloed uitoefenen op deze bodemgesteldheid. Ook de moestuin kun je meenemen bij het strooien van kalk en mest zoals hierboven beschreven. Je zult hier de rest van het jaar weer letterlijk de vruchten van plukken.

Wil je weten of het noodzakelijk is of het verstandig is om de grond van je moestuin eens goed om te spitten nu er weinig op staat? Je ontdekt het antwoord op deze vraag in dit artikel.

Het onderhouden van de vijver in deze winter

Hoewel ook het leven in de vijver behoorlijk stil lijkt te liggen, is dit zeker niet het geval. Vissen zijn koelbloedige dieren. Dit wil zeggen dat de omgevingstemperatuur bepalend is voor de mate van hun activiteit. Hoe kouder het wordt, hoe trager de stofwisseling van deze dieren is, hoe minder activiteit ze laten zien. Vissen houden dus een soort winterslaap (winterrust) als het kouder wordt en leven van hun reserves.

Dit betekent niet dat de vijver géén onderhoudsbehoefte heeft in de winter. Als het vriest zul je echt even aan de gang moeten om te zorgen dat de vijver niet volledig dichtvriest. Daarnaast is het goed om te zorgen dat de vijver sneeuwvrij blijft voor een maximale lichtinval. Ook onder water is licht immers een belangrijke bouwsteen voor het leven.

Lees in dit artikel alles wat je moet weten over het onderhouden van je vijver in de winter.

Bescherming van planten tegen vorst of het eerste tuinonderhoud van het voorjaar?

Zoals aangegeven kan het vriezen én dooien in februari. Dit zal het verschil maken tussen je keuze voor het beschermen van je planten tegen de vorst of het uitvoeren van het eerste tuinonderhoud van het voorjaar. Dit is dus lastig te adviseren want de weergoden laten zich niet sturen en kunnen ons nog altijd wel eens flink verrassen! Daarom deel ik hieronder twee links om je verder te helpen in iedere situatie.

Klik hier voor een handig stappenplan om je tuin te onderhouden in het voorjaar.

Klik hier voor een praktische tips hoe je jouw planten kunt beschermen tegen de vorst.

Het onderhouden van bestrating

Het onderhouden van je bestrating is echt een klusje voor de wintermaanden. Er staat immers weinig snoei- en aanplantwerk in de tuin zelf op je to-do lijst. Daarnaast is het goed om realiseren dat je in de wintermaanden de bestrating véél strakker kunnen aanleggen. Een regenbui zorgt ervoor dat je tegels goed inklinken. Deze kans is natuurlijk het grootst in de winter.

Er zijn verschillende redenen te benoemen waarom het zo belangrijk is om je bestrating goed te onderhouden. De belangrijkste redenen zijn:

  • Veiligheid, een goed onderhouden bestrating verkleint de kans op ongelukken.
  • Minder ongemak doordat er minder plassen blijven staan op je straat.
  • Een verandering in gebruik zoals het maken van een voorziening om je auto te parkeren of een terras aan te leggen.
  • Een mooiere uitstraling, een keuze die je moet maken als de oude bestrating niet past bij de uitstraling van je tuin.

Lees in dit artikel welke werkzaamheden je moet verrichten om je bestrating optimaal te onderhouden. Uiteraard ontbreken de praktische tips niet in dit artikel en geef ik je ook inzicht hoe je jouw bestrating duurzamer kunt aanleggen. Het onderhouden van je bestrating is immers niet het leukste werk die in deze reeks van maandelijkse tuintips voorbij komt.

Misschien heb je nu alle klussen voor februari wel ingepland, maar dat is niet de enige maand waarin je iets in je tuin kunt doen. Bekijk eens mijn gratis jaarkalender en ontdek wat je allemaal kunt doen in je tuin door het hele jaar. Download hier de gratis kalender. 

Jaarkalender tuin

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!