4 werkzaamheden die je kunt verrichten om je bestrating te onderhouden
25 januari 2019 
5 min. leestijd

4 werkzaamheden die je kunt verrichten om je bestrating te onderhouden

Het onderhouden van je bestrating is echt een klusje voor de wintermaanden. Er is weinig snoei- en aanplantwerk in de tuin zelf, dus dé perfecte gelegenheid voor bestrating onderhoud. In deze blog bespreek ik werkzaamheden die je kunt verrichten om je bestrating te onderhouden, zodat je weer lang de gebaande paden kunt bewandelen.

Ik geef het toe, het onderhouden van je bestrating is nou niet het leukste werk.

Vaak is het ook zelfs ook zwaar werk dus je zult er niet om zitten te springen.

Je zult je misschien afvragen waarom je juist nu bezig moet zijn met je bestrating en deze klus niet gewoon kan wachten tot het voorjaar. Dat zal ik je eerst uitleggen, anders denk ik dat je dit artikel misschien snel weg klikt.

Er zijn eigenlijk twee belangrijke reden waarom je in de winterperiode met je bestrating aan de gang moet:

 • Allereerst heb je er nu waarschijnlijk tijd voor. Zoals aangegeven is het een soort van “winterstop” in je tuin. Er is uiteraard nog volop leven in je tuin, maar de natuur regelt het in dit geval zelf even. Je hebt wat tijd voor wat anders.
 • In diverse blogs geef ik aan dat je vaak een één-tweetje kunt maken met de natuur en dat je gebruik kunt maken van de elementen die de natuur je op een presenteerblaadje aanbiedt. Dat is nu ook het geval. In de wintermaanden zul je je bestrating véél strakker kunnen aanleggen. Daarnaast komt in dit geval letterlijk de zegen van boven wat alleen maar goed zou uitkomen als er een flinke regenbui valt als je klaar bent met je klus. Je tegels zullen dan goed inklinken. Deze kans is natuurlijk het grootst in de winter.

Ik zou er bijna een reden aan toe willen voegen: het onderhouden van bestrating is een klusje waarvan je het zeker wel warm krijgt. Als je bezig bent, ben je misschien wel blij dat het winter is en dat het voorjaarszonnetje nog even niet te zien is.

Je zou bijna direct je handschoenen en kniebeschermers aandoen om aan de gang te gaan maar let wel op. Het is wel verstandig om rekening te houden met vorst in de grond. Je zult begrijpen dat het werk veel moeilijker maakt! Een goede timing is dus belangrijk.

Moderne tuinbestrating

Waarom het belangrijk is om je bestrating te onderhouden

Voordat ik begin met het benoemen van de werkzaamheden die betrekking hebben op het onderhoud van je bestrating, is het goed om even op een rijtje te zetten waarom het belangrijk is dat je dit doet:

 • Het belangrijkste is uiteraard de veiligheid. Als je bestrating aan het verzakken is, loop je een grotere kans op ongelukken.
 • Daarnaast voorkom je hiermee ongemakken. Als de bestrating niet meer gelijk loopt kan het regenwater misschien niet weglopen. Er ontstaan plassen en misschien wel een modderpoel. Dit is natuurlijk erg ongemakkelijk.
 • Een verandering in gebruik is heel makkelijk uit te leggen. De bestrating van de waar je auto parkeert, ziet er heel anders uit dan een terras waar je zit. Je zult er misschien wel voor moeten kiezen om een hele nieuwe bestrating aan te leggen als je de tuin opnieuw aan het inrichten bent.
 • De uitstraling. Als de uitstraling van je bestrating niet meer naar wens is, zul je hier wat aan moeten doen. Je moet je bestrating onderhouden dus.

Groene aanslag reiniger

4 werkzaamheden die je kunt verrichten om je bestrating te onderhouden

Het onderhouden van je bestrating bestaat uit meerdere werkzaamheden.

Deze werkzaamheden hoef je natuurlijk niet allemaal uit te voeren, maar doe je als het noodzakelijk is.

Eigenlijk is dat als de bovenstaande situaties bij jou van toepassing zijn of…… juist om dit te voorkomen! Dat laatste is uiteraard beter.

Je zult dan ook merken dat er klussen zijn die je wat vaker moet uitvoeren dan andere klussen. Ik zet de werkzaamheden die je kunt verrichten om je bestrating te onderhouden even voor je op een rijtje:

 • Onkruid verwijderen tussen de tegels, achterstallig onderhoud aan de bestrating inhalen dus. Hier zijn diverse manieren voor. Er zijn veel effectieve manieren, maar ook manieren waarvoor je beter niet kunt kiezen. Lees er hier alles over.

Onkruid tussen tegels

 • Beheersing van regenwater. Regenwater kan voor veel overlast zorgen op je bestrating. Als je zorgt voor goed onderhoud, heb je daar géén last van. Je kunt bijvoorbeeld bestrating ophogen om plassen te voorkomen en drainage aanleggen voor een betere afwatering.

Drainage voor wateroverlast

Groene aanslag verwijderen met azijn

 • Oneffenheden herstellen. Je kunt de bestrating nog zo strak gelegd hebben, er zijn invloeden die voor oneffenheden kunnen zorgen. Denk aan uitzettend water bij vorst, verzakkingen in de ondergrond, de invloed van mollen en zelfs een familie ijverige mieren kunnen van invloed zijn. Dit heeft dus niets te maken met vakwerk. Het herstellen van bestrating is vaak voordeliger dan de hele bestrating opnieuw aan (laten) leggen. Het is niet zo lastig werk. Je kunt prima zelf je bestrating herstellen. Het is wel belangrijk om te doen. Op ongelukken zit natuurlijk niemand te wachten en je kunt het eenvoudig voorkomen.

Bestrating in moderne tuin met siergras

Belangrijke tip voor een duurzame bestrating

Tot slot wil, ik je nog een belangrijke tip meegeven voor een duurzame bestrating. Hiermee voorkom je veel van de problemen die hierboven staan beschreven zoals verzakkingen en water dat blijft staan:

Let er bij het bestraten op dat je de juiste ondergrond hebt. Als dit niet het geval is, loop je de kans op verzakkingen, zeker als de bestrating zwaar belast wordt.

Het is het beste om straatzand als bovenlaag aan te houden en een laag van 15 tot 20 cm aan te houden. Daarnaast is het gebruik van een goede opsluitband aan de rand van de bestrating belangrijk.

Deze tip is vooral van toepassing als je ervoor kiest om een volledig nieuwe bestrating aan te leggen. Dat is gelukkig vaak niet nodig en volstaat het onderhouden van je bestrating. Gelukkig wel, zul je denken!

Uit dit blog blijkt wel dat sierbestrating helemaal niet onderhoudsvrij is. Wil je weten hoe je een onderhoudsvriendelijke tuin creëert met een goede balans tussen sierbestrating en planten? Neem dan eens een kijkje in mijn e-book over beplantingsplannen. Download het e-book hier helemaal gratis. 

Groene aanslag reiniger

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!