Groene aanslag verwijderen: zo verwijder je het van tegels en hout
25 maart 2018 
21 min. leestijd

Groene aanslag verwijderen: zo verwijder je het van tegels en hout

Groene aanslag verwijderen tijdens het voorjaar is voor veel mensen niet de leukste taak om in je tuin uit te voeren. Toch is het noodzakelijk om dit te doen, zodat jij je tuin weer klaar kunt maken voor die heerlijke tijd buiten. Het onderhouden van de tuin levert je de hele zomerperiode (en eigenlijk ook daarna) veel plezier op.

Het verwijderen van groene aanslag kan een flinke klus zijn. Zeker als je niet weet hoe je dit effectief moet aanpakken.

Vanzelfsprekend kan ik je helpen, zoals je eigenlijk van me gewend bent. In dit artikel geef ik je tips, adviezen én de oplossing hoe je groene aanslag effectief op een natuurlijke wijze kunt bestrijden. Daarnaast leg ik ook uit waardoor het komt dat veel mensen steeds meer last krijgen van groene aanslag.

 1. Wat is groene aanslag?
 2. Hoe ontstaat groene aanslag?
 3. Vier redenen waarom groene aanslag een probleem is
 4. Hoe kun je groene aanslag verwijderen?
 5. Waar kan groene aanslag zich vormen?
 6. Verschil tussen chemische en biologische oplossingen
 7. Hogedrukspuit gebruiken voor het verwijderen van groene aanslag?
 8. Wat kan ik doen tegen groene aanslag op een terras?
 9. Groene aanslag op tegels voorkomen
 10. Groene aanslag verwijderen met strooizout of azijn?
 11. Hoe verwijder je groene aanslag op hout?
 12. Groene aanslag van houten vlonders of schuttingen verwijderen
 13. De beste oplossing voor het verwijderen van groene aanslag

Groene aanslag verwijderen met soda

Wat is groene aanslag?

Groene aanslag is een verzamelnaam voor mossen en algen die groeien op vochtige- en schaduwrijke plaatsen. Deze groene aanslag is een crime voor elke tuinliefhebber. De tuin ziet er hierdoor onverzorgd uit en heeft hierdoor een minder mooie uitstraling. Daarnaast kunnen hierdoor ook gevaarlijke situaties ontstaan. Denk maar aan die glibberige houten vlonder waarop je snel kan uitglijden.

Wat je ook zeker moet beseffen is dat groene aanslag een voorbode is op meer “ellende”. Waar groene aanslag zich kan nestelen, zul je niet lang daarna ook bacteriën, gisten, schimmels, dode wieren en vuil kunnen verwachten. De groene aanslag geeft eigenlijk aan dat dit dit stukje grond een uitstekende voedingsbodem hiervoor is. Groene aanslag is dus een groene indicator!

Hoe ontstaat groene aanslag? 

Groene aanslag ontstaat door de natuurlijke groei van algen. Dit komt uit vallend blad, zaden en ander vuil. Groene aanslag ontstaat vooral op de zogenaamde donkere plaatsen in je tuin waar de zon zich weinig kan laten zien. Dit gebeurt dus op de momenten dat de dagen korter worden, dus in de herfst en in de winter. Dit is logisch, in die periode zal er minder zonlicht in je tuin schijnen en er meer regen vallen. Als het regent, zie je dat het in je tuin steeds groener wordt, maar wel op de verkeerde manier! Dit komt omdat de mossen en algen het vocht vasthouden.

Groene aanslag verwijderen met soda

Hoe meer regen, hoe erger het probleem van groene aanslag. Dit is dan ook direct dé verklaring waarom het voorjaar de beste periode is om groene aanslag te lijf te gaan!

Laat ik nu eerst even één ding ophelderen: het ontstaan van groene aanslag heeft niets te maken met het onderhoud van je tuin. Iedereen met een tuin heeft last van groene aanslag. Dit zul je het snelste zien op je tegels of je schutting, maar diverse andere plekken zullen ook snel volgen, dit kun je verderop in dit artikel lezen. Ook al zou je het hele jaar je tuin dagelijks vegen, groene aanslag zul je houden en kun je niet voorkomen. Je kunt je tuin wel minder interessant maken voor groene aanslag, door je tuin goed te onderhouden.


4 reden waarom groene aanslag een probleem is

Hardnekkige groene aanslag kan een groot probleem vormen in een tuin.

Hiervoor zijn 4 voorname redenen aan te geven:

 • Veiligheid, groene aanslag kan glad zijn en glijpartijen veroorzaken.
 • Uitstraling, groene aanslag geeft een onverzorgde uitstraling.
 • Hygiëne, groene aanslag is de voedingsbodem voor andere bacteriën, gisten en schimmels.
 • Economisch, groene aanslag kan het licht en de warmte van de zon tegenhouden bij kassen, overdekte terrassen en lichtstraten, waardoor je meer moet stoken en verlichten. Dit kost meer energie dan nodig.

Hoe kun je groene aanslag verwijderen?

Ok, nu we weten wat groene aanslag precies is en hoe het ontstaat, is het tijd om er wat aan te doen! Groene aanslag valt immers, net als bijvoorbeeld onkruid, in de top 5 van de grootste ergernissen van een tuin. Veel mensen vragen zich hoe ze groene aanslag kunnen verwijderen. Ik ga je tips geven hoe je dit wél maar ook hoe je dit vooral niet moet doen.

Belangrijk inzicht: Het is goed om je te beseffen dat als je lang wacht met het verwijderen van de groene aanslag, je uitdaging groter wordt. Als je een tuin lang laat verwaarlozen, en na enkele jaren besluit om het tuinieren op te pakken, ben je wel even bezig om je tuin een frisse uitstraling te geven en er “als nieuw” uit te laten zien.

Zoals hierboven al aangegeven is groene aanslag een uitstekende voedingsbodem voor meer natuurlijke “ellende”. Een verwaarloosde tuin is in divers opzicht een uitstekende plek voor de algen en mossen om ongestoord aan de gang te gaan! De omstandigheden worden zelfs steeds beter!

Het signaal is duidelijk: creëer géén Luilekkerland voor algen en mossen en zorg ieder voorjaar voor een effectieve aanpak. Groene aanslag verwijderen is een klusje, maar wel belangrijk om even goed aan te pakken. Overigens, als je de juiste methode weet, valt het wel mee.

Case 1: Bekijk hoe Angela haar groene aanslag verwijdert met Floramix Groene Aanslagreiniger

Waar kan groene aanslag zich vormen?

Groene aanslag kan zich op meerdere plekken in je tuin vormen, als de omstandigheden (de voedingsbodem van de mossen en algen) hiervoor “goed” zijn, dus vochtig en donker. Hierbij kun je denken aan:

 • Je terras en paden, zoals je tuintegels of beton;
 • Houtwerk, zoals je schutting, vlonders of tuinmeubels;
 • Muren, zoals je schuur, erfafscheiding of schutting
 • Je zwembad of vijver;
 • Je (natuur) steen, zoals je ornamenten;
 • Kunststof tuinmeubels;
 • Koperen sierelementen.

Wat je dus zeker niet moet doen tegen groene aanslag op een terras

Groene aanslag is het snelst zichtbaar op je terras. Het is zeker belangrijk om dit goed en effectief aan te pakken, al is het maar voor je eigen veiligheid. De vraag is echter wat je het beste kunt doen tegen groene aanslag op een terras, maar ik laat je ook zien wat je zeker in mijn optiek niet moet doen tegen groene aanslag op een terras.

Je ziet dat veel mensen erg creatief worden in het bedenken van manieren waarop ze groene aanslag te lijf denken te gaan. Laat ik een aantal van deze ideeën met je delen:

 • Gebruik maken van de enzymen van biotex of groene zeep;
 • Schoonmaakazijn goed laten inwerken;
 • Afvalwater na het schoonmaken van je huis;
 • Goedkoop waspoeder of vaatwastabletten uit de supermarkt;
 • Chloor voor een krachtige reiniging;
 • Ontvetter waar je de over mee schoonmaakt.

Ok, het is eigenlijk tegen mijn principes, om dit soort trucs op mijn websites te plaatsen, maar voor de volledigheid doe ik het toch maar. Ik zal je ook aangeven waarom ik absoluut geen voorstander ben van deze creatieve oplossingen:

Laat ik beginnen met de (agressieve) schoonmaakmiddelen. Met deze chemische middelen doe je de natuur natuurlijk geen plezier en hiermee druk ik me wat voorzichtig uit. Wat mij betreft is dit een absolute NO-GO! Deze middelen zijn zeer schadelijk voor het milieu. Als je je tegels met deze spullen gaat bewerken zul je de omliggende planten, borders en graszoden zeker beschadigen door wegzakkend water met chloor of andere schoonmaakmiddelen.

Verschil tussen chemische en biologische oplossingen

Er zit veel verschil tussen chemische en biologische oplossingen. Biologisch kan je zien als natuurlijk. Alle biologische producten zijn ontwikkeld en geproduceerd zonder kunstmatige toevoegingen. Deze oplossingen zijn op een natuurlijke basis samengesteld en zijn dus niet schadelijk voor de natuur, wat natuurlijk zeker wél het geval is met de chemische oplossingen zoals zeer veel wasmiddelen. Daarom horen deze chemische oplossingen ook zeker niet thuis in het milieu. Als je deze middelen gebruik voor het verwijderen van groene aanslag, zul je de tuin meer schade toebrengen dan goed doen!

Hogedrukspuit gebruiken voor het verwijderen van groene aanslag?

Een hoge drukspuit is al een betere overweging dan de “chemische oplossingen” van hierboven, maar niet de beste oplossing die je kunt bedenken als je het mij vraagt. Deze manier is minder effectief en kan meer schade veroorzaken dan dat je lief is:

 • Een hogedrukspuit kan je niet hoger zetten dan een druk van maximaal 60-70 bar. Anders loop je het risico om de ontkieming van planten open te spuiten.
 • Met een hogedrukspuit moet je oppassen met poreuze stenen. Je spuit al snel de poriën van de zachte steen open. Hierdoor maak je eigenlijk ruimte open voor juist méér groene aanslag. De kracht van het water zorgt er immers voor dat de toplaag poreuzer wordt. Hierdoor wordt het oppervlak ruwer en kunnen mossen en ander vuil snel terugkeren.
 • Met een hogedrukspuit, kom je snel tussen de voegen van de tegels terecht. Hierdoor krijg je verzakkingen. Dit is niet mooi, niet veilig (kans op struikelen wordt veel groter), er ontstaan meer plassen én meer schaduw. Dit laatste is, zoals je weet, juist een heerlijke voedingsbodem voor algen en mossen.

groene aanslag voor behandeling

Wat kan ik doen tegen groene aanslag op een terras?

Eigenlijk maakt het niet uit, voor welk materiaal je gekozen hebt voor je terras. Als de omstandigheden “gunstig” zijn, zal groene aanslag ontstaan op ieder terras. Zowel tegels, klinkers, houten vlonders als beton zijn gevoelig voor groene aanslag.

Als je kiest voor een terras dat bestaat uit tegels, zijn er een aantal manieren waarop je de aantasting van groene aanslag op je terras kunt voorkomen of in ieder geval kunt beperken.

Het principe hiervan is heel simpel: Als je de ideale groeiomstandigheden van de groene aanslag weet te doorbreken, zal je deze groene crime minder “ruimte” geven om te ontwikkelen en heb je minder werk om dit in het voorjaar weer weg te werken.

Case 2: Bekijk hoe Remco Harmsen zijn groene aanslag verwijdert met Floramix Groene Aanslagreiniger

Groene aanslag op tegels voorkomen

Er zijn een paar eenvoudige oplossingen te bedenken om groene aanslag op tegels voorkomen:

 • Je afwatering van je terras verbeteren door het te verhogen of aflopend te maken. Hierdoor blijft er minder (lang) vocht op je terras staan en schep je géén voedingsbodem voor algen.
 • Een dichtbegroeide tuin flink snoeien. Hierdoor geef je zonlicht veel meer kans om in je tuin te schijnen. Als er veel zon op je bestrating valt, zal deze sneller drogen en zal de aanslag sneller verdwijnen.
 • Je tuin gedurende het jaar regelmatig vegen.
 • Een andere mooie natuurlijke oplossing is het gebruik van kookwater van je aardappels erover heen te gooien. Het maakt in dit geval niet uit of het warm of koud is. De aanslag blijft hierdoor langer weg.

Groene aanslag verwijderen met strooizout of azijn?

Veel mensen proberen groene aanslag te verwijderen met behulp van strooizout. Vaak heb je toch wel wat over van de winter, wordt er dan gedacht. De methode die toegepast wordt is dan eenvoudig: strooizout mengen met lauw water en in een gieter uitsproeien. Dit lijkt een goede keuze, maar dat is het niet. Ik zou het strooizout lekker laten staan voor volgende winter. Je kunt immers geen strooizout gebruiken als de tegels gecoat zijn, de toplaag wordt hierdoor aangetast.

Ook lang niet alle tegels zijn bestand tegen schoonmaakazijn. Zeker tegels waar kalk in is verwerkt lopen veel schade op bij het gebruik van azijn voor het verwijderen van groene aanslag. Azijn lost namelijk kalk op. De tegels zullen door de azijn meer schade oplopen dan groene aanslag dit doet. Daarnaast zal azijn de grond doen verzuren en breng je het leven in de bodem schade toe.

Dit laatste is niet alleen van toepassing op het terras, maar ook op je (natuurstenen) muren, dakpannen en je zwembad. Maak de goede keuzes om niets te onnodig te beschadigen.

Case 3: Bekijk Hoe John en Hennie hun groene aanslag hebben verwijdert met Floramix Groene Aanslagreiniger

Hoe verwijder je groene aanslag op hout?

Ook hout heeft een samenstelling die ideaal is voor de ontwikkeling van groene aanslag. Er zit wel een verschil tussen de diverse houtsoorten met betrekking tot de vatbaarheid voor groene aanslag. Een hardhoutsoort heeft immers minder goede structuur voor groene aanslag dan de zachtere soorten. Daarnaast zijn er houtsoorten die snel drogen (zoals Eiken, Tamme Kastanje en Robinia), maar ook soorten die langzaam drogen waardoor groene aanslag zich uitstekend kan ontwikkelen. Denk hierbij aan Teakhout en Jatoba.

Groene aanslag van houten vlonders of schuttingen verwijderen

Ook als je aanslag van houten vlonders of schuttingen moet verwijderen, is het niet verstandig om je te laten verleiden om chemische middelen te gebruiken. Ook dit komt in de natuur terecht en zal je flora en fauna in de tuin behoorlijk aantasten.

Gebruik ook géén hogedrukspuit voor je houtwerk, de krachtige straal zal het hout aantasten. Dit gaat nog sneller dan bij steen! De beste manier is met een bezem aan de gang te gaan en te je terras aan te borstelen. Het is niet de fijnste klus, maar wel het beste voor je tuin.

Als je het jezelf makkelijker wilt maken, gebruik dan een milieuvriendelijke algendoder op natuurlijke basis. Dit is ook een uitstekende keuze als het bezemen niet voldoende helpt.

Welke materiaal soort in de tuin is bestand tegen vervelende aanslag?

Ik krijg veel vragen of ik kan zeggen welke materiaal soort bestand is tegen die vervelende aanslag. Het antwoord hierop is eigenlijk eenvoudig en duidelijk: eigenlijk geen. Alleen zijn er materialen die gevoeliger zijn voor groene aanslag dan andere materialen.

Materialen die voorzien zijn van een coating zijn minder gevoelig voor groene aanslag. 100% voorkomen zul je het nooit. Maar de keuze voor het juiste materiaal kan je “groene ergernis” beperken.

Tuinmeubels en andere tuinelementen ontdoen van groene aanslag 

Kunststof meubilair of meubels van metaal (denk aan koper) kun je het best met een lap en lauw water schoon maken. Je kunt ervoor kiezen om er wat groene aanslag of algenreiniger op natuurlijke basis bij te gebruiken. Chemische middeltjes zijn niet goed voor het milieu. Het is niet goed voor de natuur en de elementen in je tuin, je spullen worden er valer van en dat is natuurlijk zonde.

Conclusie: wat is de beste oplossing voor het verwijderen van groene aanslag?

Als je dit artikel leest, zul je zelf de conclusie wel kunnen trekken: als je op zoek bent naar dé beste oplossing om groene aanslag te verwijderen, moet je kiezen voor een effectief biologisch middel. Als schrobben en poetsen met schoon- of kookwater niet helpt, is dit de beste biologische manier om algen te verwijderen. Je doet de natuur geen schade aan en bent zelf van de groene aanslag af. Een mooi compromis toch?

Toch zijn er veel mensen die groene aanslag willen verwijderen met een HG algenreiniger of een goedkoop reinigingsmiddel van de Action. Uit ervaring kan ik zeggen dat die opties niet aan te raden zijn. In de blogs over deze varianten leg uit waarom je deze reinigers niet moet aanschaffen. De Floramix Buitenaanslag reiniger is wat mij betreft de beste oplossing. Ik gebruik het zelf ook in mijn tuin. Groene aanslag verwijderen is nog nooit zo makkelijk geweest.

Veel mensen denken dat een natuurlijk middel minder werkt dan een kunstmatig middel. Niets is minder waar! Deze middelen hebben diverse grote voordelen. De milieuvriendelijke middelen werken minimaal net zo goed of soms zelfs beter dan de minder milieuvriendelijke middelen. De middelen zorgen niet alleen voor een snel resultaat, maar zorgen ook voor een langdurige werking (langer dan de chemische middelen zelfs). Je kunt binnen slechts één dag van je groene aanslag af zijn en gaan genieten van je mooie, frisse tuin.

Bekijk en bestel op floramix.nl >>>

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Anet
Door

Anet

op 13 Apr 2018

Ik heb met een product op basis van enzymen mijn tuin al 2 jaar algenvrij. Ik ben al jaren bezig om van mijn gladde vlonder af te komen. Na gebruik had ik de voknder nabehandelt ennhet werte perfect. Nieiwe groen blijft heelmerg lang wrg! Was super makkelijk, en na elke regenbui werd het schoner en schoner.

Arie
Door

Arie

op 18 Jun 2018

Gewoon met zeep. Groene zeep is niet het handigst. Maar gewoon vloeibare handzeep uit de supermerkt. Even schrobben en later naspoelen.

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 05 Jul 2018

Dag Arie en Anet. Goed te horen dat jullie manieren werken. Ik heb Floramix ontwikkeld om op een biologische manier snel resultaat te halen zonder intensief werk. Daarin zijn we erg geslaagd wijzen testen en referenties uit. Zeep en bijvoorbeeld azijn zijn ook opties maar die zijn arbeidsintensiever en laten geen beschermlaag achter waardoor de algen toch vrij snel terugkeren. Daarnaast heeft azijn als nadeel dat het geen prettige geur achterlaat na de behandeling.Nogmaals dank voor het delen van jullie ervaringen.

Ingrid Hulleman
Door

Ingrid Hulleman

op 03 Apr 2020

backing soda , heet water en backing soda erin, ik heb mijn schutting ermee geboend, prima. Ook de tegels krijg je er heel goed mee schoon.Zeer goedkoop middel

Roelien
Door

Roelien

op 23 Mar 2019

Is floramix groen aanslagreiniger ook wel 100% veilig voor de vijver en de waterdieren hierin? Ik heb schellevistegels direct grenzend aan de vijver (de tegel vormt is de vijverrand). Als ik deze tegels wil reinigen met floramix zal er ook altijd wat van het middel in het vijverwater terecht komen, dat is dan bijna niet te voorkomen. Ik maak mij wat bezorgd voor de watrrkwaliteit in de vijver en de vissen en andere waterdiertjes.

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 25 Mar 2019

Dag Roelien, Het product is 100% biologisch en veilig voor de vijver. Ik raad je aan om het terras dan in te spuiten om vervolgens te kijken of het schoon genoeg optrekt. Zelf heb ik ook Schellevis in de tuin en mijn ervaring is dat er ook extra vuil in de tegels trekt na de winter. Ik schrob daarom het terras met de Floramix groene aanslag reiniger. Mocht je dit ook willen dan raad ik je aan om zoveel mogelijk van de vijver af na te spoelen. Niet omdat het schadelijk is als er wat in de vijver komt maar om te voorkomen dat de vijver troebel wordt van het vuil.

T.L Verdonk
Door

T.L Verdonk

op 25 Mar 2019

Kan je hier mee ook parasollen , tenten , enz , de groene aanslag verwijderen . Deze zijn natuurlijk waterdicht geïmpregneerd. ???

HSuzanna
Door

HSuzanna

op 05 Jun 2019

Hallo, ik gebruik al enige jaren Biomix ATM tot volle tevredenheid. Dit middel bevat enzymen en is veilig voor milieu, huisdieren en tuindiertjes en voor je kostbare tegels.. Ik hoef helemaal niet te schrobben of na te spoelen, alleen te spuiten op de tegels en de wind en de regen doen de rest. Het mag 24 uur na aanbrengen niet regenen, de temperatuur moet boven de 8°C blijven en niet aanbrengen in de brandende zon. Surf even op het web voor de goedkoopste prijs of kijk in het tuincentrum in de buurt. In mijn tuin geen vergif, azijn, chloor, biotex of hogedruk reiniger!

Reactie plaatsen

vergeet het gratis inspiratiepakket niet...

Een nieuw tuinplan begint met inspiratie en goede ideeën. Maar daarnaast is het extreem belangrijk dat je op de hoogte bent van een aantal belangrijke aspecten die betrekking hebben op het maken van tuinplannen en voorbereiden van een tuinontwerp + de uiteindelijke aanleg. Met dit gratis inspiratiepakket ben je verzekerd dat jij de 9 meest gemaakte tuinontwerp fouten gaat voorkomen en krijg je exclusief toegang tot liefst 80 uitgelichte ideeën voor in de tuin. Als kers op de taart deel ik de 8 tuintrends die het meeste impact hebben op jouw nieuwe tuin en mijn visie hierop.

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!