Mos verwijderen op tegels (5 manieren)

Mossen laten zich helaas niet vanzelf verwijderen. In tegenstelling tot groene aanslag van algen is er bij mossen altijd een handmatige handeling nodig naast het aanbrengen van een specifiek product. In dit artikel lees je 5 manieren om mos te verwijderen op tegels, straatwerk en andere buitenoppervlakken zoals hout of kunststof.

Mos verwijderen op tegels (5 manieren)

 1. Het gebruik van een hogedrukreiniger: Dit is een snelle en effectieve manier om mos te verwijderen van tegels, maar het is wel belangrijk om voorzichtig te werk te gaan om beschadiging van de tegels te voorkomen.

 2. Het gebruik van zout: Strooi zout op het mos en laat het een nacht intrekken. Het zout zal de groei van het mos belemmeren en het verdrogen. Daarna kun je het gemakkelijk verwijderen.

 3. Het gebruik van witte azijn: Maak een mengsel van witte azijn en water en spray het op het mos. Laat het een paar uur intrekken en verwijder het daarna met een bezem of borstel.

 4. Het aanbrengen van zand: Strooi zand op het mos en laat het een paar maanden intrekken. Dit zal het mos uitdrogen en uiteindelijk verwijderen.

 5. Het gebruik van een biologische reiniger: Er zijn specifieke biologische reinigers beschikbaar die de groei van mossen belemmeren. Ze maken gebruik van natuurlijke ingrediënten en zijn veiliger voor het milieu en de tuin.

Kortom, er zijn verschillende manieren om mossen te verwijderen van tegels, maar mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de biologische opties. Ze zijn niet schadelijk voor het milieu en de tuin en bovendien net zo effectief als chemische methodes.

Mos verwijderen biologische methode

Biologisch reinigen op basis van enzymen is ook mogelijk om mossen te verwijderen. Zelf maak ik gebruik van de Floramix bioclean+. 


Dit is een milieuvriendelijk en biologisch reinigingsmiddel voor het reinigen van alle oppervlakken. Floramix bioclean+ is een reinigingspreparaat op enzymenbasis. Voor alle hygiënische reiniging en alle oppervlakken binnen en buiten. Floramix bioclean+ vergemakkelijkt de HACCP-methode. Reiniging op basis van enzymen zorgt er voor dat een organische vervuiling niet alleen wordt losgemaakt van een oppervlak maar tevens moleculair wordt afgebroken zodat deze geheel automatisch verdwijnt en verdunning en verspreiding niet plaatsvindt. Floramix bioclean+ bevat als actief bestanddeel eigen enzymen in plaats van een chemisch biocide. Enzymen zijn eiwitten die onder andere de bouwstenen en de aanhechting van een biologische vervuiling afbreken. 

 • Grondige reiniging van hardnekkige vervuiling 
 • Reinigt grondig en heeft een ontsmettende werking 
 • 80x sterker dan chloor 
 • Natuurlijke enzymen doen het werk 
 • 100% biologisch afbreekbaar

Gebruiksaanwijzing en werkwijze: 


Floramix bioclean+ meng je met water waarbij je het concentraat (verhouding) toepast in de voorgeschreven hoeveelheid van 35 gram per 5 liter water. 


Ga buiten als volgt te werk: 

 • Meng Floramix bioclean+ met water 
 • Gebruik als sopje en schrob de ondergrond met een harde bezem of schrobber 
 • Laat 30 minuten inwerken 
 • Spoel vervolgens af met lage druk, of
 • Veeg schoon met een bezem

*Het afvalwater kun je gewoon in de plantvakken of in het gazon laten wegtrekken zonder schade aan het milieu of verstoring van het bodemleven.

Reactie plaatsen