Robotmaaier kanten maaien: let hier op!

Een robotmaaier zal zeer veel werk voor je uit handen nemen met betrekking tot het maaien van je gazon. Je hebt er bijna geen omkijken meer naar. Zelf moet je wellicht af en toe alleen nog de kanten maaien van het gazon. Een robotmaaier maait natuurlijk ook wel langs de kanten, maar moet wel een bocht kunnen maken. Hierdoor zul je de grasmaaier een klein beetje moeten helpen met de uiterste hoeken en kanten.

Een robotmaaier is voor veel mensen een echte uitkomst. Als je een robotmaaier in huis haalt, kun je met een gerust hart je handmatige grasmaaier wegdoen. Deze heb je niet meer nodig. Ook je hark zal overbodig in de schuur staan. Door het toepassen van de mulch techniek zal de robotmaaier het geknipte gras over je gazon verspreiden. Dit dient direct als voedingsstof voor je grasmat. Het enige tuingereedschap dat je voor je gazon af en toe wel even ter hand moet nemen is je een grastrimmer of een kantenmaaier. Waarom dit zo is zal ik later in dit artikel uitleggen.

Kanten maaien dankzij een zorgvuldige robotmaaier installatie

Als je een robotmaaier wil gaan aanschaffen zul je direct merken dat je zeer veel keuzemogelijkheden hebt. Op welke robotmaaier je het beste kunt kiezen kom ik onderaan dit artikel terug. Eén van de keuzes die je moet maken is de keuze tussen een robotmaaier die gebruik maken van een begrenzingsdraad of een robotmaaier zonder grensdraad. Deze laatste robotmaaiers maken gebruik van een sensor aan de onderzijde om “zijn route over je gazon” te bepalen. Deze sensor zal exact de afmetingen van je gazon bepalen en niet ongevraagd ook nog even je border met mooie bloemen meenemen.

De meeste robotmaaiers maken gebruik van een begrenzingsdraad. Dit draad wordt overigens ook wel perimeterdraad of afbakeningsdraad genoemd. Met behulp dit draad wordt een magnetisch veld gevormd om de robot de weg te wijzen. Dit draad is de afbakening voor de robotmaaier dus.Ook met betrekking tot het begrenzingsdraad heb je twee opties: Als je gebruik maakt van de meegeleverde pinnen kun je het draad net boven de grond vastzetten. Dit draad zal overigens snel verzonken zijn in de grond en bijna niet opvallen. Je kunt er ook voor kiezen om het draad direct in of onder het gazon plaatsen. Het draad valt dan nog minder op, maar je moet niet vergeten dat het er ligt als je wél in de tuin gaat werken.

Je kunt dit draad zelfs gebruiken als je meerdere gazonstroken hebt. Als je dat op een doordachte wijze doet, voorkom je dat de maaier over je bestrating zal rijden om een ander gazon-vlak te bereiken. Je messen worden dan veel minder snel bot.

Waarom je af en toe toch de kantjes van je gazon moet knippen als je een robotmaaier hebt

Een robotmaaier zal altijd aan de binnenkant van het draad blijven, en één of twee decimeter gras daarnaast meenemen. Het is dus even uitkienen waar je het draad het beste kunt plaatsen, maar als je de juiste positie hebt gevonden zal de robotmaaier op een keurige manier je gazon maaien.

Ondanks dat zal je af en toe toch de kantjes van je gazon moet knippen als je een robotmaaier hebt. Ik zal je uitleggen waarom:

De robotmaaier heeft één of twee zwenkwieltjes aan de voorzijde, waardoor deze mooie scherpe bochten kan maken. Ondanks dat zal de robotmaaier net die uiterste hoekjes niet mee kunnen pakken. De maaier moet immers wel de bocht kunnen maken!

Daarnaast zullen de messen van de maaier om veiligheidsreden niet tegen de kant van de behuizing komen. Hierdoor zullen er maaiers zijn die de uiterste grassprieten nét niet mee kunnen pakken. Dit is vooral merkbaar als je een hogere grasrand hebt, zoals bij een border of een vijver. Dit kan een rand zijn van ongeveer 15 tot 20 centimeter, die na een week of twee wel duidelijk zichtbaar wordt.


Een grastrimmer of een kantenmaaier gebruiken om de uiterste hoekjes en kantjes van je gazon bij te houden

Dit is één van de weinige nadelen van een robotmaaier. Je zult de maaier af en toe een klein beetje handmatig moeten helpen door de uiterste hoekjes en kantjes bij te houden. Hiervoor kun je het beste een grastrimmer of een kantenmaaier gebruiken. Dit tuingereedschap is vooral aan te raden als je een wat groter gazon hebt. Je kunt hiervoor natuurlijk ook een grasschaar gebruiken, maar dat is wel zeer tijdrovend! Als je hiervoor kiest ben je weer lang bezig en dat is natuurlijk iets wat je nét niet wilt als je kiest voor een robotmaaier.

Welke robotmaaier je het beste kunt kiezen

Tot slot zou ik nog terugkomen op de grote keuzemogelijkheden in robotmaaiers. Ik kan me helemaal voorstellen dat het echt niet makkelijk is om een goede keuze te maken tussen de verschillende maaiers, als je nog geen ervaring met deze apparaten hebt. Daarom heb ik een handige robotmaaier keuzehulp samengesteld. Op basis hiervan zul jij een goede keuze kunnen maken.

Sandy
Door

Sandy

op 08 Oct 2020

Beste, wij hebben een gazon van 100 m2 en zijn op zoek naar een gazonmaaier (robot), maar onze borders bestaan uit een stalen border met wit grind. Kan de maaier de boordjes meenemen of is dit gevaarlijk omdat er steentjes in de messen terecht komen en welke maaier is hier het meest geschikt voor?

Frank
Door

Frank

op 20 Aug 2020

Hoi Peter, Onze tuin grenst aan de kade van een gracht (zonder muurtje of rand). Als ik de begrensdraad hierlangs span, kan ik er dan op vertrouwen dat de maaier niet te water raakt? Ik begrijp dat de leverancier geen garantie verleent op maaiers die te water raken. Bedankt!

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 25 Aug 2020

Dit is afhankelijk van het type maaier. Ik raad je aan om een maairand aan te brengen van ten minste 20 cm om ook de draaicirkel in de hoeken op te vangen. Als je de draad dan ca. 10 cm van de maairand af plaatst kun je het bereik van de maaier softwarematig instellen.

Jos Brink
Door

Jos Brink

op 30 Jun 2020

We willen een robotmaaier Husqvarna automower(R) 305 kopen. hoe breed moet de stenenrand naast grasrand en border zijn en welke stenen heb ik nodig er zitten veeel bochten in de tuin

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 25 Aug 2020

Ik zou een rand van 20 cm adviseren. Op die manier kun je de maaier wat extra marge geven en loopt hij minder snel vast in de bochten.

Peeters marina
Door

Peeters marina

op 10 May 2020

Wij zoeken een robot zonder draad, voor totaal 900m2 met een helling. Een voortuin en achtertuin gescheiden door een oprit. De tuin heeft ook veel perken en solitaire struiken. Wat is aan te bevelen? Hartelijk dank

Johan
Door

Johan

op 11 Sep 2020

Kijk eens naar de Toadi. State of the art robot die rekening houdt met jou situatie.

Louis
Door

Louis

op 03 May 2020

Goedenavond, Wij hebben een gazon van 350 m2, met een zwembad erin (die gelijk loopt met het gras) en opsluitbanden die gelijk lopen met het gras. het gazon moet nog gelegd worden en ik wil alvast een perimeterdraad onder het gazon leggen, zodat we (in een latere fase), de maaier kunnen kopen. kun je mij aangeven hoeveel cm we uit de kant moeten blijven van de opsluitbanden, maar zeker van het zwembad, hij moet er zeker niet in lopen.... en werkt het goed als de draad onder de graszoden ligt?

Dirk
Door

Dirk

op 14 May 2020

Dag Louis, wij hebben bijna exact dezelfde situatie, onze gazon ligt er al. Bij ons gaat het om een vijver. Ik lees dat een robomow wel goed de kanten kan maaien, maar zich wel eens vergist en de afbakendraad niet opmerkt, En dan gaat ie zwemmen. Heb jij je keuze al gemaakt? Ik denk aan een husqvarna 420

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 06 May 2020

Dag Louis, ik zou je aanraden om te wachten met de draad. Dit is namelijk per merk en maaier weer verschillend. We kunnen tegenwoordig heel eenvoudig een draad ondergronds aanbrengen als het gazon er al in ligt. Daar is een kleine machine voor die dit heel snel kan doen.

Nico
Door

Nico

op 29 Apr 2020

Met interesse heb ik uw artikel gelezen, dank voor de heldere uitleg! Ik heb betonbanden gelegd van 10cm om het gazon, wil nu zoden gaan leggen. Is het beste om het draad onder op op de nieuwe zoden te leggen? Mvrgr. Nico

Bert van der Lubbe
Door

Bert van der Lubbe

op 06 Apr 2020

Het te maaien gras bestaat uit twee delen. Is het mogelijk om een machine te kopen en die om beurten een van de twee delen te laten maaien. Uiteraard met een ‘draad’. Graag uw reaktie. Is het bv beter om twee maaiers te kopen?

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 07 Apr 2020

Als de ondergrond goed toegankelijk is voor de maaier en geen obstakels bevat kan dat prima met 1 robotmaaier. Je programmeert deze dan in zones.

Erik
Door

Erik

op 04 Apr 2020

Ik heb ook interesse in een robot maaier maar twijfel of dit gaat in combinatie met een talud welke grenst aan het gazon en stapstenen. Heb je daar een advies over?

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 06 Apr 2020

Dag Erik,Het beste kun je even een mail sturen naar info@florum.nl. Dan zal ik zorgen dat onze specialist er even naar kijkt en gericht advies uitbrengt.

de smet erwin
Door

de smet erwin

op 14 Mar 2020

beste, ook interesse in robotmaaier, een vraagje: moet men ook een afbakeningsdraad plaatsen als het gazon volledig omringt is met boordsteen? bedankt

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 16 Mar 2020

Goedemiddag, ja die draad is noodzakelijk. De kantsteen helpt wel om ervoor te zorgen dat de maaier de kanten goed meepakt. Onze ervaring is dat de Robomow erg goed omgaat met het maaien van kanten. Mocht je interesse hebben stuur dan even een mailtje naar info@florum.nl

C.T. in 't Hout
Door

C.T. in 't Hout

op 14 Jan 2020

Het is misschien mosterd na de maaltijd maar de producent van de maaier eist in z'n gebruiksaanwijzing bij een waterpartij een afstand tot de rand met het water van ten minste 120 cm (Robomow) of een barrière van 15 cm hoog. Bij niet toepassen van deze maten/voorzorgen en de robot komt in het water terecht dan is de robot onherstelbaar (het kan niet zwemmen) en de garantie NIET van toepassing. Dit een reactie op vraag van Jan.

sander Vissers
Door

sander Vissers

op 11 May 2019

Hoi Peter,ik ben aan het twijfelen tussen robomow RS625 of husqvarna am 420. ook ons gazon is aan de randen voorzien van een hardstenen rand van ongeveer 10/12 cm. ik heb gelezen dat de robomow minder kanten laat staan dan de husqvarna. Wat zijn jouw bevindingen hierin

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 13 May 2019

Hoi Sander,Zelf heb ik geen ervaring met Robomow. Wel weet ik dat het heel veel scheelt als je met de draad en marge instellingen van de maaier gaat experimenteren. Op deze manier kun je kanten makkelijker meepakken. Het is weer merk afhankelijk hoe je dit exact aanpakt.

Jan
Door

Jan

op 09 May 2019

Beste Peter. Ik heb een gazon bestaande uit twee stukken met de oprit hier tussendoor. Ook is er een slootkant. Hoe los ik de slootkant op met de robot maaier en hoe kom ik ban het ene stuk in het andere?

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 10 May 2019

Dag Jan,Langs de slootrand leg je de perimeter draad waarmee je zelf aangeeft tot hoever de maaier mag komen. De robotmaaier van het ene naar het andere stuk sturen kan op 2 manieren (afhankelijk van de maaier).Manier 1: Je legt de draad onder de oprit en haalt deze ook weer terug zodat het 1 circuit blijft. De maaier programmeer je dan in verschillende areas (gebieden).Manier 2: Leg de draad weer in 1 circuit. De retourdraad leg je dan strak langs de heendraad. Sommige maaiers hebben een manuele stand. Je zet deze dan handmatig op het andere stuk en laat de robotmaaier vervolgens maaien in de manuele stand tot dat de accu leeg is.

Inge
Door

Inge

op 11 Mar 2019

Beste Wij hebben een gazon van 160 vierkante meter en zijn voornemens een robotmaaier aan te schaffen. Nu horen wij verschillende meningen qua opsluitbanden naast het gras . De ene zegt 6 cm de andere 8 en weer andere 10 cm. Welke maat kun je het beste aanhouden zodat hij er met zijn wielen niet afglipt de border in.

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 11 Mar 2019

Beste Inge,Het is per merk verschillend welke afstand het meest ideaal is. De robotmaaier die ik gebruik heb ik afgesteld op 10 cm draad en een marge van 30% zodat hij de kanten ook mee maait. Het model wat ik heb heb ik ook voorzien van een ander soort wiel zodat hij niet vastloopt in de hoeken.De hoeken heb ik met 45 graden omgezet zodat hij vriendelijk de bocht doorgaat zonder schade aan te richten.

Frits Coppens
Door

Frits Coppens

op 10 Oct 2018

Heb zojuist met veel interesse uw info over robotmaaiers gelezen. Heb gazon van 40 m2, helemaal rondom met “rand” hardsteen ongeveer 15 cm breed. Laat binnenkort opnieuw graszoden leggen. Heb dan de mogelijkheid tegen de hardstenenrand, onder de nieuwe graszoden, de perifeerdraad te leggen. Graag uw advies + offerte robotmaaier en verwante zaken. b.v.d.

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 11 Oct 2018

Dag Frits, bedankt voor je compliment. Ik heb je zojuist een mail gestuurd met meer informatie + een aanbieding van onze kleinste model robotmaaiers.

Mirjam Krutzen
Door

Mirjam Krutzen

op 03 Nov 2019

Hallo Peter, zou ik dezelfde informatie kunnen krijgen als Frits? Ook ik wil in het voorjaar een gazonnetje (64 m2) aan laten leggen en wil ook een robotmaaier. Ik lees met veel interesse je artikelen over een onderhoudsarme tuin en over robotmaaiers. Als ik het draad tegen de banden van het terras aanleg neemt hij dan wel de rand mee? Of moet ik dan alsnog de kantjes zelf doen? Ik kan niet inschatten of hij dan een klein stukje over het terras gaat en hoe zit dat met grind? Ik overweeg de kleinste Gardena City 250, heb je daar ervaring mee?

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 04 Nov 2019

Hoi Mirjam,Kanten maaien blijft altijd een uitdaging en heeft enerzijds te maken met afstelling en anderzijds met het type robotmaaier. Wij hebben goede ervaringen met modellen van Robomow als het gaat om kanten maaien. Het kleinste model zou geschikt zijn voor 64 m2 gazon. Wellicht dat je je daar ook in kunt verdiepen of dat iets voor je is?

Anthony Vandamme
Door

Anthony Vandamme

op 10 Mar 2019

Beste, ook ik heb een gazon met rondom een platgelegde boordsteen van 15cm. Als je die platlegt, vermijd je dan dat je de kanten moet trimmen? Mvg

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 11 Mar 2019

Dat scheelt enorm. Als je de maaier zo afstelt dat hij de kanten meepakt hoef je niet wekelijks rond met een kantenmaaier. Op een gegeven moment gaat het gras wel over de kantsteen groeien en raad ik je aan om dit (ongeveer 2-3 keer per jaar) af te steken/ knippen.

andy
Door

andy

op 07 Jan 2021

Beste, ik heb een klinker liggen van 10cm tegen een opkomende boordsteen. hoever moet ik dan mijn draad plaatsen zodat de robotmaaien alles mee maait van het gras? gaat deze opkomende boordsteen geen probleem zijn? Mvg

Sillya Blomsma
Door

Sillya Blomsma

op 21 Apr 2021

Beste Peter, Ik heb een gazon van ca 1700m2 en ben dus op zoek naar een robotgrasmaaier die dit aan kan. Ik moet rekening houden met de voor en achtertuin, die met ca 1 meter tegelwerk van elkaar gescheiden zijn, Met een stukje bloemperken, Met een stuk grind dat meteen grenst aan het gazon. Rondom onze tuin staan hekwerk van ijzer met begroting van hedenavond. 2 vragen voor je, Moet ik echt alles afzetten met draad? Welke maaier raadt jij mij aan? Groetjes sylvia

Daan
Door

Daan

op 22 Apr 2021

Mijn robotmaaier blijft maar op de grensdraad, als ik hem handmatig ergens neerzet doet die z\'n ding, maar zodra die weer op de draad zit, blijft die weer op de draad

Ronse Diane
Door

Ronse Diane

op 13 Aug 2021

Hallo Daan, ik heb hetzelfde probleem. Hoe heb je het opgelost? Groeten Diane

Wilco
Door

Wilco

op 24 Mar 2022

ik heb een gazon met stalen opsluitbanden met daarlangs gewoon zand / grint. Kan een robotmaaier voldoende dicht bij de kant komen dan? Ik denk aan een Worx Landroid cut to edge maaier aan te schaffen.

Gerben
Door

Gerben

op 17 Jun 2024

Hallo Peter, kun je bij een stenen rand om het gazon deze het beste onderbreken bij het laadstation? Ik wil het lasdstation in de border (natuurlijk vlakke ondergrond) plaatsen grenzend aan het gazon.

Reactie plaatsen