arrow_drop_up arrow_drop_down
12 maart 2019 

Welk speeltoestel is geschikt voor een kleine tuin? (14 voorbeelden)  

Heb je een kleine tuin en wil je deze kindvriendelijk maken met een speeltoestel? Je zult dan wat creatief moeten zijn, maar je hebt wel alle ruimte hiervoor. Hoe gek dit ook klinkt. Ik zal je op weg helpen met een aantal leuke ideeën en zal je laten zien welk speeltoestel geschikt is voor een kleine tuin. Neem van mij aan, je kunt er iets leuks van maken :-) Zoals je wellicht al weet, kun je op mijn website artikelen vinden over kleine tuinen en over kindvriendelijke tuinen. De oplettende lezer heeft ook al ontdekt dat ik heb aangegeven dat je de diverse tuinstijlen uitstekend met elkaar kunt combineren. Dat is zeker ook het geval met deze combinatie. Je kunt een kleine tuin kindvriendelijk houden, maar ook ruimte houden om er zelf van te genieten en mooi groen aan te leggen. Ik ben overigens zeker voorstander van dit laatste. Ik ben van mening dat het goed is om kinderen al op jonge leeftijd met “groen” te leren omgaan. Je maakt de combinatie van leuk en leerzaam (en smakelijk) als je samen met de jongere generatie een moestuin gaat onderhouden. Jong geleerd is oud gedaan!

Waar je aan moet denken bij de aanleg van een kleine tuin

De eerste tip die ik je wil meegeven als je een kleine tuin hebt, is dat je je niet hoeft te laten beperken. Met de juiste gedachtegang zul je je beseffen dat je veel ruimte hebt! Bij een kleine tuin moet je denken aan je mogelijkheden en die liggen niet horizontaal maar verticaal! Door het werken met hoogteverschillen, zul je merken dat je een enorme ruimtelijke uitstraling creëert. Met deze creatieve gedachtegang benut je de ruimte die je wél tot je beschikking hebt. The Sky is the limit! Je hebt hiervoor veel mogelijkheden:
 • Kleed je erfafscheiding op een leuke manier aan;
 • Maak een gezellige verdiepte zitkuil of terras;
 • Creëer een verhoogde zitgelegenheid op vlonders;
 • Kijk naar de mogelijkheden van een hoger gelegen plantvak of vijver;
 • Maak een pergola;
 • Kies voor een trap of afstapje;
 • Werk naar boven met beplanting in een mooi verticaal frame.
Als je kiest voor dynamische vormen bij het ontwerp van de tuin, maak je minder contrast in het lijnenspel, maar ligt de nadruk vooral op hoogtes (met beplantingen) en een groene uitstraling afgewisseld met bloeiende elementen. Dit kun je heel eenvoudig creëren met organische (levende) lijnen. Als je op zoek bent naar meer rust moet je het ontwerp overzichtelijk houden (door een wat strakke belijning) en niet voor te veel kleuren kiezen.  Als je een mooie grote boom in je tuin hebt is dit een mooie blikvanger, die ook handig is om je tuin kindvriendelijk te maken.

Ideeën opdoen voor een kindvriendelijke tuin

In mijn gratis e-book met 80 tuinideeën staan ook een aantal mooie voorbeelden van een kindvriendelijke tuin. Download het gratis e-book hier en laat je inspireren. 

Waar je aan moet denken bij de aanleg van een kindvriendelijke tuin

Er zijn eigenlijk maar 2 zaken waar je aan moet denken bij een kindvriendelijke tuin:
 • De tuin moet veilig zijn
 • Er moet een plek zijn waar de kinderen kunnen en mogen spelen
Dit klinkt heel eenvoudig en zo is het eigenlijk ook. Als je dit voor elkaar hebt, zul je zelf ook lekker van je tuin kunnen genieten. Hieronder een paar zaken waar je dan aan moet denken:
 • Kindvriendelijke erfafscheidingen;
 • Vermijd giftige beplanting;
 • Zorg voor een kindvriendelijke ondergrond;
 • Let op de ligging van de tuin en creëer een schaduwplek.
Lees hier veel meer over in het uitgebreide artikel waar ik eerder aan refereerde

Welk speeltoestel is geschikt voor een kleine tuin? (14 voorbeelden)

Tijd voor de praktijk: Ik zal je inzicht geven hoe je deze twee tuinstijlen kunt combineren door een aantal praktische ideeën met je te delen. Ontdek welke speeltoestellen je kunt gebruiken om zeer efficiënt gebruik te maken van een beperkte ruimte in je tuin, maar toch een leuke “speeltuin” voor de kinderen te creëren.
 • Maak klimsteunen tegen je schutting of je muur om een leuke klimgelegenheid te creëren
 • Een schommel neemt weinig ruimte in beslag en is op veel plekken te bevestigen. Naast de eerder genoemde hoge boom kan deze ook hangen in de deuropening van de schuur of een tuinoverkapping. Zijn de kinderen erop uitgekeken? Dan ontstaat er een mooie ruimte voor een hangplant.
 • De bovengenoemde schommel kun je ook vervangen voor een lekkere hangstoel. De kinderen (en stiekem jijzelf ook) hebben een lekker eigen relax plekkie.
 • Met een opbergbank hebben de kinderen ook een eigen plek om te knutselen. De spullen hiervoor kunnen ze opbergen onder de bank.
 • Een water/ zand/ picknicktafel is leuk en efficiënt. Overdag kunnen de kinderen eraan spelen, in de avond kan de hele familie eraan dineren.
 • Een watertafel is een mooi, klein alternatief voor de zandbak. Deze kun je eenvoudig verplaatsen als dat handig is.
 • Een speelkleed voor buiten doet het altijd goed. Eigenlijk is dit kleed goed voor binnen en buiten.
 • Een touwladder of duikelrek wordt ook altijd zeer gewaardeerd en neemt weinig ruimte in.
 • Je kunt een muur gebruiken voor een opklapbaar speelelement of voor verticale spelpanelen, denk maar aan het bekende vier-op-een-rij.
 • Kinderen kunnen zich goed vermaken op hinkeltegels. Deze nemen geen millimeter ruimte in.
 • Een op de muur geschilderd doel zorgt voor een leuk speelelement, wel even afstemmen met de buren en op de veiligheid letten.
 • Een knikkertegel neemt geen ruimte in, maar zorgt wel voor veel plezier bij de kinderen. Zeker een aanrader voor een kleine tuin.
 • Een trampoline kun je in de grond ingraven. Daarom is dit zeker een optie om te overwegen.
 • Tot slot, maak handige combinaties zoals een speeltoestel in de zandbak, een klimtoestel met meerdere mogelijkheden, een opslagruimte voor speelgoed onder een werktafel of tuinhuisje of een glijbaan vanaf de schutting (pas wel op dat de kinderen hier niet overeen kunnen vallen.
Kindvriendelijke tuin Kindvriendelijke terrasoverkapping

Hulp nodig bij het ontwerpen van een kindvriendelijke kleine tuin?

Kan ik je verder helpen met het ontwerpen en vormgeven van een kindvriendelijke kleine tuin? Hiervoor verwijs ik je graag door naar het gratis e-book met 80 ideeën voor je tuin. Download 'm hier. Ik wens je veel plezier met je tuin, maar dat zal wel lukken, je kunt er een fijne plek voor jong en oud maken, ongeacht de afmeting.
Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Ontvang ons inspiratie magazine nu tijdelijk gratis in de brievenbus!

Vraag gratis het Florum.nl inspiratie magazine aan en ga van daaruit aan de slag met het maken van nieuwe tuinplannen. Je kunt het magazine tijdelijk gratis aanvragen! Je vergoedt ons enkel de verkapping- en verzendkosten.