Welk speeltoestel is geschikt voor een kleine tuin?
12 maart 2019 
8 min. leestijd

Welk speeltoestel is geschikt voor een kleine tuin?

Wanneer je een kleine tuin hebt, kan een speeltoestel voor buiten een obstakel lijken. Hoe zorg je voor een kindvriendelijke omgeving in een kleine tuin waar je zelf ook nog ruimte wil overhouden voor andere dingen? Op internet zie je veel grote houten speeltoestellen, met glijbanen, schommels, zandbakken en trappen die geschikt zijn voor grote tuinen. Wanneer je creatief bent, is er altijd een oplossing om een kindvriendelijke tuin te creëren, zelfs als je een kleine tuin hebt. Ik zal je op weg helpen met een aantal leuke ideeën en zal je laten zien welk speeltoestel geschikt is voor een kleine tuin. Neem van mij aan, je kunt er iets leuks van maken 🙂

Zoals je wellicht al weet, kun je op mijn website artikelen vinden over kleine tuinen en over kindvriendelijke tuinen. De oplettende lezer heeft ook al ontdekt dat ik heb aangegeven dat je de diverse tuinstijlen uitstekend met elkaar kunt combineren. Dat is zeker ook het geval met deze combinatie. Je kunt een kleine tuin kindvriendelijk houden, maar ook ruimte houden om er zelf van te genieten en mooi groen aan te leggen.

Speeltoestel voor buiten

Alles over een speeltoestel voor een kleine tuin


  1. Hoe maak je een kindvriendelijke tuin met speeltoestellen?
  2. Waar moet je aan denken bij het aanleggen van een kindvriendelijke tuin met speeltoestellen?
  3. Ideeën voor speeltoestellen voor buiten in een kleine tuin
  4. 10 kindvriendelijke speeltoestelaccessoires
  5. Zelf een speeltoestel maken in 5 stappen

Hoe maak je een kindvriendelijke tuin met speeltoestellen?

In veel gevallen is er altijd wel een speeltoestel of een soort speelgoed voor buiten dat in een kleine tuin past. Een groot houten speeltoestel met een glijbaan, trappen en allerlei toegevoegde opties is misschien niet realistisch. Toch zijn er genoeg oplossingen voor speeltoestellen voor buiten in een kleine tuin. Het is belangrijk dat je goed kijkt naar de oppervlakte van de speelruimte. De kinderen moeten bijvoorbeeld ook genoeg ruimte hebben om vrij te kunnen schommelen of kunnen spelen en zitten rondom een zandbak.

Wegens veiligheidsredenen is het goed om te kijken welke voorschriften er gelden voor bepaalde speeltoestellen. Voor sommige speeltoestellen geldt dat er een vrije ruimte van minimaal 2 meter rondom het toestel vrij is. Daarnaast is het ook goed om te onthouden dat veel fabrikanten van speeltoestellen al hebben nagedacht over verschillende veiligheidsopties, toch is het altijd goed om dit zelf ook te controleren.

Speeltoestel kleine tuin

Waar moet je aan denken bij het aanleggen van een kindvriendelijke tuin met speeltoestellen? 

Wanneer je een kleine tuin hebt, hoef je je niet te laten beperken. Met de juiste gedachtegang zul je beseffen dat je veel ruimte hebt. Bij een kleine tuin moet je denken aan je mogelijkheden en die liggen niet horizontaal maar verticaal! Door het werken met hoogteverschillen, zul je merken dat je een enorme ruimtelijke uitstraling creëert. Met deze creatieve gedachtegang benut je de ruimte die je wél tot je beschikking hebt.

The Sky is the limit! In dit artikel deel ik meer ideeën voor het ontwerpen van een kleine tuin in het algemeen. In dit artikel vertel ik je meer over hoe je een kindvriendelijke kleine tuin kunt creëren met (houten) speeltoestellen voor buiten.

Daarnaast staan in mijn gratis e-book met 80 tuinideeën ook een aantal mooie voorbeelden van een kindvriendelijke tuin. Dit e-book kun je aanvragen + nog veel meer in het gratis inspiratiepakket

Download het gratis e-book hier en laat je inspireren >>>


Er zijn eigenlijk maar 2 zaken waar je aan moet denken bij een kindvriendelijke tuin met speeltoestellen:

 • Er moet een plek zijn waar de kinderen kunnen en mogen spelen
 • De tuin en de speeltoestellen moeten veilig zijn

Dit klinkt heel eenvoudig en zo is het eigenlijk ook. Wanneer je dit voor elkaar hebt, kun je zelf ook lekker van je tuin genieten.

Hieronder een paar zaken waar je aan moet denken:

 • Creëer kindvriendelijke erfafscheidingen.
 • Vermijd giftige beplanting.
 • Zorg voor een kindvriendelijke ondergrond onder je speeltoestellen (zoals gras of kunstgras).
 • Let op de ligging van de tuin en creëer een schaduwplek waar de speeltoestellen staan.

Lees hier veel meer over in het uitgebreide artikel waar ik eerder aan refereerde over een kindvriendelijke tuin.

Speeltoestel kleine tuin

Ideeën voor speeltoestellen voor buiten in een kleine tuin

Ik zal je inzicht geven hoe je deze twee tuinstijlen kunt combineren door een aantal praktische ideeën met je te delen. Ontdek welke speeltoestellen je kunt gebruiken om zeer efficiënt gebruik te maken van een beperkte ruimte in je tuin, maar toch een leuke ‘speeltuin’ voor de kinderen te creëren.

 • Maak klimsteunen tegen je schutting of je muur om een leuke klimgelegenheid te creëren
 • Een schommel neemt weinig ruimte in beslag en is op veel plekken te bevestigen. Naast de eerder genoemde hoge boom kan deze ook hangen in de deuropening van de schuur of een tuinoverkapping. Zijn de kinderen erop uitgekeken? Dan ontstaat er een mooie ruimte voor een hangplant.
 • De bovengenoemde schommel kun je ook vervangen voor een lekkere hangstoel. De kinderen (en stiekem jijzelf ook) hebben een lekker eigen plek om te relaxen.
 • Met een opbergbank hebben de kinderen ook een eigen plek om te knutselen. De spullen hiervoor kunnen ze opbergen onder de bank.
 • Een water-/zand-/picknicktafel is leuk en efficiënt. Overdag kunnen de kinderen eraan spelen, in de avond kan de hele familie eraan dineren.
 • Een watertafel is een mooi en klein alternatief voor de zandbak. Deze kun je eenvoudig verplaatsen als dat handig is.
 • Een speelkleed voor buiten doet het altijd goed. Eigenlijk is dit kleed goed voor binnen en buiten.
 • Een touwladder of duikelrek wordt ook altijd zeer gewaardeerd en neemt weinig ruimte in.
 • Je kunt een muur gebruiken voor een opklapbaar speelelement of voor verticale spelpanelen, denk maar aan het bekende vier-op-een-rij.
 • Kinderen kunnen zich goed vermaken op hinkeltegels. Deze nemen geen millimeter ruimte in.
 • Een op de muur geschilderd doel zorgt voor een leuk speelelement, wel even afstemmen met de buren en op de veiligheid letten.
 • Een knikkertegel neemt geen ruimte in, maar zorgt wel voor veel plezier bij de kinderen. Zeker een aanrader voor een kleine tuin.
 • Een trampoline kun je in de grond ingraven. Daarom is dit zeker een optie om te overwegen.
 • Tot slot, maak handige combinaties zoals een speeltoestel in de zandbak, een klimtoestel met meerdere mogelijkheden, een opslagruimte voor speelgoed onder een werktafel of tuinhuisje of een glijbaan vanaf de schutting (pas wel op dat de kinderen hier niet overeen kunnen vallen).

Speeltoestel met glijbaan

Een speeltoestel met glijbaan is natuurlijk geweldig voor kinderen. Helaas neemt zo’n speeltoestel veel ruimte in, waardoor je andere kostbare ruimte misschien wel moet opgeven. Denk hier goed over na voordat je een speeltoestel aanschaft. Wanneer je wel een speeltoestel met glijbaan wil aanschaffen heb ik een aantal tips voor je:

 • Zorg voor een zachte ondergrond onder het speeltoestel zoals gras of zachte tegels van rubber.
 • Zorg voor een zachte ondergrond bij het einde van de glijbaan zodat je kind zachtjes op de grond komt.
 • Combineer de ruimte onder de glijbaan met een zandbak of een andere speelgelegenheid om ruimte te besparen.

Speeltoestel kleine tuin

10 kindvriendelijke speeltoestelaccessoires

Wanneer je een speeltoestel voor buiten aanschaft, is het leuk om verschillende accessoires aan te schaffen. Door de afwisseling hoef je geen extra speelruimte in te leveren voor een nieuw speeltoestel, maar kun je gewoon het speelgoed wisselen wanneer de kinderen daarop uitgekeken zijn. Ik deel tien accessoires voor je speeltoestel:

 1. Trapeze bij een schommel
 2. Krijtbord voor op de schutting, gevel of zijkant van een speeltoestel
 3. Stuurwiel voor in het speeltoestel
 4. Een babystoeltje bij een schommel
 5. Een ‘talking tube’ waardoor kinderen door een buis met elkaar kunnen praten
 6. Deuren of luikjes voor de openingen van het speeltoestel of speelhuisje
 7. Verrekijkers of telescopen voor boven op het speeltoestel
 8. Een bel die je aan het speeltoestel kunt hangen
 9. Een touwladder voor aan het speeltoestel (voor oudere kinderen)
 10. Een nestschommel in plaats van een schommelstoeltje

Naast deze accessoires om mee te spelen, zijn er ook accessoires om je speeltoestel te beschermen of op te ruimen. Denk bijvoorbeeld aan een net voor over de zandbak, of knoppen die je over de schroeven kan monteren. Daarnaast is er ook veiligheidsgaas te verkrijgen, die je aan de zijkant van het toestel kunt monteren. Hierdoor voorkom je dat je kind makkelijk naar beneden kan vallen, iets wat je natuurlijk wil voorkomen! Tot slot kan ik je aanraden om een zeil of dak voor je speeltoestel aan te schaffen. Hierdoor biedt je een schaduwrijke speelplek aan je kind en bescherm je ze tegen de felle zon of kunnen ze droog spelen in de regen.

Zelf een speeltoestel maken in 5 stappen

Misschien heb je al wat op internet rond gekeken naar de verschillende speeltoestellen en heb je nog niet gevonden wat je zocht. Geen zorgen, je kunt ook prima zelf een houten speeltoestel maken die helemaal bij jouw tuin past. Je kunt het toestel precies ontwerpen zoals jij wil. Hieronder leg ik in vijf stappen uit hoe je dit doet.

 1. Maak een lijst van eisen waaraan jouw speeltoestel moet voldoen. Denk hierbij aan welk soort speelgoed in het speeltoestel moet komen, maar ook aan veiligheid en uitstraling.
 2. Maak een ontwerp aan de hand van je lijst van eisen. Ik zeg altijd: “eerst plannen, dan rennen.” Het is belangrijk dat je goed weet wat je wil, voordat je echt aan de slag gaat. Het is belangrijk dat je bij het ontwerp al rekening houdt met de ruimte om het speeltoestel.
 3. Maak een boodschappenlijstje en schaf de materialen aan. Kijk ook hier weer goed naar de veiligheid en stevigheid van de materialen.
 4. Ga aan de slag! Zorg voor een goede fundering of eventueel zelfs betonnen poeren voor extra veel stevigheid wanneer dit nodig is. Daarnaast is het ook belangrijk om voor een goede afwerking te zorgen zodat jouw kind zich nergens aan kan bezeren.
 5. Geniet samen met je kind van het speeltoestel! De laatste stap, maar zeker niet de minste, is om samen buiten te genieten van het nieuwe speeltoestel.

Hulp nodig bij het ontwerpen van een kindvriendelijke kleine tuin?

Kan ik je verder helpen met het ontwerpen en vormgeven van een kindvriendelijke kleine tuin? Hier heb ik eerder al eens een artikel over geschreven die je hier kunt lezen.

Daarnaast verwijs ik je graag door naar het gratis e-book met 80 ideeën voor je tuin, waaronder een aantal kindvriendelijke ideeën. Download ‘m hier.


Ik wens je veel plezier met je tuin, maar dat zal wel lukken, je kunt er een fijne plek voor jong en oud maken, ongeacht de afmeting.

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!