5 Trending planten voor in huis
27 september 2017 
5 min. leestijd

5 Trending planten voor in huis

Planten, planten, planten… Niet alleen sfeervol en zomers maar ook nog goed voor het zuurstofgehalte in huis. Ben jij ook een ‘plantenlover’ lees dan dit blog over de trends van dit moment en laat je inspireren. Welke van deze 5 trending planten is jouw favoriet?

 1.     De Aloë Vera plant

De Aloë vera is een vetplant die al miljoenen jaren groeit op het Arabisch Schiereiland. Je hebt maar liefst 300 miljoen soorten. Als woestijnplant moet de Aloë vera overleven in een extreem droog klimaat, daarom maakt hij allerlei heilzame stoffen aan die hem daarbij helpen. Als een blad beschadigd is, hersteld deze erg snel door het eigen sap.

Aloë Vera

Photo: (I.pinimg, 2017)

De oude Egyptenaren ontdekten al dat dit sap ook voor mensen genezend is, met name bij huidproblemen. Daarom noemden ze de Aloë ook wel de onsterfelijkheidsplant. Aloë vera is vandaag de dag een belangrijke grondstof voor cosmeticaproducten. In de lijst trending planten die je in jouw interieur moet hebben neemt de Aloë vera plant een belangrijke plaats in. De dikke bladeren geven de plant een uitstraling die past bij elk interieur. Het is een erg makkelijke plant die weinig water nodig heeft en ook niet snel dood gaat. Een mooie bijkomstigheid is dat de plant de lucht in huis zuivert. Kortom: een ideale vetplant voor op kantoren, slaapkamers en voor plantenliefhebbers die niet heel goed hun planten in leven kunnen houden, zoals ik.

Aloë Vera

Photo: (Wikihow.com, 2017)

2.     Monstera Deliciosa

Deze plant wordt ook wel de gatenplant genoemd en is een kruipende klimplant. Deze komt van nature voor in de tropische regenwouden van Zuid-Mexico tot in Panama. Deze plant heeft hele grote bladeren die nu helemaal hot zijn. Je ziet de bladeren op kleding maar ook op kussenhoezen en andere interieur items. De tropische plant geeft echt een zomerse sfeer aan je huis. Hoe ouder de plant wordt hoe groter deze bladeren worden. De plant krijgt in tropische gebieden ook vruchten, deze zijn giftig en zorgen voor direct pijnlijke blaren en irritatie, zwelling en jeuk aan je slijmvlies. Het duurt een jaar voordat de vruchten rijp zijn en veilig zijn om te eten.

De gatenplant zie je veel als kamerplant in Nederland. Het blad van de Monstera Deliciosa is erg populair. De plant houdt van een hoge luchtvochtigheid en houdt niet van kou. De groei stopt bij een temperatuur van 10 °C of minder. Bij vorst temperaturen zal de plant doodgaan. In de winter, wanneer de luchtvochtigheid daalt door de verwarming, wordt geadviseerd de plant met de plantenspuit te besproeien. Anders kunnen de bladeren geel worden en afsterven.

Monstera Deliciosa of gatenplant

Photo: (kmehomes, 2017)

3.     Paddenstoelplant

De Latijnse naam van de paddenstoel-plant is Rungia Clossii. De dikke, vlezige blaadjes smaken echt naar champignons en hebben weinig calorieën. Deze eetbare plant komt oorspronkelijk uit de hooglanden van Papoea, Nieuw-Guinea. Andere namen zijn o.a Pilzkraut, Mushroom-plant en Shombay-plant.

De plant heeft glanzende, donkergroene blaadjes, met een opvallende gele aftekening. De Rungia-blaadjes van de paddenstoel plant zijn erg lekker. Je kunt dit bijvoorbeeld gebruiken in salades of als onderdeel gefrituurd op een broodje. Het geeft een bijzondere smaak aan gerechten. Je kunt het bijvoorbeeld toevoegen aan een soep, heerlijk wokken, koken of bakken. Keuze genoeg!

Bovendien verrast de paddenstoel plant ons met zijn kleine Rungia bloemtjes lichtblauw van kleur. Deze bloemen lijken veel op Rozemarijn bloemetjes. De Rungia bloemetjes worden gebruikt als decoratie maar zorgen ook voor een heerlijke smaak. De paddenstoel plant is een bijzondere plant en wordt steeds populairder.

Rungia Clossii of paddenstoelplant

Photo: (Alsagarden, 2017)

4.     De Zebraplant

De zebraplant oftewel de Aphelandra Squarrosa komt uit Brazilië. Dit is een opvallende plant om in huis te hebben. Je kunt deze plant wel in het licht zetten maar niet met veel zon want hij wil graag gematigd zonlicht in de zomer. Deze plant houdt wel van warmte, in de winter moet de plaats waar je hem neerzet niet te koud zijn.

In de zomer heeft de plant meer water nodig dan in de winter. Let op! Niet te veel water dan verdrinkt die. Deze decoratieve kamerplant heeft opvallende bladeren met witte nerven en gele bloemen. De plant groeit niet hoog en behoort toch tot dezelfde familie als de Acanthus.

Als je een kamertemperatuur hebt van rond de 18 graden kun je de planten besprayen met water/nevel. Als de planten bloeien moet je dit niet doen. Tot slot giet je langs de pot het water. De wortels mogen namelijk niet helemaal in het water staan.

Aphelandra Squarrosa of zebraplant
Photo: (Longwood gardens, 2017)

5.     Drakenplant

Ben je op zoek naar een makkelijke kamerplant voor op een donkere plaats? Dan is de drakenplant oftewel de drakenbloedboom ideaal. In het Latijns wordt deze plant de genoemd. Dit is ook een luchtzuiverende plant die makkelijk te onderhouden is. De plant doet het goed in de schaduw. De planten zijn in het groen en bontgekleurd verkrijgbaar. De bonte drakenplant heeft daarentegen wel iets meer licht nodig dan de groene variant. Het is een geschikte kamerplant voor in de woonkamer of op kantoor.

Aphelandra Squarrosa of drakenplant

Photo: (Homeandgarden, 2017)

7 vakantietips voor je planten

Ga je nog lekker in het najaar op vakantie? Hier zijn 7 tips om je planten in leven te houden. Zo kan je met een gerust hart op vakantie. Zeker als je vrienden en familie ver weg wonen of geen tijd hebben is dit een goede oplossing.

schommels in de tropen

Photo: (Ticketspy, 2017)

 1. Dompel je planten voor vertrek in een emmer water en zorg dat de kluit goed nat is.
 2. Verwijder alle oude bladeren en uitgebloeide bloemen.
 3. Zet je planten in de schaduw. Een koele schuur of garage zijn bijvoorbeeld goede plekken. Vermijd volle zon, maar zorg wel dat er voldoende licht in de ruimte is.
 4. Vul een plastic bak met kiezelstenen en water, zet je planten in deze bak.
 5. Maak een paar handdoeken kletsnat en leg deze vervolgens in de gootsteen, badkuip of douche en plaats je planten daarop. Je kunt de kraan eventueel nog in druppelstand zetten, zodat het geheel niet opdroogt.
 6. Koop een pak luiers, maak deze goed nat en plaats de kluit van de plant in de luier en vervolgens in de pot.
 7. Vul een plastic flesje met water maak 1 of 2 kleine gaatjes in de bodem en zet dit bij je plant in de pot.

Beplantingsplan maken

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Sofie
Door

Sofie

op 01 Oct 2017

De Monstera Deliciosa vind ik ontzettend mooi en zullen heel mooi staan in ons huis denk ik.

Fleur
Door

Fleur

op 01 Oct 2017

mooie planten! Je ziet ze niet alleen terug als plant maar ook veel in de accessoires in het interieur

Laura Martens
Door

Laura Martens

op 01 Oct 2017

Hele mooie planten! Ik heb laatst ook nieuwe gekocht voor in huis. Ik houd van die grote bladeren!

Nicole Orriëns
Door

Nicole Orriëns

op 01 Oct 2017

De paddenstoelplant is mijn favoriet omdat hij een mooie bloem heeft. Daar houd ik van.

Linda
Door

Linda

op 01 Oct 2017

Mooie planten, vooral die aloë vera. Want planten in leven houden lukt me niet zo goed :-E

Marion Stam
Door

Marion Stam

op 02 Oct 2017

Wat een goeie tips om je planten te verzorgen als je op vakantie bent. Niet dat ik veel planten heb maar mocht dat wel zo zijn dan heb je wel iets aan de adviezen die je geeft.

Iris
Door

Iris

op 09 Oct 2017

Bedankt voor jullie reacties! Super leuk om terug te lezen. :)

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!