Lekker op vakantie, maar wat doe je met je planten?
18 juli 2018 
3 min. leestijd

Lekker op vakantie, maar wat doe je met je planten?

Lekker een paar weekjes bruin bakken in Zuid-Europa, hiken in Scandinavië of op vakantie in eigen land we gaan vaak wel even weg. Je hoopt natuurlijk dat wanneer je thuis komt jij de enige bent met een lekker bruin kleurtje. Wij van Florum geven je 3 goede tips om je planten mooi groen te houden als je er niet bent.

1. Schakel versterking in!

Je hebt vast wel vrienden, buren of familie die even op je planten willen passen! Dat hoeven niet eens de mensen zijn met de groenste vingers die je kent, je kan ook gewoon je vrienden vragen die thuis alleen maar plastic planten hebben staan. Je planten kunnen namelijk best wel iets hebben voor die paar weekjes dat je weg bent.

Tip: Leg bij iedere plant een post-it met instructies neer! Dat maakt alles een stuk duidelijker!

post-it met instructies

Leg instructies neer bij iedere plant, zodat er geen verwarring ontstaat over wat welke plant nodig heeft. Niet iedereen weet hoe een plant heet en hoe die eruit ziet. Als je op een grote lijst schrijft dat de ‘’Hippeastrum’’ een scheutje water nodig heeft en de ‘’Taraxacum Officinale’’ wel buiten mag blijven staan, begrijpen de hulptroepen nooit wat je bedoelt.

Logeren

Als je niet al te veel planten hebt én kennissen die te ver weg wonen om steeds bij je langs te komen, kan je de planten ook laten logeren. Vraag aan vrienden of familie of de planten die je hebt een paar weekjes bij hen mogen komen te staan. Als je er niet al te veel hebt vinden ze dat vast wel goed!

2. Drup… Drup… Drup…

Als niemand langs kan komen zijn er altijd nog andere oplossingen. Zo kan je een automatisch bewateringssysteem kopen voor je kamerplanten. Dit is vaak een flesje met water erin waaruit heel langzaam water in potaarde drupt. Deze flesjes hebben vaak genoeg inhoud voor de dagen dat je op vakantie bent en als je wat langer weg bent kan iemand vast wel één keertje langskomen om het flesje bij te vullen.

Deze flesjes worden vaak door designers ontworpen en zijn redelijk prijzig. Vooral als je heel veel planten thuis hebt staan. Ze werken door vocht aan de aarde in de bloempot toe te voegen tot de aarde tot een bepaalde hoogte nat is en dit langzaamaan vochtig te houden door steeds bij te druppelen.

Heb je heel veel planten en vind je het zonde om voor die paar weken zoveel bewateringssysteempjes te kopen? Je kan natuurlijk ook gewoon zelf een bewateringssysteem maken! Volg daarvoor de volgende stappen:

Stap 1: Knip de onderkant van een klein flesje af

Stap 2: Prik gaatjes in de dop

Stap 3: Zet de fles met de hals naar beneden in de bloempot

Stap 4: Vul de fles met water

3. Naar het asiel

Mocht je een hele lange vakantie hebben of zeker weten dat je planten je afwezigheid niet zullen overleven, dan kan je altijd nog kiezen voor het plantenasiel! Hier worden planten opgevangen en verzorgd tot ze een nieuw baasje hebben gevonden. Veel grote steden hebben er al eentje, dus als dit je enige optie is zou ik daar even naar googelen.

Let op! Je planten zijn dus niet meer van jou als je ze bij het asiel inlevert!

Fijne vakantie!

Hopelijk helpen deze tips je planten mooi groen te houden en kan je zonder zorgen genieten van je welverdiende vakantie! Zoek je nog wat leesvoer? Download dan eens mijn gratis e-book over beplantingsplannen.

Beplantingsplan maken

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!