Lekker op vakantie, maar wat doe je met je planten?
arrow_drop_up arrow_drop_down
18 juli 2018 

Lekker op vakantie, maar wat doe je met je planten?

Lekker een paar weekjes bruin bakken in Zuid-Europa, hiken in Scandinavië of op vakantie in eigen land we gaan vaak wel even weg. Je hoopt natuurlijk dat wanneer je thuis komt jij de enige bent met een lekker bruin kleurtje. Wij van Florum geven je 3 goede tips om je planten mooi groen te houden als je er niet bent.

1. Schakel versterking in!

Je hebt vast wel vrienden, buren of familie die even op je planten willen passen! Dat hoeven niet eens de mensen zijn met de groenste vingers die je kent, je kan ook gewoon je vrienden vragen die thuis alleen maar plastic planten hebben staan. Je planten kunnen namelijk best wel iets hebben voor die paar weekjes dat je weg bent.

Tip: Leg bij iedere plant een post-it met instructies neer! Dat maakt alles een stuk duidelijker!

post-it met instructies

Leg instructies neer bij iedere plant, zodat er geen verwarring ontstaat over wat welke plant nodig heeft. Niet iedereen weet hoe een plant heet en hoe die eruit ziet. Als je op een grote lijst schrijft dat de ‘’Hippeastrum’’ een scheutje water nodig heeft en de ‘’Taraxacum Officinale’’ wel buiten mag blijven staan, begrijpen de hulptroepen nooit wat je bedoelt.

Logeren

Als je niet al te veel planten hebt én kennissen die te ver weg wonen om steeds bij je langs te komen, kan je de planten ook laten logeren. Vraag aan vrienden of familie of de planten die je hebt een paar weekjes bij hen mogen komen te staan. Als je er niet al te veel hebt vinden ze dat vast wel goed!

2. Drup… Drup… Drup…

Als niemand langs kan komen zijn er altijd nog andere oplossingen. Zo kan je een automatisch bewateringssysteem kopen voor je kamerplanten. Dit is vaak een flesje met water erin waaruit heel langzaam water in potaarde drupt. Deze flesjes hebben vaak genoeg inhoud voor de dagen dat je op vakantie bent en als je wat langer weg bent kan iemand vast wel één keertje langskomen om het flesje bij te vullen.

Deze flesjes worden vaak door designers ontworpen en zijn redelijk prijzig. Vooral als je heel veel planten thuis hebt staan. Ze werken door vocht aan de aarde in de bloempot toe te voegen tot de aarde tot een bepaalde hoogte nat is en dit langzaamaan vochtig te houden door steeds bij te druppelen.

Heb je heel veel planten en vind je het zonde om voor die paar weken zoveel bewateringssysteempjes te kopen? Je kan natuurlijk ook gewoon zelf een bewateringssysteem maken! Volg daarvoor de volgende stappen:

Stap 1: Knip de onderkant van een klein flesje af

Stap 2: Prik gaatjes in de dop

Stap 3: Zet de fles met de hals naar beneden in de bloempot

Stap 4: Vul de fles met water

3. Naar het asiel

Mocht je een hele lange vakantie hebben of zeker weten dat je planten je afwezigheid niet zullen overleven, dan kan je altijd nog kiezen voor het plantenasiel! Hier worden planten opgevangen en verzorgd tot ze een nieuw baasje hebben gevonden. Veel grote steden hebben er al eentje, dus als dit je enige optie is zou ik daar even naar googelen.

Let op! Je planten zijn dus niet meer van jou als je ze bij het asiel inlevert!

Fijne vakantie!

Hopelijk helpen deze tips je planten mooi groen te houden en kan je zonder zorgen genieten van je welverdiende vakantie!

Reactie plaatsen