Ajuga | Zenegroen

Ajuga is een van de planten die behoort tot de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). Het is een plant die voornamelijk wordt gebruikt als bodembedekker en daarnaast wordt gebruikt voor meerdere doeleinden. De plant heeft in veel tuinen een grote sierfunctie maar is ook veelvuldig te zien is in onderhoudsarme tuinen. Een bodembedekker zorgt er immers voor dat onkruid geen ruimte heeft om zich te ontwikkelen. Daarnaast heeft Ajuga het grote voordeel dat het kan groeien op plaatsen die moeilijk bereikbaar zijn, zoals een slootkant omdat het vrijwel geen onderhoudsbehoefte heeft (de plant heeft sterke wortelstokken) en niet veeleisend is met betrekking tot de grondsoort. Ajuga blijft zoals aangegeven laag bij de grond en zal een hoogte bereiken dat tussen de 5 en 40 cm ligt. De plant heeft een stevig vierkant vormgegeven stengel die licht behaard is. Gedurende de bloeiperiode (in de maanden april tot en met juni) heeft Ajuga blauwpaarse bloemen. Buiten deze periode blijft de plant het gehele jaar groen. De plant is wintervast en is uitstekend in staat de winters zoals wij die kennen te overleven. Tot slot is het goed om te benoemen dat deze plant een uitstekende nectarplant is voor vlinders, bijen en hommels. Doordat de Ajuga vaak op minder toegankelijke plekken wordt geplant, is dit een uitstekende plant om deze insecten een handje te helpen in hun levensvoorziening. De dieren kunnen rustig hun gang gaan zonder overlast voor de mensen te veroorzaken en andersom uiteraard ook niet.       

FamilienaamLamiaceae
Nederlandse naam     Zenegroen
Soort plantVaste plant
Grondsoortvoedingsrijk
Planten per m²8 – 11 stuks
StandplaatsHalf zon, half schaduw
WinterhardJa
WintergroenJa
BemestingFloramix Tuinmest

Onderhoud

Ajuga heeft weinig tot geen onderhoud nodig. Op het moment dat je merkt dat er kale plekken in het bloementapijt beginnen te ontstaan, kun je er het beste voor kiezen om alles te rooien en de jonge uitlopers opnieuw te planten. Je zult merken dat er binnen korte tijd weer een mooi nieuw kleurrijk tapijt voor je ligt.

Bemesting

Hoewel bodembedekkers een kleine onderhoudsbehoefte hebben, is het altijd goed om de bodem een of twee keer per jaar te verrijken met meststoffen. Gebruik hiervoor een organische meststof van een goede kwaliteit om het optimale effect te kunnen creëren.    

Toepassing

Ajuga is een siergras dat op iedere plek goed tot z’n recht komt. Dit is dan ook de reden dat deze planten veelvuldig worden geplant op moeilijk bereikbare plaatsen. Deze plant kan zich uitstekend ontwikkelen op open plaatsen maar ook op een beschutte plek. Ajuga laat zich goed combineren met andere plantensoorten. De bodem moet wel voedselrijk en vochthoudend tot vochtig zijn.   

Ajuga reptans

Ajuga reptans is bij ons beter bekend als Kruipend Zenegroen. Het is een bodembedekker die in een grote diversiteit aan soorten verkrijgbaar is.  Zenegroen verspreidt zich met bovengrondse uitlopers en vormt zo een mooi tapijt. De bloeiperiode van al deze soorten is aan het eind van het voorjaar. In de maanden mei en juni is deze laagblijvende plant op z’n mooist door een mooie bloemenzee te laten zien. De plant is wintervast en kan zich op vrijwel iedere ondergrond ontwikkelen, mits deze voldoende vocht en uiteraard voedingsstoffen bevat. De verschillende soorten Ajuga reptans die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, hebben vooral betrekking op de bloemkleur. De oorspronkelijke Ajuga reptans en de meeste cultivars hiervan hebben blauwe bloemen en hebben een groen met bruin blad. Andere bekende (afwijkende) soorten zijn de: Ajuga reptans 'Alba' (witte bloemen), Ajuga reptans 'Golden Glow' (blauwpaarse bloemen), Ajuga reptans 'Purple torch' (paarsroze bloemen) en de Ajuga reptans 'Variegata' (bruinpaarse bloemen).  Ook met betrekking tot het blad is er variatie mogelijk. De laatstgenoemde Ajuga reptans heeft bijvoorbeeld een blad dat groenwit gevlekt is terwijl de Ajuga reptans 'Multicolor' een blad heeft dat groen, rood én wit is. Kruipend Zenegroen is dus een zeer veelzijdige bodembedekker. 

FamilienaamLamiaceae
Nederlandse naamZenegroen
BloemkleurDivers
BladkleurGroen
Hoogte5 tot 15 cm
Hoogte bloem5 tot 15 cm

Beplantingsplan maken