Alcea (malva) | Stokroos

Alcea is een plant uit de Kaasjeskruidfamilie (Malvaceae). Het zijn bloeiende tweejarige planten waarvan er ongeveer 60 verschillende soorten zijn. De plant komt oorspronkelijk uit gebieden als midden- en zuidwest Azië. Daarnaast zijn er soorten die uit Egypte en zuidwest Europa komen. Ook in Nederland en België komt de Alcea in het wild voor. De Nederlandse benaming voor de Alcea is Stokroos. Stokrozen zijn tweejarige planten die een hoge statige vormgeving hebben. Hierdoor is dit een mooie plant om te plaatsen tegen een schutting of een muur. De plant staat hiermee ook meteen op een beschutte plek. Dit is belangrijk omdat de Alcea hier wel gevoelig voor is. Daarnaast zorg je er bijna automatisch voor dat de plant op een half zonnige plek staat, dus ook wat afkoeling heeft van de schaduw. De vrolijk kleurende bloemen zijn echte eyecatchers. Deze kelkvormige bloemen kunnen meerdere kleuren hebben zoals geel, rood, roze of wit. Stokrozen zijn echte zomerbloeiers en laat zijn bloemen zien in de periode van juni tot en met september. De plant heeft een groot bladrozet waaruit de forse bloemstengel omhoog zal schieten. De bladeren van de plant komen tot ongeveer 50 cm maar de plant zelf kan een hoogte van een kleine 2 meter tot wel 3 meter bereiken.

Stokroos

Het is goed om te benomen dat de meeste Alcea soorten tweejarige planten zijn waarbij in het eerste jaar alleen een rozet van de bladeren wordt gevormd, waarna de plant zich in het tweede jaar zich verder zal ontwikkelen als de statige rechtopstaande planten waar de Alcea soorten zo bekend om staan. Over de naamgeving van de plant bestaat een verschil van mening. De vaste planten uit de Kaasjeskruidfamilie zijn immers ook bekend als Malva soorten. Het is goed om hier rekening mee te houden als je interesse hebt in deze plant.       

FamilienaamMalvaceae
Nederlandse naam     Stokroos
Soort plantVaste- of tweejarige plant
GrondsoortVoedselrijk
Planten per m²7 tot 9
StandplaatsHalf zon/ half schaduw
WinterhardRedelijk
Wintergroenja
BemestingFloramix Tuinmest

Onderhoud

De Alcea is een plant die een relatief kleine onderhoudsbehoefte heeft. De plant heeft bijvoorbeeld geen grote behoefte aan vocht. Als de plant te vochtig staat, zie je dit doordat er roestachtige vlekken op de bladeren zullen vormen. De plant zal hierdoor niet sterven, maar dit is uiteraard een minder mooi gezicht. Je moet de plant in een droge zomerperiode dus wel van water voorzien maar zeker niet te veel. Daarnaast is het goed om de plant na de bloei terug te snoeien. Hierdoor ontstaat er ruimte voor nieuwe uitlopers en kan de plant al zijn beschikbare energie daaraan geven. Hiermee zul je de overlevingskans van de vaste plant aanzienlijk vergroten. Als je de plant niet terugsnoeit, dan zal deze nieuw zaad vormen en zich uitzaaien. Je hebt dus zelf een keuze.

Bemesting

De Alcea komt het best tot zijn recht op een voedingsrijke bodem. Het is hiervoor verstandig om de grond minimaal twee keer per jaar te verrijken met een organische meststof die van een goede kwaliteit is. 

Toepassing

Zoals je begrepen hebt, is het van groot belang dat de Alcea op een goed doorlatende grond staat. Daarnaast is de plek van groot belang. Doordat dit een statige rechtopstaande plant is, kan een harde wind de plant beschadigen. Je kunt deze plant het beste op een beschutte plek, in een border, tegen een schutting of een muur plaatsen. Je kunt deze plant uitstekend combineren met andere beplanting om er een mooi trapsgewijs (en kleurrijk) geheel van te maken. Je kunt bijvoorbeeld denken aan combinaties met de Savia, Campanula of de Achillea.

We hebben de meest gangbare variëteiten van deze plant voor je op een rijtje gezet en hieronder de verschillende kenmerken van de soorten voor je in kaart gebracht. De onderstaande planten staan zowel bekend als Alcea als onder de naam Malva  

Alcea 'Parkallee'

De Alcea 'Parkallee' is een van de vaste plantensoorten uit de Malvaceae familie maar net even wat kleiner dan de tweejarige soorten uit de Kaasjeskruidfamilie. Deze plant bereikt een hoogte van ongeveer anderhalve meter. De bloemen van de Alcea 'Parkallee' staan in de periode tussen de maanden juni en augustus in bloei en hebben een roomwitte kleur. In sommige gevallen zie je een vleugje roze terug in de kleurstelling van de bloemen. Het kan zijn dat het even (een jaar) zal duren voordat je de Alcea 'Parkallee’ volop in bloei ziet staan. De plant heeft even tijd nodig om zich te ontwikkelen. De Alcea 'Parkallee' komt het best tot zijn recht op een voedselrijke maar goed doorlatende grond.

FamilienaamMalvaceae
Nederlandse naam     Stokroos
BloemkleurWit
BladkleurGroen
Hoogte150 cm
Hoogte bloem150 cm

Alcea 'Parkfrieden'

Ook de Alcea 'Parkfrieden' staat onder meerdere namen in Nederland en België bekend en wordt ook wel de Malva 'Parkfrieden'. Deze Stokroos is een vaste plant met bloemen die in de zomermaanden echte blikvangers zullen zijn. De bloemen van deze soort zijn roze van kleur. De plant staat graag op een redelijk zonnige plek maar hou er bij het bepalen hiervan wel rekening mee dat deze statige plant flink de hoogte in zal groeien. Het is niet de grootste soort uit de Malvaceae familie maar wel een plant dat een hoogte van zo’n 150 cm kan bereiken dus gevoelig zijn voor invloeden van de wind. De Alcea 'Parkfrieden' staat het liefst in een rijke grond dat zeker niet te vochtig mag zijn.    

FamilienaamMalvaceae
Nederlandse naam     Stokroos
BloemkleurRoze
BladkleurGroen
Hoogte150 cm
Hoogte bloem150 cm

Alcea 'Parkrondell'

De meningen over de naamvoering van de Alcea 'Parkrondell' zijn verdeeld. De plant wordt bij ons ook wel aangeboden als de Malva 'Parkrondell'. Over de Nederlandse naam is iedereen het wel over eens: de Stokroos. Deze plant is in de zomerperiode (in de maanden juni tot en met augustus) op zijn mooist want dan zullen de donker roze bloemen van deze vaste plant zeker de aandacht trekken. We geven bewust aan dat dit een vaste plant is, want er zijn ook tweejarige Alcea verkrijgbaar. Een van de belangrijke verschillen tussen de vaste- en tijdelijke soorten is de hoogte die de plant bereikt. De Alcea 'Parkrondell' komt tot ongeveer 150 cm hoogte mts deze plant in een rijke, goed doorlatende grond staat op een redelijk zonnige plek.   

FamilienaamMalvaceae
Nederlandse naamStokroos
BloemkleurDonker roze
BladkleurGroen
Hoogte150 cm
Hoogte bloem150 cm

Alcea rosea 'Rosea'

De Alcea rosea 'Rosea' is een beetje het opvallende soort van de Malvaceae familie en kennen we in Nederland en België dan ook niet onder de naam stokroos zoals bij de meeste andere soorten wel het geval is.  De Alcea rosea 'Rosea’ (ook wel Malva rosea 'Rosea' genoemd) heeft bij ons de naam Muskuskaasjeskruid gekregen. De bloemen van deze vaste plant zijn roze. Het is een rijke bloeier waarmee je de mooiste combinaties kunt maken maar hou er rekening mee dat deze plant niet zo hoog wordt als andere Malvaceae soorten. De Alcea rosea 'Rosea' bereikt slechts een hoogte van zo’n 60 cm. Deze plant hoeft ook niet tegen een muur of schutting geplaatst te worden. De plant is veelzijdig toepasbaar in bijvoorbeeld natuurlijke tuinen of siertuinen mits er beschikking is over een rijke en goed doorlatende grond en een redelijk zonnige plek. Er is ruimte voor zo’n 6 planten per vierkante meter.   

FamilienaamMalvaceae
Nederlandse naam     Muskuskaasjeskruid
BloemkleurRoze
BladkleurGroen
Hoogte60 cm
Hoogte bloem60 cm

Beplantingsplan maken