Aster 'Prof. Anton Kippenberg' | Herfstaster of kussenaster

De herfstaster Aster ‘Prof. Anton Kippenberg’ bloeit lavendelblauw en wordt zo’n 40 centimeter hoog. De plant behoort tot de Dumosus-groep. Dit is een lage herfstaster met een enigszins bolvormige 'kussenvormig' groeiwijze. Dit is dan ook de reden dat de plant ook wel kussenaster wordt genoemd. De bloei is soms zo rijk dat de hele plant onder de bloemen schuilgaat. Deze bloei begint in augustus en kan aanhouden tot ver in oktober. Vaak tot de eerste nachtvorsten. De bloemhoofdjes zijn vrij klein en bestaan uit twee delen. De schijf bestaat uit buisbloempjes in de kleur geel tot geelbruin. Hieraan zitten de lintbloempjes die lila tot lavendelblauw zijn. Oorspronkelijk groeien kussenasters in Noord-Amerika. 

Kussenaster

De Aster 'Prof. Anton Kippenberg' kan in de volle zon en een beetje schaduw en doet het goed op elke grondsoort als het maar niet te nat is. Het is een laagblijvende aster om vooraan in de border te planten. Door zijn relatief late bloei kun je tot in de herfst, als andere planten allang over hun bloei en hoogtepunt heen zijn, van deze plant genieten. Snoeien van de Aster 'Prof Anton Kippenberg' kan na de bloei of in het voorjaar tot aan de grond.

FamilienaamAster 'Prof. Anton Kippenberg'
Nederlandse naam    Herfstaster/ Kussenaster
Soort plantVaste plant
GrondsoortGoed doorlatende grond
Planten per m²6 tot 9 per m²
StandplaatsZon/ Halfschaduw
WinterhardGoed winterhard
WintergroenNee
BemestingFloramix Tuinmest

Onderhoud

De Aster ‘Prof. Anton Kippenberg’ houdt van een goed gedraineerde, maar vruchtbare grond en een warme standplaats in de volle zon. Lichte schaduw wordt meestal ook goed verdragen. Plant herfstasters het liefst op een luchtige plek, waar het blad goed kan drogen en geef water bij de voet van de plant. Deze plant houdt niet van natte voeten en te natte grond in de winter is niet zo gunstig voor een aster Prof. Anton Kippenberg’. Wordt de plant te hoog dan kun je deze in mei toppen, zo worden de stengels steviger. De kussenaster heeft soms last van meeldauw. Een zonnige plaats met bij voorkeur wat wind maakt de kans hierop kleiner. De planten verouderen snel en moeten daarom regelmatig worden gedeeld om ze in goede conditie te houden. Neem om de drie à vier jaar de planten op, scheur ze en plant ze opnieuw uit. Doe dit in het voorjaar. 

Kussenaster

Bemesting

Om ervoor te zorgen dat de Aster ‘Prof. Anton Kippenberg’ goed blijft groeien, is het raadzaam om de plant te bemesten. Je kunt dit het beste in het voorjaar doen. Het beste gebruik je hiervoor Floramix tuinmest. Niet alleen zorgt deze bemesting voor een betere groei en bloei, het verhoogt ook de weerstand van de plant waardoor deze minder vatbaar is voor ziekte en plagen. Bemest bij voorkeur op een tijdstip wanneer er regen wordt voorspeld. Zodra de meststof in contact komt met vocht worden de voedingsstoffen vrijgegeven. De plant kan dan direct de voedingsstoffen opnemen.  

Toepassing

Aster ‘Prof. Anton Kippenberg’ kan, gezien de rijke bloei, uiteraard als een sierplant worden gebruik. Het is een plant die uitstekend gebruikt kan worden als je het gehele jaar bloeiende planten in de tuin wilt hebben staan. Deze aster zal immers tot diep in het najaar bloeien. De Aster ‘Prof. Anton Kippenberg’ is uitstekend geschikt om op een vooraanstaande plaats in een border in siertuinen gezet te worden maar ook in klassiek vormgegeven tuinen (zoals kasteeltuinen), komt deze plant prima tot z’n recht.

Beplantingsplan maken