Doronicum | Voorjaars-, Weegbree- of Hartbladzonnebloem

Doronicum is een vaste plant die bij de composieten (Compositae of Asteraceae) familie behoort. Dit is een omvangrijke plantenfamilie van samengesteldbloemigen die wereldwijd maar liefst zo’n 20.000 tot 25.000 soorten tellen. Doronicum is een echte sierplant. Boven op de steel ontwikkelen zich prachtige straalbloemen die bij veel soorten geel van kleur zijn. Bij de gereduceerde lintbloemen van de Doronicum is de bloemkroon vergroeid tot een enkel bloemblad. Doordat het bloemblad veel weg heeft van een lint, is de naam lintbloem ontstaan. Dit is bij de Doronicum goed zichtbaar in de maanden april tot en met juni, als deze vaste plant in volle bloei staat.

De Doronicum is van oorsprong een stinsenplant. Dit zijn planten die van oorsprong van buiten Nederland zijn aangevoerd om aangeplant te worden en te verwilderen (en te handhaven). Daarom zijn stinzenplanten veelvuldig te zien in landgoederen, rond herenhuizen en pastorietuinen. De Doronicum komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en de Kaukasus en is in het eerste deel van de 19e eeuw naar Nederland gehaald. De gemiddelde Doronicum wordt zo’n 60 tot 100 cm hoog.      

FamilienaamDoronicum
Nederlandse naam          Diverse benamingen zoals de Voorjaarszonnebloem, de Weegbreezonnebloem of de Hartbladzonnebloem.
Soort plantVaste plant
GrondsoortIedere rijke tuingrond mits het voldoende vochtig is   
Planten per m²8 - 11 stuks/m²
StandplaatsZon of halfschaduw
WinterhardJa, extreem goed zelfs. Bestand tegen temp. tot ongeveer -28,8 °C
WintergroenNee
BemestingFloramix Tuinmest

Onderhoud

De Doronicum is een prachtige sierplant die wel een redelijke onderhoudsbehoefte heeft. Dit heeft vooral betrekking op de grond waarop de plant staat. Dit moet een rijke grond zijn dat constant vochtig wordt gehouden om te vermijden dat de wortels te warm worden. Aan de andere kant mag de grond ook weer niet té nat zijn om het rotten van wortels te voorkomen. Je kunt eenvoudig aan deze wensen voldoen als je de beschikking hebt over een druppelirrigatiesysteem. Daarnaast is het zeker aan te raden om uitgebloeide bloemen te verwijderen. Hierdoor maak je ruimte vrij voor nieuwe knopvorming.     

Bemesting

Een plant als de Doronicum kan zich het beste ontwikkelen op een rijke grond. Je kunt hier invloed op uitoefenen om de grond te verrijken door direct na de vorstperiode wat meststoffen toe te dienen. Hiervoor kun je uiteraard het beste een goede kwaliteit organische mest voor gebruiken omdat deze meststoffen het beste resultaat geven. Daarnaast het belangrijk dat de grond voldoende kalk bevat. Dit is vooral van belang bij zandgrond. Bij een grond met bijvoorbeeld een klei-structuur is dit niet het geval. Indien noodzakelijk kun je de kalk zelf aan de grond toevoegen. Je kunt hiervoor het beste dit kalkproduct gebruiken.  

Toepassing

Je kunt een Doronicum prima in een border of in een pot plaatsen. Je kunt hiervoor een zonnige plek kiezen maar in de directe omgeving van bomen te plaatsen in de halfschaduw (een plek met ochtendzon of zon in de namiddag/avond) is ook prima. De grond moet goed vochtig en humusrijk zijn. Je kunt een Doronicum eenvoudig zelf vermeerderen door scheuren. Dit kun je doen als de plant 4 jaar of ouder is. Tot slot is het goed te weten dat een aantal cultivars van dit soort zijn ontwikkeld om als snijbloem te gebruiken. 

Doronicum orientale - Voorjaarszonnebloem

Vooral de Doronicum orientale (die wij ook wel kennen als de Voorjaarszonnebloem) komt in Nederland veelvuldig voor. Deze stinsenplant is echt een klassieker in de Nederlandse tuinen geworden. De vaste plant heeft een compacte structuur en is herkenbaar aan de karakteristieke donkergroene hartvormige, getande bladeren. Hierboven prijken de gele bloemen die met betrekking tot de vorm veel gelijkenissen tonen met madeliefjes maar in dit geval volledig geel van kleur zijn. Zoals de naam al aangeeft, is dit een echte voorjaarsbloeier waarvan insecten als bijen, vlinders en andere insecten graag dankbaar gebruik van zullen maken. Het kan overigens voorkomen dat de plant in de zomer voor een tweede keer begint te bloeien. Je kunt dan genieten van een kleurrijke toegift!   

FamilienaamDoronicum orientale
Nederlandse naamVoorjaarszonnebloem
BloemkleurGeel
BladkleurGroen
Hoogte45 cm
Hoogte bloem45 cm

Beplantingsplan maken