Fagus Sylvatica | Beukenhaag

Beukenhagen zijn inheemse loofbomen die uitstekend geschikt zijn om prachtige hagen aan te leggen. Deze haagplanten kunnen worden gebruikt als erfafscheiding of als haagelementen en zijn geschikt om in iedere tuinstijl te plaatsen. Beukenhagen worden dan ook veelvuldig gebruikt in ons land. De wetenschappelijke naam van de Beukenhaag is Fagus Sylvatica. Beukenhagen behoren tot de Fagaceae of de Beukenfamilie. Deze klassieke boom is veel terug te vinden in de Europese loofbossen en wordt, door zijn compacte groeiwijze, al eeuwenlang gebruikt als haagplant. De plant komt in onze regio al sinds de ijstijd voor. Deze natuurlijke soort is dan ook niet voortgekomen uit veredeling en selectie. Het is een echte inheemse boom. Beukenhagen worden wat naam betreft vaak verward met de haagbeuk. De twee loofbomen kunnen wat naam betreft wat overeenkomsten hebben, in de natuur zien ze er heel anders uit. De Beukenhagen komen, zoals aangegeven, uit de Beukenfamilie terwijl de Haagbeuk uit de berkenfamilie komt.

Beukenhaag

Zijn beukenhagen wintergroene planten?  

Een Beukenhaag is een loofboom die ’s winters zijn verdorde bladeren vast zal houden. Deze bladeren verliest hij pas in het begin van het voorjaar. Dit is ook het moment dat de nieuwe bladeren aan de boom komen. Het begin van het voorjaar vindt er dus een bad wisseling plaats waardoor de boom eigenlijk het hele jaar door vol blijft en als bladhoudend gezien kan worden. Het grote voordeel hiervan is dat deze haag ook tijdens de winterperiode voor de nodige privacy zorgt. Het is samen met de liguster een van de weinige bladverliezende haagplanten die toch geschikt zijn als privacy plant. Daarnaast houdt de boom ook de wind tegen. Een Beukenhaag geeft dus ook op deze manier een natuurlijke beschutting.

De bladeren van de beukenhaag

De bladeren van de Beukenhaag zijn groen of purperrood van kleur. Het is echt een mooie herfstboom met een mooie verkleuring naar een prachtige roodbruine tint in het najaar. Hier moet je dus niet van schrikken, dit zijn geen ziektes maar kenmerken van de plant. Later in het jaar worden de bladeren weer groengeel van kleur. De Beukenhaag kenmerkt zich door gave- en gladde Beukenbladeren. 

Welke grondsoort heeft een Beukenhaag nodig? 

Een Beukenhaag kan zich op de meeste ondergrond soorten in ons land goed ontwikkelen. Het is namelijk een inheemse haagplant. Daarom zie je deze planten ook veelvuldig terug in openbare plekken in ons land zoals parken of andere groenvoorzieningen die door gemeenten worden aangelegd. Deze loofboom groeit echter het beste op een lichte zandgrond dat zeker niet te droog mag zijn maar ook weer niet te nat omdat er dan kwaadaardige schimmels kunnen ontstaan en er de kans is dat de wortels gaan rotten. Daarnaast is ook een kleigrond niet de meest geschikte ondergrond waarop de Beukenhaag kan groeien maar de bodemstructuur is uiteraard altijd voor een deel op een milieuverantwoorde manier aan te passen met behulp van organische meststoffen

FamilienaamFagaceae (de Beukenfamilie)
Nederlandse naam     Beukenhagen
Soort plantVaste plant
GrondsoortZandgrond 
Planten per m²Afhankelijk van afmeting
StandplaatsHalf zon/ half schaduw
WinterhardJa
WintergroenJa
BemestingFloramix Tuinmest

Beukenhaag

Wanneer een beukenhaag planten?

De Beukenhaag kan het beste geplant (of verplant) worden in het najaar tot en met het voorjaar. We hebben het dan over de periode vanaf november tot eind maart. Dit is immers de periode dat de sapstroom van de plant stil komt te staan. Zo gaat de meeste energie naar de wortels om zo snel mogelijk weer aan te sterken. Als een Beukenhaag in die optimale planttijd wordt aangeplant, is er meer kans dat de loofboom beter aanslaat. 

Afmetingen van beukenhagen

Beukenhagen zijn vaste planten die veelvuldig geteeld worden. Hierdoor zijn Beukenhagen verkrijgbaar in iedere gewenste hoogte (van 40 cm tot 300 cm). De breedte van de plant kun je zelf bepalen door deze jaarlijks te snoeien maar daarover hieronder meer. 

De Beukenhaag kunnen in één of twee rijen aangeplant worden. Hiervoor is het goed om 25 à 35 cm ruimte tussen de planten en de rijen vrij te houden. Bij het aanplanten van de tweede rij is het goed om deze tussen de Beukenhagen van de eerste rij te plaatsen, zodat een denkbeeldige driehoek gevormd wordt. Het uiteindelijke resultaat zal zijn dat je een veel dichter begroeide haag zult krijgen. 

Hoeveel Beukenhagen je nodig hebt per strekkende meter hangt natuurlijk wel af van de grootte van de plant. Bij de berekening van het benodigde aantal planten kun je het volgende aanhouden:
  • 5 Beukenhagen per strekkende meter als deze haagplanten een hoogte van 40 tot 125 cm hebben. Voor een dubbele beplanting heb je dan 7 tot 9 stuks per strekkende meter nodig.
  • 4 Beukenhagen per strekkende meter als deze haagplanten een hoogte van 125 tot 175 cm hebben. Voor een dubbele beplanting heb je dan 6 tot 7 stuks per strekkende meter nodig.
  • 3 Beukenhagen per strekkende meter als deze haagplanten een hoogte van 175 tot 250 cm hebben. Voor een dubbele beplanting heb je dan 4 tot 5 stuks per strekkende meter nodig.
Beukenhagen kunnen geplaatst worden in een forse gleuf dat minimaal 35 cm diep en 20 cm breed is. Als er gekozen wordt om twee rijen met hagen aan te leggen is het goed om een breedte van 30 cm aan te houden. Plaats de hagen in deze gleuf op een losse grond. Het is dus goed om de grond onder de haag los te spitten om te zorgen voor een open en luchtige grond. Een Beukenhaag slaat niet goed aan als de grond nat en vast is. De wortels hebben zuurstof nodig. Om het aanslaan van een Beukenhaag te bevorderen, is het goed om wat voeding in vorm van organische bemesting aan de grond toe te voegen. Plant de Beukenhaag goed diep en stamp de grond eromheen goed aan. Een Beukenhaag moet als jonge haag zeker geregeld getopt worden voor een goede en dichte vertakking. 

Belangrijk om rekening mee te houden bij het planten of verplanten van beukenhagen!

Je kunt een Beukenhaag als wortelgoed of in een pot kopen. Als de plant als wortelgoed wordt verkocht is het van groot belang om erop te letten dat de blote wortels niet uitdrogen bij zonnig en droog weer. Denk bijvoorbeeld maar aan het vervoer. Als je de planten in een aanhanger vervoert, zal dit door de rijwind heel snel kunnen gaan. Het is dus belangrijk om de wortels te beschermen hiervoor. 

Daarnaast is het verstandig om de Beukenhagen direct te planten. In de praktijk is het dus de beste keuze om eerst de gaten te graven en dan de planten te halen. Als dit niet mogelijk is en de Beukenhaag wordt niet direct geplant, is het goed om deze dan ook uit de wind en in de schaduw te zetten. Laat de wortels van de Beukenhaag vooral niet uitdrogen. Het beste is om de verpakking van de Beukenhaag pas te verwijderen als je de plant daadwerkelijk gaat planten en zeker niet eerder. Daarnaast is zeker verstandig om de wortels nat te sproeien voor het planten. Daarnaast adviseren wij Vivimus te gebruiken als meststof bij het aanplanten van Beukenhagen. Gedurende het jaar kun je Floramix tuinmest gebruiken om de plant van de benodigde voedingsstoffen te voorzien. Geef de plant daarnaast gedurende het hele jaar voldoende water.

Hoe snel groeit een beukenhaag?

Beukenhagen zijn relatief snelle groeiers. Deze haagplanten groeien immers gemiddeld tussen de 30 en 60 cm per jaar. Binnen een korte tijd heb je de beschikking over een volle haag. Je kunt de volgende stelregel aanhouden: door de haag vrijwel direct na het planten aan de bovenzijde terug te snoeien, krijg je een mooie dichte haag. Als je haag nog niet de gewenste hoogte heeft, moet je dit uiteraard niet doen en de bovenzijde pas gaan snoeien als de Beukenhaag op de gewenste hoogte is.

Wanneer moet een beukenhaag gesnoeid worden? 

Door een Beukenhaag regelmatig te snoeien, ontstaat er een mooie- en strakke haag. Een Beukenhaag moet twee keer per jaar geknipt worden. De periode vanaf eind mei tot half juni is een prima tijd om een Beukenhaag te knippen om de haag mooi dicht en compact te houden. De meeste Beukenhagen lopen eind juni immers nog een keer uit. Hierdoor worden de kale plekken na het knippen mooi opgevuld. Een tweede knipbeurt kan plaatsvinden in de herfst. De maand september is hiervoor een prima maand. Hagen worden vaak taps gesnoeid, de onderkant wordt hierbij iets breder gehouden. Hierdoor krijgt ook de onderkant voldoende licht. Als de Beukenhagen op een zonnige plek staan, kunnen ze gewoon recht geknipt worden. 

Wat te doen als de beukenhaag te hoog of te breed wordt?

Als de Beukenhaag te hoog of te breed wordt, kan deze flink teruggesnoeid en ingekort worden. Je kunt dit gerust vrij rigoureus aanpakken. Als je een oude Beukenhaag terugsnoeit tot de gewenste breedte zal deze weer helemaal uitlopen. Het is geen probleem om deze tot de helft in te korten, mits deze niet tot bijna op de stam wordt gesnoeid. Dan zal de boom zich niet meer kunnen herstellen. Geef een Beukenhaag na de snoeibeurt wat organische mest van een goede kwaliteit. Floramix tuinmest is hier uitstekend geschikt voor. Hiermee kun je de structuur van de bodem naar wens beïnvloeden.

Belangrijk om rekening mee te houden bij het snoeien van beukenhagen!

Knip of snoei een Beukenhaag liever niet in de volle zon, om het verbranden van het blad te voorkomen. In dat geval zullen de bladeren bruin worden. De Beukenhaag heeft immers bladeren die na het snoeien gevoelig zijn voor verbranding. Je kunt overigens talkpoeder gebruiken om de bladeren tegen de zon te beschermen.  

Beukenhaag

Beukenhaag bemesten

Haagplanten staan altijd dicht bij elkaar en onttrekken dus samen veel voedingsstoffen aan de grond. Het is daarom goed om de Beukenhaag twee keer per jaar te bemesten. Door de Beukenhaag met regelmaat te bemesten hou je de haag gezond en groen. Bemesten kan het beste in maart/ april voor de eerste keer en medio juni/juli als tweede ronde plaatsvinden. Het is goed om de mest zowel aan de voor- als achterkant aan te brengen en dit licht in te harken. Je kunt hiervoor het beste organische meststoffen gebruiken voor een optimale effectiviteit. Floramix Tuinmest is hiervoor uitstekend geschikt. Daarnaast adviseren wij Vivimus te gebruiken als meststof bij het aanplanten van Beukenhagen.

Wordt een beukenhaag bedreigd door ziektes, plagen of ongedierte?

Beukenhagen zijn zeer sterke haagplanten die nauwelijks worden bedreigd door ziektes, plagen of ongedierte. Een natuurlijke vijand is echter wel de Beukenbladluis. Luizen zijn kleine beestjes maar als ze het op jouw Beukenhagen hebben gemunt, zul je ze snel herkennen. Hun aanwezigheid wordt verraden doordat de met velen tegelijk je plant bestormen. 

Je zult deze luizen herkennen aan de grote hoeveelheden kleine stipjes op het blad en de witte wasdraden die in je beplanting verschijnen. Daarnaast kan het voorkomen dat de bladeren bruin blijven hierdoor en slap gaan hangen. Dit komt omdat bladluizen leven van de sapstroom van een plant. Ze prikken hiervoor in een floëem kanaal van een plant waar de opwaartse sapstroom van de plant in een relatief hoge druk doorheen loopt. Het schadelijke effect hiervan is uiteraard dat de onderbroken sapstroom van de plant gevolgen heeft voor de ontwikkeling van het groen. De Beukenhaag beschikt hierdoor niet over voldoende energie om te groeien en zou zelfs kunnen sterven als gevolg van de aanwezigheid van bladluis. Gelukkig hoeft dit niet zover te komen als je er op tijd bij bent en de Beukenhaag behandelt met een middel dat 100% milieuvriendelijk is en dus niet schadelijk is voor flora en fauna zoals Floramix anti-luis & spint.

Beukenhaag soorten: de groene beuk (Fagus sylvatica) en de rode beuk (Fagus sylvatica atropunicea)

Beukenhagen zijn grofweg in twee soorten onder te verdelen: de klassieke groene beuk (de Fagus Sylvatica) en de rode beuk (de Fagus Sylvatica Atropunicea). De groene beuk is de plant die bij ons in de natuur voorkomt. De rode beuk is hier een kweekvorm van.  

De Fagus Sylvatica Atropunicea is een haagplant met precies hetzelfde karakter als de groene beuk met één opvallend verschil. De groene beuk heeft groene blaadjes en de rode beuk heeft opvallende donkerpaarse bladeren. Deze kleurstelling ondergaat gedurende het jaar wel een aanzienlijke verandering. Als het blad van de rode beuk nieuw uitloopt, heeft het een koperachtige kleurstelling. Dit verandert gedurende het jaar. Dan krijgen de bladeren een dieprode of juist een donkerpaarse kleur. Ook als de bladeren beginnen uit te drogen, behouden ze hun rode gloed. 

De rode beuk geeft dus een unieke uitstraling aan een tuin. In de herfst lijken de twee verschillende Beukenhaag soorten overigens erg op elkaar. Dan zijn de blaadjes van beide soorten rustiek bruin van kleur. Als je niet kunt kiezen tussen deze twee opties is het geen enkel probleem om ze door elkaar te planten. Je maakt er dan een mooi kleurrijk geheel van.

Wat kost een beukenhaag?

Het is een plant dat veelvuldig geteeld wordt. Hierdoor is de aanschafprijs van een Beukenhaag relatief laag. De kosten voor een Beukenhaag variëren per maat. Daarnaast zijn het seizoen en de beschikbaarheid van deze haagplant factoren die meespelen in de prijsstelling van Beukenhagen. 

Als je Beukenhagen buiten de 'plantperiode' (november tot en met eind maart) wilt aanschaffen, zijn deze alleen in pot verkrijgbaar. Deze planten zijn dus voorgekweekt. Dit is een duurdere optie maar heeft wel als voordeel dat de wortels van de planten zich al in de pot hebben kunnen ontwikkelen. Voor kleine aantallen is dit een prima optie. 

Mocht je de exacte prijzen willen weten, kun je het best even een mail sturen naar info@florum.nl. Wij kunnen je hierover uiteraard persoonlijk even informeren.

Beukenhagen kopen?

Heb je interesse om Beukenhagen te kopen? Hiervoor kun je uitstekend bij de Plantenwijzer van Florum terecht. Stuur hiervoor gerust een mailtje naar info@florum.nl en we helpen je persoonlijk verder. Je kunt hier uiteraard ook terecht voor al jouw vragen over Beukenhagen die we hierboven niet hebben behandeld of voor persoonlijk advies over het gebruik van deze haagplanten. Maak gerust gebruik van onze lange ervaring en uitgebreide vakkennis op dit gebied als je overweegt om Beukenhagen te kopen.

Alternatieven voor beukenhagen?

Spreekt een Beukenhaag jou toch niet helemaal aan? Er zijn uiteraard voldoende alternatieven voor Beukenhagen te vinden. Denk hierbij aan een coniferenhaag of een klimophaag die ook wintergroen zijn en ook als privacy plant kunnen worden gezien. Ook een Meidoorn is een plant waarvoor je in dit opzicht kunt kiezen. Met betrekking tot de uitstraling is dit zeker een plant dat wat overeenkomsten heeft met Beukenhagen maar deze planten zijn door de doorns wat lastiger te onderhouden. Ook de Japanse Broodboom en de Laurier zijn opties waarvoor je kunt kiezen. Ook voor deze planten ben je bij de Plantenwijzer van Florum aan het juiste adres. Besef je wel dat je voor een heg dat ieder seizoen een andere kleur aanneemt toch echt voor een beuk moet kiezen!

Beplantingsplan maken