7 gezonde warme soepen voor het najaar

In het najaar komen de meeste mensen een aantal kilo’s bij. Het eten van soep is erg gezond en ook nog eens goed voor de lijn. De onderstaand recepten kun je snel bereiden en zijn erg makkelijk. Het is wel aan te raden een staafmixer in huis te halen want die heb je bij de meeste recepten nodig. De meeste recepten zijn voor vier personen.

1.    Curry Pompoen & kokossoep

Pompoensoep hoort wel een beetje bij het najaar. De pompoen is een oranje vrucht en wordt tijdens feestdagen veel gegeten. De pompoen is familie van de komkommer maar ook van de meloen. Als je de pompoen zelf gaat kweken zie je al gauw dat de pompoen erg groot kan worden. De pompoen kent vele soorten maar de oranje bolvormige is de meest bekende versie. De oranje pompoen is de reuzenpompoen maar je hebt ook de vijgenbladpompen, ayote, muskuspompoen en de sierpompoen. De reuzenpompoen kan zelfs 1 meter worden of een gewicht bereiken boven de 60 kg. Met pompoen kun je vele gerechten maken, de pompoentaart bijvoorbeeld is in de Verenigde Staten erg populair. Als je de pompoen zelf wilt kweken houd er dan rekening mee dat de pompoen veel ruimte in beslag neemt. Je kunt de pompoen het beste in april zaaien, 1 zaadje per pot is voldoende.

Voor het maken van de soep heb je de volgende ingrediënten nodig.

Je hebt nodig voor 4 personen:

  • Pompoen (al gekookt in stukken en gepureerd) of blikje pompoenpuree
  • 240 ml water met groentebouillon
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • Theelepel geraspte gember
  • 60 ml Kokosmelk
  • Rode peper

Doe de gepureerde pompoen samen met het groentebouillon in een pan en kook dit ongeveer 10 tot 15 minuten. Doe daarna de kerriepoeder en gember erbij en laat dit nog 5 minuten koken. Meng als laatste de kokosmelk door de soep en doe er een heel klein beetje geperste rode peper bij. Laat de soep even sudderen dat de smaken goed met elkaar mengen, daarna warm serveren.

Bron Afbeelding

2.    Gember wortelsoep

Deze soep is super gezond en laag in kilocalorieën. Wil je in het najaar niet al teveel aankomen en letten op de kilo’s dan is deze soep ideaal. De gember komt van oorsprong uit Azië, India, China en Japan maar groeit ook in het wild in delen van West-Afrika. Van gember worden verschillende producten gemaakt zoals gerechten, siropen, bier, frisdrank, gebak en snoep. Gember zou goed kunnen helpen bij het afvallen maar ook om het geheugen te verbeteren. De gembersoep past dus ideaal binnen een tentamenweek of belangrijke week. Het is een zeer gezond kruid en zeker een immuunbooster voor in het najaar. Lees onderstaand snel de ingrediënten die je nodig hebt voor het maken van de soep.

Je hebt nodig voor 4 personen:

  • Een halve eetlepel koolzaadolie
  • 1 grote ui
  • Gehakt
  • 2 eetlepels grof geraspte gember
  • 2 teentjes knoflook (gesneden)
  • Halve theelepeltje nootmuskaat (gemalen)
  • 600 ml groentesoep of water met groentebouillon
  • 500 gram wortels (gesneden)
  • Handje gecrunchte amandelen

Extra:

  • 400 gram cannellini bonen (bij voorkeur)

Doe in een kookpan wat olie, ui, gember en knoflook. Bak dit samen in de pan voor circa vijf minuten. Strooi daarna de nootmuskaat erbij. Giet de groentebouillon, wortelen, bonen in de kookpan en laat dit circa 25 minuten koken op zacht vuur. Als laatste kun je de soep nog gladmaken met een staafmixer. Warm serveren en doe gecrunchte amandelen

Bron Afbeelding

3.    Gevulde Franse tomatensoep

Een Franse tomatensoep is altijd goed! Als we denken aan de Franse keuken denken we meteen aan heerlijke kazen, wijnen en stokbroden. Deze soep heeft een Frans tintje met heerlijke kaas en stokbrood, bon appétit!

Je kunt voor de soep tomaten uit eigen tuin gebruiken of gekweekte tomaten uit de supermarkt. De tomaat komt van oorsprong uit Zuid-Amerika en de vroege volkeren combineerden tomaten al samen met chilipepers. Pas in de 16e eeuw werd de tomaat geïntroduceerd in Azië en Europa.  Tomaten zijn erg gezond, zitten vol vitamine C, zink magnesium en een hoop antioxidanten. Er zijn talloze recepten met de tomaat. Onderstaand de ingrediënten die je nodig hebt voor het maken van de tomatensoep.

Je hebt nodig:

  • 3 eetlepels ongezouten boter
  • 1 kleine Franse stokbrood (gesneden)
  • 1 ui (gesneden)
  • 1 knoflook
  • 2 wortelen (gesneden)
  • 2 takken selderij (gesneden)
  • 1 blik gesneden tomaten (of vier tot vijf vers gesneden tomaten)
  • Blikje tomatenpuree
  • 180 ml groentebouillon
  • Vers gemalen Zout & peper
  • 60 ml room
  • Beetje geraspte gruyere kaas (of een kaas naar eigen voorkeur)
  • Takje verse peterselie

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Doe op het brood wat boter en rooster dit goudbruin op een bakplaat. Smelt in de tussentijd de boter en doe dit in een grote pan. Doe hier de ui, knoflook, wortels en selderij bij en kook ongeveer drie minuten. Giet daarna de bouillon met de tomaten, zout, peper toe en laat dit vijftien minuten sudderen. Als de soep niet glad genoeg is laat de soep een beetje afkoelen pak een staafmixer en mix de soep glad. Verwarm daarna de soep weer en roer de verse room erdoorheen. Pak vier soepbakjes die in de oven kunnen en verdeel de soep. Doe in de soepkommen croutons. een beetje kaas en laat dit ongeveer vijf minuten in de oven bakken. Warm serveren en doe een klein takje peterselie over de soep.

Bron Afbeelding

4.    Rode Bietensoep

Rode bieten zijn ontzettend gezond en je kunt er vele gerechten mee maken. Met dit recept gebruiken we de rode bieten om soep te maken. Handig om te weten is dat rode bieten erg goed zijn voor onze gezondheid. De rode biet zou namelijk goed zijn voor de lever waardoor het voor mensen die alcohol consumeren of roken een gezonde keuze zou zijn. Ook bevat de groente veel kalium, vezels andere vitamines en mineralen. De rode kleur van de bieten komt door de stof betanine, deze stof is ook nog eens een krachtige antioxidant. Al vanaf de 16e eeuw eten we de rode biet en werd toen ontdekt. Om zelf de rode bietensoep te maken heb je de volgende ingrediënten nodig.

Je hebt nodig voor 4 personen:

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel karwijzaden
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 prei
  • Vers gemalen zout & peper
  • 200 – 250 ml karnemelk
  • Verse takjes dille
  • Rode bieten

Doe de pan samen met wat olijfolie op het vuur. Doe hier ook meteen de karwijzaden bij laat dit een minuutje intrekken. Voeg de ui, prei en water toe aan de pan. Doe hier wat zout en peper bij en laat dit ongeveer vijf minuten koken. Doe de bieten in de pan en 450 ml water. Laat dit samen ongeveer twintig minuten koken. Laat de pan afkoelen, als de soep niet glad is gebruik de staafmixer om de soep glad te mixen. Als de soep te dik is voeg dan wat water aan de soep toe. Laat de pan met de soep weer verwarmen en doe de karnemelk bij de soep. Breng de soep nog op smaak met kruiden. Serveer de soep warm en doe hier als laatste nog wat dille takjes bij.

Bron Afbeelding

5.    Thaise pinda kip noodlessoep

Een heerlijke Thaise soep gevuld met kip en noodles. Het recept is makkelijk zelf te maken. De Thaise keuken kenmerkt zich door het gebruik van verschillende kruiden en meestal verse gerechten. De noodles is een bekend ingrediënt en ook één van de meest gegeten gerechten. Voor dit recept is het wel aan te raden om een goede pindakaas te gebruiken die veel pinda’s bevat. Haal met deze soep de sfeer van Thailand in je keuken. Maak snel je Thaise soep en haal onderstaand ingrediënten in huis.

Je hebt nodig voor 4 personen:

  • 2 eetlepels pindakaas (tip haal de pindakaas bij een toko)
  • 450 gram kip (kipfilet blokjes)
  • 1 theelepel verse gember (geraspt)
  • 1 kruidnagelknoflook (geraspt)
  • 1 zoete aardappel gehakt
  • 2 rode pepers dun gesneden
  • 12 gram cremini paddenstoelen gesneden
  • 60 ml Thaise rode currypasta
  • 30 ml kokosmelk
  • 1 liter groente- of kippenbouillon
  • Sojasaus
  • 2 eetlepels vis saus
  • 110 gram romige pindakaas
  • 1 limoen
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 4 pakketjes noodles voor in de noodlessoep
  • Pinda’s (gehakt) als garnering
  • Koriander (gehakt) als garnering

Doe de kip in een grote pan en doe hier een eetlepel pindakaas bij. Laat de kip bruin worden en roer af en toe door de pan. Bak de kip ongeveer tien minuutjes gaar en haal de kip daarna uit de pan. Voeg een beetje pindaolie, gember, knoflook en zoete aardappel toe aan de pan en breng dit ongeveer tien minuutjes aan de kook totdat de aardappel goed gaar is. Doe de paddenstoelen erbij en kook nog eens vijf minuten. Doe daarna de currypasta, de groenten en het kippenbouillon erbij. De kip kan weer terug in de pan samen met de kokosmelk, sojasaus, pindakaassaus, limoensap en bruine suiker. Roer de ingrediënten goed door elkaar heen zodat alle smaken goed door de soep is opgenomen. Als laatste kun je de noodles toevoegen aan de soep, deze laat je ongeveer acht tot tien minuten koken. Als de noodles klaar zijn kun je de soep uitserveren. Doe als garnering nog wat pinda’s en koriander over de soep. Eetsmakelijk!

Bron Afbeelding

6.    Broccoli Cheddar soep

De broccoli cheddar soep, is een klassieke soep voor in het najaar en heeft een rijke smaak. Als je de broccoli zelf hebt gekweekt kun je die in de soep gebruiken. Broccoli is een zeer gezonde groente en bevat veel vitamine C. Een ideale groente voor het najaar want dan hebben we een extra dosis aan vitamines nodig. De broccoli is een familie van de bloemkool. Waarbij in sommige streken van Italië ook de bladeren van de broccoli worden gegeten.

Je hebt nodig voor 4 personen:

  • 4 sneetjes brood (naar keuze)
  • 2 theelepels olijfolie
  • 2 takjes selderij
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 2 -4 grote aardappels
  • 1 broccoli (gesneden)
  • Zout & peper
  • Melk (naar keuze dus koemelk of een andere melksoort)
  • Klein theelepeltje nootmuskaat
  • Cheddar kaas (naar keuze de parmigiano-reggiano zou ook lekker smaken)

Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe het brood met een beetje olijfolie in de oven en bak deze ongeveer vijf minuten goudbruin. Verhit de olijfolie in een grote pan en doe hier de selderij, knoflook, ui, aardappel en broccoli stengels erbij. Voeg hier ook een beetje zout, peper aan toe en blijf vijf minuten roeren. Snijd de broccoli en doe dit in de pan met 600 ml water. Let op dat de broccoli niet te zacht wordt maar net een beetje gaar. Laat de pan een beetje afkoelen en pak een staafmixer. Mix de soep glad, doe de melk erbij en een snufje nootmuskaat. Laat de soep weer opwarmen op het vuur en doe een beetje kaas door de soep heen. Warm serveren en meng de croutons ook door de soep heen.

Bron Afbeelding

7.    Aardappel & prei soep met pecannoten

De soep is prima voor veganisten en bevat alleen groente. Het is een makkelijke soep met diverse smaken en is super gezond. Je kunt voor de soep een gewone aardappel gebruiken en het lekkerst is natuurlijk uit eigen tuin. De aardappel (Solanum Tuberosum) zit vol met vitamines en bevat namelijk kalium, vitamine B6, vezels en zelfs vitamine C. Zelf dacht ik dat de aardappel uit Nederland kwam, de groente werd al gegeten in Zuid-Amerika door een tribe genaamd Inca’s. Vanaf 1593 werd de aardappel in Nederland geïntroduceerd door Carolus Clusius. De aardappel wordt tijdens het afvallen als eerste vermeden omdat deze rijk is aan koolhydraten. Deze soep is goed voor de lijn bevat weinig aardappelen maar is toch erg vullend.

Maak snel je aardappel preisoep en haal onderstaand ingrediënten in huis.

Je hebt nodig voor 4 personen:

  • 6 -8 Aardappelen geschild en gesneden
  • 2 prei (gesneden)
  • 250 – 500 ml amandelmelk
  • 1 peer geschild
  • Paar takjes Bieslook
  • Lente-uitjes
  • Handje Pecannoten, gehakt
  • Verse zout & peper

Schil de aardappelen en snijd deze in kleine stukjes. Was daarna de prei en snijd in kleine ringetjes. Doe de amandelmelk in een grote pan en doe hier de aardappelen bij. Laat dit samen ongeveer tien minuten koken. Doe daarna de prei en de peer erbij en laat dit vijftien minuten koken. Let op dat de aardappelen niet te zacht zijn maar net goed gaar. Laat de pan een beetje afkoelen en pak de staafmixer, mix tot een gladde soep. Breng de soep weer aan de kook en doe een snufje zout, peper, nootmuskaat erbij. Warm serveren en doe als laatste de pecannoten, bieslook bij de soep.

Bron Afbeelding