De dagen worden korter, tijd om in de keuken te tuinieren!

De dagen worden al weer snel korter en donkerder, het waait en regent meer en je brengt dus waarschijnlijk steeds minder tijd in de tuin door. Dus haal het groen lekker naar binnen! We beginnen met de keuken.

Groen in de keuken, mooi en functioneel

Het voordeel aan de planten die je in de keuken kan zetten, is dat ze ook nog eens functioneel zijn. Denk aan al die heerlijke kruiden die je gerechten een mooie boost kunnen geven! Begin nu je eigen keukenkruidentuintje en geniet van heerlijke smaken met deze 5 makkelijke tips.

1 Creëer de juiste plek

De keuken is vaak een krappe ruimte, vooral als je veel keukenmachines hebt die het aanrecht bezet houden. Gelukkig nemen kruiden vaak niet heel veel ruimte in beslag en kan je wel wat plek voor ze maken, maar als dit echt niet lukt dan is de vensterbank ook een optie!

Let op: Omdat het binnen niet waait kan het zijn dat je kruiden snel verbranden in de zon. Zorg dus dat je ze op zonnige dagen in de schaduw zet, of dat je ze beschermd met bijvoorbeeld een witte doek.

2 Doe niet alles tegelijk

Als je net begint met het planten van kruiden, dan doe je er het beste aan niet meteen alle soorten kruiden in één keer te planten. Plant eerst de kruiden die je het vaakst gebruikt en leer met deze kruiden de kneepjes van het vak! De kruiden die je het meest nodig hebt geven je meteen de meeste motivatie om het echt te proberen én het ook vol te houden. En geloof me, je eigen kruiden smaken zoveel beter dan die uit de supermarkt.

4 Zorg voor goede voeding

We zijn nog niet bij het plukken en koken aangekomen hoor, ik heb het hier natuurlijk over de voeding van de kruiden zelf! Je kan de zaadjes het beste planten in biologische potgrond, zodat er geen gekke chemicaliën in je eten terecht komt. De meeste kruiden hebben maar een paar weekjes nodig om te groeien, dus vaak is de originele hoeveelheid potgrond voldoende. Gaan de kruiden wat langer mee? Dan kan je ze altijd bijvoeden met het liefst biologische, vloeibare mest. Meng dit met wat water in een gieter of plantenspuit.

5 Kruiden drogen of invriezen

Waarschijnlijk heb je de kruiden niet meteen nodig als ze klaar zijn, dus wat moet je ermee doen? Het is in ieder geval niet goed voor de meeste planten om ze niet bij te snoeien, dus je moet er toch iets mee? Veel kruiden kan je drogen of invriezen. Lees daarover meer in onze kennisbank:

Drogen: https://florum.nl/moestuinen/kruiden-moestuin/kruiden-bewaren/

Of lees meer over kruiden in het algemeen: https://florum.nl/moestuinen/kruiden-moestuin/

Makkelijke, maar ook heerlijke en veel gebruikte kruiden

Als afsluiting heb ik nog een klein lijstje van makkelijke kruiden die in veel gerechten worden gebruikt en dus een goed begin zijn van je keukenkruidentuintje.

Basilicum

Dit kruid is denk ik wel het meest bekende en gebruikte kruid van allemaal. Basilicum is een heerlijke toevoeging in recepten met tomaten, zoals sauzen en soepen. Maak ook heerlijk bij borrelrecepten als bruschetta. Basilicum is lastig in te vriezen en door het te drogen verliest het veel smaak. Dus zorg er goed voor, want vers is beter!

Verzorging: Deze plant heeft veel zonlicht nodig (maar let op verbranding, zoals eerder uitgelegd) en veel water. Snoei regelmatig de toppen, zodat het kruid niet kan bloeien en kan vertakken.

Oregano

Oregano is net als basilicum een typisch Italiaans kruid en komt goed tot z’n recht op pizza’s en in sauzen. Dit kruid droogt makkelijk en verliest dan weinig van zijn smaak, maar kan ook vers gebruikt worden.

Verzorging: Ook voor dit kruid is een zonnige plek goed, maar let op dat de zon niet de toppen verbrand.

Rozemarijn

Rozemarijn maak vlees, vies, aardappeltjes, salades, marinades en heel veel meer stukken beter! Het is denk ik het meest gebruikte kruid in de keuken, hoewel die prijs ook naar basilicum zou kunnen gaan.

Verzorging: Volle zon, en regelmatig water. Ook hier geldt de waarschuwing voor verbranding!

Koriander

Van de Middellandse Zee naar het Verre Oosten; koriander is heel populair in de oosterse keuken en gaat in veel recepten die daar vandaan komen.

Verzorging: Net als bij de Rozemarijn is veel zon en water goed voor dit kruid.

Peterselie

Een vleugje groen op het gerecht oogt altijd goed, maar ook de smaak van peterselie past goed bij vele gerechten of in zelfgemaakte kruidenboter.

Verzorging: Peterselie heeft geen grote hoeveelheden zon nodig, maar wel regelmatig water. De grond waar de peterselie in staat mag niet droog worden!

Welke planten hebben jullie in de keuken staan of zouden jullie graag in de keuken willen hebben? Deel jouw ervaringen met verse kruidentuintjes hieronder!