Geel gras herstellen: zo maak je geel gras weer groen!

Heb je last van geel gras door de warmte en droogte in de Nederland, maar weet je niet wat je moet doen tegen dood gras? Je kunt geel gras herstellen op verschillende manieren, maar op basis van meer dan 15 jaar kennis en ervaring gebruik ik slechts één oplossing. Dit werkt voor mij altijd, want hiermee ben ik in staat om geel gras weer groen te maken. Maar voordat ik mijn geheime oplossing ga onthullen, beschrijf ik eerst de 10 meest voorkomende oorzaken van geel gras.

Waarschijnlijk heb je weleens gele plekken in het gras, maar waar komen ze vandaan? Een slechte grasmat kan door vele factoren komen en de oorzaak van een slechte grasmat kan verschillen per tuin. Vaak is het lastig om te erachter te komen waar je op moet letten. Neem dus eerst even de verschillende oorzaken door, zodat je voor jezelf gemakkelijker kan vaststellen hoe je geel gras komende jaren kan voorkomen. Op die manier kun je beter de strijd aangaan met gele plekken in het gras.

Geel gras: de 10 meest voorkomende oorzaken

1. Niet goed gemaaid

Jazeker, je kan het gras te kort maaien! Dit zal voor veel gele of grote gele plekken in het gras zorgen. Maai in het voorjaar je gras op 2,5 centimeter en de rest van het jaar op 4,5 centimeter.

2. Een slechte grasmaaier

Gebruik je al jaren dezelfde grasmaaier? Of misschien is het modelletje gewoon niet heel goed? Dan is de kans groot dat je met botte messen aan het maaien bent. Hierdoor ‘’knip’’ je het gras niet af, maar scheur je het gras los, waardoor er beschadigingen ontstaan en het gras geel wordt. Dit kan je makkelijk oplossen door de messen van de grasmaaier te laten slijpen.

Wellicht is een robotmaaier iets voor je. In een ander artikel heb ik alle voor-en nadelen van een robotmaaier voor je op een rijtje gezet. Ook heb ik een ‘ robotmaaier keuzehulp‘ voor je geschreven die je gratis kunt downloaden, zodat je weet waar je op moet letten bij het kopen van de juiste robotmaaier.

3. Ongedierte

Er zijn verschillende vormen van ongedierte die je gras aan kunnen tasten en dus de gele plekken in het gras kunnen veroorzaken.

Zo kunnen emelten, dit zijn de larven van de langpootmug, grassprieten tot vlak boven de grond weg eten. Deze larven komen niet veel voor en je kan ze gewoon bestrijden.

Verder kunnen engerlingen een gevaar zijn voor je gazon. Met zo’n naam weet je vaak al voldoende over de gevolgen voor je grasmat. Deze larven van de meikever eten de wortels onder het gras vandaan, waardoor het gras los op de bodem komt te staan. Het gras kan geen voeding meer vanuit de grond opnemen en wordt geel. De larven zullen bestreden moeten worden.

4. Schimmels

Schimmels in het gras zijn niet te bestrijden. Mocht je schimmel aantreffen op en rond de gele plekken in het gras, dan is het aan te raden om dat gedeelte te verwijderen en er nieuw gras te leggen.


5. Teveel mest

Door teveel mest te gebruiken, of door te vaak het gras te bemesten kan het gebeuren dat het gras teveel voedingsstoffen krijgt en het niet kan verwerken. Normaal is twee tot drie keer bemesten per jaar voldoende. Lees ook altijd de instructies op het product!

6. Niet genoeg mest

Het omgekeerde kan ook waar zijn; er is niet genoeg bemest. Hierdoor krijgt het gras uiteraard te weinig voedingsstoffen binnen en wordt het geel. Daarom is het belangrijk om 2 tot 3 keer per jaar het gazon te bemesten. Ben je nog op zoek naar goede biologische mest? Bekijk dan eens de mest van Floramix!

7. Niet goed bemest

Het kan zijn dat je punt 3 en punt 4 hebt gelezen en denkt: “Maar ik heb toch gewoon 2-3 keer mijn gazon bemest, waarom heb ik dan nog steeds gele plekken in het gras?”

De kans bestaat dat je in dit geval het bemesten niet helemaal goed hebt gedaan. Het kan zijn dat je de mest niet evenredig hebt verdeeld of dat het op nat gras is blijven liggen. Dat laatste zorgt voor verbranding en dus moeilijk te herstellen schade aan je gras. Voorkom dit door na het bemesten van je gazon met water te sproeien, zodat de meststoffen makkelijk door de bodem kunnen worden opgenomen en niet op het gras blijven liggen.

Klik hier voor meer tips over het bemesten van je gazon!

8. Niet genoeg water

Het wordt steeds droger in de zomer en daardoor kan de grasmat een tekort aan water hebben. Bij te weinig water verdort het gras en krijg je al heel snel gele plekken op de zwakkere delen. Dit kan je makkelijk voorkomen door 15 milliliter water per keer te sproeien. Doe dit wel in de ochtend of avond om verbranding door de zon te voorkomen!

9. Teveel water

Het kan ook gebeuren dat er teveel gesproeid is of dat het water de bodem niet meer intrekt en het gras ‘’verdrinkt’’. Mocht u merken dat water na regenbuien niet makkelijk wegtrekt of dat er vaak plassen ontstaan in het gras, prik dan gaten in de grasmat met een riek. Bij sproeien bevelen wij maximaal 15 milliliter per keer aan om teveel water te voorkomen.

10. Dieren

Soms herken je je helemaal niet in de genoemde oorzaken voor gele plekken in het gras. Dan kan het zijn dat dieren hun behoeften in het gras doen. Heb je een kat, of hebben de buren er eentje? Of laat je af en toe de hond op je grasmat uit, dan kan het zijn dat daardoor je gras niet goed meer groeit. Daarnaast is het ook niet heel fris om in de zomermaanden op blote voeten door datzelfde gras te lopen. Onderzoek dus of dieren hun behoefte in jouw tuin doen (met een camera bijvoorbeeld) en probeer dit in de toekomst te voorkomen.

Hoe kun je geel gras herstellen?

Het enige goede antwoord is de perfecte balans voor jouw grasmat te vinden. Het is daarom ook helemaal niet raar dat je af en toe je gras goed bestudeert. Ga met je vingers door het gras, zodat je kan voelen hoe stevig het is, voel de grond om te bepalen of de vochtigheid precies goed is en kijk van dichtbij of er kleurverschillen te zien zijn. Je leert je gras vanzelf goed kennen en je zult merken dat het steeds makkelijker wordt om je gras er perfect uit te laten zien.

Floramix Gazonmest

Gebruik onze geheel biologische gazonmest van Floramix om je gras extra sterk te maken! Deze mest is speciaal door ons ontwikkeld om jouw gazon waar nodig te ondersteunen en de kracht te geven die het nodig heeft. Doordat het geheel biologisch is, is het niet schadelijk voor andere planten of dieren in je tuin en is het makkelijk te doseren.

Heb je nog vragen? Laat dan een reactie hieronder achter! Of nog beter: heb je iets aan deze tips gehad? Ik hoor het graag. Daarnaast raad ik je aan om eens een kijkje te nemen in mijn Robotmaaier Keuzehulp om te kijken of een robotmaaier iets voor jouw gazon is. Download de gids hier gratis.