Houten tuinmeubelen schoonmaken: hoe doe je dat?

Als je gekozen hebt voor houten tuinmeubelen, zul je die af en toe moeten onderhouden. Schrik niet, ik vraag niet of je ieder jaar je meubels wilt gaan schuren en lakken, maar het schoonmaken van je houten tuinmeubelen hoort er wel bij. Dit klusje lijkt eenvoudig, maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. In dit artikel laat ik je zien hoe je houten tuinmeubels het beste kunt schoonmaken.

Voordelen van houten tuinmeubelen

Houten tuinmeubels hebben natuurlijk een mooie natuurlijke uitstraling waardoor ze perfect passen in je tuin. Er is een veelzijdigheid aan tuinmeubels te krijgen. Ieder tuin meubelstuk is wel in het hout te krijgen, of natuurlijk zelf te maken.

Met dit laatste kom ik automatisch op het volgende voordeel van houten tuinmeubels. Hout is goed te bewerken. Je kunt er werkelijk alles van maken! Wat dat betreft is hout natuurlijk ook gewoon leuk om te gebruiken.

Welk hout je het beste kunt gebruiken voor tuinmeubelen

Er zit veel verschil tussen de diverse soorten hout. Iedere houtsoort heeft zijn eigen uitstraling en eigenschappen. Het is zeker de moeite waard om je hier eens in te verdiepen. Je kunt kiezen uit zowel onze eigen houtsoorten als diverse mooie houtsoorten van over de grens.

Welk hout je het beste kunt gebruiken voor tuinmeubels?

Hier kan ik lastig een advies in geven.
 Dat hangt uiteraard af van jouw smaak en wensen. 

Ik wil je hier wel twee tips over meegeven:

  • Allereerst is het belangrijk dat je kiest voor hout met het FSC keurmerk. De letters FSC staan voor: Forest Stewardship Council. Hout met een FSC-logo is geproduceerd volgens strenge regels die betrekking hebben op legale houtkap, bescherming van de natuur en over de rechten en het welzijn van de lokale bevolking en arbeiders. Dit is dus belangrijk voor de toekomst van de natuur.
  • Daarnaast moet je wel kiezen voor hardhout of geïmpregneerd hout. Dat is zeker van belang bij het gebruik van je houten tuinmeubels in de buitenlucht. Hout en vocht gaan van nature slecht samen, hout is immers gevoelig voor rotten. Als dit het geval is, zal de kwaliteit van het hout snel achteruit gaan. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden.

Je zult hieruit kunnen opmaken dat hout een “beperkte houdbaarheidsdatum” heeft en niet een hele lange tijd te gebruiken is, maar dat is zeker niet waar. Een kwalitatief goede houtsoort die indien noodzakelijk goed bestand is gemaakt tegen vocht, zal lang mee gaan. In veel gevallen erg lang zelfs.

Onderhoudsbehoefte van houten tuinmeubelen

Met het bestand maken tegen vocht heb ik een van de onderhoudsbehoeftes van hout benoemd. Daarnaast zal hout misschien af en toe een likje verf nodig hebben of gelakt moeten worden. Dit komt uiteraard door het gebruik in zonnige omstandigheden, of een verandering van smaak. Deze bovenstaande werkzaamheden hoef je zeker niet ieder jaar te doen. Hout heeft een relatief lage onderhoudsbehoefte.

Ook het reinigen van hout valt onder het onderhouden van je houten tuinmeubels.

Dit zal wat vaker moeten gebeuren dan het schilderen of lakken, maar als je dit op de juiste manier doet, is de taak niet zo intensief als het lijkt. Voorwaarde is wel dat je deze klus op de juiste manier doet, anders zul je weer wat vaker moeten schuren, verven en lakken. Er is hierbij duidelijk sprake van een wisselwerking.

Dat is er sowieso wel, want voordat je hout gaat behandelen zul je het eerst goed schoon moeten maken. Anders zul je het vuil altijd blijven zien in het hout!

Tips om houten tuinmeubelen schoon te maken

Nogmaals: het schoonmaken van houten tuinmeubelen is geen hogere wiskunde, maar het is wel even goed om te weten hoe je dit kunt doen. Al is het maar om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken zodat je snel van deze klus af bent. Daarom zijn deze tips om houten tuinmeubelen schoon te maken misschien wel heel handig…

In principe heb je er eigenlijk niet meer voor nodig dan een emmertje met sop en een zachte borstel. Het sopje kun je het beste maken met een beetje ouderwetse groene zeep. Dit is niet schadelijk voor het hout, maar ook niet schadelijk voor de omgeving. Het is wel belangrijk om het hout weer goed te laten drogen na het schoonmaken. Vochtplekken blijf je immers zien in hout en dat is zonde.

De zachte borstel gebruik je vanzelfsprekend om je houten tuinmeubel te boenen.

Heb je te maken met een hardnekkige vervuiling?

Dan kun je ervoor kiezen om de groene zeep te vervangen voor soda.

Ook dit middel is uitstekend geschikt voor deze doelstelling.

Test het middel van tevoren even uit op een onopvallend stukje van je houten meubel.

Het is belangrijk om te beseffen dat je zo min mogelijk schoonmaakmiddelen moet gebruiken voor deze klus. Het gebruik van alleen maar water zou het beste zijn. Ieder schoonmaakmiddel tast wel een beetje de beschermende laag van hout aan. Het ene middel wat meer als het andere. Daarom is het niet goed om synthetische middelen of schoonmaakazijn te gebruiken.

Waarom je juist géén hogedrukreiniger moet gebruiken

Veel mensen denken dat het wel efficiënt is om, als ze toch de auto met de hogedrukreiniger aan het wassen zijn, ook meteen even de houten tuinmeubels mee te nemen.

Dat is zeker niet het geval!

Je zult je houten meubels alleen maar beschadigen.

De waterdruk is immers snel te hoog voor deze klus.

Hier zijn twee redenen voor aan te geven.

Allereerst doe je er in eerste instantie alles aan om je hout te beschermen tegen vocht.

Je doet dit door een impregnerende laag aan te brengen op het hout.

Deze laag beschadig je nu door de hoge druk.

Daarnaast moet je rekening houden met de nerfstructuur van hout.

Door de druk spuit je deze gesloten structuur wat meer open.

Er ontstaan dus groeven in het hout.

Het gevolg is dat er juiste meer vuil kan blijven hangen aan het hout!

Met deze (te) grondige reiniging geef je jezelf alleen maar meer werk in plaats van minder.

Tuinmeubelen 100% Biologisch schoonmaken?

Als je de houten, kunststof, aluminium of composiet tuinmeubels buiten hebt laten staan (en deze niet hebt afgedekt), zit er best een kans in dat er groene aanslag (mos) hierop is ontstaan. Het is belangrijk om dit te verwijderen. Datzelfde geldt voor vetvlekken, vogelpoep en andere vervuiling.

Je kunt de groene aanslag en andere vervuiling heel makkelijk verwijderen met behulp van Floramix Biologische Tuinmeubel reiniger. Benieuwd wat de voordelen zijn hiervan?

Bekijk dan deze pagina >>>

Tot slot een belangrijke tip:

Voor het beste resultaat poets je altijd met de nerven mee en naar de hoeken toe. Hiermee kom ik terug op waar ik dit artikel mee begon. Hout heeft zo’n mooie natuurlijke uitstraling door de tekening, het zichtbare patroon. Dit lijnenspel komt door de houtdraad, de rangschikking van de verschillende elementen van het hout ten opzichte van de groeirichting van de boom. Door deze richting te volgen, zul je veel sneller resultaat zien en maak je het voor jezelf dus veel makkelijker. Het schoonmaken wordt dan een fluitje van een cent, mits je het een beetje bijgehouden hebt natuurlijk……

Ook al zijn je tuinmeubels groen of zwart geworden als gevolg van algen, mos en vuil, jij kunt ze weer als nieuw krijgen. Voorwaarde is dus wel dat je de juiste methode gebruikt, maar dat had je wel begrepen.

Succes met het schoonmaken!

Ben je op zoek naar een biologische manier om je tegels te reinigen? Probeer dan eens de Floramix buitenaanslagreiniger!