Kleurencombinaties: kleuren combineren in de tuin doe je zo!
Kleuren combineren in de tuin is enorm belangrijk om een sfeervolle tuin te creëren, waar je trots op bent en maximaal van kan genieten.
Is het je weleens opgevallen hoeveel tuinen qua kleurencombinatie op elkaar lijken? Veel tuinen zijn redelijk standaard ingedeeld. Natuurlijk zijn er wel enkele variaties te verzinnen, maar over het algemeen hebben veel tuinen dezelfde kleurencombinaties. Er staan min of meer dezelfde planten in en ze zijn allemaal een beetje hetzelfde ingericht.
Aan de ene kant is dat natuurlijk logisch. Wat we mooi vinden is voor een gedeelte een kwestie van smaak. Die smaak wordt ons voor een gedeelte aangeleerd door onze omgeving. Onbekend maakt immers onbemind. Toch zou ik je in dit artikel willen inspireren om wat meer variatie in je tuin aan te brengen. Natuurlijk doe je dat niet alleen maar omdat je variatie in je tuin wilt hebben, het moet wel een doel hebben.
Mijn ervaring is dat als je wat meer buiten de gebaande paden treedt, je véél meer plezier van je tuin kunt hebben. Zo kan je door andere planten te gebruiken, bijvoorbeeld veel langer van een groene en/of bloeiende tuin genieten. Dat is toch alleen maar prettig? Daarom geef ik je in dit artikel graag een aantal inspiratietips om je tuin er anders uit te laten zien met verschillende kleurencombinaties.
Inhoudsopgave
- Vertrekpunt bepalen
- Kleurencombinaties voor in de tuin
- Maak gebruik van bladkleuren
- Belangrijkste soorten siergrassen
Vertrekpunt bepalen
Voordat ik je die tips ga geven lijkt het me goed om eerst ons gezamenlijke vertrekpunt te bepalen. Ik denk dat het goed is dat je je realiseert dat wat we mooi vinden voor een gedeelte bepaald is door onze omgeving. Mensen zijn kuddedieren. We doen vaak dingen niet omdat we ze moeten doen, maar vooral omdat het ons zo aangeleerd is. Dat is eigenlijk jammer, want als je iets meer over je gewoonten nadenkt, dan kom je tot de ontdekking dat er heel veel gewoonten zijn die eigenlijk helemaal niet logisch zijn.
Zo geldt dat ook bij het inrichten van je tuin. Vaak richten mensen hun tuin in zonder dat ze zich afvragen: wat wil ik nu écht, waar moet een goede tuin voor mij aan voldoen. Houd dat in je achterhoofd als je dit artikel gaat lezen en probeer er van uit te gaan dat er geen standaard regels zijn. Dan zal ik mijn best doen om je te inspireren om je tuin op een andere manier in te richten, waarbij ik rekening houd met de kleurencombinaties voor in de tuin.
Smaak en gevoel
Zijn smaak en gevoel niet belangrijk? Dat wil ik zeker niet beweren. Sterker nog, ik denk dat je een tuin voor 90% op je gevoel in moet richten. Wat ik met de bovenstaande alinea wil zeggen is dit: houd je niet bezig met wat anderen vinden dat moet, of waarvan je is aangeleerd dat het zo hoort. Bepaal gewoon voor jezelf wat jij mooi vind en probeer dat uit te voeren!
Kleurencombinaties voor in de tuin
De titel van deze alinea is eigenlijk misleidend. Ik ga je in dit artikel geen tips geven over welke kleurencombinaties je in de tuin het beste kunt gebruiken. Ik kan niet voor jou bepalen wat jij een mooie kleur vindt, of welke kleurenschema’s er eventueel bij jou als persoon passen. Net zoals er oneindig veel bloemen en planten zijn, zo zijn er ook heel veel verschillende smaken. Het zou voor mij ondoenlijk zijn om dat allemaal te gaan beschrijven. Waarom zou ik ook: jij weet immers veel beter wat je mooi vindt dan ik.
Dat neemt natuurlijk niet weg dat ik er wel iets over kan zeggen, want ik wil je graag informeren en inspireren over het gebruik van kleurencombinaties. Kleuren doen namelijk wel iets met mensen. In de eerste plaats zijn er de warme en de koude kleuren. Deze kleuren hebben wel invloed op de uitstraling van je tuin.
Warme en koude kleuren
Warme kleuren zijn de kleuren geel, oranje en rood. Koude kleuren zijn paars, violet en blauw. Warme kleuren als eigenschap dat ze erg op je af komen. Van koude kleuren wordt wel gezegd dat ze diepte creëren. Als je dus aan het nadenken bent over wat voor tuin je wilt gaan nemen, dan zou je dit in je achterhoofd mee kunnen nemen. Probeer dit niet echter je enige leidraad te laten zijn en probeer zoveel mogelijk te visualiseren voor jezelf.
Als je begint met de gedachte: ik wil een rustige tuin, daarom kies ik voor veel koude kleuren in mijn tuin, dan laat je je leiden door de standaardregel: blauwe kleuren zijn rustig. Als je deze hoofdregel als vertrekpunt neemt, maar je probeert vervolgens bij jezelf steeds na te gaan of dit nog wel past bij de tuin zoals jij die graag wilt zien, dan zou je zomaar halverwege tot de conclusie kunnen komen dat je eigenlijk iets heel anders wilt. Of juist weer wilt variëren, probeer daarom tijdens het inrichten of aanleggen van je tuin steeds te kijken naar wat je nu echt wilt. In mijn e-book ‘Beplantingsplannen Maken’ leg ik je nog meer uit over het combineren van planten. Download het gratis e-book hier.
Maak gebruik van bladkleuren
Pas zag ik een reclame van een grote tv-merk met als leus: het diepste zwart geeft de mooiste kleuren, of woorden van gelijke strekking. Dat is natuurlijk wel waar. Door contrasten in je tuin te creëren komen de kleuren pas echt tot hun recht. Dat kun je natuurlijk doen door de kleuren van je planten te laten variëren, maar je kunt ook kijken naar de bladkleuren die je in je tuin hebt of plaatst.
Door met (bijzondere) bladkleuren te werken kun je bepaalde onderdelen van je tuin extra accent geven. Je kunt zo een zeker contrast creëren en daardoor een extra dimensie aan je tuin toevoegen. De meeste bladeren in een tuin zijn over het algemeen echter groen. Natuurlijk is dat niet verkeerd, als je dat mooi vind, dan is dat prima. Toch is het goed om er eens over na te denken of je wellicht niet wat meer kunt variëren. Om je op weg te helpen heb je hier een aantal inspiratietips om door bladkleur je tuin op een andere manier vorm te geven.
Japanse esdoorn
De Japanse esdoorn is een kleine boom of struik die in tal van verschillende variaties voorkomt. Verschillende (sub)soorten van de Japanse esdoorn hebben schitterende rode bladeren. De bladeren blijven ook in de zomer paarsrood en kleuren in de herfst felrood.
De Japanse esdoorn is bijzonder geschikt om je tuin van meer kleur te voorzien, omdat deze zoveel (sub)soorten heeft. De ene soort is wat groter dan de andere, bij het andere soort zien de bladeren er net weer iets anders uit. Hierdoor is er in vrijwel iedere tuin plaats voor een Japanse esdoorn.
Zilverkaars
De zilverkaars is een kleinere plant met een hoogte van ongeveer 100 centimeter. Het leuke aan deze plant is dat het een echte laatbloeier is. Als de meeste planten al zijn uitgebloeid, dan begint de zilverkaars te bloeien en krijgt hij prachtige, witte bloemen. De zilverkaars heeft bijzondere bladeren, met een eigen grijzige, purperen kleur.
Fagus sylvatica ‘Atropunicea’, of ‘rode haagbeuk’
Deze beuk kan in vrijwel iedere tuin worden geplaatst. De rode haagbeuk heeft schitterend bruinrood blad en kleurt in de herfst oranjebruin. De plant is winterhard. Uiteraard verliest de haagbeuk in de winter wel zijn bladeren, maar die blijven voor een gedeelte aan de beuk hangen. Dit zorgt ervoor dat de haagbeuk zijn structuur behoudt en ook in de winter nog enige privacy geeft.
Belangrijkste soorten siergrassen
Een andere manier om met kleuren in je tuin te spelen is door gebruik te maken van siergrassen. Siergrassen zijn sterke planten, die niet veel verzorging nodig hebben. Door sierplanten in je tuin te plaatsen heb je het hele seizoen door kleur in je tuin en kun je ook andere kleuraccenten in je tuin aanbrengen.
Siergrassen zijn er in vele soorten en maten. Dit heeft als voordeel dat siergrassen eigenlijk in iedere tuin verwerkt kan worden. Hieronder wil ik je graag wijzen op de belangrijkste soorten siergrassen:
- Zwenkgras
- Japans bloedgras
- Pijpenstrootje
- Bodembedekkers
Zwenkgras
In de eerste plaats wil ik je aandacht vragen voor Zwenkgras. Zwenkgras is een grassoort dat binnen een jaar een meter breed is en de vorm van een bol krijgt. Zwenkgras bestaat zelf ook weer uit verschillende soorten, waardoor dat het mogelijk is om te variëren. Sommige mensen gebruiken zwenkgras als bodembedekker, maar dit grassoort wordt ook solitair, dat wil zeggen: op zichzelf, geplaatst. Een voordeel van zwenkgras is dat het weinig onderhoud nodig heeft. Op deze manier kun je je tuin op een eenvoudige manier van ‘andere’ kleuren voorzien.
Japans bloedgras
Japans bloedgras is een mooi soort gras. Vanaf mei verkleurt de plan van groen naar rood. Hoe vaker de zon schijnt, hoe roder de bladeren worden. De bladeren van dit grassoort kunnen tot wel 50 centimeter hoog worden. Als de zon op het gras schijnt, lijken de bladeren licht te geven.
Pijpenstrootje
Pijpenstrootje is een grassoort dat vrij hoge halmen krijgt. De halmen van het pijpenstrootje kunnen tot wel 140 centimeter hoog worden. Dit is het geval in augustus, als het gras een mooie, brede waaier krijgt. In oktober krijgen de halmen een andere kleur, ze worden dan goudgeel tot oranje. Het Pijpenstrootje is daarom een grassoort dat het hele jaar door je tuin verfraait.
Bodembedekkers
De grond waarop geen planten groeien zal snel bedekt zijn met onkruid. Dat betekent dat er veel gewied moet worden en daar zit niet iedereen op te wachten. Bodembedekkers worden vaak gebruikt om ervoor te zorgen dat er geen onkruid gewied hoeft te worden. Maar bodembedekkers zijn er in zo veel soorten en maten dat ze ook een ideale manier zijn om kleurencombinaties toe te passen. Er zijn veel verschillende soorten bodembedekkers. Dit artikel heeft niet als doel om een uitputtende lijst aan voorbeelden te geven, maar ik geef je wel graag een aantal voorbeelden van bodembedekkers.
Kleine maagdenpalm
De kleine maagdenpalm is een sterke, groene plant. Het mooie van deze plant is dat de deze ook in de winter groen blijft. De kleine maagdenpalm heeft daarnaast ook uitgebreide ondergrondse uitlopers. Deze uitlopers zorgen ervoor dat onkruid nog minder kans heeft om op te komen. De maagdenpalm bloeit van februari tot mei. De kleine maagdenpalm heeft verschillende kleuren bloemen. Vaak wordt deze plant in een blauwachtige kleur gepoot, maar het is ook mogelijk om voor een witte bloem te kiezen.
Kruipende vlambloem
Een andere mooie bodembedekker is de Kruipende Vlambloem. Deze plant is wat uitbundiger als het om bloemen gaat. Daarnaast bloeit deze plant ook iets later, van april tot juni. De plant wordt ongeveer 10 tot 40 centimeter hoog en heeft voldoende zon nodig. Ook deze plant is in verschillende kleuren verkrijgbaar. Zeker als deze over een groter oppervlak wordt gepoot kan de bloemenzee bijzonder indrukwekkend zijn.
Gele muurpeper
Een bodembedekker waar ik je gaar op wil wijzen is de gele muurpeper. De gele muurpeper heeft een beperkte groeihoogte van 5 centimeter. De plant heeft kleine bloemen die lijken op een zon. De belangrijkste reden dat ik je op de gele muurpeper wil wijzen is echter vanwege zijn felle, gele kleur. Als je felle accenten in je tuin aan wilt brengen, dan is deze plant echt een aanrader.
Goudaardbei
De goudaardbei is een bodembedekker met eveneens gele bloemen. De goudaardbij heeft iets fijnere bloemen dan de gele muurpeper. Het blad van deze plant lijkt een beetje op dat van een aardbeienplant. Dat is de reden dat de plant deze naam heeft gekregen. Laat je echter niet misleiden: er komen geen vruchten aan deze plant. De goudaardbei houdt het blad in de winter en krijgt een hoogte van 10 tot 20 centimeter. De goudaardbei is een prima bodembedekker op zich, maar een goudaardbei kan ook goed gecombineerd worden met een rododendron. Als je die twee combineert krijg je echt een schitterende kleurencombinatie in je tuin
Treed buiten de getreden paden
In dit artikel heb ik je hopelijk kunnen inspireren om wat meer kleurencombinaties in je tuin aan te brengen. Natuurlijk kan ik geen uitputtende lijst geven. Het beste advies dat ik je kan geven is wat ik ook aan het begin van dit artikel heb gegeven. Verlaat alle ‘vaste’ denkpatronen en richt je tuin op zo’n manier in dat je er zelf gelukkig van wordt! Een tuin is immers pas een ideale tuin als hij zo is ingericht dat hij op jouw wensen is afgestemd.
Lees meer over het combineren van bloemen met mooie kleuren in mijn gratis e-book.