4 Planten voor in de slaapkamer

De planten die niet mogen ontbreken in je slaapkamer worden hieronder beschreven. Deze planten voor in de slaapkamer dragen bij aan een goede nachtrust. De planten die daarnaast ook heerlijk ruiken zijn de Ananas plant, de Lavendel en Jasmijn. Maar ook de Sanseveria krijgt als je geduld hebt, heerlijke zoete bloemetjes die lekker ruiken.

1.     Ananasplant

De ananasplant oftewel de Bromelia ananas is een tropische plant. Deze komt uit de Bromeliafamilie. De plant heet officieel de ‘Bromelia Ananas’ of ‘Ananas Corona’ maar wordt ook in de volksmond ‘de Ananasplant’ genoemd. Deze plant komt uit de oerwouden van Uruguay. Het is een kleinere versie van de ananas die wij allemaal kennen. Het is een sierplant en geeft een tropische sfeer aan je interieur. Naast het geven van een tropische sfeer bezit deze beauty ook nog geneeskrachtige eigenschappen. Deze plant helpt namelijk tegen snurken.

(Photo: Topinspired, 2017)

De ananasplant zou dus in iedere slaapkamer goed tot zijn recht komen. De plant maakt namelijk ’s nachts zuurstof aan en dat is erg gezond. Dit is erg goed voor de hersenen en de luchtwegen. De ananasplant zorgt er namelijk voor dat de luchtwegen worden verwijd, wat helpt tegen snurken. Daarnaast heeft de ananasplant ook een heerlijke geur.

Daarnaast verspreidt de plant ook nog eens het enzym bromelaïne, dit is een ontstekingsremmer en helpt jou dus ook gezond te houden. Kortom de ananasplant mag niet ontbreken aan jouw slaapkamer.

Maar laten we wel eerlijk zijn, je komt door de aanschaf van deze plant niet helemaal van het snurken af. Het is geen wonderplant maar kan wel goed helpen. Om niet meer te snurken zou ik de ananasplant wel adviseren voor in de slaapkamer. Daarnaast zou ik ook zeker voor een anti-snurkmiddel gaan.

 2.     Lavendel

Wie houdt er niet van lavendel? Deze plant is al eeuwen bekend om zijn kalmerende werking en zijn frisse, zoete geur. Toen ik in Ibiza was zag ik deze plant ook veel binnen staan. Erg leuk en fris in de slaap- of badkamer. In Nederland kun je hem beter buiten zetten voor een langere levensduur. Voor de Romeinen was lavendel de plant die verwerkt werd in cosmetische producten zoals huidolie en badzeep. De naam Lavandula is afkomstig van het Latijnse woord lavare, dat wassen betekent. De populariteit van de lavendel is nog steeds groot.

Iedereen kent wel de grote lavendelvelden in de Franse Provence. Hier wordt de plant geproduceerd voor de parfumindustrie. Bij ons komt de plant niet voor, maar hij doet het prima op het balkon of in de tuin. De nectarrijke paarse bloemetjes geven niet alleen een heerlijke geur voor mensen af, maar ook bijen vinden deze plant heerlijk.
Je kunt de plant ook drogen en in een zakje tussen je kleding leggen in je slaapkamer. Ook wordt lavendel gedroogd voor in het toilet. Lavendel verlaagt je hartslag en verbeterd je slaap. Het schijnt zelfs dat babies minder gaan huilen van deze geur.

(Photo: Home & Garden, 2017)

3.     Jasmijn

De Jasminum oftewel (Jasmijn) bloeit met witte bloemen. Deze plant komt oorspronkelijk uit het Himalaya gebergte en uit streken in China. Jasmijn is een exotische plant met een aanwezige geur. De geur verbeterd de luchtkwaliteit en maakt je meer alert en productiever. Als je gespannen bent of niet kunt slapen kan het ruiken aan de plant je al rustiger maken. De witte kleur staat voor liefde, puurheid, reinheid, onschuld, waarheid, volmaaktheid, kalmte en eenvoud. Je kunt Jasmijn zowel buiten als binnen houden. De Gardenia is bijvoorbeeld een soort die ook wel bekend staat als de Kaapse Jasmijn. Deze mooie kamerplant wil graag op een zonnig plekje staan bij het raam. De grond van de Gardenia moet je wel licht vochtig houden voor langdurig plezier aan deze mooie plant.

(Photo: Welke, 2017)

4.     Sanseveria

De Sanseveria of ook wel ‘Sansevieria’ genoemd komt oorspronkelijk uit de woestijn, onder andere uit Ethiopië. In 1794 nam natuuronderzoeker Carl Peter Thunberg de plant mee en gaf haar de naam Sanseveria die vernoemd is naar de Italiaanse prins Raimondo di Sangro die uit San Severo kwam. Na 2004 kwamen ook andere soorten onze kant op. Terwijl deze plant leuk staat in je interieur, werkt deze plant ook heel hard. De sanseveria oftewel de vrouwentong zorgt namelijk voor dat de luchtvochtigheid in je huis op orde is. Dit is goed voor de ogen, huid maar ook voor de luchtwegen. Deze plant zet namelijk giftige stoffen om in zuurstof. Daarnaast is de Sanseveria ook nog eens een sterke plant en makkelijk in onderhoud. De woestijnplant heeft zich gemakkelijk aangepast aan het leven in een woonkamer. In Afrika zie je vaak manden gemaakt van deze vrouwentongbladeren.

(Photo: Strausbar, 2017)

Genoeg keuze met deze plant, want er bestaan maar liefst 70 verschillende soorten vrouwentongen. Kenmerkend is de grijsgroene kleur met strepen, de vlekken en de gele randen. Als je voorkeur uitgaat naar een wat donkerdere variatie zet de plant dan verder van het raam af. Indien je een lichtere kleur mooier vindt, kan je de plant dichter bij het raam zetten.

De bladeren zijn puntig die recht uit de aarde komen. De punten worden vaak niet hoger dan een meter. Daarentegen groeien ze wel snel. De bloemen komen niet heel vaak voor, maar als je lang kunt wachten kunnen er bloemetjes gaan bloeien die ook nog eens zoet ruiken.

Wat wordt nou eigenlijk met de naam vrouwentong bedoeld? De stekelige puntige plant staat symbool voor de scherpe tong van schoonmoeders. Heb je er net één gekocht voor je schoonmoeder, zeg er dan vooral bij dat je er niets negatiefs mee bedoeld.