Achillea millefolium | Duizendblad

De Achillea (millefolium) heeft zijn naam te danken aan het dubbel veerdelige blad, waardoor het lijkt of deze vaste plant zeer veel kleine blaadjes heeft. Millefolium betekent letterlijk ‘duizend bladeren’. De Nederlandse naam is dan ook 'Duizendblad'. De plant komt voor in Europa en Noord-Amerika, heeft een op kamille lijkende geur en behoort tot de Composietenfamilie. Achilleas hebben een rechtopstaande stengel waar de fijn geveerde grijze of groene bladeren aan verspreid zitten. Deze zijn van boven behaard. Bovenin vertakt de stengel en vormt een schermvormige tuil of tros. De bloemetjes van een halve cm breed staan zo dicht bij elkaar, dat ze als geheel op kleurrijke parapluutjes lijken. Achilleas produceren per steeltje zo’n vijf witte, soms een beetje naar licht roze neigende lintbloempjes. De buisbloemen in het midden van het hoofdje zijn geelachtig wit met een zweem van rood. 

Achillea

Achilleas beginnen met bloeien vlak voor de langste dag (21 juni) en gaan hiermee door tot november. Je hebt van deze prachtige plant dus hele zomer tot ver in het najaar plezier. De plant wordt 15-50 cm hoog en vormt ondergrondse wortelstokken. Hierdoor kan de Achillea zich vegetatief verspreiden. Duizendblad is een vrij taaie plant die veel kan doorstaan. Dit zie je terug in het feit dat ze voorkomt voor op voedselrijke, verstoorde grond in bermen, op dijkhellingen, in grasland en op braakliggende terreinen waar ook wel eens flink overheen gelopen wordt. Duizendblad zal dit in negen van de tien gevallen gewoon doorstaan. De plant stelt weinig eisen aan zijn standplaats maar heeft het liefst een kalkhoudende goed doorlatende grond in de volle zon. De plant is als borderplant in een tuin op het zuiden uitermate geschikt. De Achillea trekt veel bijen en vlinders. De naam Achillea zou samenhangen met de Griekse held Achilles, die dit kruid gebruikt zou hebben in de oorlog tegen Troje vanwege de wondhelende eigenschappen van Duizendblad. Duizendblad wordt dan ook van oudsher gebruikt in de geneeskunde, onder meer vanwege een bloedstelpende werking. Ook Indianenstammen gebruiken Duizendblad in het geval van snijwonden.

FamilienaamAchillea
Nederlandse naam     Duizendblad
Soort plantVaste plant
Grondsoortkalkhoudende goed doorlatende grond
Planten per m²5 - 7 stuks/m²
StandplaatsVolle zon
WinterhardJa
WintergroenNee
BemestingFloramix Tuinmest

Onderhoud

Achilleas kun je het hele jaar door aanplanten maar als je de keuze hebt, doe dit dan in het voorjaar. De plant bloeit vanaf midden juni dus op die manier heb je er het langste plezier van. Let op dat de bodem dan niet te nat is en dat ze in de volle zon staan. Op een beschaduwde standplaats worden Achilleas gauw lelijk en kunnen ze zwakke stengels krijgen. Dit zou de plant dus kunnen beschadigen. Met betrekking tot onderhoud stelt de plant niet zoveel eisen. Wat je wel het beste kunt doen, is de uitgebloeide bloemen regelmatig afsnijden. Voor het begin van de winter is het zaak de plant op zo’n 15 cm terug te snijden en met mulch te bedekken. Achilleas worden af en toe door bladluis en andere wantsen aangetast, die aan de bladeren, knoppen of aan de toppen van de scheuten vreten. Daardoor kan de plant misvormingen krijgen of compleet verkommeren. Heb je het idee dat dit bij jouw planten het geval is, onderzoek dan op een koele ochtend de onderkant van de bladeren en spuit zo nodig met een biologisch verantwoord middel.

Bemesting

Achilleas kunnen in vrijwel iedere tuingrond groeien en zijn in grote mate zelfvoorzienend. Het is echter wel belangrijk om op tijd meststoffen toe te voegen. Je kunt hiervoor het beste organische meststoffen gebruiken voor een optimale effectiviteit

Toepassing

Door de prachtige en vooral kleurrijke uitstraling is de Achillea is een perfecte vaste plant voor in een border en is erg mooi in groepsbeplanting. Deze plant is dan ook uitstekend te combineren met andere (groenblijvende) planten, siergrassen of struiken. Kies er wel voor om de Achillea op een plek te zetten in de volle zon. Daarnaast is het belangrijk dat de grond goed gedraineerd is. Deze plant is géén liefhebber van natte voeten en is droogte tolerant. Dat wil echter niet zeggen dat deze plant helemaal geen water nodig heeft. Zeker bij (aanhoudende) droogte is het zaak om deze plant wel water te geven. Twee tot drie jaar oude planten kun je delen om ze te verjongen en om de groei in de hand te houden. Graaf de wortelstokken uit en deel deze in kleinere stukken. Je kunt ook delen van de buitenste rand afsnijden. Duizendblad is daarnaast ook een prima snijbloem. Pluk bloemen die net open gaan en zet ze direct in een emmer lauw water met snijbloemenvoedsel.

We hebben de meest gangbare variëteiten van deze plant voor je op een rijtje gezet en hieronder de verschillende kenmerken van de soorten voor je in kaart gebracht.

Achillea 'Coronation Gold'

Achillea 'Coronation Gold' (achillea filipendula 'coronation gold') is een groenblijvende duizendblad hybride met een smal opgaande vorm. De bladeren zijn varenachtig, grijsgroen tot zilvergroen én licht aromatisch. De plant bloeit van juni tot september met platte goudgele bloemen op wel tot 1m hoge bloemstengels. Deze duizendblad geeft de voorkeur aan een standplaats in de volle zon, in een goed doorlaatbare grond. Hij is bijzonder flexibel qua grondsoort, maar verdraagt geen zware (natte) klei. Achillea 'Coronation Gold' is zeer goed winterhard, droogtetolerant, verdraagt ook goed zeewind en luchtverontreiniging en lokt vlinders en bijen.

FamilienaamAchillea 'Coronation Gold'
Nederlandse naam     Duizendblad
BloemkleurGeel
BladkleurGroen
Hoogte80 - 100 cm
Hoogte bloem60 – 80 cm

Achillea 'Terracotta'

Achillea 'Terracotta' is een middelgroot bladverliezend duizendblad met een bossige opgaande vorm. De bladeren zijn varenachtig, grijsgroen en aromatisch. Hij bloeit van midden juni tot september met platte, geel/ oranje tot terracottakleurige bloemtuilen op hoge bloemstengels. Dit duizendblad heeft de voorkeur voor een standplaats in de volle zon, in een goed doorlaatbare bodem. De pant is erg flexibel qua grondsoort, maar zware (natte) klei wordt niet goed verdragen. De Achillea 'Terracotta' is zeer goed winterhard, lokt vlinders en bijen, is droogte tolerant en verdraagt ook goed zeewind en luchtverontreiniging.

FamilienaamAchillea "Terracotta"
Nederlandse naam     Duizendblad
BloemkleurGeel/ oranje, terracotta kleur
Bladkleurgroen - zilvergrijs
Hoogte80 - 100 cm
Hoogte bloem80 cm

Achillea millefolium 'Cerise Queen' 

Achillea millefolium 'Cerise Queen' is een middelgroot bladverliezend duizendblad met een bossige opgaande vorm. De bladeren zijn varenachtig, lichtgroen en licht aromatisch. Deze duizendblad soort bloeit van juli tot september met platte donkerroze tot kersenrode bloemtuilen op hoge bloemstengels. Deze plant heeft graag een standplaats in de volle zon, in een goed doorlaatbare bodem. Achillea millefolium 'Cerise Queen' is bijzonder flexibel qua grondsoort, maar geen zware (natte) kleigrond is een absolute no go. Deze vaste plant is zeer goed winterhard, is droogte tolerant en verdraagt ook goed zeewind en luchtverontreiniging. Daarnaast is dit een zeer geschikte plant voor een bijen- en vlindervriendelijke tuin aangezien de Cerise Queen deze insecten absoluut aan zal trekken. Het is verstandig om de 'Cerise Queen' iedere drie jaar te scheuren en te verplanten om de bloemvorming te behouden.

FamilienaamAchillea millefolium "Cerise Queen"
Nederlandse naam     Duizendblad
Bloemkleurdonkerroze tot kersenrode kleur
Bladkleurgroen - zilvergrijs
Hoogte40 - 60 cm
Hoogte bloem50 cm

Achillea millefolium 'Lilac Beauty'

De Achillea millefolium 'Lilac Beauty' heeft prachtige lila-roze bloemen die van juni t/m september bloeien en de mooie kleur hierbij goed vasthouden! Het blad is grijs-groen van kleur en licht behaard. De plant verspreidt een heerlijke aromatische (kruiden) geur. Deze plant heeft graag een standplaats in de volle zon, in een goed doorlaatbare bodem. Je kunt de plant in vrijwel iedere grondsoort plaatsen, maar geen zware (natte) kleigrond is een absolute no go. De Achillea millefolium 'Lilac Beauty' is een zeer geschikte plant voor een bijen- en vlindervriendelijke tuin. Deze plant is daarnaast ook zeer geschikt als snijbloem. De bloeitijd is vanaf ca. juni tot en met augustus. 

FamilienaamAchillea millefolium 'Lilac Beauty' 
Nederlandse naam     Duizendblad
Bloemkleurlila-roze
Bladkleurgrijsgroen
Hoogte60 cm
Hoogte bloem50 cm

Achillea millefolium 'Paprika'

Achillea millefolium 'Paprika' is een klein bladverliezend duizendblad met een bossige opgaande vorm. De bladeren zijn varenachtig, lichtgroen en licht aromatisch. Deze plant bloeit van juni tot september met platte donkerroze tot scharlakenrode bloemtuilen, na een aantal jaar kan de kleur wat verkleuren naar lichtroze, roestbruin of zelfs geelwit. Deze duizendblad prefereert een standplaats in de volle zon, in een goed doorlaatbare bodem. De plant is bijzonder flexibel qua grondsoort. Het beste is een licht zure, neutrale, kalkrijke, leemgrond. Ook kalkgrond en zandgrond zijn geschikt. De plant staat liever niet in een zware (natte) kleigrond. De Achillea 'paprika' is zeer goed winterhard, lokt bijen en vlinders en is droogte tolerant. Daarnaast verdraagt de plant ook goed zeewind en luchtverontreiniging.

FamilienaamAchillea millefolium 'Lilac Beauty' 
Nederlandse naam     Duizendblad
Bloemkleurlila-roze
Bladkleurlichtgroen tot middengroen
Hoogte40 - 60 cm
Hoogte bloem50 cm

Beplantingsplan maken