Aconitum napellus | Blauwe monnikskap

Aconitum napellus, zoals de plant voluit heet, wordt in het Nederlands ook blauwe monnikskap genoemd. Het is een middelgrote bladverliezende vaste plant met een bossige slank opgaande vorm. De bladeren zijn glanzend, getand, diep ingesneden en donkergroen van kleur, de onderkant is iets lichter. Van juli tot begin september bloeit deze monnikskap met diepblauwe bijna paarse fluweelachtige bloemen. De Aconitum is zeer geschikt voor tuinen met meerdere (vrijwel) volwassen bomen en heesters. De plant verlangt een plekje in de halfschaduw en vind een voedzame, humusrijke bodem met weinig boomwortels in der nabijheid erg fijn. In de natuur groeit de Aconitum napellus op vochtige plekken in bosranden en weilanden. De Aconitum woekert niet of nauwelijks en laat zich goed combineren met andere planten, uiteraard mede dankzij de veelal prachtige blauwe kleur. Daarom is deze plant ook goed te gebruiken als borderplant (dan wel op een iets zonnigere plek). De bodem moet dan goed vochthoudend zijn. Hoe er rekening mee dat Monnikskappen giftig zijn. In de wortels en bladeren zit de alkaloïde aconitine. Inname hiervan veroorzaakt hartritmestoornissen. Daarnaast kan contact met de huid huiduitslag veroorzaken. Desalniettemin staan ze erg mooi in de zomerborder. Wintervocht daarentegen verdragen ze erg slecht.

Ondanks zijn giftigheid (alle delen zijn weliswaar giftig maar vooral voor de knolvormige wortelstok moet je uitkijken) heeft deze plant toch de weg naar de tuin gevonden. De bloemen groeien aan vrij stevige stengels zodat ondersteuning van de plant bijna niet nodig is. De stengels kunnen onderaan wel wat kaal worden waardoor het verstandig is om ze daarom achteraan in de border te plaatsen. De monnikskap is de ideale plant voor een bij- en vlindervriendelijke tuin. Ook hommels zullen deze plant graag bezoeken en hun bijdrage leveren aan kruisbestuiving.

FamilienaamAconitum
Nederlandse naam     Monnikskap
Soort plantVaste plant
GrondsoortAlle vochtige maar goed doorlatende humusrijke grondsoorten
Planten per m²7 tot 9 per m2
Standplaatshalfschaduw
WinterhardJa, extreem goed zelfs. Bestand tegen temp. tot ongeveer -30 °C
WintergroenNee
BemestingFloramix Tuinmest

Onderhoud

Aconitum napellus kan zich uitbreiden door knolvormige wortelstokken maar woekert niet. Het liefst wordt de monnikskap iedere twee jaar verplant. Let op dat je bij het verplanten van Aconitum napellus (tuin) handschoenen draagt in verband met de giftigheid. Als de plant op arme zandgronden staat, dien je deze ieder jaar tijdens het groeiseizoen te mesten om een goed resultaat te krijgen. In de herfst moet deze plant teruggesnoeid worden. Het bovenste bloemblad heeft de vorm van een helm of monnikskap. Hieraan heeft deze plant uiteraard zijn Nederlandstalige naam te danken. 

Bemesting

De Aconitum is een sterke plant en is tot op een zekere hoogte zeer zelfvoorzienend. De plant kan zich uitstekend zelfstandig van de benodigde voedingsstoffen voorzien mits deze met zijn wortels in een humusrijke grond staat. Hierbij kun je een handje helpen door de grond te verrijken. Je kunt hiervoor het beste organische meststoffen gebruiken voor een optimale effectiviteit. Regelmatig scheuren en verjongen (in het voorjaar) bevordert de groei en gezondheid van deze planten.

Toepassing

Deze plant heeft een prachtige en vooral kleurrijke uitstraling in tuinen. Dit maakt deze plant uitstekend geschikt om kleur toe te voegen in borders. Vooral in een groep zal deze kleurrijke verschijning goed tot zijn recht komen. Deze plant is dan ook uitstekend te combineren met andere (groenblijvende) planten, siergrassen of struiken.

Kies er wel voor om de Acotinum op een plek in de halfschaduw te zetten. Dit sluit immers het meeste aan op de afkomst van de plant. Daarnaast is het belangrijk dat de grond goed gedraineerd is. Deze plant is géén liefhebber van natte voeten. Wintervocht verdraagt deze plant dan ook zeker niet. De monnikskap echter geen enkel probleem met vocht. De plant is winterhard tot ongeveer -30 wat natuurlijk in Nederland niet voorkomt.

We hebben de meest gangbare variëteiten van deze plant voor je op een rijtje gezet en hieronder de verschillende kenmerken van de soorten voor je in kaart gebracht.

Aconitum carmichaelii 'Arendsii'

Door de amethist blauwe bloemkleur is de Aconitum carmichaelii 'Arendsii' ook wel bekend als Azuren monnikskap. Deze plant bereikt een maximale hoogte van ongeveer 125 centimeter. De bloei van Aconitum carmichaelii 'Arendsii' met de karakteristieke blauwe bloemen valt in de periode september-oktober. Deze plant laat zich mooi combineren met laatbloeiende vaste planten zoals asters, actaea, astilbe. Aconitums behoren tot de ranonkelfamilie. Net als andere monnikskappen is Aconitum carmichaelii 'Arendsii' zijn de delen van de plant giftig voor mens en dier. 

FamilienaamAconitum carmichaelii 'Arendsii'
Nederlandse naamAzuren monnikskap
BloemkleurAmethist blauw
BladkleurDonkergroen met een lichtere onderkant
Hoogte80 - 125 cm
Hoogte bloem80 - 125 centimeter

Aconitum napellus 'Schneewittchen'

Aconitum napellus Schneewittchen is een mooie borderplant die bloeit met lange trossen van 5-tallige bloemen. Aconitum napellus Schneewittchen wordt veel toegepast in natuurtuinen en bostuinen. Net als de rest van de Aconitum familie, is ook de Aconitum napellus Schneewittchen een winterharde vaste plant en wordt ca 90 centimeter hoog. De bladeren zijn glanzend, getand, diep handvormig en donkergroen van kleur, de onderkant is iets lichter. De plant is zeer goed winterhard en tolerant voor zeewind, luchtverontreiniging en droogte. Ook deze Aconitum variant is giftig voor mens en dier.

FamilienaamAconitum napellus Schneewittchen
Nederlandse naam     Witte monnikskap
BloemkleurRoomwitte tot witte bloemen in de vorm van een kap
BladkleurDonkergroen met een lichtere onderkant
Hoogte80 - 125 cm
Hoogte bloem80 – 100 cm


Beplantingsplan maken