Agapanthus | Witte of Kaapse lelie

De Agapanthus is een kuipplant die wij in Nederland en België ook wel kennen als de Witte Lelie of de Kaapse Lelie. Als je de bloem van de plant ziet, weet je direct waar deze naam vandaan komt. Deze heeft dus veel weg van een lelie. Het geslacht komt oorspronkelijk uit Zuid Afrika. Dit verklaart dan ook waarom deze soort niet goed bestand is tegen onze winters en een pot of een kuipplant is. Op deze manier kun je de plant als er vorst voorspeld wordt naar binnen halen en laten overwinteren op een koele en droge plek. De plant kan vanaf het voorjaar tot en met de nazomer in je tuin staan en zal een kleurrijke verschijning zijn op je terras. Een Agapanthus heeft immers mooie trompetvormige bloemen (in de kleuren wit, blauw en paars) die hoog op een steel staan. De plant zal de volledige zomer een kleurrijke verschijning in je tuin zijn. De Agapanthus is in twee soorten in te delen. Er zijn immers bladhoudende en bladverliezende Afrikaanse Lelies. De bladhoudende soort is een plant die je absoluut, zoals aangegeven naar binnen moet halen in de winter. Als je hier geen mogelijkheden voor hebt, kun je kiezen voor een bladverliezende soort maar zorg dan wel voor voldoende bescherming van de plant in een vorstperiode door de plant in te pakken en de onderzijde 'toe te dekken' met een mulchlaag. De Agapanthus is een plant dat even de tijd nodig heeft om zich te ontwikkelen. Het kan zijn dat de plant niet meteen in de eerste bloeiperiode volop in bloei staat.       

FamilienaamAgapanthus
Nederlandse naam     Witte Lelie of Kaapse Lelie
Soort plantKuipplant
GrondsoortVoedingsrijke bodem
Planten per m²5-9, afhankelijk van de hoogte van de plant
StandplaatsZonnige plek
WinterhardNee 
WintergroenJa
BemestingFloramix Tuinmest

Onderhoud

Naast het bemesten is belangrijk om de Agapanthus van voldoende water te voorzien. De plant houdt echter niet van natte voeten, dus zorg dat het niet opgenomen water ook kan wegstromen uit de pot. Daarnaast is het een plant dat zich gestaag ontwikkeld maar daarvoor heeft het wel de ruimte nodig. Zorg er dus voor dat de plant niet in een te krappe pot staat. Het is overigens ook mogelijk om de wortels van deze plant te snoeien. Het snoeien van de plant zelf is overigens niet noodzakelijk. Het is uiteraard wel een goede keuze om de gele bladeren en de uitgeboeide bloemen weg te knippen omdat dit minder mooi staat. Je kunt deze plant vermeerderen door te zaaien of te scheuren waarbij de eerste optie een betere keuze is omdat de plant niet soortvast is.  

Afrikaanse lelie | Agapanthus

Bemesting

Het is belangrijk om de Agapanthus vooral in het voorjaar te voorzien van een goede kwaliteit bemesting dat op een organische basis is samengesteld. Deze voeding heeft de plant echt nodig om de mooiste bloemen te produceren. Je kunt deze bemesting ook gerust geven tijdens de bloeiperiode. 

Als je ervoor kiest om een bladverliezende plant buiten te laten staan in de winter, is het goed om deze plant in het najaar nogmaals te bemesten. 

Toepassing

De Agapanthus is een plant die het beste tot zijn recht komt op een zonrijke plek. Daarom is dit een uitstekende plant om op een zonnige plaats op een terras te zetten. De plant staat met zijn vlezige wortels het liefst in een voedzame bodem dat goed waterdoorlatend is. Deze bloemen van deze plant zijn overigens ook goed te gebruiken als snijbloem.  

Er zijn zeer veel verschillende soorten Agapanthus verkrijgbaar in Nederland en België.  We hebben de meest gangbare variëteiten van deze plant voor je op een rijtje gezet en hieronder de verschillende kenmerken van de soorten voor je in kaart gebracht.

Agapanthus 'Blue Umbrella' Afrikaanse lelie

Dit is absoluut een Agapanthus die je in de winter naar binnen moet halen om de plant te beschermen tegen we winterse omstandigheden. De bloemen van deze Afrikaanse lelie zijn wit of hebben een veelzijdigheid aan blauwtinten. Het is wel belangrijk dat je ervoor zorgt dat de plant in een voedselrijke bodem staat en van voldoende water wordt voorzien maar niet te veel want de plant heeft niet graag natte voeten. De plant zal in de zomerperiode (de maanden juli en augustus) volop in bloei staan. Je kunt dit soort het beste planten op een afstand van zo’n 45 cm van elkaar.

FamilienaamAgapanthus
Nederlandse naam     Afrikaanse lelie
BloemkleurWit of blauw
BladkleurGroen
Hoogte90 cm
Hoogte bloem90 cm

Agapanthus 'Enigma' Afrikaanse- of Kaapse lelie

De Agapanthus 'Enigma' wordt ook wel de Afrikaanse- of de Kaapse lelie genoemd. Deze plant staat in de zomerperiode volop in bloei. In de maanden juli en augustus zul je genieten van de mooie witte bloemen die uit een blauwe basis komen. Dit geeft een prachtige kleurencombinatie. De plant bereikt een hoogte van zo’n 90 cm en is hiermee uitstekend geschikt om in een pot op een terras te plaatsen. Dit geeft je ook de mogelijkheid om de plant in de winter binnen te halen. Dit is belangrijk want de Agapanthus “Enigma” is niet bestand tegen vorst. Dat is logisch want deze plant komt oorspronkelijk uit Afrika en Madeira. Je zult hiermee ook begrijpen dat deze plant het beste tot zijn recht komt op een zonrijke plaats.

FamilienaamAgapanthus 'Enigma'
Nederlandse naam     Afrikaanse- of Kaapse lelie
BloemkleurWit met een blauwe basis
BladkleurGroen
Hoogte90 cm
Hoogte bloem90 cm

Agapanthus 'Peter Pan'

Zoals je hebt kunnen lezen bereiken de meeste Agapanthus soorten een hoogte van zo’n 90 cm. We brengen daarom dit kleinere soort ook onder je aandacht. Agapanthus “Peter Pan” bereikt immers een hoogte van 45 cm en is ongeveer de helft kleiner dan veel andere Agapanthus soorten. Dit heeft uiteraard ook effect op het aantal planten die je per vierkante meter kunt plaatsen want dat zijn er immers 8. De bescheidenheid van deze plant zie je ook terug in de bloemen. De plant heeft mooie wat kleinere bloem die lichtblauw van kleur zijn. Het is belangrijk dat deze kuipplant op een zonnige plaats staat en voordat de vorstperiode aanbreekt naar binnen wordt gehaald. 

FamilienaamAgapanthus 'Peter Pan'
Nederlandse naam     Afrikaanse lelie, Kaapse lelie, Liefdesbloem
BloemkleurLichtblauw
BladkleurGroen
Hoogte45 cm
Hoogte bloem45 cm

Agapanthus 'Pretty Heidy' 

We brengen de Agapanthus 'Pretty Heidy' onder je aandacht omdat dit een mooie zomerbloeier is met diep blauwe bloemkelken. Deze bloemen laten zich van de mooiste kant zien in de maanden juli en augustus. Voorwaarde is wel dat de plant op een mooie zonnige plek staat en met zijn voeten in een voedselrijke bodem. De Agapanthus 'Pretty Heidy’ is een potplant dat zodra de winter zich aankondigt naar binnen moet. Deze plant komt immers oorspronkelijk uit Afrika en is zeker niet bestand tegen onze winters, hoe mild deze ook kunnen zijn.  Een volgroeide Agapanthus 'Pretty Heidy' wordt zo’n 70 centimeter hoog. De optimale plantafstand van dit soort is ongeveer 40 cm waardoor je zo’n 6 planten op een vierkante meter kunt plaatsen.      

FamilienaamAgapanthus 'Pretty Heidy' 
Nederlandse naam     Afrikaanse lelie, Kaapse lelie, Liefdesbloem
BloemkleurBlauw
BladkleurGroen
Hoogte70 cm
Hoogte bloem70 cm

Agapanthus 'Purple Cloud'

De Agapanthus 'Purple Cloud' brengen we bij je onder de aandacht omdat dit een van de hogere Agapanthus soorten is. Als deze plant volgroeid is, zal deze ongeveer 1 meter hoogte bereikt hebben. De plant heeft uiteraard ook in de breedte wat meer ruimte nodig om zich te ontwikkelen. Het is verstandig om een onderlinge afstand van 50 cm aan te houden als je deze plant in een border plaatst, waardoor je zo’n 4 planten per vierkante meter kunt plaatsen. Let op, de plant is niet goed bestand tegen de onze winters dus je doet er verstandig aan om de plant te laten overwinteren op een koele maar zeker vorstvrije plek. Je kunt de plant dus het beste binnenhalen in dit geval. De plant is een echte zomerbloeier en zal in de maanden juli en augustus op z’n mooist zijn. De kleur van deze bloemen zijn eenvoudig te raden. De bloemen van de Agapanthus 'Purple Cloud' zijn paars met een neiging naar een blauwe tint. 

FamilienaamAgapanthus 'Purple Cloud'
Nederlandse naam     Afrikaanse lelie, Kaapse lelie, Liefdesbloem
BloemkleurBlauw/ paars
BladkleurGroen
Hoogte100 cm
Hoogte bloem100 cm

Beplantingsplan maken