Armeria | Engels gras

Armeria meritima is de wetenschappelijke naam voor Engels gras. De plant doet wat naam en uiterlijk in eerste instantie aan een siergras denken, maar niets in minder waar. Engels gras is een vaste plant en wordt soms ook Strandkruid genoemd. De plant komt van nature voor op zilte gronden langs de kust van Ierland, Engeland, Nederland, Denemarken, langs de fjorden van Noorwegen en ook op het Zuid-Amerikaanse continent. In Nederland en België kan deze plant in het wild worden waargenomen, maar is deze wel vrij zeldzaam. 

In de tuin kan deze plant ook prima worden toegepast en kan het strandkruid ook buiten de kustgebieden goed groeien. De plant doet het goed op gedraineerde grond, de bodem mag niet te nat zijn. Verder stelt de plant weinig eisen aan de grondsoort. Op een zonnige standplaats komt de Armeria meritima het beste tot zijn recht. Engels gras laat zich het beste toepassen in kleine groepjes op bijvoorbeeld hoekjes in de tuin, in een rotstuin of tussen andere compact groeiende planten. Deze grassoorten breiden zich in de breedte uit en groeien dicht tegen elkaar aan. Daar zorgen de wortelstokken voor. Het grasachtige blad is grijsgroen en daarnaast is Engels gras ook wintergroen.

Het is een groenblijvende en zoutminnende tuinplant. Daarom voldoet Engels gras prima aan de kust of langs wegen. Hoe gek het misschien ook klinkt, strooizout bevordert zelfs de groei van deze plant. In het voorjaar ontstaan er bolvormige bloemetjes die op lange steeltjes boven het loof uitsteken. Gedurende de hele zomer bloeit dit plantje.

FamilienaamArmeria meritima
Nederlandse naam     Engels gras
Soort plantVaste plant
GrondsoortGoed doorlatende grond
Planten per m²9
StandplaatsZonnig
WinterhardJa
WintergroenJa
BemestingFloramix Tuinmest

Onderhoud

De Armeria maritima is een heel gemakkelijke tuinplant en heeft weinig onderhoud nodig. Uitgebloeide bloembolletjes kun je het beste afknippen zodat de plant de energie voor nieuwe bloemen kan gebruiken. Engels gras heeft de neiging om na een aantal jaren naar boven te komen. De plant moet dan weer wat aangedrukt worden of zelfs even weer wat dieper worden neergezet. Na enkele jaren wordt de kern van de plant wat dor en kaal. Het is aan te bevelen de plant dan aan het einde van de winter/begin voorjaar uit de grond te halen, de jonge scheuten eraf te scheuren en deze opnieuw uit te planten. 

Bemesting

Om ervoor te zorgen dat de Armeria maritima goed blijft groeien, is het raadzaam om de plant te bemesten. Je kunt dit het beste in het voorjaar doen. Het beste gebruik je hiervoor Floramix tuinmest. Niet alleen zorgt deze bemesting voor een betere groei en bloei, het verhoogt ook de weerstand van de plant waardoor deze minder vatbaar is voor ziekte en plagen. Bemest bij voorkeur op een tijdstip wanneer er regen wordt voorspeld. Zodra de meststof in contact komt met vocht worden de voedingsstoffen vrijgegeven. De plant kan dan direct de voedingsstoffen opnemen.   

Toepassing

Armeria meritima komt het best tot z’n recht op een zonnige plek in een goed gedraineerde grond. Het is een plantensoort dat prima tot z’n recht komt in bijvoorbeeld rotstuinen, klassiek ingerichte tuinen of siertuinen. Het is een prima plant om combinaties te maken met andere beplanting met een compacte groei. Engels gras laat zich het beste toepassen in kleine groepjes op bijvoorbeeld hoekjes in de tuin.

Beplantingsplan maken