Artemisia canescens | Alsem

De Artemisia 'Canescens'  is een vaste plant die in ons land ook wel bekend staat als de Alsem. De bloemkleur is geelgroen en de bloeitijd is van ca. juli tot en met augustus. De bladeren zijn grijsgroen gekroesd en ongeveer 40 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 50 cm. De plant is goed winterhard en verdraagt daarbij een temperatuur tot -25 gr. C. De Alsem blijft de gehele winter groen, met een opvallende paarse tint in een zachte winter. De geadviseerde plantafstand is 38 cm. (5-7 st. per m2.)

De plant is familie van de Asteraceae en erg geschikt voor een open ruimte. 
Daarnaast is deze plant is zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden', aangezien de Alsem  een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters verlangt. De plant kan gebruikt worden als borderplant, want een Artemisia 'Canescens'  laat zich eenvoudig combineren. Deze snelgroeiende bladhoudende plant wenst een vrij droge bodem. De Artemisia 'Canescens' woekert niet of nauwelijks.

Familienaam Artemisia 'Canescens'
Nederlandse naam     Alsem
Soort plantVaste plant
GrondsoortLicht droge, goed doorlaatbare grond.
Planten per m²5-7 st. per m2
StandplaatsZon, zeer geschikt voor tuin op het zuiden
WinterhardJa tot -25 gr. C.
WintergroenJa
BemestingFloramix Tuinmest

Onderhoud

De Artemisia 'Canescens' heeft volle zon nodig om goed te gedijen en mooie, intens zilveren gekroesde bladeren te krijgen. Daarnaast verlangt de plant een lichte, goed doorlatende grond. De Alsem is niet bestand tegen zware, natte grond. De plant en diens wortels zijn erg gevoelig voor het rotten. Bij vochtig en warm weer kan de Alsem door meeldauw worden aangetast. De bladeren worden dan bruin of krijgen vlekken en kunnen afsterven. Als je zorg voor een luchtige en droge standplaats voor de Artemisia 'Canescens', kun je er lang plezier van hebben. 

Bemesting

Om ervoor te zorgen dat de Artemisia 'Canescens' goed blijft groeien, is het raadzaam om de plant te bemesten. Je kunt dit het beste in het voorjaar doen. Het beste gebruik je hiervoor Floramix tuinmest. Niet alleen zorgt deze bemesting voor een betere groei en bloei, het verhoogt ook de weerstand van de plant waardoor deze minder vatbaar is voor ziekte en plagen. Bemest bij voorkeur op een tijdstip wanneer er regen wordt voorspeld. Zodra de meststof in contact komt met vocht worden de voedingsstoffen vrijgegeven. De plant kan dan direct de voedingsstoffen opnemen.  

Toepassing

De Artemisia 'Canescens' is een wat kritische vaste plant met betrekking tot de standplaats en de bodemgesteldheid, maar als de plant het “naar zijn zin heeft”, is het dan ook een prachtige plant. Daarnaast is de Alsem geen woekeraar wat de plant uitstekend geschikt maakt om te plaatsen in een siertuin, een klassieke tuin of een boerderijtuin.     

Beplantingsplan maken